KADIN ÇALIŞANDAN PATRONUNA ‘SÜPÜRGEYLE DÖVDÜ’ SUÇLAMASI
İZMİR’in Karşıyaka ilçesindeki kafeteryada çalışan Zeynep Katırcı (23), iş yerinde cep telefonuyla konuştuğu için kendisini fırça süpürgeyle yüzünden yaralayıp, ölümle tehdit ettiğini öne sürdüğü patronu Osman D.’den şikayetçi oldu.
Olay, 7 Mayıs’ta saat 19.30 sıralarında, Serinkuyu semti Anadolu Caddesi’ndeki 3 ortaklı kafeteryada meydana geldi. İşletmenin ortaklarından Osman D., pastacı yardımcısı olarak çalışan Zeynep Katırcı’nın imalathanede cep telefonuyla konuştuğunu gördü. İddiaya göre Osman D.’nin tepki gösterdiği Katırcı, “Gelen telefon önemli. Buna yasak mı var?” deyince saldırıya uğradı. Fırça süpürgeyle dövüldüğünü öne süren Katırcı, yüzünden yaralandı. Ölümle tehdit de edildiğini söyleyen Katırcı, polis merkezine giderek patronundan şikayetçi oldu.
Örnekköy Polis Merkezi’nde ifade veren Zeynep Katırcı’nın, “Patronum sinirli şekilde el kol hareketi yaparak süpürgenin fırça kısmı ile yüzüme 1 kere vurdu, gözüme denk geldi. Tekrar vurup, vurmadığını hatırlamıyorum. Sonra bulaşıkhane önünde bir eliyle sol kolumu sıkıştırıp diğeriyle kıyafetimi tutup, tehdit etti. Ustam Ahmet Bey’i aramak istediğimde masadan cep telefonumu alıp arka cebine koydu. Ahmet Bey’in arabası ile geldiğini görünce dışarı çıktım. Ahmet Bey beni korumaya çalışırken, Osman D. eline geçirdiği metal fırın tepsisini üzerime doğru fırlattı. Yüzüm gözüm kan içinde kaldı, şikayetçiyim” dediği öğrenildi.
Avukat Murat Turgut Minar, bayram sonrasında müvekkili Zeynep Katırcı’yla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunacaklarını söyledi.
Görüntü dökümü
-Zeynep Katırcı’nın görüntüsü ,
-Zeynep Katırcı’nın fotoğrafları
-Olay yeri
-Detayları
Davut CAN/İZMİR, (DHA)
==================================
İKİZDERE’DE TAŞ OCAĞI NÖBETİ BAYRAMDA DA SÜRÜYOR
RİZE’de, Lojistik Merkez ve Liman Projesi’nin inşa edileceği deniz üzerindeki alanın dolgusu için 16 milyon tona yakın taş alınması kararlaştırılan taş ocağına İkizdere ilçesi Gürdere ve Cevizlik köyünde tepkiler devam ediyor. Yöre halkının alanın girişinde kurdukları çadırda tuttukları nöbet 23’üncü günde bayramda da sürüyor. Çalışmaya başlayan iş makinesini orman için patika yollardan alana girerek durduran yöre halkı ile jandarmanın bölgede bekleyişi devam ediyor.
Karadeniz’in termal ve kış turizmi için yeni turizm destinasyonu alanı olarak belirlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘örnek yayla’ modellerinin uygulanacağı iki noktadan biri seçilen doğal sit alanı Rize’nin İkizdere Vadisi Gürdere ve Cevizlik köyünde açılması planlanan ve 16 milyon tona yakın taşın alınacağı bazalt ocağı projesine tepkiler sürüyor. Yeşil vadinin doğal güzelliğinin yok olacağını, tarım ve hayvancılık yaptıkları köylerinin ellerinden gideceğini savunan yöre halkı, ‘yatırıma değil, yanlış yer seçilen taş ocağına karşıyız’ mesajı ile taş ocağına karşı çıkıyor.
NÖBET 23’ÜNCÜ GÜNDE
Köylerinde çay ve bal üretimi yaptıklarını anlatan bölge halkı, İyidere’de deniz doldurularak yapılacak lojistik liman projesi için planlanan taş ocağının daha yakın, daha az maliyetli ve doğaya zarar vermeyecek başka bir alanda açılmasını istiyor. Yöre halkının alanın girişinde kurdukları çadırda tuttukları nöbet 23’üncü günde bayramın ilk günü de devam etti. İş makineleri ise aralıklarla taş ocağı açılacak alana yol çalışmasını sürdürüyor. Kimi yöre halkı orman içi patika yollardan ulaştıkları alanda iş makinelerinin çalışmasını durdurdu. Halk, jandarma ekipleri tarafından alandan çıkarıldı. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda türküler söyleyen halkın bekleyişi sürüyor.
‘ÇADIRDAN AYRILMAK YOK’
Çadırda bekleyen Nezire Okyar, “Biz burada bekliyoruz. Sonuna kadar, son ağaca kadar, son nefese kadar buradayız. İş makineleri çalıştığında korkarak kaçan yaban hayvanları evimizin etrafına geliyor, ayak izlerini görüyoruz. Ormanımızda ayı, domuz, geyik var. Çocukluğumuz buralara geçti o derenin içerisinde büyüdük. Dalında sallandığımız ağaçlarımız bile yok olduö diye konuştu.
Kemal Baş da “Sabah bayramlıklarımızı giydik güzelce bayramlaşıyorduk ki yukarıda iş makinesinin çalıştığı haberini aldık. Ormanın içerisinden iş makinesinin önüne geçtik ve çalışmayı durdurduk. Yine çadırlarımıza geri döndük bayramda da çadırda nöbetimiz devam edecekö dedi.
Pervin Baş ise “Çadırdan ayrılmak yok. Nöbete devam. Gece gündüz buradayız. Bu alanı boş bırakmayacağızö dedi.
İYİDERE LOJİSTİK LİMAN PROJESİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2 gün önce geldiği Rize’de liman projesiyle ilgili şu bilgileri vermişti:
“Rize İyidere Lojistik Liman Projesi, Karadeniz’e açılan yeni bir lojistik üs olacak. Hem bölge illerinin ekonomisine hem de ülkenin ticaret hacmine katkı sağlayacak proje, yılda 3 milyon ton genel kargo ile birlikte, 8 milyon ton dökme yük ve 100 TEU konteyner ve 100 bin araç Ro-Ro kapasiteli olarak bölgesel ticarete katkı sağlayacak. Yıllık 13 milyon ton kapasiteli Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi’nin gayri safi yurt içi hasılaya etkisi 192 milyon dolar, üretime katkısı, 428 milyon dolardan fazla olacak. Projede bin kişiye doğrudan, 34 farklı sektörde 8 bin kişiye de dolaylı istihdam imkânı sağlanacak.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Çadırda bekleyenler
Orman alan detayları
Türkü söyleyen kadınlar
İş makinesini durdurmaya çalışanlar (Cep telefonu kamerası)
Nezire Okyar röportajı
Kemal ve Pervin Baş röportajı
Haber: Arzu ERBAŞ – Kamera: Doğancan İLEK RİZE-DHA
===================================
TURİSTLERDEN BAYRAMDA KAPADOKYA TURU
KORONAVİRÜS önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanan Kapadokya’yı bayramın ilk günü yabancı turistler gezdi.
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde Ramazan Bayramının ilk günü, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle sessizlik hakim oldu. Ürgüp, Avanos, Uçhisar ve Göreme ise kısıtlamadan muaf olan turistlere kaldı. Bölgede tatil yapan yabancı turistler, tarihi ve turistik mekanlarıyla ünlü Kapadokya’yı rehberler eşliğinde gezerek, bilgi aldı. Turistler, maske ve mesafe konusunda sık sık yapılan anonslarla uyarıldı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kapadokya Bölge Başkanı Talip Aldemir, “Bu yıl pandeminin gölgesinde bir Ramazan Bayramına girdik. Evlerde kapalı şekilde son bayramımızın olmasını temenni ediyorum. Turizmle ilgili söylenecek bu bayram için çok fazla bir şey yok. Tesislerimizin bir çoğu pandemi nedeniyle kapalı. Koronavirüs küresel bir sorun, hepimizin başında olan bir sorun. Bir şekilde böyle atlatacağız. Umarım kısıtlamalardan olumlu sonuçlar alırız. İnşallah vaka sayılarını daha da azaltırız ve özlediğimiz eski dönemlerdeki hareketliliğe kavuşuruz. Bundan sonraki süreç için daha umutlu bakıyorum. Meslektaşlarıma biraz daha sabır diyorum. Biz bu kapanmalardaki kuralları yerine getirirsek, ticareti, hayatımızı daha iyi yerlere götüreceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Görüntü dökümü
———————–
-Kapadokya’dan görüntü
– TÜRSAB Kapadokya Bölge Başkanı Talip Aldemir ile röportaj
-Turistlerden görüntü
-Genel detay
Haber-Kamera: Ahmet KORKMAZER-NEVŞEHİR,(DHA)
============================================
BURDUR’DA DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
DÜNYA Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla düzenlenen kuş gözlem etkinliğinde Burdur, 144 tür ile Samsun ve Kayseri’nin ardından Türkiye’de üçüncü sırada yer aldı.
Burdur’da Dünya Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla Yarışlı Gölü, Yazır Gölü, Karataş Gölü, Bayındır Gölü, Soğanlı Sazlığı, Yeşilova Kayak Merkezi bölgesi ve Kemer Göleti’nde kuş gözlem etkinliği yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ncı Bölge Müdürü Mahmut Temel, her yıl mayıs ayının ikinci hafta sonunun Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, bu yılın temasının ‘Bir kuş gibi şarkı söyle, uç ve yüksel’ olduğunu belirtti. Temel, “Dünyanın en büyük kuş gözlem ağı olan ebird.org bu günü BIG DAY (Büyük gün) ismi ile tüm gözlemcilerin katılabileceği büyük bir etkinlikle kutluyor. Tüm dünyada kuş gözlemciler 8 Mayıs 2021 günü pandemi şartları altında, ülkemizde ise tam kapanma döneminde çevrelerindeki kuşları gözlemledi. Kayıtlarını ebird.org adresine yükleyerek katkıda bulundu. Bu yıl dünya genelinde 191 ülkede 133 bin 71 gözlemde 7 bin 232 kuş türü gözlemlendi. Türkiye dünya sıralamasında 194 gözlem ve 289 kuş türü ile 31’inci sırada yer aldı” dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün de bu gün kapsamında kuş gözlem etkinliğine katıldığını kaydeden Temel, “Şube Müdürü Tamer Yılmaz ve kuş gözlemcisi Mustafa Erturhan’ın 16 saat süren Burdur geneli kuş gözleminde 144 kuş türü gözlemlenerek Türkiye genelinde Samsun ve Kayseri illerinin ardından üçüncü olundu. Bu aynı zamanda Burdur için bir günde gözlemlenen en fazla kuş türü sayısı oldu. İlk 10 il ise Samsun, Kayseri, Burdur, Denizli, Kars, Ankara, Iğdır, Aydın, Antalya ve İstanbul olmuştur. Tam kapanma döneminde kısıtlı alanlarda yapılan gözlemlerde bu sayıya ulaşılması kuşlara ve doğaya ilginin arttığını göstermektedir. Gelecek kuş gözlem gününde çok daha yoğun katılım ve daha fazla kuşun görülmesini diliyorum” diye konuştu.
Görüntü dökümü
—————————-
– Kuş Gözlemi (Drone görüntüsü)
– Görüntülenen kuşlar
HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)
=====================================
DİYARBAKIR’DA TARTIŞILAN HEYKELLER KALDIRILDI
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi tarafından havalimanı kavşağında yerleştirilen ve tartışma konusu olan karpuz içinde çocuk ve kadayıf tepsisi taşıyan adam heykelleri kaldırıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili açıklamasında, “Alana yerleştirilen iki maket hakkında yapılan eleştiriler, Diyarbakır Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’nun talimatlarıyla belediyemizin ilgili birimleri tarafından değerlendirilmiş, yapılan değerlendirme sonucu maketler bulundukları yerden kaldırılmıştır” denildi.
Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Havalimanı Yonca Kavşağı’nda yerleştirilen halay çeken folklor ekibi, karpuz içinde çocuk, kadayıf tepsisi taşıyan adam heykelleri ve hasır bilezik figürü tartışma konusu oldu. Karpuz içinde çocuk heykelindeki yüzün çocuğu değil, ‘Çinli’ bir yetişkini yansıttığı tartışmaları sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından dile getirildi. En çok eleştirilen karpuz içindeki çocuk heykeli ile kadayıf tepsisi taşıyan adam heykeli, eleştiriler üzerine kaldırıldı.
‘ÜRÜNLER TEKRAR YENİLENECEK’
Heykellerin kaldırılmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada “Diyarbakır Havalimanı Yonca Kavşağı’nda yapılan çevre düzenlemesi kapsamında; alana yerleştirilen iki maket hakkında yapılan eleştiriler, Diyarbakır Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’nun talimatlarıyla belediyemizin ilgili birimleri tarafından değerlendirilmiş, yapılan değerlendirme sonucu maketler bulundukları yerden kaldırılmıştır. Maket yapımcısı, eleştirileri dikkate alacak şekilde ürünlerini yenileyecek, ilgili birimlerin onayıyla belediyemize teslim edecektir” denildi.
‘MAKETLERE 4 MİLYON ÖDENDİĞİ İDDİASI YALAN VE İFTİRADIR’
Maketlere 4 milyon lira ödendiğiyle ilgili iddiaların asılsız olduğuna yer verilen açıklamada ayrıca, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarının, açıklamamız ve ulaşabildikleri kayıtlara rağmen, maketlere 4 milyon 412 bin 835 TL ödendiği iddiası ise yalan ve iftiradır. Bu bedel 11 Mayıs 2021 tarihinde yaptığımız açıklamada ifade ettiğimiz üzere 170 bin metrekarelik alanda; drenaj hatları, su depoları, çimlendirme, ağaçlandırma, çalı ekimi gibi işlerin tamamını içeren ihalenin tutarıdır. Söz konusu ihale; açık ihale usulüyle yapılmış, canlı yayınlanmış ve en ekonomik teklifi veren firma tarafından üstlenilmiştir. Çalışmalar devam etmektedir. Duyarlılık ve yapıcı eleştirileri için Diyarbakır kamuoyuna teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Görüntü Dökümü
——————
Eski karpuz heykeli
Muhabir Mehmet Mucahit Ceylan’ın anonsu
Karpuzun heykeli
Yerinden sökülen yöresel giyimli kadayıfçı heykeli
Muhabir Mehmet Mucahit Ceylan’ın anonsu
Yöresel giyimli kadayıfçı heykelinin zemini
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN – Nurettin FİDANCAN/DİYARBAKIR,(DHA)