1) KUZUGÖBEĞİ MANTARIYLA EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYORLAR
ANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde orman köylüsü, baharın gelmesiyle kesimi yapılmış orman sahalarında yetişen kuzugöbeği mantarını toplayıp, ekonomisine katkı sağlıyor. Dönemine göre kuzugöbeğinin kilosu 150- 350 liradan alıcı buluyor.
Gazipaşa’da, orman köylüsünün sezonluk geçim kaynaklarından mantar türü olan kuzugöbeği, deniz seviyesinden 200 metre yükseklikteki ormanlık alanlarda başlayıp, mart ve haziran döneminde kesimi yapılmış orman sahalarında 1600 metreye kadar bölümlerde doğal olarak yetişiyor. Yeniköy, Sugözü, Çığlık, Çile, Doğanca ve Gökçesaray mahallelerinde orman köylüleri, kuzugöbeği mantarını toplayıp, bütçelerine katkı sağlıyor. Kuzugöbeği, doğada ilk görüldüğü zaman kilosu 350 liradan alıcı bulurken, orman sahalarında çoğalmasıyla kilo fiyatı 150 liraya kadar geriliyor. Kuzugöbeği, kurutulmuş olarak da tüketiliyor. Kurutulmuş kuzugöbeğinin kilosu ise 1500 liradan satılıyor. Toplanması ve tüccarlarca satın alınması Orman İşletme Müdürlüğü’nden izne tabi olan ürün, Gazipaşa’da sezonluk olarak orman köylüsünün geçim kaynakları arasında yer alıyor.
‘BÜTÇEME DESTEK OLUYOR’
Gazipaşa’ya bağlı Aydın Mahallesi’nde yaşayan ve yaş sebze- meyve üretimi yaparak geçimini sağlayan Cengiz Uğur, “Kuzugöbeği mantarı toplamaya geldim. Bahar ayının gelmesiyle seyreltilmiş ormanlık alanlarda kendiliğinden çıkan kuzugöbeği mantarı orman köylüsünün sezonluk geçim kaynağı olarak topluyorlar. Kilosu mart ayı başlarında 350 liradan alıcı bulurken, bugünlerde 150 liraya kadar satılıyor. Yine de iyi bir geçim kaynağı olarak toplayanların hanesine katkı sağlıyor. Ben de günlük 2-3 kilo kadar topluyorum. Benim bütçeme destek sağlıyor” dedi.
Avokado üretimi ve satımı yapan arkadaşlarıyla kuzugöbeği toplamak için ormanlık alan gelen Kemal Özarslan da kesimi yapılmış ormanlık alanlarda daha fazla olan kuzugöbeğinin faydasının saymakla bitmeyeceğini anlattı. Özarslan, topladığı kuzugöbeği fazla olursa sattığını, az olduğunda ise evde pişirip, yediğini söyledi.
Görüntü Dökümü
———————–
– Ormanlık alandan görüntü
– Kuzugöbeği aramaları
– Kuzugöbeği mantarları
– Kuzugöbeğinin toplanması
– Mantarların poşetlere konulması
– Genel ve detay görüntüler
– RÖP 1: Cengiz Uğur
– RÖP 2: Kemal Özarslan
HABER- KAMERA: Yücel BULUT/GAZİPAŞA, (Antalya), (DHA) –
============================================
2) AKSARAY’DA 23 NİSAN KUTLANDI
AKSARAY’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunma kapsamında gerçekleştirildi.
15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen törene İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal, katıldı. Kartal, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Sınırlı sayıda öğretmen ve öğrencinin katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi.
Görüntü Dökümü
———————–
-Tören alanından detaylar
-Aksaray Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal’ın çelenk sunumu
-Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması
Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA
=============================================
3) BU YIL İHRACATTA ‘ŞEFTALİ BEREKETİ’ YAŞANACAK
EGE Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta çok önemsedikleri ürünlerden şeftali ve nektarına ciddi talep olduğunu söyleyerek, “Geçen yıl yaklaşık 153 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl 200 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.
‘Uzun yaşam’ sembolü olarak bilinen şeftali ile nektarın, Kemalpaşa ilçesindeki bahçelerde yeni sezona hazır hale geldi. Bu yıl hava şartlarından dolayı meyve ağaçlarının geç çiçek açtığını ve sezonun 15-20 gün geç başlayacağını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Uçak, ihracat hedeflerini artırdıklarını kaydetti. Hasadın gecikmesiyle sezonun ağustos ayına kadar devam edebileceğini dile getiren Uçak, dünyadaki iklim değişikliğinin herkesi etkilediğini ancak katma değeri yüksek ürünlere sahip olmanın büyük önem taşıdığını söyledi. Sert çekirdekli meyvelerden olan şeftali ve nektarları ihracatta çok önemsediklerini anlatan Uçak, “Bu meyvelere ciddi anlamda talep oluyor. Geçen yıl da ihracatımız iyiydi. Yaklaşık 153 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İnşallah bu yıl ihracatımızı 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Üreticilerimiz ve emeği geçen ihracatçılarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ciddi emek sarf ediyorlar. Bahçe sahipleri aileleri ile beraber arazide bir yandan çift sürüyor bir yandan ilaç atıyor bir yandan ise ağaçların bakıma ihtiyacı olup olmadığını denetliyor. Birkaç gün sonra damlamalardan su verilecek bu meyvelere” dedi.
İHRACATIN YÜZDE 70’İ RUSYA’YA
Ürün kalitesinin pazarda önemli avantaj sağladığını kaydeden Başkan Uçak, kaliteli meyvenin yurt dışına satışının daha kolay olduğuna dikkat çekti. Üreticilerin alın terinin karşılığını alabilmesi için kalitenin önemini anlatan Uçak, şeftali ihracatının yüzde 70’inin Rusya’ya yapıldığını belirtti. Alternatif pazar arayışı içinde olduklarını da dile getiren Uçak, “Meyve ve sebzede en çok ihracatı Rusya’ya yapıyoruz. Rusya’nın yanında Ukrayna, Romanya, Polonya’ya da ürün gönderiyoruz; ancak pazar payının yüzde 70’i Rusya’ya ait. Kiraz geçen yılın şampiyonu olarak en çok ihracat yaptığımız ürün oldu. Yaş sebze mamullerinden turşuda da rekor kırdık. Umuyorum ki ihracatçılarımızın emekleri de boşa gitmesin. Ülkemize bol bol döviz kazandıralım. Üstü açık bir fabrika olarak nitelendirdiğimiz tarımda istihdam oldukça fazla. Hava şartları da iyi giderse kalite de fiyatlar da beklentimizi karşılar” diye konuştu.
TARIM ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLENİYOR
Pandemi döneminde dünya genelinde sağlıklı gıdaya yönelimin arttığını ve Türk meyve ile sebzelerine talebin yükseldiğini vurgulayan Hayrettin Uçak, yaş meyve- sebze ve mamullerinde 2020 yılının Mart ayından itibaren yüzde 20-25’lik ihracat artışı yaşandığını açıkladı. Uçak, “Pandemi dünyayı saran bir hastalık ve birçok ülke üretim yapamadı. Eksiklerini Türkiye’den karşılamaya çalıştılar. Ülkemizden ciddi ihracat gerçekleşti. Her yıl bu oran umarım daha da artar. Çünkü alternatif pazar arayışı içindeyiz. Girmediğimiz pazarlara girmeye çalışıyoruz. Tarım ürünlerini çeşitlendirip egzotik meyveler de yapmaya başladık. Muzun ciddi üretimi oldu. Devletin desteğiyle üreticiler hibe alıyor. Muz, kivi ve avokadoda ciddi ekim var. Önümüzdeki yıllarda ithal ettiğimiz ürünleri tam tersine ihracata göndermeyi düşünüyoruz” dedi.
İHRACAT RAKAMLARINDA 54 YILIN REKORU
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği olarak geçen yıl ihracat rakamlarında 54 yılın rekorunu da kırdıklarını vurgulayan Hayrettin Uçak, 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini, hedefin 1 milyar 200 milyon doların üzerine çıkmak olduğunu kaydetti.
İklim değişiklikleri nedeniyle rekoltenin azaldığını anlatan üreticilerden Mücahit Sebzeci ise “Geçen yılki rekolteye göre bu yıl daha düşük. Geçen yıl fiyatlar iyiydi. Bu yıl da öyle olmasını umuyoruz. İklime bağlı sıkıntılar oldu. Çiçek üzerinde birkaç kez kırağı oldu. Ağaçların kimi uyandı kimi uyanmadı. Bölge bölge ağaçların randımanında değişiklik var. Geçen yıl gibi olmayacak verim” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
-Kemalpaşa’daki bahçeden şeftali ağacı görüntüsü,
-Hayrettin Uçak, ağaçların üzerindeki çiçekleri incelerken görüntü,
-Hayrettin Uçak ile röp,
-Kiraz ağaçlarındaki beyaz çiçeklerden görüntü,
-Üreticiler ve Hayrettin Uçak’ın bahçeyi gezerken görüntüsü,
-Üretici ile röp.
Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, DHA
====================================
4) SIFIR KOMİSYONLU UYGULAMA ESNAFI MEMNUN ETTİ
Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki 2 bine yakın esnaf, tüketiciden ve esnaftan komisyon almayan ‘Konyaaltı Esnafım’ e-ticaret uygulaması çatısı altında toplandı. Demo olarak kullanılan uygulama oldukça ilgi görürken, Konyaaltı Belediyesi Başkanı Semih Esen, “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle ilçe ve il düzeyinde uygulama yok. 1947 esnafımızın tamamı dahil oldu” dedi.
Konyaaltı Belediyesi, değişen alıveriş alışkanlıklarını dikkate alarak ilçedeki esnafa yönelik önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İlçedeki manavdan restorana, hırdavattan markete 2 bine yakın işletme bu uygulamada tek çatı altında toplandı. Uygulamayı benzerlerinden ayıran en büyük özellik ise tüketiciden de esnaftan da komisyon alınmaması. Ayrıca bu uygulama yalnızca ilçede hizmet veren işletmeler ile tüketiciyi bir araya getirmeye yönelik hazırlandı.
KADINLARA VE ÖĞRENCİLERE AYRICALIK
Uygulamaya dahil olan işletmeler sipariş geldiği takdirde kendi kuryeleri aracılığıyla siparişi adrese teslim ediyor. Şimdilik demo olarak hizmete sunulan, buna rağmen yoğun ilgi gören ‘Konyaaltı Esnafım’ uygulamasıyla ilgili bilgi veren Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, ilerleyen süreçte ilçedeki kadınlar ve öğrencilerin sisteme kurye olarak dahil edileceğini, bu kapsamda bir anlamda ilçedeki vatandaşın ekonomisine de katkı sağlayacaklarını söyledi.
Çağın bir gereksinimi olduğu için bu projeyi hayata geçirdiklerinden söz eden Başkan Esen, “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle ilçe ve il düzeyinde uygulama yok. 1947 esnafımızın tamamı dahil oldu. Bu sistemin farkı, insanlar yalnızca kendi ilçelerinden alışveriş yapabilecek. Tüketici ürüne hızlı ulaşacak, esnaf da komisyon ödemeyecek” dedi.
KOMİSYON OLMAMASI ESNAFI MUTLU ETTİ
İlçede kebap restoranı işleten Gökdeniz Küçükaslan, uygulamanın çok kolay kullanıldığını söyledi. Diğer uygulamalara göre daha basit olduğunu belirten Küçükaslan, “Başka uygulamalarla çalışıyoruz ama yüzde 12-15 gibi komisyonlar ödüyoruz. Bu uygulama sayesinde komisyonsuz alışveriş yapacağız” dedi.
Küçükaslan, işletme sahibi arkadaşlarının da komisyon alınmasından rahatsız olduğunu, Konyaaltı Esnafım uygulamasından memnun olduklarının söyledi. Balık restoranı işleten Hakan Orak da komisyon oranlarından dert yandı. Orak, “Komisyon oranı yok, bu uygulama çok güzel bir çalışma oldu. Demo olmasına rağmen birkaç sipariş aldık. Hem tüketici hem de biz memnunuz” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
– Programın tanıtılması
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar (ANONS 1)
– Sistem üzerinden sipariş alımı
– Siparişin hazırlanması
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar (ANONS 2)
– Kuryenin siparişi götürmesi
– RÖP 1: Gökdeniz Küçükaslan
– RÖP 2: Hakan Orak
– RÖP 3: Semih Esen (Konyaaltı Belediye Başkanı)
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN-Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)
============================================
5) BACAYA SIKIŞAN MARTI, KURTARILDI
Bursa’da Ünal İmir (56) tarafından sıkıştığı apartman bacasından kurtarılan martı, havaya salındı.
İnegöl’de Süleymaniye Mahallesi’nde oturan Ünal İmir, apartmanın bodrum katına indiği sırada bacadan ses geldiğini duydu. Baca kapağını açan İmir, bir martının sıkıştığını gördü. Eldivenlerini giyen İmir, martıyı sıkıştığı yerden çıkardı. Baca kurumundan dolayı siyaha boyanan martı, havaya salındı.
Martının kurtarılma anı ise cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
Görüntü Dökümü
———————–
-Martının bacadan kurtarılması ve havaya salınmasından görüntü
Haber: Yavuz YILMAZ /İNEGÖL (Bursa), (DHA)
==============================================