1)GENELKURMAY BAŞKANI GÜLER’DEN ŞEHİT ASKER İÇİN TAZİYE MESAJI
GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Irak’ta üs bölgesine düzenlenen saldırıda şehit olan Topçu Uzman Çavuş Hacı Halil Kızılay için yayımladığı taziye mesajında “Kahraman silah arkadaşımıza Türki Silahlı Kuvvetleri mensupları adına Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Irak’ın kuzeyi Başika üs bölgesine yapılan saldırıda şehit olan Topçu Uzman Çavuş Hacı Halil Kızılay için taziye mesajı yayımladı. Orgeneral Güler, yayılmadığı mesajında “Kahraman silah arkadaşımıza şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları adına Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kaydetti.
ANKARA, (DHA)-
=======================================================
2) CEKUT’TAN AFET TATBİKATI
İZMİR İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) görevlilerinden eğitim alan 63 gönüllü cezaevi personelinden oluşan Ceza İnfaz Kurumları Arama ve Kurtarma Timi’nin (CEKUT) afet tatbikatı yaptı. Tatbikat kapsamında ekipler, deprem sonrası temsili olarak yüksek katlarda mahsur kalanları kurtarıp, enkaz altında kalanları çıkardı.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Silivri, Maltepe ve Aliağa Ceza İnfaz Kurumları’nda görevli 63 gönüllü personelden oluşan CEKUT, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 15 Mart tarihinde ‘Kentsel Arama ve Kurtarma Temel Eğitimi’ almaya başladı. Ülke genelinde meydana gelebilecek deprem, sel ve benzeri doğal afet olaylarında ortaya çıkabilecek mal ve can kayıplarını en aza indirmek amacıyla oluşturulan ekip, aldıkları eğitimin sonunda İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde düzenlenen deprem tatbikatında görev aldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre’nin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta, deprem sonrası arama kurtarma çalışması gerçekleştirildi. Tatbikat kapsamında enkaz alanında inceleme yapan ekipler, arama kurtarma köpeklerinin de desteğiyle yaşam belirtisi olan noktaları tespit ederek buralarda hassas kazı çalışması yaptı. Tatbikatta bazı ekipler deprem sonrası temsili olarak yüksek katlarda mahsur kalanları kurtarıp, enkazdakileri çıkardı. Tatbikatta, enkaz altında ve binada mahsur kalanlar için cansız mankenler kullanıldı. Öte yandan oluşturulan program kapsamında, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 donanımlı araç ile gerekli malzeme ve teçhizat tedarik edildi. Cezaevi personelinin aldığı afet eğitiminin yarın sona ereceği bildirildi.
‘AFET DURUMUNDA TEŞKİLATIMIZ MAĞDURLARA FAYDA SAĞLAYACAK’
İzmir’de meydana gelen yıkıcı depremin arama kurtarma faaliyetlerin önemini gözler önüne serdiğini aktaran İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, “Buradan yola çıkarak Adalet Bakanlığımız tarafından Sayın Adalet Bakanımız öncülüğünde arama kurtarma çalışmalarına nasıl bir katkı koyulabileceği düşünüldü ve adına ‘CEKUT’ dediğimiz Ceza İnfaz Kurumları Arama ve Kurtarma Timi’nin kurulmasına karar verildi. Karar sonucunda gerekli yasal prosedürler tamamlandıktan sonra bugüne geldik. Şu an devam eden faaliyet kapsamında paydaşlarımız İzmir İl AFAD yetkilileri tarafından 63 personelimize eğitim verilmektedir. AFAD yetkililerimiz ekibimizin performansından, hevesinden ve yeteneğinden son derece memnunlar. Bundan çok mutlu olduk. Buradaki 63 personelimizin hepsi gönüllü personellerimizdir. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. AFAD müdürümüze ve eğitmenlerimize teşekkür ediyorum. Biz de AFAD’ın profesyonel olarak yaptığınız işe kendi kurumumuzla katkı sağlamak için bu kurumu kurduk. Çok başarılı işler yapacaklarına inanıyoruz. Allah afetlerden saklasın ama bir afet durumunda artık bizim teşkilatımızın da mağdurlara faydalar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
‘BİR ADIM ÖNE GİDECEĞİZ’
AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı ise, “Ülkemiz bir afet ülkesi ve İzmir’de yaşadığımız depremde kurtarma ekiplerimiz bölgelerde görev yaptılar. 21 yıldır bu işin içinde olan birisi olarak söylüyorum, CEKUT ekiplerinin enkaza yaklaşımı gerçekten çok profesyoneldi. Bundan sonraki eğitimlerimizi ileriye taşımayı hedefliyoruz. Eğitmenlerimiz enkaz alanlarındaki bilgi ve deneyimlerini aktarmaya devam edecek. Afette arama kurtarma konusunda sizlerle birlikte bir adım öne gideceğiz” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
————————-
-CEKUT ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarından görüntü
-Enkazdan temsili olarak yaralıların çıkarılması
-Dron görüntüleri
-İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre’nin konuşması
-AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı’nın konuşması
-Köpeklerin afet alanında keşif yapmasından görüntü
Haber: Hande NAYMAN – Kamera: Ahmet Turhan ALTAY / İZMİR, (DHA)
=======================================================
3) POLİSLER, HES KODU SORDUKLARI YAŞLI KADININ ‘İÇECEK’ İSTEĞİNİ YERİNE GETİRDİ
AMASYA’da polis, Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgusu yaptığı yaşlı kadına, isteği üzerine iftar için içecek alarak verdi. Yürekleri ısıtan o anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Serhat Dipi ve Yunus Pek, 9 Nisan günü öğlen saatlerinde kent merkezinde HES kodu sorgulaması yaptı. Bu sırada yaşlı bir kadın kendisine sorgulama yapan polise, ‘İki ekmek aldım fakat içecek alamadım’ dedi. Polis memurları görev yerlerini arkadaşlarına devrederek içeceği alıp kadına teslim etti. Yürekleri ısıtan o anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
Polis memuru Serhat Dipi, öEkip arkadaşımla beraber burada bir HES kodu uygulamamız vardı. Uygulamayı yaparken yaşlı bir teyzemiz yanımıza geldi. Teyzemizin sorgulamasını yaptık. Teyzemizin elinde iki tane ekmek vardı. Ekmeği aldığını içecek alamadığını iletti. Bizde hemen teyzemize yan tarafta bulunan büfeden içecek aldık. İçeceği aldık teyzemizle helalleştik. Teyzemizi buradan yolcu ettik” dedi.
Görüntü Dökümü:
—————-
– Polis memurlarından detaylar
– Güvenlik kamerasına yansıyan o anlar
– Serhat Dipi ve Yunus Pek röportajı
Haber-Kamera: Serap Şerife KARA/AMASYA, (DHA)
====================================================
4 DOMUZ SÜRÜSÜ DRONE İLE GÖRÜNTÜLENDİ
KARS’ın Selim ve Sarıkamış ilçe sınırlarında gezen domuz sürüsü, drone ile görüntülendi.
Selim ilçesinin Gürbüzler köyü ile Sarıkamış’a bağlı Aşağı Sallıpınar ve Boyola köyleri arazisinde bir grup domuz sürüsüne rastlandı. Boyalı köyü ormanlarında yiyecek arayan 16 domuz Aşağı Sallıpınar köyünün arazisinde toplu halde gezindikten sonra geri dönüş yolculuğuna çıktı. Bölgede haber çalışması yapan gazeteciler tarafından drone ile görüntülenen domuzlar dağlık arazileri koşup Sarıkamış karayolunu da geçtikten sonra ormanlık alana girerek izlerini kaybettirdi.
Görüntü Dökümü:
—————-
-Domuz sürüsünün drone ile çekilen görüntüleri
Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)
=====================================================
5)KUŞ CENNETİNE YÜZLERCE EKMEK BIRAKTILAR
ERZURUM esnafı, Türkiye’nin başta koronavirüs olmak üzere deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerden etkilenmemesi için dualarla Erzurum Sazlığı’ndaki Kuş Cenneti’ne yüzlerce ekmek bıraktı. Bilim insanlarının 230’un üzerinde kuş türü tespit ettikleri kuş cennetinde suyun yüzeyi kısa sürede esnafın attığı ekmeklerle kaplanırken, bunu kilometrelerce uzaktan gören kuşlar bölgeye akın etti.
Fırın ve marketlerden satın aldığı ekmekleri araçların bağajlarına dolduran esnaf Muhittin Olçun ile arkadaşları, Erzurum’a yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki eriyen kar sularının oluşturduğu sazlık alana geldi. Olçun ve arkadaşları, bilim insanlarının 230’un üzerinde kuş türü tespit ettikleri kuş cennetindeki sulak alana 2 bine yakın ekmek attı. Erzurum’u doğal afetlerden korumak için 487 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan ‘Binbir Hatim’ geleneğinde yaz-kış demeden yaban hayata her yıl belirli aylarda 10 bine yakın ekmek bıraktığını söyleyen Muhattin Olçun, yaban hayata sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Hayvanlara huzur vermeyen bir toplumun huzuru bulamayacağını hatırlatan Muhitin Olçun, doğada yaşayan hayvanların Allah tarafından insanlara emanet edildiğini söyledi. Ağzı, dili olmayan yaban hayata herkesin elinden geldiğince sahip çıkmasını isteyen Olçun şunları söyledi:
“Pir Ali Baba, ‘Eğer her yıl 1001 hatim okursanız, Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (doğal afetlerden) korur’ sözü ile başlayan gelenekte bende yaklaşık 10 yıldır yaban hayat için doğaya binlerce ekmek bırakıyorum. Koronavirüs vakalarının artması üzerine bu kez yolumuzu Erzurum ovasındaki kuş cennetine çevirdik. Suyun yüzeyine 2 bine ekmek attık. Bunu gören kuşların bölgeye akın etmesi ne kadar doğru bir hareket ettiğimizi gösterdi. Balonların üzerinede defol virüs yazıp bıraktık. Umarım başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada huzur ve barış hakim olur. Aslında yaşamsını bilirsek dünyamız çok güzel.”
Görüntü Dökümü:
—————-
-Araçlarla ekmek dolu poşetlerin getirilmesi
-Poşetlerin kuş cennetine taşınması
-Hoca ve arkadaşlarının suya ekmekleri atmaları
-Muhittin Olçun’un dua ederek ekmek atması
-Suyun yüzeyinin ekmek kaplaması
-Kuşların uçarak sudaki ekmekleri alması
-Suyun yüzeyinde uçuşan kuşlar
-Hoca ve arkadaşlarının balon uçurması, dua etmesi
-Su üzerine uçuşan kuşlar
-Dua edilmesi
-Muhittin Olçun’la röp
-Su yüzeyinde uçuşan kuşlardan genel ve detay
Haber: Turgay İPEK – Kamera: Salih TEKİN / ERZURUM, (DHA)
======================================================
5) MANİSA’NIN ‘KUŞ CENNETİ’NDE KUŞ SAYISI BELLİ OLDU
MANİSA’nın ‘Kuş Cenneti’ Marmara Gölü’ndeki kuşların sayısının tespiti için çalışma yapıldı.
Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarındaki ‘Kuş Cenneti’ olarak bilinen Marmara Gölü’nde, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’nce çalışma yapıldı. 15 Ocak-15 Şubat arasında gerçekleşen 2021 yılı kış ortası su kuşu sayımları (KOSKS), bu çalışmayla sonuçlandı. Kış aylarındaki kuraklıktan dolayı derinliği 40 santimetreye kadar inen ve son yağışlarla su seviyesi yükselen gölde; 23 bin Sakarmeke, 8 bin 600 Çamurcun ördeği, 3 bin 806 Yeşilbaş ördek, 7 bin 292 Elmabaş pakta kuşunun yanı sıra nesli tehlike altında bulunan 952 adet Tepeli pelikan sayıldı.
Kuş sayımında biyolog ve uzman akademisyenlerden faydalandıklarını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, “Manisa kuş zenginliği bakımından ülkemizin sayılı illerindendir. Gölmarmara sulak alanımız mevcut. Her sene sulak alanlarımızda kuş sayımı yapıyoruz. Bu sene de faaliyetimizi biyologlar, uzman akademisyenlerimizle birlikte yürüttük. Geçen seneye baktığımız popülasyonda çok fazla bir artış yok, aynı sayıda devam ediyor. Nesli tehlike altında bulunan tepeli pelikanın Manisa’da görülmesi ise bizleri mutlu etti. Aynı zamanda yaban hayatına da destek oluyoruz. Yaban hayvanları için doğaya 9 ton yem bırakıldı. Dünyada yaşanan kuraklığı nispeten ülkemizde de görüyoruz ama hem DSİ, Kaymakamlık ve bizler Gölmarmara’nın gelecek nesillere aktarılması için projelerimizle koruyoruz” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Marmara Gölü’nden detay
-Kuş türlerinden ve flamingolardan detay
-Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu’nun konuşması
Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA, (DHA)