En çok vaka görülen Samsun’da, Vali’den çağrı: Tedbirleri ihlal edenleri ihbar edin
SAMSUN Valisi Zülfik Dağlı, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında 3 haftadır zirvede olan kentte, kuralları ihlal edenlerin ihbar edilmesi için çağrıda bulundu. Vali Dağlı, “Mutlaka gördükleri bir olumsuzlukla ilgili 112 birimlerine hemen aramak suretiyle ihbar etsinler. Biz hemen ilgili yerde müdahale yapılacaktır. Bu vatandaşlık göreviö dedi.
Samsun Valisi Zülkif Dağlı, vakalarla ilgili Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açıklamalarda bulundu. Doktorların görüşünün mutant virüsün çok hızlı bulaştığı yönünde olduğunu belirten Vali Dağlı, “Mutant virüs tabi doktorlarımızdan bildiğimiz çok hızlı bulaştığı yönünde. Bulaşın artmasında bunun fazla etkisinin olduğunu biliyoruz. Mutant virüs çok fazla bulaşıyor ama etkisi yok gibi maalesef yanlış bir algı var. Bu tamamen yanlış. Bununla ilgili kanıtlanmış bir husus yok. O da kesinlikle aynı şekilde ciddi bir sıkıntı doğurabilecek şekilde bir sağlık riski teşkil ediyor. Bu manada bu yanlış algıya da hiçbir vatandaşımız inanmasın. Yeni mutant virüsü bir hafife alma eğilimi var, sanki daha az etkiliymiş gibi. Böyle bir şeyin olmadığını hekimlerimiz, sağlık camiamız özellikle belirtiyor. Bu manada vatandaşımızın duyarlı olmalarını kesinlikle istiyoruz. Daha aşağı zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt yok çünkü” diye konuştu.
‘TAZİYELERE KATILMAKTAN ARTIK VAZGEÇELİM’
Covid-19 konusunda duyarlı olan vatandaşlara teşekkür eden Vali Dağlı, “Çok duyarlı olan vatandaşlarımız var. Bana mesajlarla, sosyal medya ortamında devamlı bilgilendirmeler yapıyorlar. Kurallara uymayanları 112’ye bildirmek suretiyle veya yan komşusunda pozitif olup dışarı çıktığını, yan binada bahçede bir araya geldiklerini veya sitenin içerisinde bir araya toplu buluşmaların olduğunu, toplu olarak taziyelere gidildiğini belirten çok duyarlı bir vatandaş kitlemiz var. 112 birimlerimiz bunları anında değerlendiriyorlar. Bu vatandaşlarımızın tamamına çok teşekkür ediyorum. Ancak maalesef bu duyarlılığa haiz olmayan, dışarıda hala gezen, her ortamda bulunan bir kitle de var. Onlara da tekrar son bir defa çağrıda bulunmak istiyorum. Artık bunu kesinlikle bırakalım, toplu bir araya gelmekten, taziyelere katılmaktan artık vazgeçelim, kesinlikle bunu yapmayalım” dedi.
‘HEMEN 112’Yİ ARAYIN’
Vali Dağlı, temaslı kişilerin filyasyon ekiplerine bildirilmesi gerektiğini belirterek, “Diyor ki ‘Ben kimse ile görüşmedim, hatırlamıyorum’ Böyle bir şey yok. Herkes kimle görüştüğünü veya nerede oturduğunu aşağı yukarı biliyor. Bu şekilde açıklamamak kesinlikle hem başta kendisine, tüm çevresine hepimize zararı var. İhbarlar çok önemli. Biz anında değerlendiriyoruz. İhbarlara cevap verme süresini bile günlük kontrol ediyoruz. Kaç dakikada cevap verildi, kaç dakikada ilgili yere gidildi, bunların değerlendirmesini de yapıyoruz. Duyarlı vatandaşlarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Tedbirleri ihlal edenleri ihbar edin. Mutlaka gördükleri bir olumsuzlukla ilgili 112 birimlerine hemen aramak suretiyle ihbar etsinler. Biz hemen ilgili yerde müdahale yapılacaktır. Bu vatandaşlık görevi. Kendimiz için, çocuklarımız, büyüklerimiz geleceğimiz için yapacağımız çok önemli bir husus” diye konuştu.
Görüntü Dökümü:
-Kentten detaylar
-Vali Zülkif Dağlı ile röportaj
Haber-Kamera:Yaprak KOÇER-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA)
===================
Karadeniz’deki kirlilik için balık adamlar devrede
TRABZON’da, Karadeniz’e deşarj edilen atık su borularının zamanla kopup, eskimesi, kirlilik ve kötü kokuya neden oluyor. Harekete geçen ekipler ile özel balık adımlar, denize 36 metrenin altına dalış yaparak, tespit ettiği arızaları yerinde onarıyor. Özel ekip tarafından sürdürülen çalışmanın tamamlanmasıyla, kıyıya akan atık suların, derin deniz deşarj tesisine aktarılması amaçlanıyor.
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (TİSKİ) ait Değirmendere Derin Deniz Deşarj Tesisi’nin denize deşarj sağlayan atık su borusunun sızıntı yaparak denizi kirlettiği belirlendi. Toplam bin 40 metre uzunluğundaki hattın, kıyıdan 20 metre açıktaki bölümünün kopuk olduğu ve kötü koku yaydığının fark edilmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi ekipleri harekete geçti. Onarım işinin ihalesi yapılarak atık su hattının tamiri için ilk çalışmalar başlatıldı.
36 METREYE DALIŞ
Değirmendere mevkiinde kurulan platformda çalışmalarına başlayan ekipler ve özel balık adamlar, suyun 36 metre altına dalarak, 106 metrelik atık su hat borularının koptuğunu saptadı. Kırılarak açıkta kalan 3 metrelik atık su borusu, dalgıç ekipleri tarafından temizlendi. Çalışmaların sürdüğü alanda dalgıç ekipleri, denizin altına dalış gerçekleştirerek, tespit ettiği diğer arızaları da yerinde onarıyor. Çalışmanın tamamlanmasıyla kıyıya akan atık suyun, derin deniz deşarj tesisine aktarılması hedefleniyor.
‘KİRLİLİK GİDERİLECEK’
TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, yıllardır devam eden bir arızanın giderilmesi için çalışma yaptıklarını belirterek “Arızayı tespit ettik. Sahilden yaklaşık 20 metre içeride borularda bulunan kırık, atık suların bu bölgeye boşalmasına neden oluyordu. Yaklaşık 106 metrelik bir kısımda borular tamamen kırılarak denizde sürüklenmiş durumda ve burada ciddi bir kirlilik oluşturuyordu. Bu kirliliği ortadan kaldırmak, denizin temiz kalması için çalışmamızı başlattık. Nisan ayının başı gibi artık sahilin 20 metre yakınına boşalan bu atık suları tamamen sisteme dahil edeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’nun talimatları ile çok önemli bir sahilimizi daha atık sulardan arındırmış ve Trabzon’umuza yeniden kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Balıkadamların görüntüsü
Su altı boru tamir görüntüleri
Karadeniz’den detaylar
TİSKİ Genel MüdürüAli Tekataş’ın açıklaması
Haber-Kamera: Aleyna KESKİN – TRABZON-DHA
======================
Trabzon’da karantina uygulanan yer sayısı artıyor
TRABZON’da koronavirüs vaka sayısındaki artış nedeniyle karantina tedbiri uygulanan yer sayısı 836’ya yükseldi. Vatandaşlar, vakaların yayılımına pozitif olanların temaslılarını gizlemesinin etkili olduğunu belirtiyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı il bazlı koronavirüs haritasında 13- 19 Mart tarihleri arasında illere göre 100 bin nüfusta görülen koronavirüs vaka sayısına göre, ‘Çok yüksek riskli’ iller arasında bulunan Trabzon’da, vaka artışı yaşanan bölgelerde karantina uygulaması kararı alınıyor. Kentte, 7 apartman, 2 pansiyon, 823 ev, 1 kurs ve 3 mahalle olmak üzere toplam 836 noktada karantina tedbiri uygulanıyor.
‘POZİTİF OLDUĞUNU GİZLEYENLER VAR’
Kentte karantina tedbiri uygulanan yer sayısının artmasına rağmen cadde ve sokaklarda insan yoğunluğu sürüyor. Vatandaşlar, vakaların yayılımına, pozitif olanların temaslılarını gizlemesinin etkili olduğunu belirtiyor.
Vatandaşlardan Ceyhun Yıldırmış, “Trabzon’da dışarıdaki kalabalık ortada. İnsanlar dışarıda kurallara uymadığı gibi karantinaya alınan insanlarında kurallara uymadığını görüyoruz. Akraba, eş, dost ziyaretleri maalesef ki bölgemizde çok fazla. Evlerde genellikle kurallara zaten uyulmuyor. Pozitif olup köye kaçan insanlar var. Köy gibi yerlerde pozitif olup bunu gizleyen ve etrafta dolaşanlar da oluyor. Kurallara uyulması gerekiyor” diye konuştu.
‘KİMSE ŞEFFAF DAVRANMIYOR’
Yanındaki insandan bile pozitif olduğunu gizleyenlerin olduğuna değinen Halim Reis, “Kurallara uyulsaydı zaten Trabzon’da vakalar bu kadar yüksek olmazdı. Demek ki bir yerde büyük bir boşluk var. İnsanlar evlerinde durmuyorlar. Hasta olduğunu bile bile gezen insanlar var. Kimse şeffaf davranmıyor. Yanındaki insana ben pozitifim demiyor. Kendini izole eden, karantina kurallarına uyan çok az sayıda insan var. Herkes kafasına göre takılıyor” şeklinde konuştu.
‘YASAKLARA MAALESEF UYULMUYOR’
Merve Celap ise, “Vakalar çok yüksek Trabzon’da. Ama yine de sokaklar oldukça kalabalık. Pozitif olduğu halde sırf karantinaya alınmamak için hastaneye gitmeyip dolaşan insanlar var. Hem kendilerini hem de bizi tehlikeye atıyorlar. Yasaklara maalesef uyulmuyor. Çok kişiyi bu hastalıktan kaybettik” dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Drone ile Trabzon şehir görüntüleri
-Trabzon meydan alanındaki kalabalık vatandaş görüntüleri
-Bina görüntüleri
-Karantinaya alınan İlçe girişi kontrol noktasından görüntü
-Muhabir (Aleyna Keskin) anonsu
-Röportajlar
-Filyasyon ekiplerinin apartmanda kapının üstüne giriş-çıkışın yasak olduğu broşür yapıştırması
HABER KAMERA: ALEYNA KESKİN-SELÇUK BAŞAR/DHA-TRABZON
=======================
Rize’de enkaz, deniz dolgu malzemesi oldu
RİZE’de kentsel dönüşüm kapsamında deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli hale gelen binalarda yıkım sürüyor. Yıkılan binaların enkazları ise park ve bahçe yapılmak üzere dolgu için denize dökülüyor. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, inşaat artıkları da katılarak devam eden dolgu alanın yapılaşmaya cevap veremeyeceğini belirterek, “Bu alan parklar, yürüyüş alanları yapılarak değerlendirilmeli” dedi.
Rize’de, 1960’lı yılların ortalarında, dönemin Belediye Başkanı Ekrem Orhon tarafından deniz dolgusu başlatıldı. Büyük taşlarla doldurulan, arasına kum ve balçık gibi malzemelerle dolgu yapılan 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. Ekrem Orhon, ‘Denizi kara, karayı para yapan başkan’ olarak anıldı. Şehir merkezinin yaklaşık 3’te 1’ini oluşturan dolgu alanına binalar inşa edildi. 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için harekete geçildi.
ENKAZLA DENİZ DOLDURULUYOR
Kentte ilk etap çalışması için yıkımlar başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi’nce yürütülen projede belediye blokları diye anılan 23 hektarlık alan ile riskli diğer yapıların yıkımı başlatıldı. Binaların enkazları demirler ayıklandıktan sonra kamyonlara yüklenerek dolgu için denize dökülüyor. Deniz doldurularak kazanılacak alan üzerinde ise park ve bahçeler yapılması planlanıyor.
‘DOLGU YAPILAŞMAYA CEVAP VERMEZ’
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, deniz dolgusu ile ilgili uyarılarda bulundu. Mühendislik hesabıyla bir dolgu yapılmadığını kaydeden Yazıcı, “Yıkım sahasında çalışmalar devam ediyor. Yıkım alanında demir ve betonu ayırıp molozu ortaya çıkartıyorlar. Çıkan malzemenin de bir yere dökülmesi lazım. Bunun için de sahilde yapımı devam eden millet bahçesi alanında deniz dolgusunda kullanılıyor. Burada mühendislik hesabıyla bir dolgu yapılmıyor. Çıkan malzemeyi buraya serdiğimiz için bu alanın parklar, yürüyüş alanları yapılarak değerlendirilmesi lazım. Burada yapılan dolgu, üzerinde olacak bir yapılaşmaya cevap veremez” dedi.
‘İNSAN KULLANIMINA AÇIK ALANLAR YAPILABİLİR’
Rize merkezde deniz dolgununun 1960’lı yıllarda başladığını söyleyen Yazıcı “Merkezdeki yapılaşmayı, eğimi yüzde 80’leri bulan yamaçlara doğru yaymak mı yoksa dolguyla bir alan kazanmak mı doğru olur diye düşünen o zamanın Belediye Başkanı Ekrem Orhon denizi doldurarak arazi kazanmayı hedeflemiş. Bu hedef doğrultusunda da şu anki dolgu alanları ve yapılaşma var. Yeni dolgular yapmaya devam ediyoruz. Eğer dolgu yapılan alana yapı yapacaksak onun dolgu şekli farklı olur. Şu an buna en iyi örnek, yapımı devam eden Rize-Artvin Havalimanı. Orada kilitli taşlarla, arasında boşluk olmayacak dolgularla alan kazandırılıyor. Bu durum, dolgu üzerine bina yapılmasına mühendislik açısından imkan tanıyor. Bizim inşaat artıklarını sererek yaptığımız dolgunun üzerinde yapılaşma olmaz, ancak insanların kullanımına açık alanları yapılabilir” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Yıkım alanından detaylar
-İnşaat artıklarından demir ayıklanması
-Deniz dolgusu yapılan alan
-Kamyonlara malzeme yuklenmesı
-Kamyonların dolgu alanına malzeme boşaltması
-Dolgu malzemeleri
– İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Murat Yazıcı röportaj
HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:DOĞANCAN İLEK/RİZE-DHA
=====================
Kocaeli’de sabah saatlerinde kar yağışı etkili oldu
KOCAELİ’de hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından sabah saatlerinde kentin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.
Kocaeli’de kentin yüksek kesimlerinde sabah saatlerinde lapa lapa kar yağdı. Yeşil alanlar ve araçların üzerinde ince bir kar tabakası oluştu. Hava sıcaklığının 2 dereceye kadar düştüğü kentte, Kartepe ve yüksek kesimlerde karla kaplanan yollarda kar küreme çalışması yapıldı.
Görüntü Dökümü
-Üzeri kar ile kaplanan araçlar
-Kar yağışından görüntü
-Detaylar
Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU/İZMİT(Kocaeli),(DHA)
=======================