1) KOCAELİ’DE TRAFİKTE TAM KAPANMA YOĞUNLUĞU
KORONAVİRÜS önlemleri kapsamında tam kapanma öncesi memleketlerine ve tatil bölgelerindeki yazlıklarına gidenler, TEM ve D-100 yolu Kocaeli geçişinde yoğunluğa neden oldu. Arızalanan araçların yolda kaldığı bölgelerde trafik adım adım ilerledi.
Tam kapanma öncesi yola çıkanlar TEM ve D-100 Karayolu Kocaeli geçişinde yoğunluğa neden oldu. Sabah saatlerinde, TEM yolu Korutepe mevkiinde bazı araçların arızalanarak yolda kalması nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Araçlar adım adım ilerledi. D-100 Karayolu kullananlar ise İzmit geçişinde yoğunluk oluşturdu. D-100 yolunda araçlar çok yavaş ilerleri. 17 günlük süreyi memleketlerinde ve yazlık evlerinde geçirmek isteyenler nedeniyle oluşan yoğunluğun gün içerisinde devam etmesi bekleniyor.
Görüntü Dökümü
———————–
-Drone ile TEM yolunda çekilen görüntü
-Muhabir anonsu (Ergün Ayaz)
-D-100 yolundan görüntüler
HABER-KAMERA: Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/İZMİT (Kocaeli), (DHA)
=======================================================
2) TRAFİKTE DÖRT NALA KOŞAN AT, ÇOK SAYIDA ARAÇTA HASARA NEDEN OLDU
ERZURUM’da sahibinin elinden kaçan at, geçtiği yollarda trafiği alt üst etti. Arkasındaki araba ile çarptığı araçlara zarar veren at, Erzurum Macera Ofroad Kulüp Başkanı Lokman Toptaş tarafından otomobille önü kesilerek durduruldu.
Merkez Yakutiye ilçesinde sahibinin elinden kaçan araba koşulu at, Havuzbaşı semtinde dört nala trafikte ilerlemeye başladı. Bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirirken, at arabasının çarptığı çok sayıda araçta hasar meydana geldi. O anları cep telefonu ile kaydeden Erzurum Macera Ofroad Kulüp Başkanı Lokman Toptaş, Demirciler Mahallesi’nde otomobiliyle atın önünü keserek durdurdu. Atı güvenli bir yere bağlayan Toptaş, polise haber verdi. Gelen polis ekipleri, atın sahibini aradı. Ekipler, yoldan geçen diğer at arabası sürücülerini durdurarak atın sahibini tanıyıp tanımadığını sordu. Atın sahibine ulaşamayan polis, haber merkezi ve karakollara da herhangi bir müracaat yapılmayınca Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden yardım istedi. Belediye görevlileri atı arabadan çözerek, çevredekilerin de yardımı ile minibüse bindirip merkeze götürdü.
Atı yakalayan Erzurum Macera Ofroad Kulüp Başkanı Lokman Toptaş, “At panik yapmıştı ve araçlara vurarak ilerliyordu. Birkaç kişi de ezilme tehlikesi geçirdi. Atı takip ettim. Uygun bir yerde önüne kesip durdurdum. Atı vatandaşların da yardımı ile bağladık. At arabası benim gördüğü yaklaşık 12 araca çarparak zarar verdi. Sahibi henüz ortada yok. Hava sıcaktı, su verdik. Uzun süre koşması nedeniyle iki kovaya yakın su içti. Atı durdurmasak istenmeyen olaylar yaşanabilirdi” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
-Atın trafik ışığında bekleyen araçların yanından geçerek zarar vermesi
-Atın kaçışının araçla takip edilme görüntüsü
-At ve arabasından görüntü
-Polis ekiplerinden detaylar
-Atı takip ederek durduran sürücünün ekiplere olayı anlatması
-Atı durduran sürücünün atı okşayıp su vermesi
-At ve arabasının ayrılması
-Gemi bağlı atın çözülmesi
-Atın belediyeye ait panelvan minibüse bindirilmesi
-Atın minibüse bağlanması
-Atın sahibi gençlerin gelmesi
Haber: Turgay İPEK – Kamera: Şifanur TAVUS / ERZURUM, (DHA)
==========================================
3) SERADAKİ MEYVE VE SEBZELER, BÖCEKLERE EMANET
ANTALYA’da örtü altı üretimde sebze ve meyveleri, zararlılardan faydalı böcekler koruyor. İlaç yerine bu böceklerin tercih edilmesi sayesinde bitkide kalıntı olmadığı için daha kolay ihraç edilebiliyor.
Örtü altı üretim merkezi Antalya’da, Türkiye’nin toplam sera alanının yüzde 36’sına denk gelen yaklaşık 286 bin dekar alanda yıllık 3,8 milyon ton sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Açık alan üretimi ise 880 bin ton. Sera ve açık alan sebze üretimi toplamı yıllık 4,6 milyon ton olan Antalya’da yılda 1,5 milyon ton da meyve üretiliyor. Antalya’da üretilen ürünler hem iç piyasaya sunuluyor hem de ihraç ediliyor.
GÜMRÜKLERDEN GERİ GÖNDERİLİYOR
İhraç edilen ürünlerin tamamı gönderildiği ülkenin gümrük kapısında denetimden geçiyor. Üründen numune alan yetkililer, ilaç kalıntısı olup olmadığını araştırıyor. Zaman zaman Rusya’ya gönderilen domates ve biber grubunda ilaç kalıntısı olduğu iddiasıyla geri göndermeler yaşanıyordu. Üreticilerin birçoğu bu geri gönderimlerin önüne geçmek için ilaç yerine biyolojik mücadeleyi tercih ediyor.
BÖCEKLER BİTKİYİ KORUYOR
Örtü altı üretimde bitkiyi hastalıklardan korumak için üreticiler, sezon sürecince çeşitli ilaçları ziraat mühendislerin uygun gördüğü ölçülerde kullanıyor. İlaç tercih edilmesi maliyeti artırırken, biyolojik mücadele kapsamında kullanılan böcekler hem iş yükünü azaltıyor hem de kalıntı sorununu ortadan kaldırıyor. Böcekler, küçük paketler içerisinde seradaki ürünün dallarına asılıyor. Paketteki küçük delikten bir süre sonra çıkan ve gözle görülmesi oldukça zor olan bu böcekler, bitki üzerinde yuva yapıp bölgeyi korumaya alıyor. Zararlıları avlayan bu böcekler, sezon boyunca bitki üzerinde yaşayıp zararlı böcek ve parazitlerin bitkiye zarar vermesini önlüyor. Her zararlının avcı böceği ise ayrı. Doğada var olan bu sistem bazı firmalar tarafından laboratuvar ortamında çoğaltılarak piyasaya sunuluyor.
DOĞAL YOLLA TOZLAŞMA
Kış aylarında üretilen sebzenin yarısının Antalya’da üretildiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, sebzelerin örtü altında tozlaşması için bombus arılarının kullanıldığını ifade etti. Bu şekilde kimyasal kullanmadan tozlaşmanın doğal yolla sağlandığını kaydeden Karaca, biyolojik mücadele ile zararlılarla da mücadele edildiğini söyledi. Zararlılara karşı mücadele eden faydalı böcekleri seralara bıraktıklarını anlatan Karaca, üreticilere biyolojik mücadele ve bombus arılarıyla ilgili destek verildiğini de sözlerine ekledi.
Antalya’da çiftçiye biyolojik mücadele danışmanlığı yapan ve yararlı böceklerin satışının yapıldığı firmanın satış pazarlama müdür yardımcısı Hasan Altıntaş, metrekareye göre bu faydalı böceklerin belirli sayılarda salındığını söyledi. Biyolojik mücadele sayesinde son 10 yılda ihracatın önünün açıldığını belirten Altıntaş, “Zararlılarla ilaç yerine doğal düşmanlarıyla mücadele yapılması sayesinde üreticiler yurt dışına gönderdikleri ürünlerini kalıntı olmadığı için kolayca satabiliyor. Biyolojik mücadele yerine ilaç tercih edilirse sürekli ilaçlama maliyeti olacak. Ancak biyolojik mücadele sezonun başında yapılıyor ve bitene kadar bir daha dokunulmuyor” dedi.
Herkesin biyolojik mücadeleyi tercih etmesi gerektiğini ifade eden Altıntaş, tarım politikalarında bu yöntemin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
‘GÜMRÜKTEN DÖNEN TIRLAR BİZİ ÜZÜYOR’
Gümrükten dönen sebze meyve TIR’larına üzüldüklerini ifade eden Hasan Altıntaş, “Geri dönen sebze meyve zaten çürüyor. Kullanılamıyor. Sebze ve meyveye zarar verenlerle kalıntısız mücadele etmek mümkün. İhraç ürünlerinin artmasında en önemli faktör biyolojik mücadeledir” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
– Biyolojik mücadele yazısı olan sera kapısının açılması detay
– Seradan geniş plan detay
– Sebzelerden detay
– Sebze fidanlarına takılan böcek paketlerinden detay
– Böcek paketleriyle birlikte DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın anonsu
– Zararlı böcekleri tutmak için serada asılı sarı plakalar detay
– Sera içerisinde bombus arılarını getiren görevliler detay
– Bombus arısının saklandığı kutu detay
– RÖP1: Satış pazarlama müdür yardımcısı Hasan Altıntaş RÖP (sera içerisinde)
– Böcek paketinin avuç içine dökülmesi detay
– Bombus arılarının kapaklarının açılması detay
– RÖP2: Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca RÖP (İl Müdürlüğü önünde)
– Bombus arılarının kutudan çıkması (uzak ve yakın plan detaylar)
– Seradaki sebzeler detay
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın biyolojik mücadele ile ilgili anonsu
– Seradan detaylar
– Detaylar
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA,(DHA)
==========================================================
4) YOLUN KARŞISINA GEÇTİĞİ SIRADA OTOMOBİL ÇARPTI; KAZA ANI KAMERADA
Bursa’da yolun karşısına geçtiği sırada otomobilin çarptığı İsmigül Bilican (44), yaralandı. Kaza anı, bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.
Kaza, dün İnegöl ilçesi Süleymaniye Mahallesi Mimar Sinan Bulvarı’nda meydana geldi. Burak Salim (27) yönetimindeki 16 KRF 83 plakalı otomobil, yaya geçidinde yürüyen İsmigül Bilican’a çarptı. Çarpmanın etkisiyle yere düşen kadın, yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı, sağlık ekiplerince olay yerinde yapılan ilk müdahalesinin ardından ambulansla İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak, tedaviye alındı. Tedavisinin ardından taburcu olan Bilican’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
KAZA ANI KAMERADA
Öte yandan kaza anı, bir iş yerinin güvenlik kamerasınca anbean kaydedildi. Görüntülere, Bilican’ın yolun karşısına geçmek için yürüdüğü sırada otomobilin çarptığı ve yere düştüğü anlar yansıdı.
Görüntü Dökümü
———————–
-Kaza anı güvenlik kamera görüntüsü
-Yaralıdan görüntüler
-Sağlık ekiplerinden görüntüler
-Detaylar
Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)
==========================================================================
5) TAM KAPANMADA YAT VE TEKNE İLGİSİ
KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine 17 günlük tam kapanmayla ilgili genelge göndermesinin ardından Aydın’ın turistik ilçesi Kuşadası ile Muğla’nın Marmaris ilçesinde yat ve teknelere olan ilgi yeniden arttı.
Bakanlığın yayımladığı genelgede, hafta içi- hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’te sona erecek tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı belirtildi. Ramazan Bayramı’nı da kapsayan tam kapanma ile turizmin önemli merkezlerinden Kuşadası’nda hareketlilik başladı. Bu süreyi evlerinde geçirmek istemeyenler, ilgilerini yeniden yat ve teknelere yöneltti.
Tam kapanma öncesi teknelere ilginin arttığı bir diğer yer ise Muğla’nın Marmaris ilçesi oldu. Marmaris ve turistik kırsal mahallerinde deniz tutkunları, koronavirüs tedbirleri kapsamında yat ve yelkenlilerinde izole yaşamını devam ettiriyor. Sahipleri yurt dışında olan teknelerin kaptan ve personeli ise 17 günlük kapanma öncesi rutin bakım ile temizlik işlerini yapıyor.
Tekne kaptanları, tam kapanma öncesi bir yandan da teknelerindeki eksikleri gidermek için hazırlıklara başladı. Tam kapanmayı denizde geçirmeyi planlayanlar, akaryakıt ile çeşitli gıda maddesi takviyelerini yaparken, marina ve limanlarda demirli olarak geçirecekler ise daha rahat hareket edebilecek. Teknedekiler, marinalardaki marketlerden kısıtlı sürede de olsa alışverişlerini yapabilecek.
‘MARİNALAR GÜVENLİ ORTAM SUNUYOR’
Kuşadası’nda marina müdürü Hakan Tellioğlu, özellikle kısıtlamanın başlayacağı perşembeden itibaren yoğunluk beklediklerini belirterek, “Türkiye genelinde marinaların güvenli turizm sertifikası almasıyla birlikte yat ve tekne sahipleri uzun kısıtlama sürelerini apartman daireleri yerine denize yakın bir şekilde geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu bağlamda Kuşadası’na da yat ve tekne sahipleri gelmeye başladı. Marinalar insanlara daha güvenli bir ortam sunuyor” dedi.
Kuşadası’nda yaşayan tekne sahibi emekli astsubay Mehmet Yıldız (58) ise “Havalar ısındı. Dolayısıyla 17 gün evde oturmamız mümkün değil. Kısıtlamada marinada demirleyen teknemde ailemle birlikte daha güzel vakit geçireceğimi düşünüyorum. Burada teknemin bakımıyla ilgili işlerle uğraşacağım” diye konuştu.
‘TEKNEDE OLMAYI TERCİH EDERİM’
Yaklaşık 30 yıldır Kuşadası’nda yaşadığını belirten Ercüment Atay (65) da “Daha önceki sokağa çıkma kısıtlamalarında ailece evde kaldığımız için çok sıkıldık. Evde olmaktansa teknede olmayı tercih ederim. Ramazan Bayramı’nı da teknemizde geçireceğiz” dedi.
23 metrelik ahşap yat sahibi Ahmet Çetin, tam kapanma öncesi günlük ihtiyaçlarını karşıladığını belirtip, “17 gün teknede kalacağım. Bu sürede teknemin gerekli bakım ve temizliğini yapacağım. Balık tutup dinleneceğim” diye konuştu.
30 metrelik gulet tekne sahibi Ethem Erden, “Turist olmayınca artık teknemiz evimiz gibi oldu. 1 yıldır izole yaşamımız devam ediyor. Tam kapanma öncesi hazırlık yapıyoruz. İhtiyaçlarımı karşıladım ve sürdürdüğümüz izole yaşamı tam kapanma ile devam ettireceğiz” dedi.
Tur teknesi sahibi Dursun Kalıpçı da “Turizm sezonunun ne zaman açılacağı belli değil. Pandemi döneminde teknede yaşıyorum. Eve gitsem tekneye bakacak kimse yok. Tam kapanma boyunca da teknede kalmaya devam edeceğim. Teknemin bakım ve temizliğini yaparak vakit geçiriyorum” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
(KUŞADASI)
-Marinadan genel ve detay görüntüler
-Marina müdürü Hakan Tellioğlu ile röp.
-Mehmet Yıldız ile röp.
-Ercüment Atay ile röp.
-Marinadan genel ve detay görüntüler
(MARMARİS)
-Özel marina ve Yat Limanlarında demirli özel yatlardan genel-ayrıntılı görüntü
-Yat, gulet ve yelkenlerinde bakım-temizlik yapan Türk denizciler
-Ahmet Çetin, Ethem Erden ve Dursun Kalıpçı röportaj
-Özel teknesinde çocuğu ile balık tutan kadın
Haber – Kamera: Ali GÜNDOĞAN – Eşber OKAYER / KUŞADASI (Aydın) / MARMARİS (Muğla), (DHA)
==========================================================================