Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ- 3  – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

DHA YURT BÜLTENİ- 3 

dha-yurt-bulteni-3-THB43m96.jpg

 

1) MUĞLA MERMERİNDE ‘KONTEYNER’ VE ‘NAVLUN’ ÜCRETİ SIKINTISI

TÜRKİYE’deki üretimin yaklaşık yüzde 20’sinin gerçekleştiren Muğla’daki mermerciler, boş konteyner sıkıntısı ve navlun ücretlerindeki yükselme dolayısıyla ihracatta sıkıntı yaşıyor.

Koronavirüs salgını, Çin limanlarından dünyaya yayılan konteyner akışını da bozdu. Çin’de boş konteynerlerin limanlara konuşlandırılması ticaret hatlarında açıklar oluşturdu. İhtiyaç duyulan bölgelere konteyner sevkiyatı sağlanamazken, navlun fiyatlarında da artışlar yaşandı. Bu durum, Türkiye’deki mermer üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin gerçekleştiği ve 60 ülkeye ihracatın yapıldığı Muğla’daki mermercilerde sıkıntı yarattı.

‘SİPARİŞLERİN SEVKİYATLARI YAPILAMIYOR’
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, eriyen stoklarla birlikte dünyada her türlü ürüne aşırı talebin olduğunu söyledi. Boş konteyner bulamadıklarını belirten Mustafa Ercan, “Bunun yanı sıra navlun fiyatlarının yüzde 500’lere varan oranlarda artması, üreticinin ve alıcının maliyetlerini ciddi oranda arttırdı. Pandemi öncesi İzmir- Katar navlun ücreti 800 dolarken, 3 bin 500 dolara çıktı. İzmir’den Çin limanlarına gönderilen konteynerlerin navlun ücretleri 2 bin dolarken, şu anda 5 bin dolar. ABD limanları için de aynı durum söz konusu. Pandemi öncesi 1700 dolarlarda seyreden, navlun ücretleri 6 bin dolar. Artışı takip etmek ve malı göndermek sorun haline geldi. Üretimi tamamlanan siparişlerin sevkiyatları yapılamıyor. Fabrika sahalarında boş alan kalmadı. İster istemez üretim yavaşlıyor” dedi.

SORUNUMUZU BAKANLIĞA İLETTİK’
Hazır siparişlerin sevk edilememesinin döviz kaybına, siparişlerin düşmesine ve aynı zamanda istihdam kaybına neden olduğunu ifade eden Mustafa Ercan, “Bu sıkıntının dünya ticaretinin dengelenmesi ve konteyner sirkülasyonunun tekrar eski hızına kavuşması ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Artan navlun maliyetleri, dünyada her türlü üretim maliyetlerine yansıyacak. İhracatçı birliklerimize ve Ticaret Bakanlığı’na sorunumuzu ilettik. 2021 yılı ikinci yarısında en geç eylül ayına kadar bu durumun normalleşmesini ümit ediyoruz” dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun ardından ‘Muğla beyaz mermeri’ tescillenerek, 2010 yılında coğrafi işaret almıştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Fabrikadaki çalışan işçilerin ve makinelerin görüntüsü
Fabrikadaki mermerlerden görüntü
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan ile röp.
Haber- Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA, DHA) 

===========

2) SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLK SAHURU GÖREV BAŞINDA YAPTI

KORONAVİRÜSLE mücadelede ön safta yer alan 112 Acil Servis çalışanları, ramazanın ilk sahurunu da görev başında yaptı.

Ramazan ayının ilk sahuru yapıldı. Bir yılı aşkın zamandır koronavirüsle mücadele eden 112 Acil Servis çalışanları da ilk sahur heyecanını ailelerinden uzak, görev başında yaşadı. Antalya’daki Muratpaşa 1 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda görevli sağlık çalışanları da ilk sahurlarını ekipteki çalışma arkadaşlarıyla birlikte yaptı. İstasyonda yiyeceklerini el birliğiyle hazırlayan çalışanlar, sahurun ardından çıkan görev için istasyondan ayrıldı.

İstasyonda görevli paramedik Ferhat Gül, her zaman görevlerinin başında olduklarını belirterek, “Ramazan ayının ilk sahurunu gerçekleştirdik. Bizler 7 gün 24 saat görevimizin başındayız. Görevimizi yaparken, bizim için zaman kavramı yok. Sadece aldığımız çağrıyla bir hayatın kurtarılması en önemli unsurdur. Bazen yemek fırsatı bulamadığımız, vaktinde yiyemediğimiz zamanlar dahi oluyor. Önceliğimiz hastanın hastaneye yetiştirilmesidir. Biz her zaman görevimizin başındayız” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Sağlık personellerinden detaylar
– Sağlık görevlilerinin sahur için hazırlık yapması
– 112 istasyonu dış plan detay
– Sağlık görevlilerinin sahur için masa hazırlaması
– Telsizden geçen vaka anonsu
– Vakaya çıkış yapmaları
– Ferhat Gün RÖP
– Detaylar

HABER: Semih ERSÖZLER- KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

==================

3) KAPADOKYA’NIN GÖZDESİ SELİME KATEDRALİ’NDE RUS TURİST İLGİSİ

KAPADOKYA’ nın başlangıç noktası olan Ihlara Vadisi’ndeki Selime Katedrali’ne, son günlerde  Ukrayna ve Rus turistlerin ilgisi arttı. Ukrayna’dan komşu il Nevşehir’e direk uçak seferlerinin başlamasıyla  yaşanan artış bölge halkını da sevindirdi. Turistlere, bölgeye has olarak yetiştirilen iriliğiyle tanınan ‘Aksaray malaklı’ köpeği de tanıtıldı. Rusların genelde Akdeniz bölgesini tercih ettiğini belirten turist kafilesinin rehberi Hüseyin Girgin, “Rus misafirlerimiz genelde tatillerini Akdeniz kıyılarında geçirdikleri için Aksaray’ın Ihlara Vadisi ve Selime Katedralinden çok memnun kaldıklarını, tekrar ziyarete geleceklerini ve bu bölgenin güzel bir reklamını yapacaklarını belirti.’ dedi.   

Aksaray, Kapadokya bölgesinin başlangıcı olmakla birlikte Ihlara Vadisi, Selime Katedrali, Hasan Dağı, Narlı Gölü, kilise gibi tarihi yerleri nedeniyle son yıllarda kültür turizminin gözdesi oldu. Selime Katedrali de Kapodakya’nın en büyük katedrali olma özelliğinin yanı sıra İsa’nın göğe çıkışı ile Meryem Ana gibi tasvirlerle dikkati çekiyor. Katedralin bir diğer özelliği de bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği mekan olarak bilinmesi. Ayrıca ilk yüksek sesli ayinin de Selime Katedrali’nde yapıldığı biliniyor. Kayaların oyulmasıyla yapılan ve çoğu kilise olarak inşa edilmiş yapılar Bizans sanatının izlerini taşıyor. 
YILDA 300 BİN ZİYARETÇİ 
Yılda yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği katedralde pandemi nedeniyle sessizlik hakim.  Ancak 25 Mart tarihinden itibaren  Ukrayna’nın başkenti Kiev’den Nevşehir’e uçak seferleri başladı. Bu da hem Ukrayna hem de Rus turistlerin bölgeye ilgisini arttı. Turistlerin ilgisinin artması bölge halkını da sevindirdi. Turistlere bölgeye has olarak yetiştirilen iriliğiyle tanınan ‘Aksaray malaklı’ köpeği de tanıtıldı. 
‘RUSLAR ÇOK BEĞENDİ’ 
Katedrali ziyarete gelen Rus  turistlerin rehberi Hüseyin Girgin, Rusların  Kapadokya’yı yeni keşfetmeye başladığını belirtti.  Girgin, “Rus misafirlerimiz genelde tatillerini Akdeniz kıyılarında geçirdikleri için Aksaray’ın Ihlara Vadisi ve Selime Katedralinden çok memnun kaldıklarını, tekrar ziyarete geleceklerini ve bu bölgenin güzel bir reklamını yapacaklarını belirti.” diye konuştu. 
Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği Başkanı (AKMİD) Muammer Tıpırdamaz, turistlere tanıtmak için katedrale malaklı köpeği getirdi.  Tıpırdamaz, “Aksaray malaklıları ile Selime Katedralindeyiz. Bugün  Rus ve yerli turistlere, ‘Anadolu Aslanı’ ile karşıladık. İlk yüksek sesli ayin de burada yapılmış. Burada malaklı köpekleri Rus ve yerli turistlerin ilgi odağı oldu. Malaklı köpeğinin ismini duymuşlar ve bugün yakından gördüler. Fiziki ve görüntü olarak, çok beğendiler. Bizde bu durumdan dolayı çok memnun kaldık.” dedi.  

Görüntü Dökümü
—————–
– Selime Katedrali’in dron görüntüsü
– Rus turistlerin minibüsten inişi
– Selime Katedrali girişinde Rus turistleri Aksaray Malaklısının karşılaması
-Rusların Aksaray Malaklısı sevip resim çekinmeleri
-Turistlerin Selime Katedrali’nde gezerken görüntüleri
– Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği Başkanı (AKMİD) Muammer Tıpırdamaz, röp
– Rus turistlere rehberlik eden Hüseyin Girgin’in açıklaması
-Gülşah Patlak Röp ‘ün açıklaması
-Esra Kekeç ‘in açıklaması
-Genel Detaylar

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA))

======================

4) TRAKYA’DA KANOLA, TARLALARI SARIYA BOYADI

EDİRNE’nin Keşan ilçesinde, çiftçinin ‘sarı altın çiçeği’ olarak adlandırdığı, ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanolanın çiçeklenmesiyle tarlalar, sarıya büründü. Türkiye Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Başkan Yarımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, kanola ekilişinin Trakya’da son yıllarda artarak devam ettiğini söyledi.

Edirne’de tarım arazilerine ekili kanolanın çiçek açmasıyla ovalar, sarı renkle kaplandı. Sararan tarlalara giren vatandaşlar fotoğraf çekildi. Trakya’da çiftçinin ‘sarı altın çiçeği’ olarak adlandırdığı, ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola, son dönemlerde yüksek verimi nedeniyle buğday yerine tercih edilirken, ayçiçeğine ise rakip oldu.

‘KIRAÇ ARAZİLERİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİREN BİR YAĞLIK ÜRÜN’
TAR-DER Başkan Yarımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, mevsim itibariyle kanolaların sararmaya başladığını belirterek, “Kanola bölgemizde son yıllarda yağ ihtiyacını karşılamak adına ekilişi artarak devam eden bir ürün. Kanola, kıraç arazileri çok iyi değerlendiren bir yağlık ürün olduğu için bizde tavsiyede bulunuyoruz. Ekilmesi konusunda teknik bilgileri çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Kanola, bölgemizde Eylül ve Ekim aylarında ekilip, çimlenmenin ardından güçlü bir şekilde kış şartlarına girdikten sonra şubat, mart aylarından itibaren gelişerek bu günlerde de doğada güzel sarı bir renk oluşturarak önümüzdeki günlerde kozalarını oluşturarak ardından hasat dönemine girecek” dedi.

‘SON YILLARDA EKİLİŞİ ARTARAK DEVAM EDEN BİR BİTKİ’
Kanolanın yağ açığını karşılamada ve kıraç toprakların değerlendirilmesi konusunda verimli bir bitki olduğunu ifade eden Açar, “Ekimiyle yapılan doğru gübreleme bakım ve mücadele sonucunda bütün bu şartlar oluştuğu zaman dekara verimler 250-300 hatta 400 kiloya kadar ulaşabilir. Bu anlamda kanola son yıllarda ekilişi artarak devam eden bir bitki. Kanola, kıraç şartlarda hububat ve yağlık ayçiçeğinden sonra 3’üncü sırada yerini almıştır” diye konuştu.  

Görüntü Dökümü
———————-
-Drone ile havadan kanola tarlaları gör. 
-Kanola tarlaları genel gör.
-Kanola bitkilerine konan arılar
-Tarla çevresinde gezenler
-Tarlada fotoğraf çektirenler
-TAR-DER Başkan Yarımcısı Lütfü Açar röp.
-Detaylar
Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-

 

Exit mobile version