1) YOĞUN BAKIM DOLULUĞU YÜZDE 80’İ GEÇEN SİNOP’TA, YATAK SAYISI ARTIRILDI
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 80’in üzerinde olduğunu açıkladığı iller arasındaki Sinop’ta, yoğun bakım yatak sayısı 54’ten 94’e çıkarıldı.
Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinop’un da aralarında yer aldığı 5 ilde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80’in üzerine çıktığını duyurdu. Artan vakalar üzerine Sinop’ta yoğun bakım yatak sayısı da 54’ten 94’e çıkarıldı.
Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi ve Pandemi Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Muharrem Doğan, pandemi sürecinin başında 54 olan yoğun bakım yatak sayısının 94’e çıkardıklarını belirterek, vatandaşları aşı ve maske konusunda uyardı. Doğan, “Yoğun bakım yatağının 6’sı yenidoğan yoğun bakımı, 88’i ise erişkin yoğun bakım yatağından 48’i pandemi hastaları, 40’ı ise diğer hastalar için ayrılmış vaziyette. Vaka sayılarında kademeli bir artış söz konusu. Bu artışta plato fazına geçmiş olsak da hala vaka sayılarımız artıyor. İlimizde bulunan tek hastaneyiz, bu nedenle hem pandemi hastalarına hem de pandemi harici hastalara hizmet veriyoruz. Mağdur olan hastamız hiç olmadı. Özel durumlar haricinde il dışlına sevk etmiyoruz. Doluluk oranımız yüksek ama bu ihtiyacı karşılayabilecek durumdayız” dedi.
‘HİÇBİR AŞI KORONAVİRÜSTEN DAHA KÖTÜ OLAMAZ’
Kendisinin ve kızının koronavirüs olduklarını, eşinin ise maske sayesinde süreci virüse yakalanmadan atlattığını belirten Uzm. Dr. Doğan, “Maske, temizlik ve mesafe çok önemli kurallar. Vatandaşlarımızdan ricamız, tükenmemiz için biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor. Hepimizin hayatı önemli ama sağlıklı olamazsak hayatta hiçbir şeyden verim alamayız. Aşılama süreci tüm hızıyla devam ediyor. İlimizde aşılama oranına baktığımızda çok iyi yerlerdeyiz. Aşılama yapılan vatandaş oranına baktığımızda 5 ya da 6’ncı sıradaydık. Vatandaşların aşı konusunda hevesli olmasını istiyoruz. Aşılar ihmal edilmemeli, hiçbir aşı koronavirüsü geçirmekten kötü olamaz” diye konuştu.
Görüntü Dökümü:
————–
– Sokaklardan detaylar
– Vatandaş röportajları
– Başhekim Uzm. Dr. Muharrem Doğan röportajı
– Hastaneden detaylar
Haber-Kamera: Deniz ÖZEN/SİNOP, (DHA)
====================
2) GAZİANTEP’TE YANKESİCİLİK ŞÜPHELİSİ KAMERADAN YAKALANDI
GAZİANTEP’te aynı gün 3 kişinin cep telefonunu yankesicilik yöntemiyle çalan şüpheli, güvenlik kameralarından tespit edilerek yakalanıp, tutuklandı.
İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, salı günü 3 kişinin telefonlarının çalındığı şikayeti üzerine çalışma başlattı. Ekipler, bu kişilerin ifadesi doğrultusunda olayların yaşandığı mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Kimlik tespitinin ardından 3 olayın da aynı kişi tarafından gerçekleştirildiğini saptayan polis, şüpheliyi adresine düzenlediği operasyonla yakalayıp gözaltına alındı. İsmi açıklanmayan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
– Şüphelinin 3 kişinin telefonunu çaldığı anlar
– Gözaltına alınan şüpheli
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Hasan KIRMIZITAŞ – Kamera: GAZİANTEP- DHA)
========================
3) LİSELİ AŞÇILAR VEGAN YEMEKLER İÇİN MUTFAKTA
İZMİR Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri, kültürünü öğrenerek birbirinden farklı vegan yemeklerini hazırlamak için mutfağa girdi.
Avrupa’da ve Türkiye’deki birçok okulun birbiri arasında iletişim kurarak, pek çok kültürü öğrenmek ve öğretmek amacıyla oluşturan eTwinning topluluğunun yürüttüğü ‘Vegan Aşçılar Geliyor’ projesinin ortaklarına İzmir Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı da seçildi. Türkiye’de 7 farklı okuldan biri olan Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı’ndan 9 öğrenci, vegan yemeklerini öğrenerek, kendi tarifleriyle yemekleri hazırladı. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğretmeni Ayten Kaya Ülker, amaçlarının öğrencilere hayvan kökenli gıdaları ve hayvansal ürünleri tüketmemek olarak tanımlanan beslenme biçimi veganlığı öğretmek olduğunu ifade etti.
Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kayadelen ise, “Vegan Aşçılar Geliyor projesinin yayılmasıyla, daha sağlıklı nesillerin yetişeceğini düşünüyoruz” dedi. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Jale Düdü ise, okulda derslerin tamamen uygulamalı olarak işlendiğine dikkat çekerek, her öğrencinin kendisine ait fırın, ocak gibi malzemelerinin olduğunu bu sebeple kendilerini geliştirmek için her türlü olanağın bulunduğunu dile getirdi.
‘BİREYSEL OLARAK GELİŞİYORUZ’
Projede olmaktan mutlu olduğunu söyleyen öğrencilerden İrem Çallı, “Bugün füme havuçlu ekşi mayalı ekmek ve vegan suşi yaptım. Vegan yemeklerini öğrendiğimiz için çok mutluyum” dedi. Hüseyin Ünver ise, “Bu bölümde ve bu projede yer aldığım için çok mutluyum. Çünkü herkes bireysel olarak kendini geliştirebiliyor. Hayalim iyi bir şef olmak” dedi. Zişan Tuğan, “Bu projede olduğum için çok mutluyum. Birbirinden farklı vegan yemekleri öğreniyoruz. Bugün ben de vegan çikolata yaptım. Çok zengin içerikli ve besin değeri yüksek bir çikolata oldu. İçerisine keçi boynuzu, kakao nibi ve yaban mersini koydum, lif bakımından çok yüksek bir değere sahip. Kansızlık ve alerjik hastalıkları olan kişilerin rahatlıkla tüketebilecekleri bir çikolata. Dondurulmuş olarak servis edilebilir” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Yapılan vegan yemeklerin yapılışından görüntüler
-Vegan yemeklerinin sunumlarından görüntüler
-Öğrencilerden görüntüler
-Öğrencilerle röportaj
-Proje öğretmeni Ayten Kaya Ülker’le röportaj
-Alan Şefi Jale Düdü’yle röportaj
-Okul müdürü Murat Kayadelen’le röportaj
-Genel ve detay görüntüler
Haber: Gökçe ADAR-Kamera: Ahmet Turhan ALTAY/ İZMİR (DHA)-
========================
4) PALANDÖKEN’DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SON KAYAK DERSİ
ERZURUM, Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi`nin 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerine Palandöken Kış Sporları Merkezi`nde öğretmenleri tarafından verilen ‘kayak’ dersi sona erdi. Denizden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken`in 2 bin 500 rakımındaki Kayak Kulübü önünde, Büyükşehir Belediyesine ait pistlerde profesyonel kayakçı öğretim görevlisi ve okutmanlar eşliğinde kayak dersi alan yaklaşık 500 öğrenci, çok şanslı olduklarını söyledi.
Türkiye`nin önemli kayak merkezleri arasındaki Palandöken`de Nisan ayının gelmesine rağmen sezon devam ediyor. Kısıtlamalar nedeniyle Spor Bilimleri öğrencilerine sezon başında verilemeyen kayak dersleri Nisan’ın ilk haftası başladı. Bir hafta boyunca gruplar halinde üniversiteye ait otobüslerle Palandöken`e taşınan öğrenciler burada, hocaları ile birlikte günde toplam 6 saat kayak dersi aldı. Üniversiteye ait kayak malzemelerini Palandöken`deki Erzurum Kaya Kulübü’nde giyinen öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesis ve pistleri hiçbir ücret ödemeden kullandı. Türkiye`nin dört tarafından Erzurum`a gelen ve hayatında ilk kez kayak malzemesi ile tanışan üniversite öğrencileri yıllarını kayağa veren ve milli takım eski sporcusu olan öğretim görevlisi Atakan Alaftargil ve 8 okutman tarafından yetiştiriliyor. Her yıl öğrencilere Palandöken’de kayak dersi verdiklerini anımsatan Alaftargil, şöyle konuştu:
“Okuldaki öğrencileri kayak dersine getirdik. Tabi sezonun kısalması neticesiyle, bütün gurupları bir arada getirdik. Aşağı yukarı 80 ile 100 arasında öğrenci kaydırıyoruz. 8 hocayla beraber öğrencileri gruplara ayrıştırdık. Birbirinden tamamen uzak tutarak, sosyal mesafe kurallarını uyguladık. Öğrencilere pandemi kuralları çerçevesinde 4 haftalık bir kayak eğitimi verdik. Kısıtlamadan birkaç gün önce de dersleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Palandöken’de uygulamalı olarak verdik. Erzurum’a gelen her öğrenci kayağı öğrenerek mezun oluyor. Derslerden sonra birçoğu çok sevdiği kayak sporuna devam ediyor.”
Erzurum`a, Adana’dan geldiğini söyleyen üniversite öğrencisi Melike Şen, Erzurum`da okuduğu için kendini şanslı gördüğünü söyledi. Şen, “Palandöken`de saati yaklaşık 300 lira olan kayak dersini biz okulda ders olarak görüyoruz. Kayak malzemesi almak veya kiralamak zorunda kalmıyoruz. Hepsi üniversite ve Büyükşehir belediyesi tarafından karşılanıyor. Kayağın yanında buz pateni ile kaymayı da öğreniyoruz. Bizden çok önce mezun olanların büyük bir bölümü Palandöken’i görmemiş bile. Bende ilk dersimde çok korktum ve heyecan yaptım. Ama hocalarım sayesinde şimdi çok iyi bir kayakçı oldum. Ders bittikten sonra kayağı devam ettirmeyi düşünüyorum” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Öğrencilerin otobüsten inişleri
-Kayak kulübüne yürümeleri
-Kayaklarını ayaklarına takıp hazırlık yapmaları
-Tek sıra halinde uzun kuyruk oluşturmaları
-Kayaklar ayaklarında yürümeleri
-Kayak hocalarının görev dağılımı yapması
-Öğrencilerin telesiyej ve gondola binmek üzere kayarak ilerlemesi
-Öğretim Üyesi ve Kayak hocası Atakan Alaftargil ile röp
-Kayak dersi alan öğrenciler ile röp
-Öğrencilerin tek sıra halinde ve dağınık şekilde kayak yapmaları
Haber: Turgay İPEK / Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM, (DHA)
============================
5) RAMAZANDA GÜVENLİ GIDA İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ramazanda güvenli beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Yemeklerin tüketilecek kadar ısıtılması ve tekrar tekrar ısıtmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Toprak, “Etli yemekleri 1 ila 2 gün, etsiz yemekleri ise 3 ila 4 gün dolapta tutmamız gerekiyor. Çiğ et, balık, tavuk veya yumurtaya dokunduktan sonra mutlaka elimizi yıkamamız gerekiyor. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkamalıyız” dedi.
Ramazanda oruç tutan kişilerin yeme düzeninde birçok alışkanlık, değişim gösteriyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ramazanda güvenli beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Herkesin beslenme şeklinin değiştiğini vurgulayan Toprak, “Açlık sürelerimiz uzuyor. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmenin dışında mutlaka güvenli gıdaları tüketmek gerekiyor. Her zaman bunu yapmak gerekir ama bu dönemde biraz daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Ramazan ayında gıda güvenliği için şunu yapmamız gerekir. Özellikle iftar ve sahur arasında yemekleri dışarıda, ortam sıcaklığında bırakmamız gerekiyor. Yemekleri yiyeceğimiz kadar ısıtmamız ve tüketmemiz lazım. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçınmamız gerekiyor” dedi.
YARDIM KOLİLERİ HAZIRLANIRKEN HİJYENE DİKKAT
Ramazan kolileri hazırlanırken mutlaka maske ve eldiven kullanılması gerektiğini de söyleyen Toprak, “Bu kolilerin içine konulacak ürünlerin son kullanım tarihlerine, tavsiye edilen tüketim tarihlerine bakılması gerekiyor. Gıda dışında kolilerin içine herhangi bir ürün örneğin dezenfektan konulmaması önemli. Dağıtımda da hijyen kurallarına uyulması lazım. Uzun pide kuyruklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun dışında israfa da bu dönem çok dikkat edilmesi gerekli. Gel- al noktalarında da insanların maske ve hijyen kurallarına göre hareket etmesi önemli. Ürünleri sofrada çok fazla bekletmemek gerekli” diye konuştu.
YEMEKLERİ O SÜRELER İÇİNDE TÜKETİN
Alışverişe giderken liste hazırlanmasını öneren Toprak, “Aldığımız ürünlerin Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce verilmiş işletme kayıt onay numarası olması gerekiyor. Son veya tavsiye edilen tüketim tarihlerine bakmak gerekli. Bunun dışında etli yemekleri 1 ila 2 gün etsiz yemekleri 3 ila 4 günden fazla dolapta tutmamamız gerekiyor. Çiğ et, balık, tavuk veya yumurtalara dokunduktan sonra mutlaka elimizi yıkamamız gerekiyor. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkamalıyız” ifadelerini kullandı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak röp.
Genel ve Detay görüntü
Haber- Kamera: Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)