Yanan köyden çağrı: Yardımlar bize yetti, başka ihtiyaç sahiplerine gönderin
ARTVİN’in Yusufeli ilçesinde çıkan yangında 52’si konut olmak üzere ahır ve samanlıklarla birlikte 193 yapının zarar gördüğü Dereiçi köyünden duygulandıran bir çağrı geldi. Yangın felaketi sonrası Türkiye’nin dört bir yanından yardım yağan köyde evleriyle birlikte yok olan anılarının da hüznünü yaşayan vatandaşlar, artık ihtiyaçlarının karşılandığını ve daha fazla gönderilmemesini istedikleri yardımların, israf olmaması için başka yerlerdeki farklı ihtiyaç sahiplerine iletilmesini istedi. Dereiçi Köyü Muhtarı Sabri Duman, yardım yapanlara teşekkür ederek, “Yardıma muhtaçken yardım dağıtacak pozisyona geldik” dedi.
Yusufeli ilçesinin 176 haneli, 400 nüfuslu Dereiçi köyünde, 17 Mart günü bir evde başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak bitişikteki evlere sıçradı. Evleri yanan aileler, kendilerini dışarı atarak ahırlardaki hayvanlarını kurtarmaya çalıştı. İhbar üzerine köye Yusufeli ve çevre il ve ilçelerden itfaiye ve Orman Müdürlüğü’ne ait arazözler ile AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Hızla yayılan alevler, ekiplerin yaklaşık 8 saat süren çalışmasının ardından kontrol altına alınabildi. Yangında 35 binada, 52 ev yandı, ahır ve samanlıklarla birlikte 193 yapı zarar gördü, 30 dolayında büyükbaş hayvan telef oldu. Yangın, sabah karşı yağmurun da etkisiyle tamamen söndürüldü.
21 BİNADA 52 KONUT İNŞA EDİLECEK
Korku dolu anların yaşandığı köyde bakanlıklar ve bağlı kuruluşların çalışmaları ile yangının izleri silinmeye çalışılıyor. Köydeki acil ihtiyaçlar için AFAD tarafından acil yardım ödeneğinden 1 milyon lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1 milyon lira ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan da 1,5 milyon lira gönderildi. Evi yananlara ilk etapta 15 bin lira ödendi. Köyde TOKİ tarafından 21 binada 52 konut ile 60 dolayında ahır ve samanlık inşa edilecek. Zemin etüt çalışmalarının ardından binaların inşaatı başlayacak. Binalar taş ve ahşap karışımlı yatay mimaride inşa edilecek.
KÖY HALKINDAN DUYGULANDIRAN ÇAĞRI
Köyde yangın sonrası yapılan yardımlara ilişkin duygulandıran bir çağrı geldi. Yangın felaketi sonrası Türkiye’nin dört bir yanından yardım yağan köyde evleriyle birlikte yok olan anılarının da hüznünü yaşayan vatandaşlar, artık ihtiyaçlarının karşılandığını ve daha fazla gönderilmemesini istedikleri yardımların, israf olmaması için başka yerlerdeki farklı ihtiyaç sahiplerine iletilmesini istedi.
‘MUHTAÇKEN YARDIM DAĞITACAK POZİSYONA GELDİK’
Dereiçi Köyü Muhtarı Sabri Duman, yardım yapanlara teşekkür edip, yardıma muhtaçken yardım dağıtacak pozisyona geldiklerini söyledi. Duman, “Yangının ilk gününden beri bizi arayıp yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Yardım yapan herkesten müteşekkiriz, yalnız yardıma muhtaçken yardım dağıtacak pozisyona geldik. Herkesten Allah razı olsun. Biz bu işin bu şekilde sürmesini istemiyoruz. Yardımları dağıttığımız insanların evlerinde artık yer yok. Yardımlar gelmeye devam ediyor. Lütfen bize bundan sonra gıda, eşya ve elbise yardımı yapmasınlar. Her şey fazlasıyla geldi. Gelecek yardımları layıkıyla dağıtamamak ve bu işin altında ezileceğiz korkusuyla, bu vebali çekmemek için bu mesajımı herkesin iyi niyetli almasını istiyorum. Çünkü bizler, bulduğuna kanaat eden insanlarız. Onun için bu yükün altında bizi daha fazla ezmesinler. Burada kalan malzemeleri diğer afat geçiren yerlere yardım edecek duruma geldik. Herkese ulaştık, yardımları herkese ulaştırdık. Her şeyimiz yeterli çok şükürö dedi.
‘YARDIMLAR BİZİM İÇİN YETERLİ’
Köy sakinlerinden Hatice Pınarcı, “Çok yardımlar geldi, herkesten Allah razı olsun. Bundan sonraki yardımlar ziyan olacak, durmasını istiyoruz. Başka ihtiyaç sahiplerine bu yardımlar ulaştırılabilir. Yardımlar bizim için yeterliö diye konuştu.
‘İSRAF OLACAK DİYE KORKUYORUZ’
Abdurrahman Pınarcı ise, “Evimiz, komşularımızın evleri yandı, devletimiz bize sahip çıktı, fazlasıyla yardım etti. Herkes yardım etti, yardımlar biraz fazla oldu. Şimdi bunları başka yerlere ulaştırmak istiyoruz. İsraf olacak diye korkuyoruz. Yapılacak hayra engel olmak istemeyiz ama başka yerlerde ihtiyacı olanlara ulaşılmasını arz ediyoruzö dedi.
Evleri yanan ortaokul öğrencisi Esra Taşcı da, “Evde tablet ve bilgisayarım yandı, sağ olsunlar hepsini bana aldılar. Çok üzüldük tabi, herkese teşekkür ederimö ifadelerinde bulundu.
‘YARALARIMIZ HIZLA SARILDI, SARILIYOR’
Köylülerden Mevlit Coşan, “3 katlı evim, ahırım yandı, hayatımızı oraya bağlamıştık, hayallerimiz oradaydı, hepsi gitti. Ama yaralarımız hızla sarıldı, sarılıyorö diye konuştu.
Elif Tanyürek de, “Evimiz, ahırımız yandı, hayvanlarımız öldü, evde maddi açıdan büyük kaybımız var. Annemin, ziynet eşyaları, babamın birikmiş bir miktar nakdî yandı. Annemin bana yaptığı çeyiz de yangınla birlikte kül oldu gitti. Herkesten Allah razı olsun, herkes bir şeyler gönderiyor. Çeyizlik bana ulaştırmaya çalışıyor, çok teşekkür ederimö dedi.
Yangında 3 katlı evi yanan Mustafa Taşcı ise, şu ifadeleri kullandı:
“Hayallerimiz komple yandı, bitti, kül oldu, bir şeyimiz kalmadı. Değerli eşyamız yoktu ama çocukluğumuz, gençliğimiz yandı. Herkes seferber oldu.ö
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Köyde yapılan yardımlardan görüntüler
-Yardım kolilerin taşınması
-Muhtar konuşma
-Yangın bölgesindeki çalışmalar
-Vatandaş röportajları
HABER KAMERA: Nusret DURUR/ARTVİN-DHA
==========================
Evin girişine asansör yapıldı, 6 yıl sonra tekerlekli sandalyeyle dışarı çıktı
GAZİANTEP’in Karkamış ilçesinde çeşitli hastalıklar nedeniyle yürüme yetisini kaybeden Şefik Şahan Gürcü (75), belediyenin evinin önüne yaptığı asansör sayesinde 6 yıl sonra tekerlekli sandalyeyle dışarı çıktı. Gürcü, “Asansör yapılınca dünyalar benim oldu. İlk dışarı çıktığımda mutluluktan ağladım” dedi.
Çarşı Mahallesi’nde yaşayan emekli Şefik Şahan Gürcü, çeşitli hastalıklar nedeniyle 6 yıl önce yürüme yetisini kaybetti. Eşi vefat eden ve kızı Zeliha Gürcü ile birlikte, girişi 1 metre yükseklikte olduğu için merdivenle çıkılan kendilerine aik müstakil evde yaşayan Şefik Şahan Gürcü, yürüyemediği için evden dışarı çıkamadı. Hastalandığı zamanlarda komşuları tarafından battaniyeye konularak taşınan Gürcü, çocuklarının evden taşınma ve giriş kata yerleşme yönündeki tekliflerini de geri çevirdi. Yaşadığı evde, 1991 yılında vefat eden eşi Güzide ile hatıraları olduğunu belirten Gürcü, 6 yıl boyunca sokağa hasret kaldı.
KIZI, DURUMU FATMA ŞAHİN’E İLETTİ
Şefik Şahan Gürcü’nün kızı Zeliha Gürcü, 2 ay önce Karkamış’ta temaslarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e babasının durumunu anlattı. Fatma Şahin’in talimatı ile ilçeye gelen belediye ekipleri inceleme yaptı. İncelemenin ardından belediye, evin girişinden dışarı özel asansör yaptı. Asansörün yapılması ile Şefik Şahan Gürcü, tekerlekli sandalyesi ile dışarı çıkabildi.
‘DIŞARI İLK ÇIKTIĞIMDA AĞLADIM’
6 yıl sonra tekerlekli sandalyeyle dışarı çıkmanın mutluluğunu yaşayan Şefik Şahan Gürcü, “Asansör yapıldıktan sonra dünyalar benim oldu. Bahçeye ve dışarıya ilk çıktığımda ağladım. 6 senedir evden dışarı çıkamıyordum. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’den Allah razı olsun. Evimin bahçesinde artık istediğim zaman çıkıyor, çay içiyor, komşularım ile sohbet edebildiğim için çok mutluyum” dedi.
‘GELENLERE DIŞARIYI SORUYORDU’
Babasının yürüme yeteneğini kaybetmesiyle 6 yıldır eve hapsolduğunu anlatan Zeliha Gürcü, hastalandığı zamanlarda komşularının yardımıyla battaniye ile evden çıkardıklarını ifade etti. Babasının durumunu ilçeye gelen Fatma Şahin’e anlattıktan sonra asansörün yapılması ile çok mutlu olduklarını anlatan Zeliha Gürcü, “Babam yıllardır evimizin bahçesine inemiyordu. Asansör yapıldığı gün bahçeye indi ve oturdu. Babam yıllar sonra bahçede bir bardak çay içti. Bir insanın yüzüne mutluluk nasıl yansır ise babamın yüzünde de o mutluluk vardı. Babam asansör yaptırılmadan önce eve gelenlere dışarıyı, çarşıyı ve havanın nasıl olduğunu soruyordu. Dışarı çıkamadığı için evde adeta hapis hayatı yaşayan babam 6 sene sonra özgürlüğüne kavuştu. Şimdi kendisi de ben de çok mutluyuz” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Şefik Şahan Gürcü’nün ev ortamında bulunması
– Yaptırılan asansörün görüntüsü
– Şahan Gürcü’nün asansöre binişi
– Kızı Zeliha Gürcü ile röp
– Şefik Şahan Gürcü ile röp
– Gürcü’nün kızıyla beraber sokakları gezmesi
– Şahan Gürcü’nün bahçede keyif çayı içmesi
– Gürcü’nün asansör ile eve girişi
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Mustafa KANLI-Kamera: Ahmet KILIÇ -GAZİANTEP-DHA)
===========================
Motosiklet otomobile çarptı: 2 yaralı
ANTALYA’nın Kaş ilçesinde otomobille motosikletin çarpıştığı kazada Suriyeli 2 kişi yaralandı.
Kaza, dün akşam saatlerinde Kınık Mahallesi merkezinde meydana geldi. İsmail Ö. (22) yönetimindeki 07 FU 639 plakalı otomobil, ana yoldan yan yola dönmek istedi. Bu sırada arkadan gelen Suriye uyruklu A.H.’nin (19) kullandığı 07 MB 2611 plakalı motosiklet, otomobile arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklet devrilirken, A.H. ile arkasında yolcu olarak bulunan Suriye uyruklu H.Y. (22) adlı kadın yere savruldu. Yaralanan A.H. ve H.Y.’ye ilk müdahale çevredekiler, ardından da olay yerine gelen sağlık ekibi tarafından yapıldı. Yaralılar ilk müdahalenin sonrasında ambulansla Kaş Devlet Hastanesi’ne götürülerek, tedaviye alındı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Öte yandan kaza anı çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına da anbean yansıdı. Görüntülerde otomobil dönüş yapmak istediği sırada arkadan gelen motosikletin çarpması ve üzerindeki iki kişinin yola savrulması yer aldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Kaza anı güvenlik kamerası
HABER- KAMERA: Ahmet ACAR/KAŞ,(Antalya)(DHA)
=============================
Koronavirüs salgını kütüphaneye gidenleri etkiledi
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde koronavirüs salgını nedeniyle kütüphanelere gidenlerin sayısı yarı yarıya azaldı. Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, salgın döneminde kütüphane üye sayısının artmasına karşın, ödünç verilen kitap sayısının bir önceki yıla oranla neredeyse yarı yarıya azalarak 86 bin 426’dan 44 bin 872’ye düştüğünü söyledi.
Kütüphane kullanıcı ve kitap okur sayısını artırmak için birçok projeyi hayata geçiren Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde, koronavirüs salgını süresince kütüphane kullanıcı sayısı yarı yarıya azaldı. Salgında Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi tarafından kitap okumayı arttırmayı amaçlayan birçok projeye ara verildi. Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, geçen yıl mart ayından bu yana öğrencilere yönelik ‘Yazarlarla Edebiyat Sohbetleri’, ‘Yerel Yazarlarla İmza Günü’, ‘Mezuniyete Mektup ve Bir Dersini de Kütüphanede Yap’; engelli bireylere yönelik ‘Kitabım Ayağıma Geliyor’ ve yetişkinler için ‘Her Zaman Her Yerde Kitap Okuma’, ‘Yaylada Kitap Okuma ve Okuma Kültürü’ projelerine ara verdiklerini belirtti. Manavgat İlçe Halk Kütüphane Müdürü Hidayet Oktay, salgının sona ermesinin ardından projelere kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.
ÜYE ARTTI, ÖDÜNÇ KİTAP ALAN SAYISI AZALDI
Salgın süresince kütüphane üye sayısının 792 artarak 8 bin 750’ye çıkmasına karşın ödünç verilen kitap sayısı ile kütüphane kullanıcı sayısının azaldığını belirten Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Oktay, “Kütüphanemizde kitap sayımız 2020 yılında bir yıl öncesine göre 574 artarak 33 bin 967’ye çıktı. Yine kütüphanemizde vatandaşlarımıza sunduğumuz süreli yayınlarımız da bir yıl öncesine göre 5 artarak 37’ye yükseldi. Ancak salgın süresince kütüphane kullanıcı sayımız bir yıl öncesine göre 41 bin 554 azalarak 44 bin 872’ye, ödünç verdiğimiz kitap sayımız da bir yıl öncesine göre 10 bin 982 azalarak 15 bin 876’a düştü” dedi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KULLANICI SAYISINI ETKİLEDİ
57’nci Kütüphane Haftası’nın kutlanacağını söyleyen Müdür Oktay, “Kütüphane Haftası’nda ‘Dileğimiz bir fazla kitap’ sloganı ile yola çıkıyoruz. Geçen yıl salgın nedeniyle 1 Mart ile 1 Haziran arasında hizmet veremedik, ondan sonraki süreçte de esnetilmiş hizmet verdik. Mesai saatlerimiz azalmıştı, kütüphane kullanıcılarımız sokağa çıkma yasağından dolayı azdı. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı kullanıcılarımıza hizmet veremedik. Ama yine de 20-65 yaş arası kütüphane kullanıcılarının kütüphanemize gelip hizmet alması bizleri mutlu etti” diye konuştu.
EVLERE KİTAP SERVİSİ
Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle geçtiğimiz yıl mart ve haziran ayları içerisinde biz kitap hizmeti vermedik ama isteyen arkadaşlarımıza kitaplarını evlerine götürerek ya da dışarıda buluşturarak, onların kitapsız kalmalarını istemediğimiz için kitap verdik.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Manavgat Kütüphanesinin dış görünümü
– Kitap almak için gelen kullanıcı
– Kütüphaneden görüntüler
– Kitap okuyan vatandaş
– Hidayet Oktay’ın açıklaması
HABER- KAMERA: Ömer KARÇA/MANAVGAT (Antalya), (DHA)