Altın fiyatları, farklı yönden esen rüzgarların etkisinde kalmaya devam ediyor. Bu rüzgarlardan yelkenleri şişirenler altını yükseltirken, ters yönden esenler hızını kesiyor veya yönünü çeviriyor. İlerleyen günlerde bu rüzgarların şiddetini etkileyecek bazı gelişmeler yaşanacak. 5 büyük banka, bu gelişmelerin altın tahminleri üzerindeki etkilerini açıklıyor.
“Altın gelecek hafta üç büyük olaydan etkilenecek”
Commerzbank ekonomistlerinin raporuna göre, ABD enflasyon verileri ve/veya Fed ve ECB önümüzdeki hafta altın piyasasına yeni bir ivme kazandırabilir. Ekonomistler, şu açıklamayı yapıyor:
İlk olarak, ABD enflasyon verileri yayınlanacak. Piyasanın öngördüğünden daha ılımlı çıkması mümkün. Bunun ertesi gün Fed’in faiz kararı üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. Bununla birlikte, basın toplantısındaki tonu etkilemesi olası. Piyasa, faiz artırım döngüsüne ilişkin beklentilerini geri çekerse, muhtemelen bu altına canlılık kazandırır. Üçüncü büyük olayın, yani ECB’nin Perşembe günkü toplantısının fiyatlar üzerinde ciddi bir etkisinin olup olmayacağı biraz şüpheli.
“Daha ucuz bir dolar, altın için yükselişe işaret ediyor”
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, zayıflayan dolar ve azalan getirilerle Kasım ayında %6,4 arttı. Société Générale ekonomistleri, daha düşük bir faiz ortamının sarı metali destekleyeceğini söylüyor. Ekonomistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:
ABD ekonomisine eklenen 261 bin Tarım Dışı istihdamla, 193 bin olan konsensüs tahminini aştı. Bu, muhtemelen Fed’in faiz oranlarını daha fazla sıkılaştırmaya devam etmesi için üzerindeki baskıyı hafifletecek. Altın, getiri sağlamayan bir varlıktır. Bu yüzden, daha düşük bir faiz ortamı külçe için yükseliş eğilimi gösteriyor.
Bu arada, ABD 10 yıllık reel getirisi Kasım’da 29,6 baz puan düştü. Altın, Ekim ayı için ABD TÜFE rakamlarının açıklanmasıyla ayın ilerleyen saatlerinde daha fazla destek buldu. Bunlar piyasanın önceden tahmin ettiğinden daha düşüktü. Ekonomistler, değerlendirmelerine şu yönde devam ediyor:
Düşük enflasyon, altın için geleneksel olarak aşağı yönlüdür. Bununla birlikte, piyasa hissiyatı, Fed’in daha yavaş faiz artırımları yapma veya enflasyonun düşmesinden daha hızlı kontrol altına alınırsa reel oranları daha da düşürecek olan güvercin politikalara daha erken dönme olasılığına odaklanmış görünüyor. Altın, ay boyunca DXY’nin %5,0 düşmesiyle, daha düşük nominal faiz ortamında zayıflayan doların tarafından desteklendi. Daha ucuz bir dolar, parlak metal için yükseliş eğilimi gösteriyor.
“Sarı metal, daha derin bir toparlanmanın tadını çıkaracak”
Credit Suisse stratejistlerinin raporuna göre, sarı metalin daha fazla kazanç görmek için 200 Günlük Hareketli Ortalamanın (DMA) üzerinde 1.796 dolarda haftalık kapanışa ihtiyacı var. Bu doğrultuda stratejistler, şu seviyelere dikkat çekiyor:
Altın, şu anda 1.796 dolarda görülen kritik 200DMA ile sınırlı kalmaya devam ediyor. Buradan bir konsolidasyonun ortaya çıkmasını bekliyoruz. 1.729 dolarlık desteğin altında, ancak sonraki 55DMA’da 1.698 dolarda görülen destek ile aralıktaki ani yükseliş eğilimini hafifletmek için bu gerekli. 1.796 doların üzerinde bir haftalık kapanışın, 2022’deki %50’lik düşüşün ardından 1.843 dolara, ardından Haziran’ın en yüksek seviyesi olan 1.877 dolara yükseliş için daha anlamlı bir toparlanmaya kapı açacağı öngörüyoruz.
“Parlak metal destansı bir boğa tuzağı için zemin hazırlıyor olabilir”
TD Securities ekonomistleri, altın rallisinin tükenme belirtileri göstermeye başladığını söylüyor. Ekonomistlere göre, altında destansı bir boğa tuzağının gelişmesi muhtemel. Bu bağlamda ekonomistler, şu açıklamayı yapıyorlar:
Altında satın almanın bittiğine dair işaretler görüyoruz. Ancak CTA trend takipçileri yeni çıkışları tetiklemeden önce fiyatlarda kayda değer bir konsolidasyona ihtiyaç olacak. Bu noktada, 1.830 doların kuzeyindeki bir ralli yalnızca mevcut pozisyon seviyelerinden marjinal CTA alımına işaret ediyor. Bu yüzden, pozisyon riskleri artık yukarı yönlü değil. Bu, değerli metallerdeki zahmetli ticaretin nihayet gücünü kaybedeceğini ve değerli metallerde destansı bir boğa tuzağı için zemin hazırlayacağını gösteriyor. Çünkü, son zamanlarda güçlü fiyat hareketi komplekste isteğe bağlı ilgi çekiyor. Oysa önümüzdeki aylarda makro ters rüzgarların yumuşaması pek olası değil.
Altın ve gümüş arasındaki dört temel fark
Hem altının hem de gümüşün, çeşitli derecelerde, potansiyel bir ekonomik veya piyasa gerilemesinde ve sürekli yükselen enflasyon dönemlerinde bir korunma sağlaması mümkün. Morgan Stanley’deki ekonomistlere göre, altın veya gümüşe yatırım yapmaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken dört faktör var.
Gümüş küresel ekonomiye daha fazla bağlı
World Silver Survey‘e göre gümüşün yarısı ağır sanayide ve yüksek teknolojide kullanılıyor. Sonuç olarak gümüş, ekonomik değişimlere, mücevherat ve yatırım amaçları dışında sınırlı kullanımları olan altına göre daha duyarlı. Ekonomiler yükseldiğinde, gümüş için talep artma eğilimindedir.
Gümüş, altından daha değişken
Gümüş fiyatlarındaki oynaklık, belirli bir günde altınınkinden iki ile üç kat daha fazla olabilir. Traderların bunda fayda sağlaması mümkün. Ancak, portföy riskini yönetirken bu tür dalgalanmaların zorlayıcı olması da olası.
Altın, gümüşten daha güçlü bir çeşitlendirici oldu
Gümüş, hisse senetleri, tahviller ve emtialarla orta derecede zayıf pozitif korelasyona sahiptir. Bu nedenle, iyi bir portföy çeşitlendiricisi olarak kabul görür. Ancak, altın daha güçlü bir çeşitlendirici olarak kabul görüyor. Sürekli olarak hisse senetleri ile ilişkisiz oldu. Ayrıca, diğer büyük varlık sınıfları ile çok düşük korelasyonlara sahip. Gümüşten farklı olarak altının, endüstriyel kullanımları oldukça sınırlı. Bu yüzden, ekonomik düşüşler sarı metali daha az etkiler.
Gümüş şu anda altından daha ucuz
Ons başına gümüş, altından daha ucuz olma eğiliminde. Bu da onu değerli metallere fiziksel varlık olarak sahip olmak isteyen küçük bireysel yatırımcılar için daha erişilebilir kılıyor.
Kaynak: Kripto Koin