Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ -11 – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

DHA YURT BÜLTENİ -11

dha-yurt-bulteni-11-1ecHa647.jpg

1) MADA ADASI’NDA YAŞAYANLARININ SALLA YAYLAYA GÖÇÜ BAŞLADI

BEYŞEHİR Gölü içerisinde Türkiye’nin yerleşim yeri bulunan tek göl adası olan Mada’da yaşayanların yaylalara göçü başladı. Mada Adası’nda yaşayan 40 ailenin baharın gelmesiyle hayvanlarını sallara bindirip, yaylaların yolunu tuttuğu anlar renkli görüntüler oluşturdu.
Beyşehir Gölü’ndeki irili ufaklı 32 adanın en büyüğü Mada Adası’nda, yaklaşık 40 hanede 200 kişi yaşıyor. Türkiye’nin yerleşim yeri bulunan tek göl adası olma özelliği taşıyan Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Mada Adası’na ulaşım, hemen her ailede bulunan kayıklarla sağlanıyor. Adaya gitmek ya da buradan ayrılmak isteyenler, kayıklarla 1 kilometre kürek çekiyor ya da motorlu kayık kullanıyor. Otomobiller ise gölün kıyısında bulunan balıkçı barınağı yanındaki düz araziye park ediliyor.
Adada yaklaşık 200 yıldır yaşamlarını sürdüren Yörükler, balıkçılık ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor. Tarım arazileri oldukça yetersiz olan aileler bu nedenle her yıl baharın gelmesiyle hayvanlarını Gedikli köyünün batısında yer alan Çetir Yaylası’na sürerek ekim ayı sonuna kadar burada otlatıp, maliyeti düşürmeye çalışıyor. Hayvanlardan elde edilen sütler ise her sabah ve akşam ‘patpat’ diye tabir edilen tarım araçları ile köyde bulunan süt toplama merkezine teslim edilerek değerlendiriliyor. Mada Adası sakinlerinin bu yıl da adadan Gedikli köyü yaylalarına göçü başladı. Sabahın ilk ışıklarından gün sonuna kadar devam eden göçte, karaya ayak basan hayvanlar başlarında sahipleriyle yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki serin yaylaların yolunu tuttu.
DIŞ DÜNYADAN SOYUTLANDIKLARI İÇİN VİRÜS YOK
Mada Adası’nda yaşayan yaklaşık 200 kişide bugüne kadar tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsüne hiç rastlanmadı. Köyde tek bir kişide bile virüse rastlanmadığını belirten ada sakinleri, “Biz bize yaşadığımız için Allah’a şükür bugüne kadar böyle bir olayla karşılaşmadık. 5 ay boyunca serin yaylalarda yaşayacağız yine kimseyi görmeyeceğimiz için virüsün buraya gelmesi zor” sözleriyle bu salgından emin yaşadıklarını dile getirdi.
‘ESKİDEN ÇOK ZOR GÖÇ EDİYORDUK’
Adada yaşayan Yörüklerin yıllardır bahar aylarında göç olayını yaşadıklarını ifade eden ada halkından Hasan Hüseyin Yavuz, “Eskiden hayvanları 3-4 sandal birbirine bağlanarak taşınıyordu. Hafif bir sallantıda hayvan suya düşüp telef olabiliyordu. Son yıllarda bu sal yapılarak kayıklara bağlanmak suretiyle hayvanlar kıyıya çıkarılıyor. Artık eskisi gibi risk yaşanmıyor ama yine de bir köprü olsa çok iyi olur” dedi.
‘HAYAT ZOR AMA GÜZEL’
30 kadar büyükbaş hayvana bakan Hülya Yılmaz “Biz her yıl mayıs ayı başında hayvanlarımızı yaylaya götürür ve orada yaşarız. Benim evimde 30- 40 kadar hayvan var onlara bakar sağarım. Tabii bizim için zor oluyor ama çare yok. Yol olmaması en çok da çocuklarımız için zor oluyor. Okullar açıkken her sabah kayıkla köye getirip akşam olunca da tekrar adaya getiriyorduk. Bir çocuğum üniversitede okuyor kızım ise şimdi lise öğrencisi. Hayat zor ama güzel. İdare ediyoruz” diye konuştu.
Adada yaşayan bir başka hayvan yetiştiricisi Turgut Cuvalı, adada tam olarak belli olmasa da 600-700 dolayında büyükbaş hayvan bulunduğuna değinerek, “Her yıl mayıs ayının başında yayla serbest olur ve biz de yaylaya göç ederiz. Aşağı yukarı 5 ay kadar yaylada hayvanlarımızı otlatırız” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Mada Adası’ndan büyükbaş hayvanların salla kıyıya getirilişi
– Kayık ve saldan görüntüler
– Hayvanların ve araçların saldan bindirilişi ve indirilişi
– RÖP 1: Turgut Cuvalı
– RÖP 2: Hasan Hüseyin Yavuz
– RÖP 3: Hülya Yılmaz
– Detay görüntüler

HABER- KAMERA: Nurettin ARKAN- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

=============================================================

2) KONYAALTI SAHİLİ TURİSTLERE KALDI

ANTALYA’nın Konyaaltı sahili tam kapanmanın 3’üncü gününde turistlere kaldı. Polisler, sahile gelen turistlerin pasaport kontrolünü yaptı.
Koronavirüs tedbirleri kapmasında ülke genelinde 17 gün uygulanacak tam kapanmanın 3’üncü gününde, Antalya’da kontroller devam etti. Sokak ve caddelerde polis ekipleri tarafından kurulan noktalarda araçlardaki kişilerin ve yayaların sokağa çıkmak için gerekli izin belgeleri kontrol edildi.
Hava sıcaklığının 27 dereceye ulaştığı kentte, Konyaaltı sahili, kısıtlamadan muaf turistlere kaldı. Önceki haftalarda kalabalık haliyle akıllarda yer eden sahile gelen az sayıdaki turist, sıcaklığı 20 derece olan denizde yüzdü. Bazıları ise kumların üzerine yatarak, güneşin keyfini çıkardı. Polis ekipleri, sahil bandına gelen turistlerin pasaportlarını kontrol etti.

Görüntü Dökümü
———————–
– Konyaaltı Sahili’nden drone görüntüleri
– Denize giren turistlerden drone görüntüleri
– Pasaport kontrolü yapan polis ekiplerinin görüntüsü
– Denize giren ve güneşlenen turistlerin görüntüsü
– Turistlerden detaylar 

Haber-Kamera: Semih ERSÖZLER- Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

=============================================================

3) KIRKLARELİ’DE TAM KAPANMADA PİKNİK YAPANLAR DRONA YAKALANDI

KIRKLARELİ’de koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen tam kapanmada, kısıtlamayı ihlal ederek piknik yapanlar dron ile belirleniyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen 17 günlük tam kapanmada, Kırklareli’de tedbirler sıklaştırılıyor. Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin dron ile yaptığı denetimlerde Karahıdır Korosu’nda ağaçların altında 3 araç tespit edildi. Bölgeye yönlendirilen polis ekipleri araçlarla bölgeye gelen ve piknik yaptığını belirlediği 6 kişi hakkında tutanak tutup, Kırklareli Valiliği’ne gönderdi.
Kırklareli Valiliği, dron ile yapılan denetimlerin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak, “Tam kapanma döneminde uygulanan 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında koronavirüs tedbirleri kapsamında yoğunlaştırılmış dinamik denetimlerimiz il genelinde kolluk kuvvetlerimizce drone ile havadan gerçekleştiriliyor. Lütfen kurallara uyalım” ifadelerini kullanıldı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Drone ile Kırklareli kırsalı
-Ağaçlar altındaki araçlar
-Polisin gelişi
-Polisin işlem yapması
-Drone ile havadan detaylar

Haber: Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ,(DHA)

=============================================================

4) VAN’DA SAĞANAK
 
VAN’da etkili olan sağanakla cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. 
Van’da öğle saatlerinde sağanak etkili oldu. Yağmur nedeniyle kent merkezindeki birçok cadde ve sokak suyla doldu. Sokağa çıkma kısıtlamasında muaf olan bazı sürücüler, su altına kalan caddelerde ilerlemekte güçlük çekti.

Görüntü Dökümü
———————–
-Yağan yağışan detaylar
-Yağışla birlikte caddelerde oluşan su birinkitisi
-Genel ve detaylar

HABER: Behçet DALMAZ/VAN,(DHA)- 

=============================================================

5) MÜZİK ALGISI TESTİNDE, KADINLAR DAHA BAŞARILI ÇIKTI
 
ESKİŞEHİR’de, Anadolu Üniversitesi’nce, kişilerin kendi kendilerine müzik yeteneği olup olmadığını bilimsel olarak tespit edebilmeleri için kurulan web tabanlı Müzik Algısı Testi’ne (AMAT) kısa sürede 1248 kişi katıldı. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca, testlerin sonucunda kadın kullanıcıların daha başarılı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Erkek kullanıcıların başarı oranı yüzde 43,6, kadın kullanıcıların başarı oranı ise yüzde 56,4 olarak ölçüldü” dedi.
Anadolu Üniversitesi, 7 yaşından itibaren herkesin müzik kulağı hakkında bilimsel bilgi sahibi olmasına yardımcı olmayı hedefleyen AMAT platformunu kurdu. Anadolu Üniversitesi’nin internet sitesi üzerinden ulaşılan platformda testler, yaklaşık 25 dakikalık sürede tamamlanırken, kişilerin müzik yeteneğine sahip olup olmadıkları bilimsel incelemeyle cevaplanıyor. Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca yürütücülüğünde oluşturulan AMAT, Prof. Dr. Şükrü Torun ve Prof. Dr. Evrim Genç Kumtepe tarafından 2 yıllık bilimsel araştırma projesi kapsamında psikometrik yöntemler kullanılarak geliştirildi. Geçerli, güvenilir, akustik ve pratik açılardan iyi özelliklere sahip bu testin internet tabanlı olması, uzaktan eğitim gerektiren durumlarda da kullanılabilmesi, testin en önemli kazanımını oluşturuyor. Proje kapsamında pek çok okulda deneme çalışmaları yapıldı ve 7 kategorili yaklaşık 25 dakika süren test ortaya çıkarıldı.
‘KADINLAR DAHA BAŞARILI OLDU’
Projenin yürütücüsü Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca, yapılan testlerin sonucunda kadın kullanıcıların daha başarılı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Anadolu Üniversitesi müzik algı testi birkaç hafta önce açıldı. Teste çocuklar ve yetişkinler katılıyor. Bizim ilgimizi çeken sonuçlar oldu. Öncelikle kadınlar daha başarılı oldular. 7 yaşından itibaren çocuklardan başlayıp yetişkinleri de katarak hesapladık. 2 hafta civarında 557 erkek, 691 kadın olmak üzere 1248 kullanıcımız testini bitirdi. Biz bu sayının birkaç hafta içinde 10-20 binlere ulaşacağını düşünüyoruz. Testlerin genelinde kadınlarımız, kız çocuklarımız daha başarılı olmuş. Genel başarı oranı yüzde 76,2, başarısızlık oranının ise yüzde 23,8 olduğu testlerde, erkek kullanıcıların başarı oranı yüzde 43,6. Kadın kullanıcıların başarı oranı ise yüzde 56,4 olarak ölçüldü. Bir de kapanma oldu. Herkes evinde ‘ne yapacağım?’ diye düşünüyor. Tam zamanı, herkes kendi müzik yeteneği var mı baksın. Hazır evdeyken rahat rahat, hem de güvenli” diye konuştu.
HER CİHAZDAN UYGULANABİLİYOR
İnternet bağlantısı olan her cihazdan teste katılımın sağlanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Tunca, “Türkiye’de herkesin bu testten yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu testin güzel taraflarından bir tanesi, her sene sorular yenileniyor. Dolayısı ile önümüzdeki sene çocuklar 8-9 yaşındayken ilerliyorlar mı, geriliyorlar mı? Bunlar belirlenebiliyor, takip etmek mümkün. Müzik öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri çocuklarının başarılarının ne noktada olduğunu buradan görebiliyorlar. Tek önerim kulaklık takın. Çünkü çevredeki gürültüler insanın konsantrasyonunu dağıtabiliyor” dedi.
‘OĞLUMUN MÜZİK KULAĞINI ANLAMAK İÇİN GELİŞTİRDİM”
Müzik algısı testini geliştirmeye oğlu 4 yaşındayken onun müzik kulağını ölçmek için karar verdiğini ifade eden Prof. Dr. Tunca, “2010 yılında oğlum daha 4 yaşlarındaydı. Dedim ki, ‘Bu çocuk biraz daha büyüdüğü zaman müzik kulağı var mı, yok mu anlayabilmem lazım’. Ama biz konservatuar giriş sınavında piyanodan bir ses veririz, çocuk da sesi ile onu tekrarlar. Dört yaşında bunu yapamayacağını gördüm. Beş yaşındayken, arkadaşları evimize geldiğinde bunları deniyorduk. Gırtlaklarını, ses tellerini kullanmakta çok yeterli olmadıklarını gördüm. Ondan sonra bu testi geliştirmeye karar verdim” diye konuştu.
TEST NASIL UYGULANIYOR
Teste ulaşmak için Anadolu Üniversitesi internet sitesindeki ilgili bağlantıya tıklanarak kayıt olunması gerekiyor. Kayıt sonrası aynı aileden tüm bireyler tek hesaptan giriş yapabildiği gibi öğretmenler de öğrencilerinin tümünü sınıfça kaydederek gelişimlerini takip edebiliyor. Testin bu özelliği, açılış sayfasındaki ‘Kendim’, ‘Çocuklarım’ ve ‘Öğrencim’ seçenekleri ile sunuluyor. AMAT’ın en kullanışlı özelliklerinden biri de kullanıcının dilediğinde ara verebilmesi ve tekrar hesabına girdiği zaman kaldığı yerden devam ederek testini tamamlayabilmesi. Böylece tek oturumda testi yapma zorunluluğu kalmıyor. Her kategoride 10 soru var ve tüm testi tamamlamak, yaklaşık 25 dakika sürüyor.

Görüntü Dökümü
———————–
-Müzik testi uygulaması
-Ozan Evrim Tunca ile röp.
-Tunca’nın bilgisayardan uygulamayı anlatması
-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN- Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

=============================================================

Exit mobile version