Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ – 5 – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. DHA YURT BÜLTENİ – 5

DHA YURT BÜLTENİ – 5

featured
service

1) VAN’DA KAÇAK AVLANAN 1,5 TON İNCİ KEFALİ ELE GEÇİRİLDİ
 
VAN’ın Muradiye ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde, kaçak avlanan 1,5 ton inci kefali ele geçirildi. Ölü balıklar İlçe Tarım Müdürlükleri ekiplerince imha edildi.
Van Gölü’nün endemik türü olan, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üremek için Van Gölü’nden tatlı sulara göç eden ve bu dönemde avlanılması yasak olan inci kefalini korumak için denetimler aralıksız sürüyor. Bu kapsamda, Tarım Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Muradiye İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, Bendimahi Çayı’nda denetimler yaptı. Denetimlerde kaçak avlanan 15 çuval dolusu inci kefali ele geçirildi. Ölü balıklar, ilçe Tarım Müdürlükleri ekiplerince imha edildi.  İnci kefalinin korunması için 3 aylık yasak döneminde jandarma, polis ve zabıta ekipleri de Tarım İl Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlere destek veriyor.

Görüntü Dökümü
———————–
-İlçe Tarım Müdürlüğü araçları
-Araçlardaki çuvallarda çukura gömülen ölü balıklar
-Detaylar

HABER: Behçet DALMAZ /VAN,(DHA)- 

=======================================================

2) SINIRDA ELE GEÇİRİLEN 12 MAYMUN, GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ’NE GETİRİLDİ
 
AĞRI Gürbulak Sınır Kapısı’nda ele geçirilen 12 makak maymunu ile İstanbul’da yakalanan 3 yılan ve 2 sakallı ejder, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne getirildi. Maymunları elleriyle besleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Son zamanlarda yasa dışı yollarla çok sayıda hayvan yakalanıyor. Bu hayvanlar ekiplerimizce Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne getirilip, doğal ortamında bakımı yapılıyor” dedi.
Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giren araçta yapılan aramada, makak cinsi 12 maymun ele geçirildi. İstanbul’da yakalanan 3 yılan ve 2 sakallı ejder de maymunlar ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü’nce Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne getirildi. Bakımlarının yapılması ardından Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ndeki yeni yuvalarına koyulan hayvanlar için tanıtım töreni düzenlendi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Celal Özsöyler katıldı. Başkan Şahin, koruma altına alınan makak maymunlarını elleriyle besledi.
‘HAYVANAT BAHÇEMİZİ ÇOK DOĞAL ORTAMDA İNŞA ETTİK’
Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin doğal ortam oluşturulduğunu ve hayvan bakımlarının da yine bu doğal şartlarda sürdürüldüğünü söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün de bu konuda kendilerine güvendiğini kaydetti. 
Son dönemlerde yurda yasa dışı yollarla hayvan türlerinin sokulmak istendiğine dikkat çeken Şahin, “Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni çok doğal bir ortamda inşa ettik. Geliştirmelerimizi de bu doğallığı baz alarak devamlı kılıyoruz. Her hayvanımız doğal ortamında nasıl büyüyor ve ihtiyacı ne ise buna karşılık gelecek bir anlayışla hareket ediyoruz. Son zamanlarda yasa dışı yollarla çok sayıda hayvan yakalanmaya başlandı. Bu bazen bir yılan ya da bir maymun olabiliyor. Yeni hayvanlar yakalandığında bize hemen haber veriliyor. Ekibimizle hemen İstanbul’a gidip yeni üyelerimizi alıyoruz ve yeni yuvalarına kavuşturuyoruz” diye konuştu
‘TÜM BAKIMLARI YAPILIYOR’
Gaziantep’e getirilen hayvan türleri için hayvanat bahçesinde tüm bakımlarının en iyi şekilde yapıldığını söyleyen Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Özsöyler ise “Biz Türkiye’nin hayvan kurtarma merkeziyiz. Hayvanlarımızın her birinin sağlık testi yapıldı, kan örneklerin alındı. Şu anda ufak tefek rahatsızlıkları olan maymunlarımız bulunuyor. Onları karantina merkezlerimizde bir süreliğine ağırlayacağız ardından kendilerini onlar için hazırladığımız alanlara taşıyacağız” dedi.
Öte yandan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde 5 yıl önce dünyaya gelen ve anketle ‘Can’ ismi verilen yavru şempanzenin yeni doğan kardeşinin isminin konulması için de anket yapılacağı belirtildi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Gaziantep Hayvanat Bahçesine getirilen yeni hayvanlar
– Fatma Şahin ve Celal Özsöyler’in barınakta bulunan hayvanları incelemesi
– Fatma Şahin açıklama
– Celal Özsöyler açıklama
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ahmet ATMACA-Kamera:Ahmet KILIÇ-GAZİANTEP-DHA

=======================================================

3) YOLCU OTOBÜSÜNDE 30 ADET SİNCAP ELE GEÇİRİLDİ

AKSARAY’da trafik kontrolü sırasında durdurulan yolcu otobüsünde, kafes ve kutu içerisine konulmuş 30 adet sincap ele geçirildi. Sincapların sahibi Berat D.(22) hakkında ‘Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan  29 bin 662 TL para cezası uygulandı. 
İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler dün saat 23.00 sıralarında Aksaray-Adana kara yolunda rutin yol kontrol uygulaması yaptığı sırada Adana’dan İstanbul’a giden bir yolcu otobüsünü durdu.
Jandarma, yolcuların kimlik kontrolünü yaptığı sırada bagajdan gelen ses üzerine yapılan aramada kafes ve kutu içerisinde 30 adet sincap buldu. Sincaplar,  Doğa Koruma ve Milli Parklar 8’inci Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alınıp, Hasan Dağı eteklerinde doğal yaşam ortamına bırakıldı. Sincapların sahibi Berat D. (22) hakkında ‘Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan 29 bin 662 TL para cezası uygulandı.  

Görüntü Dökümü
———————–
– Ele geçirilen 30 sincap’ın doğaya bırakılma görüntüsü

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ – AKSARAY DHA

=======================================================

4) POLİSİN ‘DUR’ İHTARINA UYMADI, ARKADAŞININ ÜZERİNDEN RUHSATSIZ TABANCA ÇIKTI
 
ADANA’da, sokağa çıkma kısıtlamasında polisin ‘dur’ ihtarına uymayan motosikletteki 2 kişi, polis ekiplerinin kovalamacası sonucu yakalandı. Sürücü Yunus Emre B., ekmek almaya gittiğini söylerken, 9 bin lira ceza kesildi. Arkasında oturan arkadaşı Mehmet Said K.’nin üzerinde yapılan aramada ise ruhsatsız tabanca ele geçirildi. 
Olay, 2 Mayıs Pazar günü, merkez Seyhan ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi’nde meydana geldi. Uygulama yapan polis ekipleri, sokak kısıtlamasına rağmen motosikletle giden 2 kişiden şüphelenerek, durdurmak istedi. Polisin ‘dur’ ihtarına uymayan şüpheliler, kovalamacanın ardından kısa sürede yakalandı. Motosiklet sürücüsü Yunus Emre B., ekiplere tam kapanmayı ihlal etmediğini, ekmek almaya çıktığını söyledi. Arkasında oturan arkadaşı Mehmet Said K.’nin yapılan üst aramasında ise ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Başka mahallede oturduğunu tespit edilen 2 şüpheli, karakola götürüldü. Yunus Emre B.’ye ‘ehliyetsiz motosiklet kullanmak’ ve ‘tam kapanma kurallarını ihlal etmek’ten 9 bin lira ceza kesildi. Mehmet Said K. ise ‘tam kapanma kurallarına uymamak’tan 3 bin lira ceza uygulanıp, ‘ruhsatsız silah bulundurmak’tan adliyeye sevk edildi. Mehmet Said K., çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Polislerin şüpheli şahısların üzerini araması
-Polis aracına bindirilmeleri
-Polis aracının içerisinde şüpheli şahsın gazetecilere olayı anlatması
-Şüphelilerin karakola getirilmesi

Haber-Kamera:Yusuf KANTARLI/ ADANA,(DHA)

======================================================

5) ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN ASIRLIK HATIRALARINA RESTORASYON
 
ÇANAKKALE Savaşları’nda kullanılan ve her birinde Mehmetçiğin bir kahramanlık hikayesi bulunan asırlık savaş malzemeleri, restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Alan Başkanlığı müzelerinde sergilenen ve depolarda muhafaza edilen o döneme ait askeri kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyaların yanı sıra özellikle tüfek, tabanca, kılıç ve top mermisi gibi malzemelerde korozyon oluşumu önleniyor. Tarihi alanı ziyaret edenler de savaşın üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen Çanakkale kahramanlarının hatıralarını görebilme imkanına sahip oluyor. 
Kahraman Mehmetçik, ‘yenilmez armada’ olarak adlandırılan dünyanın en güçlü donanmalarının oluşturduğu itilaf devletlerine karşı 18 Mart 1915 günü Çanakkale Deniz Zaferi’ni kazandı, dünya harp tarihinin en şiddetli çarpışmalarının yaşandığı 8,5 ay süren Çanakkale Kara Savaşları sonunda ise, ‘Çanakkale Geçilmez Destanı’nı yazdı. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası, şehitlikleri, anıtları ve gazi kaleleriyle adeta bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlarken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bünyesindeki müzelerde ise, her birinde Mehmetçiğin kahramanlık hikayesi bulunan savaş malzemeleri sergileniyor. Mehmetçiğin kahramanlık hikayeleri de, müzelerde sergilenen 106 yıllık savaş malzemeleriyle nesilden nesile aktarılıyor.
‘RESTORASYON VE KONSERVASYON LABORATUVARI OLUŞTURULDU’
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, envanterindeki o döneme ait askeri kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyaların yanı sıra özellikle tüfek, tabanca, kılıç ve top mermisi gibi malzemeleri zamana ve korozyona karşı koruyabilmek için bünyesinde  özel olarak Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı oluşturdu. Çanakkale’de savaşan Mehmetçiklerin yakınları ya da koleksiyonerler aracılığıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı envanterine giren tüfek, tabanca, top mermisi, kılıç gibi silahların yanı sıra, askeri kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyalar restorasyon ve konservasyon işleminden geçirilerek, bir kısmı depolarda muhafaza altına alınıyor, bir kısmı da müzelerde sergileniyor.
‘TİTİZLİKLE TEMİZLENİYORLAR’
Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’na gelen asırlık savaş malzemeleri, restoratör Emin Murat Özdemir ve Sanat Tarihçisi Sinem Girgin tarafından büyük bir titizlikle temizleniyor ve bakımları yapılıyor. Restoratör Emin Murat Özdemir, asırlık savaş malzemelerinin ellerine genellikle çok iyi durumda gelmediğini belirterek, “Savaş malzemeleri yoğun korozyonlu ve müdahale gereksinimi duyar halde geliyor. Biz bunları temizliyoruz. Konservasyonunu yapıyoruz. Uluslararası kabul görmüş yöntemlerle sergilemeye ve depolamaya çalışıyoruz. Gelecek kuşaklara ulaşması için düzenli olarak kontrollerini yapıp yeni korozyon oluşumlarını takip ediyoruzö dedi.
‘GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR’
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda savaş malzemelerinin 106 yıl sonra da gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de şunları söyledi:
“Çanakkale Destanı’nı yazan şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetleri bize ulaşıyor. Biz de laboratuvarımızda tüfek, tabanca, kılıç, top mermisi gibi emanetlerin hem restorasyon hem de konservasyonunu yaparak, müzelerimizde ziyaretçilerin hizmetine sunuyoruz. Tarihi Alandan çıkan malzemelerin ne kadar kıymetli olduğunu, hatırasının, maneviyatının yüksek olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü buradan çıkan her savaş malzemesine bir Mehmetçiğin eli dokunmuş ve vatan müdafaasında hizmet görmüş. Bunların manevi değeri bizim için de Türk milleti için de çok yüksek. Bu kadar kıymetli savaş malzemelerini çok titiz çalışmalar sonunda envanterimize katıyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak artık bu konuda uzmanlaştık. Tarihi Alan Başkanlığı, savaş malzemelerinin restorasyon ve konservasyonu konusunda Türkiye’de söz sahibi oldu. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Alan, tam bir tarihi doku. Doğallığı bozulmamış, orijinalliği bozulmamış. Gün geçmiyor ki toprak altından bir Mehmetçiğin eline dokunmuş bir tüfek, bir subayın belinde taşıdığı kılıç, bir süngü, şarapnel parçası veya bir savaş malzemesi çıkmasın. Bunlar bizim milli hazinemiz. Bizim, tarihten gelen bu hazinelerimizi gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluğumuz var.” 

Görüntü Dökümü
———————–
-Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon, konservasyon laboratuvarındaki çalışmalarından genel ve detay görüntüler.
-Restorasyon, konservasyon ekibinin silahlar üzerinde çalışma yapmalarından genel ve detay görüntüler.
-Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile röp.
-Restoratör Emin Murat Özdemir ile röp.
-Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon, konservasyon laboratuvarındaki çalışmalarda müzede sergilenmek üzere hazır hale getirilen silahlardan genel ve detay görüntüler.

Haber-Kamera: Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE, (DHA)

======================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!