1. Haberler
  2. Dünya
  3. Azerbaycan, BRICS’e katılım için istekli

Azerbaycan, BRICS’e katılım için istekli

featured
service

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen BRICS Parlamento Forumu’na katıldı.

Gafarova, buradaki konuşmasında, uluslararası sistemin etkinliğinin sağlanması için ilişkilerin karşılıklı yarar ile saygı temelinde kurulması gerektiğini ve gerçek çok taraflılığın güçlendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Önce Çin’le ortaklık, şimdi katılım talebi

Azerbaycan’ın hem ikili ilişkilerinde hem de çok taraflı formatlarda diyaloğu, işbirliğini ve dayanışmayı teşvik ettiğini belirten Gafarova, “Bu ilkeler aynı zamanda BRICS’in öncelikleridir. Azerbaycan, BRICS’e katılma arzusunu dile getiriyor.” dedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 3-4 Temmuz’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Azerbaycan ve Çin arasında “Stratejik Ortaklığın Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri” kabul edilmişti. Bildiride, Azerbaycan’ın BRICS’e katılma isteği belirtilmiş, Çin’in de bu isteği olumlu karşıladığı kaydedilmişti.

BRICS hangi ülkelerden oluşuyor?

Haziran 2006’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010’da Güney Afrika’nın, bu yıl da Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi. 30’dan fazla ülke, BRICS’e katılım için başvuru yaptı.

Kaynak: Dünya

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!