PKK’nın korsan gösterilerine katıldı, fotoğrafın fotomontaj olduğunu öne sürdü
ADANA’da terör örgütü PKK/KCK adına düzenlenen korsan gösterilere katıldığı, sosyal medyada örgüt propagandası yaptığı öne sürülen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 15 şüpheliden 4’ü tutuklandı, 2 kişi ev hapsine çarptırıldı, 9’u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Önceki yıllarda yapılan sokak eylemlerinde örgüt elebaşının fotoğrafını taşıdığı öne sürülen A.T., suçlamaları reddedip, fotoğrafların fotomontaj olduğunu iddia etti.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Nevruz öncesi terör örgütü PKK/KCK tarafından provokatif eylemlerin önüne geçilmesi ve örgüt faaliyetlerinin deşifresi için çalışma yaptı. TEM ekipleri, daha önce kentte örgüt adına korsan gösterilere katıldığı ve örgüt propagandası yaptığı öne sürülen 15 kişiyi tespit etti. Savcılığın şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkartmasının ardından, TEM ekipleri belirlenen 15 adrese 19 Mart günü şafak vakti operasyon düzenledi. Özel Harekat polislerinin de destek verdiği operasyonlarda, bazı evlerin demir kapıları koçbaşlarıyla kırılarak içeri girildi. Ekipler 15 kişiyi gözaltına alırken, evlerde yapılan aramalarda bazı dijital materyal ve örgütsel dokümanlar ele geçti.
‘FOTOMONTAJ’ SAVUNMASI YAPTI
Şüphelilerden A.T.’nin, önceki yıllarda yapılan sokak eylemlerine katıldığı ve örgütü simgeleyen paçavra ve terörist elebaşının yer aldığı posteri taşıdığı öne sürüldü. Söz konusu eylemlerdeki fotoğrafları gösterilen A.T.’nin, suçlamaları reddettiği, “Fotoğraflardaki ben değilim. Yüzüme montaj yapılmış” dediği iddia edildi. Ayrıca diğer şüpheliler C.T. ile F.T.’nin de eylemlerde örgütü simgeleyen paçavralarla yürüyüş yaptığı ileri sürüldü.
Emniyetteki işlemleri tamamlanan 15 şüpheliden aralarında C.T.’nin de bulunduğu 4 kişi tutuklandı, F.T. ve A.T. ile birlikte 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 2 şüpheli ise ev hapsi cezası aldı.
Görüntü Dökümü
———————–
– Şüphelilerin emniyetten çıkarılması
– Emniyet Müdürlüğü tabelası
– Polislerin adreslere gidişi
– Polisin kapıları kırması
– Baskından görüntüler
– Özel Harekat polislerinden genel görüntüler
Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)
===============================
UMKE personelinin çamur ve su geçiş sınavı
ANTALYA’ya 24 ilden gelen UMKE personeli, ileri sürüş eğitimi görüyor. Zorlu parkurlarda ter döken ekipler, en çok çamur ve su geçişinde zorlandı.
Sağlık Bakanlığı’nın arama, kurtarma ve afetlerde görev alan UMKE ekipleri, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nün evsahipliğinde eğitimden geçiyor. Eğitimler 15- 28 Mart tarihleri arasında Nebiler Orman Bölge Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Eğitimlere 24 ilden gruplar halinde 150’nin üzerinde UMKE personeli katılıyor. UMKE araçlarının daha etkin kullanılması, acil sağlık hizmetlerinde kaliteli ve yüksek standartlarda olması adına düzenlenen eğitimde sağlık ekiplerine, ‘4×4 Arazi Aracı Sürüş Teknikleri, Vinç Kullanımı Eğitimi, Farklı Yol Koşullarında Sürüş Teknikleri, Ambulans Ekipmanları Eğitimi, Temel EKG Eğitimi, Afet Psikolojisi ve Dijital Telsiz Eğitimi’ veriliyor.
ÇAMUR PARKURU EKİPLERİ ZORLADI
Eğitim kapsamında gruplar önce teorik eğitimden geçiriliyor, ardından tek tek sahada simülasyon alanında zorlu parkuru tamamlamak için ter döküyor. Parkurda, tümsekten atlama, kütük geçme, merdivenden inme, yatay geçiş ve su çamur geçişi ekipleri zorladı. Sürücülerin en zorlandığı çamur geçişinde hem aracı kontrolde tutma hem de yoldan çıkmamak için büyük çaba harcandı.
Pandemi koşullarına uygun gerçekleştirilen ve 14 gün sürecek eğitimle ilgili bilgi veren Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Fatih Gülşen, her türlü afet halinde zorlu görevlerde yer alan UMKE personelinin yılda birkaç kez çeşitli eğitimlerden geçtiğini söyledi. Özellikle UMKE ekipleri içindeki sürücülerin aktif sahada görev yaparken zaman zaman zorlu arazi şartlarıyla da mücadele ettiğini kaydeden Gülşen, “Gittiğimiz bölgelerdeki o zorlu şartları burada simüle ettik. Arkadaşlarımız burada zor şartlarda arazi araçlarını kullanmaya çalışıyor. Eğitimlerin faydası mutlaka oluyor. Hem arazi araçlarını ve hangi durumda nasıl bir tepkiyle karşılaşacaklarını bu parkurda görmüş oluyorlar. Zorlu parkuru geçen ekipler her türlü doğa koşulunda görev yapabilecek hale geliyor” dedi.
İleri sürüş eğitimi alan Deniz Sarıgöl, arazide karşılaştıkları zorlu koşulları burada aldıkları eğitimlerle kolayca geçebildiklerini söyledi. 4×4 arazi araçlarının özellikle sudan geçerken zorluk yaşattığını ifade eden Sarıgöl, “Buradaki eğitim sayesinde hangi vitesi hangi durumda kullanabileceğimizi görmüş oluyoruz. Parkurda benim en zorlandığım yer su ve çamur geçişi oldu. Ama sorunsuz bir şekilde tamamladık” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Parkur tabelasından görüntü
– Eğitime gelen personelin görüntüsü
– Araçların parkurda görüntüsü
– Anons 1 Alparslan Çınar
– RÖP 1: Dr. Mehmet Fatih Gülşen
– RÖP 2: Deniz Sarıgöl
– Anons 2 Alparslan Çınar ( Araç İçinde )
– Çamurdan geçiş yapan araçların görüntüsü
– Detaylar
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA) –
===============================
Fabrika gibi okul; 5 ayda 70 bin litre dezenfektan ürettiler
TRABZON’da 80’inci Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde bir araya gelen 6 kimya öğretmeni, oluşturdukları atalyöde koronavirüs salgını sürecinde dezenfektan üretiyor. Pandemiyi fırsata çevirip, kamu kuruluşlarının dezenfektan talebini karşılayan okul, siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. 5 ayda 70 bin litreden fazla el ve yüzey dezenfektanı üreten ekip, bölgelerindeki talepleri karşılamak için kapasitelerini de arttırmayı hedefliyor.
Ortahisar ilçesinde bulunan 80’inci Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi kimya bölümü öğretmenleri, hijyenin çok önemli olduğu pandemi sürecinde kentteki özel ve resmi okulların yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün dezenfektan ihtiyacını karşılayabilmek için kolları sıvadı, oluşturulan atölyede üretime başladı. Okulda bir araya gelen 6 branş öğretmeni, son 5 ayda 52 bin litre yüzey, 20 bin litrede el dezenfektanı üretmeyi başardı. Pandemi sürecinin fırsata çevrildiği okulda bölgelerindeki tüm resmi kurum ile özel sektörün de taleplerini karşılamayı hedeflen ekip, kapasitelerini de artırıp, siparişleri yetiştirmek için hummalı çalışmalarını sürdürüyor. Üretimle okullarının döner sermayesine ekonomik katkı sağlayan öğretmenler, yüz yüze eğitime geçilmesi halinde öğrencileri de üretime dahil ederek kapasitelerini arttırmayı planlıyor.
‘ÜRETİMİN YAPILMASI ÇOK GÜZEL’
Fabrika gibi üretimin yapıldığı okulu ziyaret ederek çalışmaları inceleyen İl Mili Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, salgınla mücadele kapsamında antibakteriyel dezenfektan önemine değindi. Aktaş, “Bütün dünyada salgınla mücadele devam ediyor. Salgın başladığından beri rutinlerimiz değişti. İhtiyaçlarımız çok değişti. İnsan sağlığı açısından alınan tedbirlerde dezenfektan önemli bir yer alıyor. Burada okulumuz öğretmenleri ile birlikte dezenfektan üretmeye başladılar. Bizim burda ürettiğimiz dezenfektanla milli eğitime bağlı kurumlarımızın dezenfektan ihtiyaçları karşılanıyor. Böyle bir üretimin yapılması çok güzel” dedi.
‘DEZENFEKTAN İHTİYACI KARŞILANIYOR’
Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bütün illerin dezenfektan ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirten Okul Müdürü Halil Güneş de, “Okulumuzda pandemi sürecinde el ve yüzey dezenfektanı üretmeye başladık. Günlük üretim kapasitemiz el dezenfektanında 7 bin litre, yüzey dezenfektanında ise 10 bin kadar. İlimizin milli eğitime bağlı özel veya diğer okulların tamamının ihtiyacını karşılıyoruz. Bunun yanı sıra bütün resmi kurumların dezenfektan ihtiyacını karşılıyor aynı zamanda özel kurumlar içinde çalışmalar yapıyoruz. 11’inci ayda başladık. Şu ana kadar 52 bin litre yüzey, 20 bin litre de el dezenfektanı ürettik. Hedefimiz Samsun’dan Artvin’e kadar öncelikle okullarımızın daha sonra da bütün resmi kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamak. Kimya öğretmenlerimizden oluşturduğumuz bir gurupla çalışmalarımızı yapıyoruz. Ama okul açılıp öğrenciler geldiği zaman onları da bu işin içerisine katacağız. Üretimden yüzde 3 kadar kar alıyoruz. Bu aldığımız karla okulumuzun ihtiyaçlarını karşılarken öğretmenlerimize de ek gelir sağlıyoruz” diye konuştu.
‘SIFIRDAN ÜRETİME BAŞLADIK’
Üretime sıfırdan başladıklarını belirten Kimya Bölüm Şefi Hasan Alemdaroğlu da, “Bu fikir aklımıza geldiğinde döner sermayemiz yoktu. Sıfırdan üretime başladık. Döner sermayemizi oluşturduktan sonra hurdadan aldığımız malzemelerle üretime başladık. Daha sonra üretim için gerekli olan malzemeleri gelir elde ettikçe değiştirdik. Arkadaşlarımızla önce el dezenfektanı ürettik. Milli eğitime gönderdik. Dezenfektanlarımızı verdiğimiz yerlerden geri dönüşler iyi oluyor. Piyasada pek çok sahte dezenfektan var. Tüketiciler bu konuda dikkat etmeli ve güvenilir yerlerden dezenfektan temin etmeli” ifadelerinde bulundu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Okuldan görüntüler
-Dezenfektan üretilen yerden görüntüler
-Dezenfektanların doldurulmasından görüntüler
-Dezenfektanların depolandığı alandan görüntüler
-Röportajlar
-Haber genel ve detay görüntüler
Haber: Fatih TURAN Kamera: Aleyna KESKİN TRABZON/DHA
===============================
At pansiyonunda 5 yıldızlı hizmet
Düzce’de kurulan at pansiyonunda özellikle yarışlara hazırlanan atlarla damızlık atlar için 5 yıldızlı hizmet veriliyor. Pansiyon sahibi Yavuz Hızel, doğumdan büyüyene kadar atlarla ilgilendiklerini ve hipodromlara gönderdiklerini söyledi.
Düzce’de, İngiliz taylar ile damızlık atların bakımının üstlenildiği, aynı anda 28 atın bakımının yapıldığı at pansiyonunda 5 yıldızlı hizmet veriliyor. At pansiyonunda özellikle yarış atı yetiştiriciliği konusunda da uzman çalışanlar görev yapıyor. At sahipleri, Düzce’yi Ankara ve İstanbul gibi iki metropolün arasında yer alması nedeniyle tercih ediyor.
YAVUZ HIZEL: BURADA DOĞAN ATLAR HİPODROMLARDA YARIŞIYOR
At pansiyonunun sahibi Yavuz Hızel tayları yetiştirerek hipodromlara gönderdiklerini söyledi. Hızel, “Atlar çok hisli hayvanlardır. Burada doğan atlar hipodromlara gidip yarışıyorlar. İngiliz atlarına bakıyoruz. Atların sahiplerinin başka illerde başka işleri oluyor; doğumdan büyüyene kadar bakımlarını üstleniyoruz. At bakmak zordur. İlgilenmek, başında durmak ve özen göstermek gerekiyor. Hepsinin ayrı yiyecekleri var. Anne atların, tayların, damızlık atların yiyecekleri farklı. İhtiyaçlarını özenle karşılamaya çalışıyoruzö dedi.
“AT SAHİPLERİ DÜZCE’Yİ TERCİH EDİYORLAR”
Yavuz Hızel, özellikle İngiliz atı bakımı konusunda Düzce’nin havasının oldukça elverişli olduğuna dikkat çekerek, “Burada genel olarak anne atlar var. Jokey kulübünün haralarına götürüp çiftleştirdikten sonra tayları yetiştiriyoruz. Taylar 18-19 aylıkken hipodromlara gider. Düzce’de Akçakoca’dan gelen deniz havası ve nemli iklim var. İngiliz atı yetiştiriciliği için oldukça uygun. Bir de İstanbul ve Ankara gibi iki metropol ortasında yer aldığımız için ulaşım da rahat. At sahipleri Düzce’yi büyük ölçüde tercih ediyorlarö diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Atlardan ve taylardan görüntüler
– Atların bakımı yapılırken ve yiyecek verilirken görüntüler
– Pansiyon sahibi Yavuz Hızel ile röp. ve detaylar
Tezcan SOLMAZ / DÜZCE, (DHA) –