1) DİYARBAKIR’DA TERÖR OPERASYONU: 29 GÖZALTI (1)
Diyarbakır’da terör örgütü PKK’ya yönelik düzenlenen operasyonda aralarında HDP’li yöneticilerin de bulunduğu 29 şüpheli gözaltına alındı.
Görüntü Dökümü
———————–
– Adliye binası arşiv görüntü
HABER: Burak EMEK /DİYARBAKIR, (DHA)-
=======================================
2) 3 MİLYON LİRALIK DOLANDIRICILIK YAPAN SAHTE BANKACILAR YAKALANDI
KOCAELİ’de, telefonla aradıkları kişilere kendilerini bankacı olarak tanıtarak 3 milyon TL vurgun yapan 19 kişi yakalıp, adliyeye sevk edildi.
Kocaeli Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, telefonla aradıkları kişilere kendilerini bankacı olarak tanıtarak 30 kişiyi dolandıranlarla ilgili olarak soruşturma başlattı. Yapılan teknik ve fiziki takibin ardından 19 şüpheli belirleyen ekipler, önceki gün Kocaeli, İstanbul ve Bursa’da yapılan eş zamanlı operasyonlarla şüphelileri gözaltına aldı. Çetenin bugüne kadar yaklaşık 3 milyon TL’lik vurgun yaptığı belirlendi. Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Gebze Adliyesi’ne sevk edildi.
Görüntü Dökümü
———————–
– Şüphelilerin adliyeye getirilmesi
– Detay
HABER: Dinçer AKBİR-KAMERA: Alişan KOYUNCU/ DERİNCE(Kocaeli),(DHA)
=======================================
3) ADANA’DA KAÇAKÇILIK OPERASYONU: 5 GÖZALTI
ADANA’da, polisin düzenlediği operasyonlarda gümrük kaçağı çok sayıda boş ve dolu makaron, sigara, tütün ve inşaatta kullanılan makine ele geçirildi, 5 kişi gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılık suçunun önlenmesine yönelik yürüttüğü çalışma kapsamında, kent genelinde çeşitli adreslere operasyon düzenledi. Polisin baskınlarda ev ve iş yerlerinde yaptığı aramalarda, gümrük kaçağı 1020 paket sigara, 200 kilo tütün, 3 bin 280 doldurulmuş makaron, 122 bin boş makaron, 80 kilo nargile tütünü, 37 matkap, spiral gibi inşaat makinesi ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 5 kişi, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.
Görüntü Dökümü
———————–
– Polisin söz konusu adreslerde arama yapması
– Kaçak tütünlerin ele geçirilmesi
– Kaçak matkapların ele geçirilmesi
– Ele geçirilen malzemeler
Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)
=======================================
4) RİZE’DE KENEVİR İPLİĞİNDEN KUMAŞ ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR
RİZE’de, bir dönem kenevirden elde edilen liflerden özel el dokuma tezgahlarında üretilen ‘Rize bezi’ geleneği, 1960 yılında kenevir üretiminin yasaklanmasıyla yok olmaya yüz tuttu. Kenevir ekiminin geçen yıl özel izinle yeniden yasallaşmasının ardından gelenek sürdürüldü. Kentte verilen eğitimlerin ardından 6 üretici, 5 dekar alanda bu yıl üretime başladı.
Rize’nin Çayeli, İyidere, Çamlıhemşin ve Fındıklı ilçelerinde 6 üretici, 5 dekar alanda kenevir tohumlarını toprakla buluşturdu. Üreticiler, hasadı beklerken, kenevirlerden bitkisel liflere sahip iplikler üretilerek, sağlıklı ve özel dokuma kumaşlar elde edilecek. Bu amaçla kentte kenevir ipi dokumacılığı için kurslar da açıldı. Rize Valiliği’nin koordinesinde, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce ortaklaşa açılan kenevir ipliği üretim kurslarında yıllar önce üretim yapan ustalar, dokuma eğitmenlerine özel kenevir ipliği üretim tekniklerini öğretiyor. Hint kenevirinden elde edilen iplikle özel el dokuma tezgahlarında üretilen ‘Rize bezi’nden ise masa örtüsü, havlu ve şık tasarımlı kıyafetler dikilecek.
‘İZİNLERLE BAHÇEMİ EKTİM’
Kenevir ekimi yapan Beyhan Şişman, “El sanatları usta öğreticisiyim. ‘Rize bezi’ dokumak için gereken kendir ipliklerini yurtdışından temin ediyorduk; çünkü Türkiye’de kenevir üretimi durdurulmuştu. Ben de aldığım izinlerle bahçemde dikmeye karar verdim. Elde ettiğim kenevirlerden annemden öğrendiğim tekniklerle ip yaparak kumaş üretiyorum. Benim ihtiyacım olduğu miktarda bahçeme ektim. Çok geniş kullanım alanları var ancak henüz bir pazarı olmadığı için insanlar ekmek istemiyorlar. Pazarının oluşturulması ile beraber kenevir üretiminin çok hızlı bir şekilde artacağını düşünüyorum” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARIMA AKTARIYORUM’
Kenevir ekimini çocuklarına da anlattığını söyleyen Fatma Sağlam (83), “Çocukluğumda babam ekerdi, oradan öğrendim sonra yasak getirildi. Şimdi benim çocuklarım yeniden ekmeye başladı. Biz ektiğimiz kenevirlerden ip yapardık. Hayvan bağlamak için yük taşımak için kullanırdık. İncecik ipler yapılır ve ondan kumaşlar örülürdü. Bu yörelerde çay olmadan önce kenevir vardı, kenevirin yasaklanması ile beraber bahçeler hep çaylık oldu. Şimdi yeniden kenevir ekmeye başladılar. Ben de çocuklara bildiklerimi öğretmeye çalışıyorum” dedi.
‘GELENEĞİ YAŞATIYORUZ’
Tarık Şuşoğlu da “Dedelerimizden kalan bir kültürü yeniden yaşatmaya çalışıyoruz, bizim için ayrı bir heyecan. Kenevir bu bölgede eskiden çok yaygın olarak kullanılır ve ağırlıklı olarak ip yapılırdı. Biz de bu geleneğin yaşaması için 2019 yılında kenevir ekmeye başladık. Kenevirden ip yapıyoruz, ipi de kumaşlara dönüştürüyoruz. Biz 250 metrekare bir alanda ekim yapıyoruz, bu bize yeterli oluyor” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
-Ekim yapılan behçeden detay
-Ekimin yapılması
-Tohumların toprakla buluşması
-Bahçede yapılan çalışma
-Anne Fatma Sağlam’ın uyarıları
-Beyhan Şişman Röportaj
-Fatma Sağlam Röportaj
-Tarık Şuşoğlu Röportaj
-Kenevir bahçesi detayları
-Tasarlanan kıyafet detayları
-Mankenin giydiği kıyafet
HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:DOĞANCAN İLEK/ RİZE-DHA
=======================================