Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ – 3 – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

DHA YURT BÜLTENİ – 3

dha-yurt-bulteni-3-Og22MF31.jpg

1) ‘AŞI, TERCİH DEĞİL TOPLUMSAL SORUMLULUKTUR’
 
İZMİR Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, aşılanmanın önemine dikkat çekerek, “Şu anda elimizde bir silah var, o da aşı. Hangi aşı olduğuna bakmaksızın bir an önce yaptırmamız gerekiyor. Bu konuda olası tereddütleri de yetkililerin gidermesi gerekiyor. Kamuoyuna aşı olunması yönündeki telkinlerin devam etmesi gerekiyor. Aşı, tercih değil toplumsal sorumluluktur” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, vaka sayıları artarken, aşının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. ‘Aşı oldum, bana bir şey olmaz’ anlayışının da doğru olmadığını belirten Çamlı, “Aşı, belki hastalıktan tam olarak korumasa da ağır hastalık ya da ölümleri engellemede yüzde 100 etkili olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla aşı olanlar belki hasta olabilirler fakat yoğun bakıma girme veya vefat etme risklerinin çok daha azalacağını biliyoruz. O yüzden aşı olanların rehavete kapılmadan pandemi kurallarına çok katı halde uymaları gerekmektedir. ‘Aşı oldum, bana bir şey olmaz’ anlayışı oldukça yanlış” diye konuştu. 

‘ELİMİZDEKİ SİLAH AŞI’

Aşıların İngiltere, Güney Afrika veya Brezilya gibi varyantların üzerinde ne şekilde etkili olduğunun bilinmediğini kaydeden Çamlı, “Ancak şu anda elimizde bir silah var, o da aşı. Hangi aşı olduğuna bakmaksızın bir an önce yaptırmamız gerekiyor. Bu konuda olası tereddütleri de yetkililerin gidermesi gerekiyor. Kamuoyuna aşı olunması yönündeki telkinlerin devam etmesi gerekiyor. Aşı, bir tercih değil toplumsal sorumluluktur. Aşı olarak sadece kendinizi değil yakın çevremizle toplumdaki kişileri de koruyacağımızı unutmayalım” dedi.

‘AŞI OLDUM HASTA OLMAM, DİYE DÜŞÜNMEYİN’

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, virüsün kontrolsüz kalabalıklar ve kapalı ortamlarda yayıldığını dile getirerek, şunları söyledi: 

“Hastalığın nasıl yayıldığını biliyoruz. Özellikle kontrolsüz kalabalıklar, kapalı ortamlar, ev içi bulaşlar önemli rol oynuyor. O yüzden gerekmedikçe dışarı çıkılmamalı, kalabalıklara girilmemeli. Kutlama ve törenler gibi ev içi ziyaretlere katılmamamız gerekiyor. Aşı bu dönemde çok önemli konu. Aşı bireysel tercih değil toplumsal sorumluluktur. Toplumsal bağışıklığa ulaşabilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmamız lazım. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. ‘Aşı oldum, ben hasta olmam’ anlayışı da çok yanlış bir düşünce. Aşı olanların da düşük de olsa hasta olma ihtimali var. Bu nedenle aşı olsak bile maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat etmemiz gerekiyor.” 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile röp.
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Kadir ÖZEN- Kamera Tekin GÜRBULAK / İZMİR, (DHA)

===========================

2) KIRMIZIYA DÖNEN DİYARBAKIR’DA ZABITAYI GÖREN, MASKEYİ TAKTI
 
SAĞLIK Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, her 100 bin kişide 117,36 kişiyle ‘sarı’dan ‘kırmızı’ kategoriye dönen Diyarbakır’da ekipler, denetimlerini artırdı. Kentin kalabalık bölgelerinde denetim yapan zabıta ekiplerini görenler ise ceza ve uyarılar nedeniyle hemen maskelerini taktı.

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı risk haritasında ‘çok yüksek riskli’ iller arasında yer alan Diyarbakır’ın cadde ve sokaklarında yoğunluk sürüyor. Sosyal mesafe kuralının yeterince uygulanmadığı caddelerde dolaşanların maskelerini ise çene altında tuttukları gözlendi. Caddelerde oluşan yoğunlukla birlikte Yenişehir Belediyesi zabıta ekipleri de denetimlerini artırdı.
Ekipler, Yaşar Kemal Caddesi’nde toplu taşıma araçları ve taksilerde koronavirüs tedbirlerine yönelik denetim yaptı. Zabıta ekipleri, yoğunluğun yaşandığı yerlerde maske ve sosyal mesafe konusunda uyarılarını sürdürürken, bu sırada bazı kişilerin de ceza ve uyarılar nedeniyle hemen maskelerini taktıkları gözlendi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Denetim yapacak olan zabıta ekipleri
-Yolcu otobüsü ve minibüsünde yapılan denetim
-Yolcuların maske konusunda uyarılması
-Şoförlerin kurallara uyma konusunda uyarılması
-Durdurulan taksi
-Takside yapılan denetim
-Zabıta ekiplerinin maskelerini düzgün takmayanları uyarması
-Zabıta ekiplerini görüp maskelerini düzeltenler
-İş yerlerine yapılan denetim
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Burak EMEK-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

============================

3) SAHTE PARA İLE ALIŞVERİŞ YAPAN KALPAZAN YAKALANDI; ‘İSTİYORSANIZ SİZE DE GETİREYİM’ DEDİ

Adana’da, cep telefonu satan bir iş yerinden sahte 650 Dolar ile alışveriş yapan, bir akaryakıt istasyonunda da sahte 200 Dolar bozduran Mehmet Esen (47), park halindeki otomobilinin içinde yakalandı. Şüphelinin otomobilinin torpido gözünde de sahte 3 bin 100 Dolar ele geçirildi. Esen’in, adliyeye sevk edildiği sırada yüzünü cerrahi maske ile gizleyip, gazetecilere, “Sahte para memleketin her yerinde var. İstiyorsan size de getireyim”  demesi dikkat çekti.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü’ne bağlı Mali Büro Amirliği ekipleri, kentte bir kişinin sahte parayla alışveriş yaptığı bilgisine ulaştı. Polis, merkez Seyhan ilçesinde cep telefonu satan bir iş yerine sahte 650 Dolar veren, Çukurova ilçesindeki bir akaryakıt istasyonuna da sahte 200 Dolar bozduran şüphelinin kimliğinin belirlenmesi ve yakalanması için çalışma başlattı. İş yerlerinde bulunan güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye alan ekipler, şüphelinin Mehmet Esen olduğunu belirledi. Öte yandan Esen’in, akaryakıt istasyonunda sahte dolar verdiği anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

OTOMOBİLİNDEN SAHTE 3 BİN 100 DOLAR ÇIKTI
Şüphelinin, Seyhan ilçesi Atatürk Caddesi’nde yol kenarında park halindeki otomobilde olduğunu belirleyen polis, Esen’i ve yanındaki Nasreddin K.’yi gözaltına aldı. Otomobilde arama yapan polis, torpido gözünün arkasına gizlenmiş 26 adet 100 Dolar, 10 adet de 50 Dolarlık banknot ele geçirdi.

‘LÜBNAN’DAN GEMİYLE İSTANBUL’A GELİYOR’
Emniyete götürülen şüphelilerden Esen’in, ifadesinde, “Türkiye’de bu kadar kaliteli basım para yok. Lübnan’dan gemiyle İstanbul’a geliyor. Ben de oradaki Suriyeli kişilerden 8 bin lira karşılığı 5 bin Dolar aldım” dediği öğrenildi. Ayrıca Esen’in yolda bulduğu Abdullah D. isimli bir kişiye ait ehliyete kendi fotoğrafını yapıştırdığı, polisin uygulamalarında bu ehliyeti kullandığı öne sürüldü.

‘İSTİYORSANIZ SİZE DE GETİREYİM’
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Mehmet Esen, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, Nasreddin K. ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Esen’in, adliyeye sevk edildiği sırada yüzünü cerrahi maske ile kapatması ve gazetecilere, “Sahte para memleketin her yerinde var. İstiyorsan size de getireyim” demesi dikkat çekti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Mehmet Esen’in iş yerine sahte para verdiği anlar (Güvenlik kamerası)
– Polisin Esen’in aracında arama yapması
– Torpido gözünde bulunan sahte banknotlar
– Şüphelilerin emniyetten çıkarılması
– Mehmet Esen’in konuşması
– Ele geçirilen banknotlardan görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

==================================

4) KOCAGÜR KÖYLÜLERİNİN GEÇİM KAYNAĞI RAHVAN ATLAR
 
AYDIN’ın Efeler ilçesinin kırsal Kocagür Mahallesi’nde bazı vatandaşlar, rahvan at yetiştirerek geçimini sağlıyor. Yetiştirilip yarışlara sokulan atlar, 10 bin ile 500 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Türkiye’de asırlardır sürdürülen, ancak teknolojik tarım ve ulaşım aletlerine geçiş süreciyle unutulmaya yüz tutan rahvan at yetiştiriciliği geleneği, son yıllarda özellikle ulusal ve uluslararası yarışlarla yaşatılmaya çalışılıyor. Efeler ilçesine 5 kilometre mesafede olan ve büyük oranda Roman vatandaşların yaşadığı 1100 nüfuslu kırsal Kocagür Mahallesi, at yetiştiriciliğinin devam ettiği yerlerden biri olarak dikkati çekiyor. 359 haneli mahallede 20 aile tamamen geçimini rahvan at yetiştirerek sağlıyor. Farklı yürüyüşü ve binicisini yormadan kilometrelerce yol kat etme özelliği ile bilinen rahvan atlardan mahallede diğer evlerin tamamında ise neredeyse birer tane bulunuyor. Yetiştirilen ve yarışlara hazırlanan atlar, gösterişli ve bakımlı olması, kazandığı yarışlara göre 10 bin ile 500 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Hem at yetiştiren hem de yarışlara katılan Kocagürlü vatandaşlar için at adeta vazgeçilmez oldu.

‘BU İŞİN TİCARETİNİ YAPIYORUZ’
6 atı olan Mehmet Öge, “Çocukluğumuzdan beri atların içindeyiz. Binmesini, yetiştirmesini ve yarıştırmasını çok severiz. Günümüzün yarısı atlarımızla uğraşmakla geçiyor. Bu işin ticaretini yapıyoruz. Atın iyi olduğunu yürüyüşünden, adım atışından, hal ve hareketinden hemen anlarız. Rahvan atı 4 nalı da arklıdır. Cirit atı ise daha farklı bir şey. Atların ırkından, kanından iyi olup, olmadığı bellidir. Rahvan atlar 4 ayağı denk olarak gider” dedi.

‘ÇOCUĞUMUZ GİBİ BAKIYORUZ’
At yetiştiricisi İsmet Öge, “Bu bizim baba mesleğidir. Sporcular nasıl koşuyorsa bizde atları aynı şekilde gezdiriyoruz. Atlara biniyoruz ve yaklaşık 2 saat ağır ağır gezdiriyoruz. Yarış zamanları da Türkiye’nin neresinde olursa olsun atları götürerek yarışlara katılıyoruz. Yarışlarda dereceye giren atlara bayrak, kupa ve para ödülü var. Bayrak aldığı zaman at değerde kazanıyor. Alım satımını da yapıyoruz. İşimiz mesleğimiz bu bizim. Bakımıyla da biz ilgileniyoruz. Gezdirmesi, tımarı, yemi gibi bakımları var. Çocuğumuz gibi bakıyoruz. Kolay bir iş değil. Atlar 3 yaşında yarışmaya başlar, 15 yaşına kadar da gayet iyi yarışırlar” diye konuştu.
Muhtar Orhan Akrancı ise rahvan atların Kocagür’ün geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, atları koşturacak ve yetiştirmesinde katkı sağlanacak daha güzel alanlarının olması için yetkililerden destek istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Rahvan atların antrenmanından görüntü
-Atlara seyisleri tarafından bakım yapılması
-Atların sahipleri tarafından şahlandırılması
-Mehmet Öge ile röp.
-İsmet Öge ile röp.
-Kocagür Mahallesi Muhtarı Orhan Akrancı ile röp.

Haber: Burhan CEYHAN – Kamera: Cemal YILDIRIM / AYDIN, (DHA)

============================

5) MOTOSİKLETLİLERDEN OTOYOLDA TEHLİKELİ HAREKETLER

İZMİR’deki Kuzey Ege Otoyolu’na giren 5 ayrı motosikletli, otoyolda plakalarını sakladıktan sonra gişelerden kaçak geçti, ters yöne girdi ve akrobatik hareketlerle hız sınırlarını aştı. Aralarından birinin sosyal medya hesabından paylaştığı o anlar, tepki topladı.

İzmir’de geçtiğimiz günlerde O.K, A.F.K, B.V, T.D. ve A.V isimli motosikletliler, plakalarını kapattıktan sonra, Kuzey Ege Otoyolu’na giderek trafiği tehlikeye soktu. Çalışma yapıldığı için bir bölümü kapalı olan alana, yetkililerin uyarılarına rağmen giren 5 motosikletli, otoyol gişelerinden de kaçak olarak geçti. Ayrıca bir süre karşı şeride geçerek motosiklet kullanan motosikletliler, hız sınırının oldukça üzerine çıkıp akrobatik hareketlerle otoyolda tehlikeye sebep oldu. O.K. isimli motosikletli, o anları 28 Mart’ta sosyal medya hesabından paylaştı. Kas kamerasıyla çekildiği anlaşılan görüntüler, 2 hafta içinde yaklaşık 5 bin kez izlendi. Paylaşılan görüntüler, tepki topladı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Motosikletlilerin çektikleri videoda trafiği tehlikeye sokan hareketleri 

Haber- Kamera: Tolga TAHÇI / İZMİR, (DHA)

==========================

 

Exit mobile version