DHA YURT BÜLTENİ- 13

dha-yurt-bulteni-13-lChAjCEn.jpg

1) SİVAS’TA KISITLAMADA YAĞMUR ALTINDA CUMA NAMAZI

SİVAS’ta, tam kapanmanın ilk gününde cuma namazı kılmak isteyenler, evlerine en yakın camilere gitti. Mesafe kuralına uygun saf tutanlar yağmur altında ibadetlerini yerine getirdi.
Koronavirüs salgını ile mücadele için 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’te sona erecek sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında bakanlık, cuma namazı için araç kullanmaksızın camilere gidilebileceğini açıkladı. Bu kapsamda Sivas’ta  cuma namazı kılmak isteyenler ev ve iş yerlerine en yakın camilere yöneldi. Bazıları yağmura rağmen namazı dışarıda yağış altında kıldı..

‘ŞARTLAR İBADETİMİZE ENGEL OLAMIYOR’
Şartlara rağmen ibadetini yerine getirmenin güzel olduğunu ifade eden Abdulbaki Kargınoğlu(25), “Bugün tam kapanma başladı. Bizler de cuma namazına geldik. İnşallah ilerleyen süreçte bu beladan kurtuluruz. Koronavirüs gerçekten bizi çok kısıtladı. Gerek özel hayatımızı, gerek sosyal hayatımızı ve gerekse ibadetimizi istediğimiz gibi yapamıyoruz. Bugün de yağışlı bir hava var. Bu havada da Cuma namazımızı gerçekleştirdik. Şartlar ne olursa olsun ibadetimize engel olamıyorö dedi.

‘YAĞMUR ALTINDA NAMAZIMIZI KILDIK’
Yağış altında namaz kılan Necmettin Resul Kündem(33) ise, “Cuma cemaatle kılınır. Bizler de bu yüzden muaf tutulduk. Ofisim Kale Camisine yakın ve buraya gelerek namazımızı kıldık. Sosyal mesafe kurallarından dolayı camilere sığmıyoruz. Kurallara uymak için mecburen dışarda yağmur altında kıldık ama güzel de oldu. Yağmur altında da ibadet yapılabiliyormuşö diye konuştu.

Evine yakın camiye gelen Muhammet Emin Tokmak(24) de, “Kısıtlama var ama bizler en yakın camimize gelerek namazımızı eda ettik. Yasaklar devam ediyor ama bu halde cumamızı kılabiliyoruz. Bu durum huzurlu hissettiriyor. 1,5 metre mesafeyle namazlarımızı kılarak tedbirlere uyuyoruzö ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:
-Camiden görüntüler
-Yağış altında namaz kılanlar
-Röportajlar

Haber-Kamera: Arife Defne ARSLAN-Ayşe Mine EĞÜZ/SİVAS, (DHA)

=================================

2) ADIYAMAN’DA CADDE VE SOKAKLAR BOMBOŞ

ADIYAMAN’da, koronavirüs tedbirleri kapsamında 17 gün sürecek kısıtlamanın ilk günü cadde ve sokaklar, boş kaldı. 
İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, merkez ve ilçelerdeki farklı noktalarda oluşturdukları uygulama noktalarında dışarıda olanların izin belgelerini kontrol etti. Kısıtlamanın ilk günü cuma namazı kılmak isteyenler ise adreslerine en yakın camiye gidip, sosyal mesafe kuralına uyarak, namaz kıldı. Çelikhan’daki denetimlerde de ilçeye giriş yapmak isteyenlerin belgeleri, sürücüler ile yanlarındaki kişilerin muafiyet durumu kontrol edildi.

Görüntü dökümü
———————————–
– Kent merkezindeki cadde ve sokaklar
– Namaza kılanlar
– Polislerin önlem alması
– İlçelerdeki sessizlik
– Havadan ilçelerin görüntüsü
– Toprakla kapatılan yollar 
– Jandarma ekiplerin uygulaması
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-Sercan SAKAR-Selim SONKAYA-Mustafa ÖNDOĞAN-Murat KURT-ADIYAMAN-DHA)

===================================

3) BURSA’DA ‘TAM KAPANMA’ SONRASI İLK CUMA NAMAZI KILINDI
 
BURSA’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ‘tam kapanma’ uygulamasının ilk gününde cuma namazı, sosyal mesafe kuralına uygun olarak kılındı.

Bursa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında “tam kapanma” uygulamasının ilk gününde cuma namazı, sosyal mesafe kuralına uygun olarak kılındı. İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgeyle dün saat 19.00’da başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’e kadar uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasının ilk gününde vatandaşlar, evlerinin yakınlarındaki camilere gitti. Vatandaşlar, seccadeleriyle geldikleri camilerde sosyal mesafe kuralına uygun olarak saf tuttu. İznik ilçesindeki Yeşil Camii’ye gelen vatandaşlar ise, caminin etrafındaki yeşillik alanda sosyal mesafeli bir şekilde saf tutarak, cuma namazını kıldı.

Görüntü dökümü;
-Cuma namazının kılınması
-Detaylar
Haber-Kamera: Şenol POYRAZ/BURSA,(DHA)

===================================

4) KONYA’DA, TAM KAPANMADA TEDBİRLİ CUMA NAMAZI

KONYA’da, koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan 17 günlük kısıtlamanın ilk günü cuma namazı, evlere en yakın camilerde tedbirlere uyularak, kılındı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamındaki tam kapanmanın ilk günü cuma namazını kılmak isteyenler, adreslerine en yakın camilere gitti. Kentin bilinen camilerinden Sultan Selim Camii ve Kapu Camii’ne gelenler, maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat çekerek, cuma namazını kıldı. 

Görüntü dökümü:
———————————-
-Camilerde cuma namazı görüntüleri
-Detaylar

Haber-Kamera:Adem YILDIZ/KONYA,DHA)

===========================================

5) CİNAYET ŞÜPHELİSİ, MUTFAK DOLABINDAKİ GİZLİ BÖLMEDE YAKALANDI

İZMİR’in Bornova ilçesinde, 16 Haziran 2019 tarihinde tabancayla vurularak öldürülen Veysi Oktay’ın (36) katil zanlısı E.V. (42), saklandığı evin mutfak dolabında polis ekipleri tarafından yakalandı.

Oto alım satım işi ile uğraşan Veysi Oktay, 16 Haziran 2019’da Yeşilova semti, 4061 sokak üzerinde tabancalı saldırıya uğradı. Oktay, kanlar içinde yere yığıldı. Çevredekiler durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen sağlık ekipleri, yaptıkları kontrolde Oktay’ın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Soruşturma başlatan polis ekipleri, olayın ardından kaçan zanlının bulunması için çalışmalara başladı. Polis, şüphelinin aralarında 30 bin liralık alacak meselesi bulunan Oktay gibi oto alım satım işi ile uğraşan E.V. (42) olduğunu belirledi. Polis, sürekli adres değiştirerek saklanan E.V.’nin, son olarak Menemen ilçesine bağlı Musabeyli Mahallesi’ndeki bir çiftlik evinde olduğu bilgisine ulaştı. Bunun üzerine çiftlik evini uzaktan takibe alındı. E.V.’nin çiftlik evinde olduğundan emin olan olunmasının ardından eve operasyon düzenlendi. Yaklaşık 5 saat boyunca arama yapan polisler, E.V.’ye ulaşamadı. Aramayı sürdüren ekipler, çiftlik evine yaklaşık 50 metre mesafede bulunan tek katlı bir müstakil evin mutfağında oluşturulan gizli bölmede E.V.’yi yakaladı. Gözaltına alınan şüphelinin polisteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Görüntü dökümü:
—————————–
– E.V.’nin dolaptan çıkarılmasından görüntü
– E.V.’nin sağlık kontrolüne götürülmesinden görüntü

Haber: Davut CAN – Kamera: İZMİR, (DHA)

===================================

6) EDİRNE’DE ‘TAM KAPANMA’ NEDENİYLE DENETİMLER ARTTIRILDI

EDİRNE’nin Keşan ilçesinde koronavirüsle mücadele kapsamında 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’e kadar sürecek ‘tam kapanma’ sürecinde denetimler devam ediyor.
Keşan’da, polis ekipleri, şehir merkezinde yasak olmasına rağmen araçlarıyla dışarı çıkan vatandaşlara yönelik denetim yaptı. Ekipler, araçlarıyla izin belgesi olmadan dışarı çıkanlar ile yürüyüş mesafesi dışında alışverişe gidenlere cezai işlem uyguladı. Ekipler ayrıca dışarda olan bazı vatandaşlar ile Cuma namazı sonrası avlularda bekleyenleri kurallara uymaları konusunda uyardı. Polis, mahalle aralarında da kısıtlamaya yönelik anonslar yaptı. Öte yandan kısıtlama kapsamında kapalı olması gerekirken faaliyetine devam ettiği belirlenen iş yerlerine de tutanak düzenlenerek, kapatıldı. Seyahat kısıtlaması kapsamında şehirlerarası yollarda da oluşturulan noktalarda polis ve jandarma ekiplerinin denetimleri sürüyor.  
‘HALKIMIZIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN GEREKLİ HER TÜRLÜ TEDBİRLERİ ALDIK’
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da, tam kapanma sürecinde belediye olarak tüm tedbirleri aldıklarını ve vatandaşın yanında olduklarını belirtti.
Belediye Başkanı Helvacıoğlu, “2 haftalık kapanma döneminde ilçe halkımızın mağdur olmaması için gerekli her türlü tedbiri aldık. Bu süreçte hizmetlerimizi de aksatmadan sürdüreceğiz. Özellikle Ramazan ayını da göz önünde bulundurarak sosyal yardımları ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Kronik rahatsızlığı olan, yaşlı ve evlerinden çıkamayan vatandaşlarımız mağdur edilmeyecek. Tam kapanma süresince evinden çıkamayan kronik hastalar, yaşlılar ve yalnız yaşayanların acil ihtiyaçları belediye ekipleri tarafından öncelikli olarak karşılanacak. İhtiyaç sahibi vatandaşlar için başlatılan Ramazan kolisi ve müzisyen ile hamallar başta olmak üzere bu süreçte çalışamayan vatandaşlarımıza maddi desteği de sürdürüyoruz. Kapanma döneminde ilçe halkımızın mağdur olmaması için gerekli her türlü tedbirleri aldık. Keşan Belediyesi olarak koronavirüs salgının ilk gününde başlattığımız mücadele ve aldığımız tedbirleri bu süreçte de kesintisiz devam ettireceğiz” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————-
-Polisin araçları durdurması
-Sürücü ve yolcuların izin belgesi ve kimlik kontrolleri
-Minibüslerin kontrol edilmesi
-Çarşı merkezi genel gör.
-Detaylar
Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA) 

Exit mobile version