Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bolu’da yeni bitki türü keşfedildi – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler
  1. Haberler
  2. Bolu
  3. Bolu’da yeni bitki türü keşfedildi

Bolu’da yeni bitki türü keşfedildi

featured
service

Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA)- BOLU’nun doğa harikası ormanlık bölgesi Aladağlar’da iki akademisyen, süsengiller familyasından yeni bir bitki türü keşfetti. Akademisyenler tarafından ‘Aladağ kılıçotu’ adı verilen bitki, uluslararası makale ile bilim dünyasına duyuruldu.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, farklı bitki türlerinin bulunması nedeniyle Bolu’nun Aladağlar bölgesinde 2 yıl boyunca arazi çalışması gerçekleştirdi. Akademisyenler, çalışmalar sonucunda Aladağlar’da süsengiller familyasından bir bitki türü keşfetti. Bitkiye ‘Aladağ kılıçotu’ adı verildi. Latince ismi ‘Gladiolus aladagensis’ olarak belirlenen bitki, akademisyenler tarafından kaleme alınan uluslararası makale ile bilim dünyasına sunuldu.
‘Aladağ kılıçotu’nun literatüre girdiğini anlatan Doç. Dr. İsmail Eker, “Bazen karşılaştığımız bitkiler, dünyada var olan diğer bitki türlerine göre farklılık göstermekte. Biz bu farklılığı gördüğümüzde gerek, literatür araştırmaları, herbarium denilen bitki müzelerindeki çalışmalarla bu bitkinin farklılığını ortaya koyduk. Sakarya Üniversitesi’nden meslektaşım Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu ile birlikte bu ‘Aladağ kılıçotu’ dediğimiz bitkiyi bilim dünyasına duyurmuş olduk. Bu şekilde literatüre girmiş oldu” dedi.
DÜNYADA SADECE BOLU ALADAĞLAR’DA VAR
Keşfedilen bitki türünün dünyada sadece Bolu Aladağlar’da bulunduğu belirten Doç. Dr. Eker, “Bu bitki için son 2 yıldır yoğun bir arazi çalışması yaptık. Ama daha öncesi de var. 9-10 yıldır gördüğümüz bir bitkiydi. Fakat yakın olan türlerle benzer özellikler gösterdiğinden o bitkilerin bir varyasyonu, morfolojik olarak farklılıkları olan bir popülasyonu olarak görüyorduk. Fakat meslektaşım ile üzerinde çalıştığımızda bunun Kılıçotu cinsinin bir türü olduğunu belirledik. Bu Kılıçotu konusu meslektaşım Mehmet Sağıroğlu’nun uzmanlık alanı. Bu farklılıkları birlikte değerlendirdik. Bunun yeni bir tür olabileceğini düşündük. Yakın olan bir tür var. Avrupa’da ve Türkiye’de çok yaygın olan bir bitki. Bu bitkiyle olan morfolojik farklılıkları ortaya koyduk. Özellikle tohum ve yaprak özellikleri farklılık gösterdi. Bu şekilde son 2 yıl daha fazla arazi gözlemi yaptık. Bu bitkinin yeni bir tür olduğunu bilim dünyasına uluslararası bir makale ile duyurmuş olduk. Bu bitki sadece dünyada Türkiye’de, Türkiye’de de sadece Bolu Aladağlar’da bulunuyor. İlimize özgü bir tür. Her canlı çok değerlidir ve bu canlıların doğada kaybolmadan ortaya çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.
HENÜZ SAĞLIK AÇISINDAN FAYDASI BİLİNMİYOR
Doç. Dr. İsmail Eker, Aladağ Kılıçotu’nun henüz sağlık açısından bir faydasının olup olmadığının bilinmediğini belirterek, “Bu bitki bilim dünyasına ilk defa duyuruluyor. Daha henüz içerisindeki etken maddelerin ne olduğunu bilmiyoruz. Bunun için çok fazla çalışma yapılması gerekiyor. Dolayısıyla ben sağlık açısından kullanılmasını tavsiye etmem. Bitkinin içerisinde yararlı maddeler olabileceği gibi, bazı zehir etkisi yaratacak maddeler de olabilir. Dolayısıyla bir bitkinin yarayışlılığı ancak bilimsel çalışmalar neticesinde belli olur. Zaten bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya bitkinin faydalı bir tarafı çıkarsa bu bitki sonraki dönemde ilaç olarak kullanılabilir. Ama doğada kesinlikle bilmeden bir bitkiyi alıp, sağlık açısından kullanmak doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!