DHA YURT BÜLTENİ – 2

dha-yurt-bulteni-2-88M3V9Zh.jpg

Samsun’da zincirleme kaza: 4 yaralı

SAMSUN’da kamyon, cip ve otomobilin karıştığı zincirleme trafik kazasında, hakim Erol Bak’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi yaralandı.

Kaza, dün saat 21.00 sıralarında Tekkeköy ilçesi Gelemen mevkisi Ordu-Samsun karayolunda meydana geldi. Abdurrahman Aydın (61) yönetimindeki 55 ABG 51 plakalı kamyon, sürücüsünün kontrolünden çıkıp aynı yöne giden Erol Bak (50) yönetimindeki 55 AG 500 plakalı cipe çarptı. Savuran cip de aynı yöne giden Yaşar Adlısanlı yönetimindeki 55 ABL 767 plakalı otomobile çarptı. Kazada, hakim olduğu öğrenilen Erol Bak ile Arda Ayberk Bak, Semanur Adlısanlı (22) ve Abdurrahman Aydın yaralandı. Çağırılan ambulanslarla hastaneye kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü:
– Kaza yerinden detaylar

Haber-Kamera: Tayfur KARA/SAMSUN, (DHA)

======================

Şehzadeler şehri Amasya’da otizme ‘mavi’ farkındalık

AMASYA’da, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini çekmek için tarihi mekanlar mavi ışıkla aydınlatıldı.

Amasya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından dün akşam Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Amasya Kalesi, Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı gibi tarihi mekanlar mavi ışıkla aydınlatıldı. 8 bin 500 yıllık tarihiyle birçok medeniye ev sahipliği yapan kentte, Yeşilırmak kenarına dizilen yalı boyu evleri de mavi ışıklarla aydınlatılarak otizme dikkat çekildi. Sokağa çıkma kısıtlaması ile kimsenin olmadığı kentte tarihi alanların dışında birçok yapıda da ışıklandırmalar mavi olarak yandı.

Görüntü Dökümü:
– Mavi ışıklardan detaylar

Haber-Kamera: Serap Şerife KARA/AMASYA, (DHA)

====================

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy: Ev ziyaretlerinden kaçınalım

İÇİŞLERİ Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Sinop’ta salgının en fazla yayılma araçlarından bir tanesinin ev ve komşu ziyaretleri olduğunu biliyoruz. Bu ziyaretlerden özenle kaçınalım” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile birlikte Sinop’a geldi. İl protokolü tarafından valilik önünde karşılanan Ersoy, Valilik Şeref Defterini imzaladı. Koronavirüsle mücadeleyi değerlendiren Bakan Ersoy, vatandaşları birlikte mücadele ederek salgının önüne geçmeye davet etti. Ramazan ayının özellikle dikkat edilmesi gereken dönemlerden olduğunu belirten Ersoy, “İlimizde salgının en fazla yayılma araçlarından bir tanesinin ev ziyaretleri, komşu ziyaretleri olduğunu biliyoruz. Bu ziyaretlerden özenle kaçınalım. Ramazan ayı boyunca da alacağımız tedbirlerle, salgında karşılaştığımız rakamların çok daha azlara inmesini hep birlikte sağlamamızı ve yazı çok daha rahat geçirmemizi sağlamalarını temenni ediyoruz” diye konuştu.  

Görüntü Dökümü:
– İl protokolünün misafirleri karşılaması
– Valilik Şeref Defteri’nin imzalanması
– Hediyelerin takdim edilmesi
– İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’un açıklamaları

Haber-Kamera: Deniz ÖZEN/SİNOP, (DHA)

================

ByLock kullancısı ihraç öğretmen Adana’da yakalandı

ADANA’da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aranan ihraç öğretmen S.E.Y., polis ekiplerince yakalandı. ByLock kullanıcısı olduğu ve örgütün eğitim yapılanması içerisinde olduğu belirlenen S.E.Y., tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan kesinleşmiş 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan S.E.Y.’nin, kentte olduğunu tespit etti. Polis ekipleri, adresini belirledikleri S.E.Y.’yi düzenlenen operasyonla gözaltına aldı.

Emniyete götürülen S.E.Y.’nin, örgütün şifreli haberleşme uygulaması ‘ByLock’ kullanıcısı olduğu, Kayseri’de öğretmenlik yaptığı dönemde KHK ile ihraç edildiği öğrenildi. S.E.Y.’nin, Malatya’da özel bir eğitim kurumunda çalıştığı sırada örgütün öğrenci yapılanmasında olduğu, hakkında doktor ve öğretmen konumundaki kişilerin ifade verdiği ve adli mercilerce tutuklanıp, daha sonra da tahliye edildiği saptandı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen S.E.Y., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
– Şüphelinin adliyeye getirilmesi
– Adana Adliyesi’nin görüntüsü

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

===============

Samsun’da mezgit, barbun ve somona talep

SAMSUN’da, yaklaşan denizlerde av yasağı öncesi tezgahlarda en fazla yer bulan mezgit, barbun ve somon balıkları yoğun talep görüyor.

1 Eylül’de başlayan denizlerde av döneminin sonuna yaklaşılıyor. 15 Nisan tarihi itibari ile başlayacak av yasağı öncesi vatandaşlar, tezgahlara yöneldi. Günlük tutulan son taze balıkları tüketen vatandaşlar en çok ilgiyi mezgit, barbun ve somon balıklarına gösteriyor.

Balık sezonunun yavaş yavaş sonuna gelindiğini söyleyen balıkçı Emirhan İlhan, “Nisan aylarında av yasakları başlar. 1, 2 ay boyunca iyi hamsi yakalayamadık, iyi hamsi olmadı. Hamsinin yerini mezgit, barbun ve somon gibi balıklar tuttu. Yasaklardan sonra ne olur bilemiyoruz ama şu anda mezgit ve barbunumuz var. Onların yanında levrek, somon ve çupra gibi ızgara balıkları da var. Balıkların tezgaha bol gelmesi çok geç başladı. Yağışlar ve yasaklar olduğu için balıkçılarda müşterilerde biraz mağdur oldu. Besin değeri yüksek olduğundan vatandaşımızın balığa ilgisi var. Fiyatlar yükselmiyor ama indirim de yok. Çupra 40, levrek 50 liradan başlıyor. Mezgit balığının fiyatı 25-30 liraya kadar düştü. Barbun günlük geldiği için miktarına göre fiyatı değişiyor. Şu anda barbun fiyatı 45 TL ama biraz daha düşer diye ümit ediyorumö şeklinde konuştu.

‘KARADENİZLİ BALIK YEMEYİ SEVİYOR’
Son günlerde daha az balık tutulduğunu belirten balıkçı Doğukan Yılmaz, “Şu anda en çok tutulan ve talep gören balığımız mezgit. Barbun balığına da taze olduğu için vatandaşlar tarafından talep gösteriliyor. Deniz az da olsa bize bir şeyler veriyor. İşlerimiz yolunda Allah’a şükür olsun. 15 Nisan tarihi itibari ile yasaklar gelecek ama balık satışlarımız devam edecek. Yasaklardan sonra olta balıkçılığı başladığı için mezgit, barbun, levrek ve çupra gibi balıkların satışına devam edeceğiz. Vatandaşlar protein ve omega-3 ihtiyacını gidermek için çokça balık tüketiyor. Somon balığının protein değeri yüksek olduğu için çok satılıyor. Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlar balık yemeyi seviyorlarö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Sürmene pidesinin yapılış görüntüleri
-Röportajlar
-Coğrafi işaret belgesinin verilmesi
-Detaylar

HABER KAMERA: Tolga SAĞLAM-Salim SARIKOÇ/TRABZON, (DHA)-

=================

‘Pandemi tedbirleri, çocuklara oyunlarla anlatılsın’ önerisi

ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Sönmez, çocukların pandemide en çok etkilenen yaş grubu olduğunu belirterek, “Bu durumun bir süreç olduğu çocuklara doğru şekilde anlatılmalı. Maske, mesafe ve hijyen kuralı yaş grubuna göre oyunlarla anlatılabilirö dedi.

Pandemi döneminde çocukların evde geçirdikleri süre arttı. Hareketleri kısıtlanan çocukların beslenme şekillerinin değiştiğine dikkati çeken uzmanlar; çocuklarda beslenme düzenlerinde ve zihinsel gelişimde farklılıklar görüldüğü belirterek anne ve babaları uyardı. Ailelere, salgınla mücadelenin silahının maske, mesafe ve hijyenin, yaş grubuna göre çocuklara oyunlarla anlatılması öneren uzmanlar; cips, çikolata, gofret gibi ‘abur cubur’ diye tabir edilen besin maddelerinin uzak tutulmasını istediği çocukların, daha sağlıklı besinlere yönlendirilmesini de tavsiye etti.

‘ÇOCUKLARA KARŞI KURALLAR ESNETİLDİ’
Çocukların pandeminden en çok etkilenen yaş grubu olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Sönmez, “Aileler bu durumu anlatırken ne kadar panik, kaygı içerisinde çocuğa yansıtırsa, çocukta da panik ve kaygı düzeyi artar. Bu durumun bir süreç olduğu çocuklara doğru şekilde anlatılmalı. Maske, mesafe ve hijyen kuralı yaş grubuna göre oyunlarla anlatılabilir. Pandemi süreciyle çocukların eğitim hayatı sekteye uğradı. Çocuklar ev içi hayatta dört duvar arasına sıkıştığından kurallar esnetilmek zorunda kaldı. Çocukların beslenme düzenleri ve zihinsel aktivitelerinde farklılıklar oluştu. Ailelere önerimiz, evdeki kuralların eskisiyle orantılı olarak devam ettirilmesidir. Mümkünse izinli oldukları günlerde çocuklarını dışarıya çıkarmaları ve en azından 45 dakika kadar açık havada sosyalleşmelerinin sağlamasını istiyoruz. Ekrana maruz kalma durumunun önüne geçilmesi gerekiyor. Zaman zaman sürelerin ayarlanması koşuluyla akranlarıyla online görüşmelerini sağlayabilirler” dedi.

‘SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TÜKETTİRİLMELİ’
Diyetisyen Büşra Tezgel de salgın sürecinde aile bireylerine daha çok sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, “Çocuklar online eğitime geçtikleri süreçte bilgisayar başında daha çok vakit geçirmeye başladı. Hareketleri kısıtlandığı gibi aldıkları besin daha da arttı. Daha çok abur-cubur, evde bulunan hazır gıdaların çok tüketilmesine neden oldu. Bu süreçte çocukları daha sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirmeliyiz. Sağlıklı atıştırmalıkları ise ders sırasında değil, molada yapmalılar. Ders aralarında atıştırmalıklar tüketilirse hem derse odak bozulur hem de ne kadar yediklerinin farkında olmazlar. Ailelerinde bütün öğünlerde çocuklarıyla birlikte beslenmeleri gerekiyor. Çocukları yemek hazırlanırken mutfağa dahil edebilirlerse sebze yemeyen çocuklara faydaları anlatılarak tüketmelerini sağlayabilirler. Pandemi sürecinde aile bireylerine daha çok sorumluluk düşüyor. Kendimizi ve çocuklarımızı iyi beslersek bu süreci daha kolay atlatabiliriz” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIM ‘BİZ PARKTA OYNAMAK İSTEMİYORUZ’ DİYOR’
Pandemi döneminde çocuklarıyla iletişimde zorlandığını belirten 2 çocuk annesi Betül Kılıç, “Çocuklarım sokağa çıkma yasağı olduğu konusunda bana inanmıyorlar. Maskelerini takarak sokağa çıkabileceklerini düşündükleri bir çözüm bulma peşindeler. Sokağa çıktıklarında polisleri görünce inanmaya başladılar. Sürekli telefon, tablet ellerinde ve başka ilgilendikleri bir şey olmadığı için psikolojik olarak iyi değiller. Çocuklarım oyuncaklarını rafa kaldırmışlardı ama telefonları bozulunca tekrardan oynamaya başladılar. Beslenme ve bizimle iletişim kurma becerileri zedeleniyor bu şekilde. Parkta oynuyor olmaları bile bizim için bir mucize. İki haftadır yeni yeni düzelmeye başlıyorlar. Parka geliyorduk benimle birlikte oturarak ‘Biz oynamak istemiyoruz’ diyorlardı. Beslenmeleri konusunda çok abur-cubur yiyorlar. Evde tutamadığımız için ‘Çikolata vereyim susun, şeker vereyim durun’ diyorum. Susturabilmek için sürekli abur-cubur yediriyorum ve artık yemek yemiyorlar” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:
– Parkta oynayan çocuklardan detaylar
– Detaylar
– Röportajlar

Haber-kamera: Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN,(DHA)

==============

Samsun’da mezgit, barbun ve somon’a talep arttı

SAMSUN’da, yaklaşan denizlerde av yasağı öncesi tezgahlarda en çok mezgit, barbun ve somon yer alıyor. Vatandaşlarda av yasağı öncesi balıklara ilgi gösteriyor. 

1 Eylül’de başlayan denizlerde av döneminin sonuna yaklaşılıyor. 15 Nisan tarihi itibariyle başlayacak av yasağından önce vatandaşlar tezgahlara yöneldi. Günlük tutulan son taze balıkları tüketen vatandaşlar en çok ilgiyi mezgit, barbun ve somon balıklarına gösteriyor. 

‘HAMSİNİN YERİNİ MEZGİT VE BARBUN ALDI’

Balık sezonunun yavaş yavaş sonuna gelindiğini söyleyen balıkçı Emirhan İlhan, ” Nisan aylarında av yasakları başlar. 1, 2 ay boyunca iyi hamsi yakalayamadık, iyi hamsi olmadı. Hamsinin yerini mezgit, barbun ve somon gibi balıklar tuttu. Yasaklardan sonra ne olur bilemiyoruz ama şu anda mezgit ve barbunumuz var. Onların yanında levrek, somon ve çupra gibi ızgara balıkları da var. Balıkların tezgaha bol gelmesi çok geç başladı. Yağışlar ve yasaklar olduğu için balıkçılarda müşterilerde biraz mağdur oldu. Besin değeri ve içinde bulunan besin değeri yüksek olduğundan vatandaşımızın balığa ilgisi var. Fiyatlar yükselmiyor ama indirimde yok. Çupra 40, levrek 50 liradan başlıyor. Mezgit balığının fiyatı 25-30 liraya kadar düştü. Barbun günlük geldiği için miktarına göre fiyatı değişiyor. Şu anda barbun fiyatı 45 TL ama biraz daha düşer diye ümit ediyorumö şeklinde konuştu.

‘KARADENİZLİ BALIK YEMEYİ SEVİYOR’

Son günlerde daha az balık tutulduğunu belirten balıkçı Doğukan Yılmaz, “Şu anda en çok tutulan ve talep gören balığımız mezgit. Barbun balığına da taze olduğu için vatandaşlar tarafından talep gösteriliyor. Deniz az da olsa bize bir şeyler veriyor. İşlerimiz yolunda Allah’a şükür olsun. 15 Nisan tarihi itibariyle yasaklar gelecek ama balık satışlarımız devam edecek. Yasaklardan sonra olta balıkçılığı başladığı için mezgit, barbun, levrek ve çupra gibi balıkların satışına devam edeceğiz. Vatandaşlar protein ve omega-3 ihtiyacını gidermek için çokça balık tüketiyor. Somon balığının protein değeri yüksek olduğu için çok satılıyor. Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlar balık yemeyi seviyorlarö dedi.

Görüntü dökümü:
– Tezgahtan detaylar
– Balık detayları
– Röportajlar

Haber-kamera: Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN,(DHA)
 

Exit mobile version