Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ – 4 – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

DHA YURT BÜLTENİ – 4

dha-yurt-bulteni-4-rGR4O4QV.jpg

Piknikte kaybolan down sendromlu Rafettin Uğur aranıyor

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde ailesiyle Köprüçay Irmağı kenarında piknik yaparken kaybolan down sendromlu Rafettin Uğur Çimen’i (10) arama çalışmaları devam ediyor. Aile bireyleri gözyaşları içinde çalışmaları takip ederken, baba Osman Ali Çimen, daha önce de amcasının oğlunun aynı ırmakta yaşamını yitirdiğini söyledi.

Aksu ilçesinde yaşayan Osman Ali Çimen ve Fatmana Çimen çocuklarıyla piknik yapmak amacıyla Manavgat’ın Sağırin Mahallesi Boynuzlubük mevkiinde Köprüçay Irmağı kenarına gitti. Saat 17.00 sıralarında anne ve babası oğulları Rafettin Uğur’u gözden kaybetti. Çocuklarının ırmağa düşmüş olabileceğini düşünen Osman Çimen, 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine bölgeye Antalya İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Su Altı Arama Kurtarma (JAK) Timi, Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve sağlık görevlileri sevk edildi. Su yüzeyinde ve ırmak kenarında yapılan aramada Rafettin Uğur Çimen bulunamadı.

Bugün sabah erken saatlerde Antalya İl Jandarma Komutanlığı JAK Timi, AKUT, İHH, AFAD, Antalya Büyükşehir itfaiyesi ve jandarma ekiplerinin katılımıyla arama çalışmalarına yeniden başlandı. Karada yapılan aramalarda Rafettin Uğur Çimen’e ulaşılamadı. Çalışmalar Köprüçay Irmağı’nda yoğunlaştırıldı. Şiddetli akıntının olduğu ırmakta yapılan keşif çalışmalarının ardından belirlenen noktalarda detaylı arama yapılıyor.

Arama çalışmalarını Fatmana ve Osman Çimen ile yakınları da takip etti. Fatmana Çimen’in arama çalışmaları sırasında oğlu için yaktığı ağıtlar yürekleri dağladı. Gözyaşları içinde arama çalışmalarını izleyen Ali Osman Çimen de 2007 yılında aynı ırmakta amcasının oğlunun yaşamını yitirdiğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Irmak kenarından genel görüntü
– Keşif yapan görevliler
– Anne Fatmaana Çimen’in yas tutması
– Botların ırmağa inerek arama başlatılması
– 2 görevlinin demir çubuklarla arama yapması
– Irmak kenarında izleyenlerden detay 
– Baba Ali Osman Çimen’in sözleri
– Rafettin Uğur’un fotoğrafı

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN- Ömer KARÇA/MANAVGAT (Antalya), (DHA)- 

=============

Tarih ve kültür hazinesi Barak kilimlerini yaşatmaya çalışıyorlar

ANTALYA’nın Kaş ilçesinde binlerce yıllık tarih ve kültür hazinesi olan Barak kilimleri yaşatılmaya çalışılıyor. Gençlerin ilgi göstermediği Barak kilimi dokuma işini bölgede yaşayan Cemile Kaymak ve Zeynep Akman sürdürüyor. Kaymak ve Akman, bu geleneğin yok olmaması için gençlere çağrı yaptı.

Kaş’a bağlı eski adıyla Barak, bugünkü adıyla Boğazcık Mahallesi olan yerleşim biriminde, binlerce yıllık Barak kilimi yaşatılmaya çalışılıyor. Boğazcık Mahallesi de tarihi taş evleriyle binlerce yıllık bir geçmişi barındırıyor. Orta Asya, Selçuklular ve Osmanlı’dan gelen bir gelenek olan Barak kilimleri, Boğazcıklı birkaç kadının hünerli ellerinde şekilleniyor. Gençlerin Barak kilimi dokumasına ilgi duymaması ve bu kültürün kaybolabileceği düşüncesi kadınları endişelendiriyor.

6 METREKARELİK KİLİME 8,5 KİLO YÜN KULLANILIYOR
Mahallede Barak kilimi dokumaya devam eden 2 kadın var; Cemile Kaymak ve Zeynep Akman. Barak kilimleri, heybeleri, namazlıkları koyun yününden dokunuyor. Tezgahlarda çözgü denen ipler, köydeki koyun sürülerinden elde ediliyor ve kirmenlerde eğiriliyor. Kilimlerin dokunmasında kullanılan kök bayalı yünler ise Siirt’in Kurtalan ve Afyonkarahisar’ın Bayat ilçelerinden satın alınıyor. Kilimler 6 metrekare, 1,5 metrekare ve 1,2 metrekare olarak dokunuyor. 6 metrekarelik bir Barak kilimi için toplam 8,5 kilo yün kullanılıyor.

KULLANILAN MOTİFLERİ KADINLAR EZBERE BİLİYOR
Kilimlerde kullanılan motifleri kadınlar ezbere biliyor. Bu motifler yelek, Barak Türkmen, aşık, gelin öldüren ve sarı namazla gibi adlarla biliniyor. Her modelin ayrı bir öyküsü bulunuyor. Her gün çalışılırsa 6 metrekarelik bir Barak kilimi, yaklaşık 1,5- 2 ayda dokunabiliyor. Kilim dokuyan kadınlara, mahallenin yaşlı ve tecrübeli kadınları da zaman zaman gelerek yardım ediyor.

‘GENÇLERİMİZ EL VERSİN, BU MESLEK ÖLMESİN’
40 yıldır Barak kilimi dokuyan 3 çocuk annesi Zeynep Akman, “Bizim Barak kilimlerimiz, doğma büyüme bir el sanatımızdır. Dedelerimizden, ninelerimizden, annelerimizden kalan herkes için çok güzel bir meslek. Bilhassa gençlerimiz için. Ölmesin, bu mesleğimiz devam etsin. El versinler. Gençlerimizden çok rica ediyorum” dedi.

‘KÜLTÜRÜMÜZ BİTMESİN’
Kilim dokumaya devam eden 2 çocuk annesi Cemile Kaymak, “Biz bu kilimleri 400 yıldır dokumaya çalışıyoruz. 400 yıldır mesleğimiz. Atalarımız bunu bize öğretti. Ninemiz, annemiz. Yakın çevrelerimiz birbirimizi destekleyerek öğrendik. Kök boyalarla boyalandırıyoruz. Halen de devam ettiriyoruz, dokuyoruz. Çocuklarımız yapar mı? Onu bilmiyoruz. Dokusalar iyi olacak. Kültürümüz bitmesin. Bilmiyorum nasıl olur?” diye konuştu.

‘MAALESEF YENİ NESİL BUNA İÇ AÇICI BAKMIYOR’

Boğazcık Mahallesi Muhtarı Veli Gökçe de şöyle konuştu:

“Orta Asya’dan bu taraflara kadar gelen ecdadımız bu, ismi üstünde Barak. Bu Barak kilimi, aşağı yukarı bizim bildiğimiz, duyduğumuz 400 yıldır halk arasında biliniyor. Ayakta tutmaya çalışıyorlar. Sağ olsunlar, var olsunlar bizlere kadar bu mirası ulaştırdılar. Maalesef yeni nesil buna iç açıcı bakmıyor. Biz de elimizden geldiği kadar uğraş veriyoruz. Muhtarlık olarak da halk olarak da yaşatmaya çalışıyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Mahallenin tarihi taş evleri
– Kilim dokunan yünler
– Kilim dokuyan kadınlar
– Dokum sahneleri
– Dokunmuş kilimler
– Röportajlar

HABER-KAMERA: Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)

==============

Kahta’da sis etkili oldu

ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde sabah saatlerinde etkili olan sis nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı.

İlçe merkezinde sabah saatlerinde etkili olan yoğun sis nedeniyle sürücüler, araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti. Görüş mesafesi 10 metrenin altına düşerken, polisler yollarda önlem aldı. Sürücüler araçlarının farlarını yakarak ve hızlarını düşürerek ilerlemeye çalıştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Kahta- Diyarbakır karayolu
– Sürücülerin ilerlemesi
– Jandarma ve polis ekipleri
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Murat KURT-Kamera-ADIYAMAN-DHA)

==============

Denetimde D-100 karayolunda yoğunluk oluştu

KOCAELİ’de sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle polisin, D-100 karayolunda yaptığı denetimde yüzlerce metre araç kuyruğu oluştu.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında vaka sayısı 100 bin kişide 262,11’e yükselen Kocaeli’de bugün uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında yoğun önlem alındı. Polis ekipleri, kentin birçok noktasında denetim yaptı. Kontrol noktaları oluşturan ekipler, yoldan geçen tüm araçları durdurarak, içerisinde bulunan kişilerin izin belgelerini kontrol etti. D-100 karayolu üzerinde her aracın tek tek kontrol edilmesi nedeniyle yüzlerce metrelik araç kuyrukları oluştu. 

Görüntü Dökümü 
– Uygulama noktasından görüntüler 
– Araçların kontrol edilmesi 
– Yoğun trafik 

Haber-Kamera: Dinçer AKBİR/İZMİT(Kocaeli),(DHA)

==============

130 bin TL bulunmazsa ayağı kesilecek

MERSİN’de yaşayan Leyla Kiper’in (38), 6 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında sakatlanan ayağında yarayla ortaya çıkan iltihap vücuduna yayıldı. Doktorların ayağının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylediği Kiper, özel bir hastanede muayene oldu. Doktorların ayağının kurtarılabileceğini söylediği Kiper, 130 bin TL tutacak ameliyatı olabilmek için yardım istedi.

Akdeniz ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Leyla Kiper (38), 6 yaşındayken Adıyaman’da geçirdiği trafik kazasında ayağından sakatlandı. Sağ ayağından sakat kalan ve yürümekte güçlük çeken Kiper, zorluk içerisinde yaşamını devam ettirdi. Ancak yaklaşık 6 ay önce ayağında yara çıkan ve iltihaplanan Kiper, hastaneye gitti. İltihabın yayılması nedeniyle hastanede ayağının kesilmesi gerektiği yanıtını alan Kiper, yıkıldı. Gaziantep’te yaşayan ailesinin yanına giden Kiper, burada özel bir hastaneye giderek, ayağından muayene oldu. Doktorun ayağını kurtarabileceğini söylemesi üzerine umutlanan Kiper, 130 bin TL tutan ameliyat için yardım istedi.

BABASININ DA AYAĞI KESİLMİŞ
Yıllarca acısını çektiği ayağının kesilmesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Kiper, “Ayağım kazanın ardından oluşan yara nedeniyle her yıl iltihaplanırdı ve bir ayda geçerdi. Ancak 6 ay önce kadar çıkan yara kapanmadı. Oluşan iltihap vücuduma yayıldı. İlaç tedavisi uyguladık ama geçmedi. Ayağım kötüleşince hastaneye gittik. Orada ayağımın bilekten kesilmesi gerektiği aksi durumda ileride bacağımı komple kaybedebileceğimi söylediler. Bunu duyunca yıkıldım, çünkü babamın da ayağı hastalıktan kesilmişti. O durumu çok iyi biliyorumö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Leyla Kiper detay görüntü
-Leyla Kiper yaralı ayağı
-Leyla Kiper röp

Haber-Kamera: Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

==============

Şanlıurfa’da, sadece 2 ay tüketilebilen ‘keme’ kebabına ilgi

ŞANLIURFA’da, Mart ayında yağmurların ardından toprak altından çıkarılan ve yılda sadece 2 ay restoran ile lokantaların menülerinde yer alan keme kebabına yoğun ilgi gösteriliyor.

Şanlıurfa’da dağlık alanlar ile Suriye sınırındaki bölgelerde ender yetişen bir mantar türü olan keme, hem pazardaki tezgahlarda hem de lokantaların kebap menüsündeki yerini aldı. Patates büyüklüğündeki keme, Mart ayında yağmurların ardından yetiştiği bölgelerde toprak altından çıkarılıyor. Sadece 2 ay tüketilebildiği için kilosu 100 liradan alıcıyla buluşan keme, özellikle kebapçılar tarafından satın alınıyor. Lokantacılar, ince şekilde doğrayarak etle harmanladıkları kemeyi kebap olarak pişirerek müşterilerine servis ediyor. Görüntüsü ve tadıyla aylardır bekleyenlerin iştahla yediği keme kebabı, yüksek proteine sahip olma özelliğiyle de ilgi çekiyor.

Şanlıurfalı lokantacılardan Osman Yüksekyayla, keme kebabının özel müşterilerinin bulunduğunu belirterek, “Kemenin özel müşterisi vardır. Lezzetiyle hemen fark edilen keme, servise sunulmadan zahmetli işlemlerden geçiyor. Keme genellikle yağışların bol olduğu bölgelerde yetişiyor. Ömrü kısa olan keme piyasada sadece 2 ay bulunabiliyor. Diğer kebapların 2 katı fiyatına satmak zorunda kaldığımız kemeyi tadan müşterilerimiz, müptelası oluyor” dedi.

Şanlıurfa’da kebabının yanı sıra kemenin tavası, sulu yemeği ve dolması da yapılıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Keme mantarlarının yıkanması
– Keme mantarının kebapla harmanlanması
– Kebapçı Osman Yüksekyayla keme kebabının yapılışını anlatması
– Ocakta pişen keme kebabı ve servis edilmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA)
 

Exit mobile version