1) TURİZMCİLERDEN ‘TAM KAPANMA’ YORUMU: VİRÜS AZALIR, SONRASINDA DA TURİZM HAREKETLİLİĞİ ARTAR
TÜRKİYE genelinde uygulanacak 17 günlük tam kapanmanın turizme etkilerini değerlendiren sektör temsilcileri, kapanmanın virüsü azaltacağını söylerken, turizm hareketliliğinin ise duracağını aktardı. Kapanmanın sona ermesinin ardından ise hareketliliğin daha da artmasını beklediklerini kaydeden turizmciler özellikle haziran ayını beklediklerine işaret etti.
Türkiye genelinde koronavirüs tedbirleri kapsamında 29 Nisan- 17 Mayıs arasında tam kapanma kararı alındı. Antalya’da sezonu açmaya hazırlanan turizmciler ise tam kapanmanın virüsün azalmasında önemli olduğunu belirtirken, sektör açısından ise hareketliliği durduracağını ama sonrasında daha büyük hareketlilik olacağını söyledi. Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı (TTGA) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) yönetim kurulu üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, 17 günlük kısıtlamanın vaka sayılarının düşmesi anlamında olumlu olduğunu belirtirken, rezervasyonlar konusunda otelcilerin de kimseyi mağdur etmeyeceğini söyledi. Sili, “Bugün bu sıkıntıyı yaşayacağız belki ama yarın hem sağlık açısından hem ekonomi açısından çok daha olumlu bir noktaya gideceğimize inanıyorum” dedi.
‘REZERVASYONLARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ İPTAL OLDU’
9 gün olarak açıklanan bayram tatilinin kısıtlama süreci içinde kaldığını hatırlatan Burhan Sili, “Açıklandığına göre rezervasyonlar bir seyahat gerekçesi değil bu sefer. Ama bu sefer farklı bir nokta var, seyahat izni alabiliyorsanız ve otel rezervasyonu yaptırıp ödemesini de gerçekleştirdiyseniz her ikisini de gerçekleştirdiyseniz otellere gelmeniz söz konusu. Her şeye rağmen iç pazardaki hareketlilik şu anda durmuş durumda. Hem ramazan dönemi olması hasebiyle hem de 17 günlük bir süreç olması hasebiyle farklı paketlerle çıkıyoruz. Ama iç pazarda görünen o ki bayram da dahil olmak üzere çok yoğun bir dönem olmayacak. Daha önce almış olduğumuz rezervasyonların büyük bir bölümü de bu anlamda iptal oldu. Seyahat izni alanlar gelecek, izin alamayanlardan biz otelciler olarak herhangi bir para talep etmeyeceğiz. Rezervasyon yaptırmış olanlar acenteleriyle kendileri görüşerek ya farklı bir tarihe öteleyecekler veya paralarını iade alacak” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇIK’
Sili, dış pazarda herhangi bir hareketlenme olup olmamasıyla ilgili de, şöyle dedi:
“Dış pazarla alakalı olarak zaten şu anda kaynak pazarlarımızın büyük bir bölümü başta Rusya olmak üzere kapalı. Bu vaka sayılarını düşürdüğümüz oranda uçuşların da başlayacağını öngörüyoruz. Tabii şu anda önce İngiltere, Danimarka, Türkiye’ye uçuşlarıyla alakalı kararlar aldı. Ukrayna, Belarus, Doğu Avrupa ülkelerinden bir geliş var. Polonya pazarı keza öyle. Ama öncelikle tabii ki vaka sayılarını düşürmemiz lazım. Aşılama sürecinin hem turizm bölgelerinde hem genelde tamamlanması lazım. Keza bunlar kaynak pazarlarımız için de geçerli. Bunlar gerçekleşmeden turizmde çok rahat bir hareket olmayacak. Ama bunlar gerçekleştikten sonra öyle görüyoruz ki Türkiye’nin önü açık. Özellikle Antalya, İstanbul bu işin başkentleri, bu noktada bizler hızlı bir şekilde toparlanma sürecine gireriz.”
‘ARTIK HAZİRANA BAKIYORUZ’
Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz ise son gelişmelerle turizm sektöründe ciddi bir sıkıntı olduğuna işaret etti. Normalde nisan sonunda açılması gereken sezonun son yaşananlarla ve Rusların da gelmemesiyle mayıs ayına ertelendiğini aktaran Yorulmaz, “Bayramı da fırsat görerek bayram öncesine ertelemiştik ama son alınan kararlarla bayramda da kapanmanın devam etmesi ve şehirlerarası yolculuğun otel rezervasyonu olsa bile yapılamamasıyla bayram da yalan oldu ve artık maalesef açamıyoruz otelleri. Dolayısıyla artık hazirana bakıyoruz” dedi.
‘PAZAR KALMADI’
Halen çalışmalarını sürdüren ve kapanmamaya direnen oteller olduğunu vurgulayan Volkan Yorulmaz, şöyle konuştu:
“Şu an açmış direnen ve kapatmayan oteller var ama ticari anlamda çok büyük beklentiler yok. Çünkü malum pazar kalmadı. Rusya yok, Almanya yok şu anda İngiltere yok, Avrupa yok. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde geriye kalan 5 ya da 6 pazar var. Onlardan da gelebilecek volume Antalya çanağına yetmez bu bir gerçek. Dolayısıyla şimdi ümidimiz, geçmişi de tartışmanın çok anlamı yok. ‘Ne zaman, ne yapmasaydık, keşke böyle olmasaydık’ falan filan ama buradaki tek ümidimiz Rus uçuşlarının haziranda başlayabilmesi. Bununla beraber mayısın 17’sinden sonra da İngiltere’de uçuşların planlamasına göre gözüküyor tabii o günkü sayılara göre bir karar alacak İngilizler de Avrupalılar da keza. Yani mayıs 17-18’den sonra bir hareket başlar ve haziranda da bunu Ruslarla pekiştirebilirsek ‘ne ala’ diyeceğiz ama inşallah geçen seneyi aramayız diyorum. Biz daha önce bakkal hesabıyla bunun bir hesabını yapmıştık zaten sadece Rus’taki kayıp 1,5 milyar dolar civarındaydı. Buna diğer pazarları da eklerseniz 3-4 milyar doları rahat kaybetmiş durumdayız şu anda sektör olarak, ülke olarak, Antalya olarak. Dolayısıyla ayakta durması çok zor bir hale geldi konu. Ben herkese sabır diliyorum.”
Görüntü dökümü
————–
– RÖP 1: Burhan Sili
– RÖP 2: Volkan Yorulmaz
HABER- KAMERA: Levent YENİGÜN- Burcu MUTLU/KEMER- ALANYA (Antalya), (DHA)
============================================
2) OSMANİYE’DE MOTOSİKLET HIRSIZLIKLARI KAMERADA
OSMANİYE’de bir apartmanın girişindeki motosikleti çalan kişi, güvenlik kamerası görüntülerinden yola çıkılarak yakalandı.
Olay, 17 Nisan günü Fakıuşağı Mahallesi’nde meydana geldi. Bir apartmanın girişine motosikletini park eden kişi, geri döndüğünde bulamayınca polise haber verdi. İhbar üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, olayla ilgili çalışma başlattı. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen ekipler, kimliğini belirlediği şüpheli Ö.M.Ö.’yü evine yapılan baskınla gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Ö.M.Ö., adliyeye sevk edildi.
Görüntü dökümü
————————–
-Şüphelinin bina içerisine girişi
-Motosikletin bulunduğu yere yönelmesi
-Motosikletle uğraşması
-Şüphelinin motosikleti binadan çıkartması
Haber: İbrahim EMÜL – Kamera: OSMANİYE,(DHA)
============================================
3) KAHTA’NIN 4 YÖRESEL ÜRÜNÜ TESCİLLENDİ
ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde yöresel tatları arasında yer alan ‘Kahta Bademi, Kahta Bulgur Pilavı, Kahta Narı ve Kahta Bademli İrmik Helvası’ ‘kente özgü ürün olarak tescillendi.
Kahta’ya özgü dört ürünün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda coğrafi işaret alması ile ilgili Kahta Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kahta Kaymakamı Abdil Koç, Kahta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı, Kahta Kaymakamlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Lütfi Başlı ve basın mensupları katıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda Adıyaman Etsiz Çiğköfte, Adıyaman Besni Üzümü, Adıyaman Tut Dutu, Sincik El Dokuma Halısı ve Çelikhan Tütünü’nden sonra Kahta Bademi, Kahta Bulgur Pilavı, Kahta Narı ve Kahta Bademli İrmik Helvası da yer aldı.
Kahta’ya has 4 ürünün çalışmalar neticesinde coğrafi işaretinin alındığını ifade eden Kaymakam Abdil Koç, “Kahta Kaymakamlığı olarak başlattığımız bir çalışma neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurumuzun sonucunda Kahta’ya has dört ürünümüzün coğrafi işaretini almış bulunmaktayız. Aynı zamanda Adıyaman’da dört ürünü ile coğrafi işaret alan ilk ilçe olduğumuzu da eklemek istiyorum. Ürünlerimize gelecek olursak Kahta Bademi, Kahta Bulgur Pilavı, Kahta Narı ve Kahta Bademli İrmik Helvası olmak üzere dört ürünümüz var. Ürünlerimizin iki tanesi menşe ünvanını değer ikisi de mahreç işareti unvanı aldı” dedi.
Görüntü dökümü
——————————
– Kahta Kaymakamlığı
– Ürünlerin görüntüsü
– Proje Sorumlusunun konuşması
– Detay görüntüler
– Kaymakamın konuşması
Haber- Kamera: ADIYAMAN-DHA)
============================================
4) GAZİANTEP’TE YEŞİL SARIMSAK HASADI BAŞLADI
GAZİANTEP’in tescilli Araban sarımsağının ilk hasadı yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çiftçilerle birlikte yaptığı sarımsak hasadının ardından tarlada toplanan sarımsakla, şiveydiz pişirerek iftara hazırlık yaptı.
Gaziantep’in Araban ovasında gerçekleştirilen sarımsak hasadına hasadına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan ve çiftçiler katıldı. Pandemi dolayısıyla yoğun talep gören Araban sarımsağında geçen yıla göre artış gösteren üretimde 15 bin dönümlük ekim alanı bu yıl 35 bin dönüm seviyelerine çıkartıldı. Arabanlı çiftçiler ürettiği sarımsaklarla Türkiye sarımsak ihtiyacının yüzde 25’ini karşılarken, bölgede bulunan çiftçilerinde geçim kaynağı haline geldi.
‘YENİ BEYAZ ALTINIMIZ ARABAN SARIMSAĞI’
Araban sarımsağının bölge çiftçisi için önemli bir gelir kapısı olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “Birçok beyaz altınımız var. Daha önce pamuğumuz beyaz altındı, yeni beyaz altınımız Araban sarımsağa. Araban sarımsağının diğerlerinden farkı bir aroması var. Sarımsağımızın raf ömrü çok uzun. Raf ömrünün uzun olması, tarladan sofraya giderken gıda israfını önlüyor. Sarımsak dişi büyük ve çeşit olarak dünyanın en kaliteli sarımsağıdır. Bize düşen önemli şey bunu daha fazla üretmek. Sarımsak için birlik ve kooperatif kuruldu. Daha fazla üretmek için maliyetleri azaltmak gerekiyor. Maliyetleri azalmak içinde enerji giderinin azaltılması gerekiyor ve bunun için çalışmalara başladık. Katma değer üreten ürünlere geçmemiz gerekiyor. Örneğin sarımsak tozu ve sarımsağın türevleri. Böylelikle tarladaki birim fiyatı 10 katına çıkıyor. Çiftimizin elindeki maliyetleri aşağı düşürüp fiyatı arttırınca Araban sarımsağı aile ve çiftçi ekonomisine önemli oranda etki yapacak. Bu işin her bir kademesini tek tek çalışıyoruz” dedi.
‘DÜNYAYA SATILMASI İÇİN YENİ BİR AĞ OLUŞTURACAĞIZ’
Araban sarımsağına Avrupa Birliği coğrafi işaret için başvuru yaptıklarını ve Araban sarımsağının dünyaya satılması için yeni bir ağ oluşturacaklarını dile getiren Başkan Şahin, ” Araban sarımsağına Avrupa Birliği coğrafi işaret için başvuru yaptık. Dünyaya satılması için yeni bir ağ oluşturacağız. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir besin kaynaklarından birisidir. Pandemiden kurtulmak istiyoruz, bir taraftan aşılanıyoruz. Maskeden kurtulmanın yolu daha fazla Araban sarımsağı yemektir ve yemeklerde tüketmektir” diye konuştu.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Araban sarımsağının üretim sahasının genişletilmesi ve kalitesinin yükseltilmesi için önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Bölgede soğuk hava depolarının yapıldığını söyleyen Karayılan, “Sarımsağın işlenmesi ve toz elde edilmesi amacıyla şu anda bir proje hazırlıyoruzö dedi.
Görüntü dökümü
———————————
– Sarımsağın hasat edilişi
– Fatma Şahin’in hasata katılımı
– Fatma Şahin açıklama
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Ahmet ATMACA -GAZİANTEP-DHA)
==============================================
5) SU KUYUSUNA DÜŞEN 2 YAVRU KEDİ KURTARILDI
KİLİS’te, su kuyusuna düşen 2 yavru kedi, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
Olay, Ketenciler Mahallesi’nde meydana geldi. Bir evin bahçesinde gezinen 2 yavru kedi, 25 metre derinliğindeki kuyuya düştü. Evde yaşayanların kedi seslerini duymasıyla kedileri bir süre kurtarmaya çalıştı. Kediyi kurtaramayan vatandaşlar daha sonra durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen, İtfaiye ekipleri düşen yavru kedileri 1 saatlik çalışmayla kuyudan çıkararak kurtardı. Kediler bahçede bekleyen annesinin yanına bırakıldı.
Görüntü dökümü
———————————-
– Kurtarma ekibi hazırlık yaparken
– Kurtarmak için Kuyuya inişi
– Kedileri kurtarırken
– Kedileri kurtarma Sevirci
– Kurtarılan kedilerinin anne sevinçleri
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)