1) KÜTAHYA’DA TIR KAZASI: 2 ÖLÜ
KÜTAHYA’da kullandığı TIR aracının kontrolünü yitiren Niyazi Gümüş, bariyerleri aşarak karşı şeride geçip, Mustafa Arıtürk’ün kullandığı TIR’a çarptı. Kazada Gümüş ve yakındaki Mustafa İsot, olay yerinde hayatını kaybetti.
Kaza, Kütahya-Afyonkarahisar karayolu 47’nci kilometresinde meydana geldi. Kütahya’ya sebze yükü taşıyan Niyazi Gümüş kullandığı 59 ACD 999 plakalı TIR aracının kontrolü yitirdi. Bariyerleri aşan Gümüş, karşı yönden gelen Mustafa Arıtürk yönetimindeki TIR aracına çarptı. Kazada Gümüş’ün kullandığı TIR aracı devrilerek yan yatarken, sebze yükü de etrafa saçıldı. Hurdaya dönen TIR aracındaki sürücü Gümüş ile yanındaki Mustafa İsot, sürücü kabininde sıkışarak olay yerinde hayatını kaybetti. Kazayı görenlerin ihbarıyla gelen sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerince Gümüş ve İsot’un cansız bedenleri araçtan çıkarılarak Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Diğer TIR aracının sürücüsü Mustafa Arıtürk ise kazayı hafif sıyrıklarla atlattı.
Kaza nedeniyle Afyonkarahisar yolu trafiğe kapanırken, ekiplerin araçları kaldırma ile kazaya ilişkin soruşturması sürüyor.
Görüntü Dökümü:
—————————–
-Kaza yapan TIR araçları
-Devrilen TIR
-Etrafa saçılan sebze kasaları
-Ekiplerin olay yerindeki çalışması
-Kapanan yol
-Genel görüntüler
Haber-Kamera: Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA,(DHA)-
====================================
2) BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: YOLCU SAYISINDA DÜNYADA 9’UNCU, AVRUPA’DA 3’ÜNCÜYÜZ
ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Toplam yolcu sayısı ortalamasında Türkiye, 2018 ve 2019 yıllarında dünyada 10’uncu, Avrupa’da ise 5’inciyken pandemiye rağmen 2020 yılında uluslararası hava limanları konseyi tarafından açıklanan ön sonuçlara göre dünyada 9’unculuğa ve Avrupa’da da 3’üncülüğe yükselmiştir. İstanbul Havalimanı’nın bu süreçte ortaya koyduğu büyük başarı da ne kadar yerinde ve akılcı bir yatırım olduğunu göstermiştir” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Zonguldak Havalimanı’nın genişletilen pistinin açılışına katıldı. Uçakla havalimanına iniş yapan bakan Karaismailoğlu’nu Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ak Parti Milletvekilleri Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu, Polat Türkmen, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kurum ve daire müdürleri karşıladı. Bakan Karaismailoğlu, Zonguldak Havalimanı’nın mevcut pistinin yenilenerek büyütüldüğünü söyledi. Dünyada ulaştırma ve haberleşmenin öneminin giderek arttığına dikkat çeken Karaismailoğlu, “Dünyada güç dengeleri değişirken ülkemizde coğrafi konumu itibariyle önemli fırsatlarla karşı karşıya geldi. Avrupa, Asya ve Afrika’da artan üretimler ile tedarik zincirinde söz sahibi olurken bu coğrafyanın kalbinde yer alan Türkiye, artan zenginlikten elbette önemli bir pay alacak. Bizlerde stratejik bir bakış açısıyla ülkemizi dünyanın ticari koridorlarına hükmeden bir lojistik süper güç haline getirecek bir alt yapı oluşturmak için hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin ulaşım ve haberleşme yatırımları için 1 trilyon 86 milyar liranın üzerinde harcama yaptık. Karada, havada, denizde ve demiryollarına ülkemizi kuşatan bir alt yapı oluşturduk.” dedi.
‘TOPLAM YOLCU SAYISINDA 2020 YILINDA AVRUPA 3’ÜNCÜSÜYÜZ’
Karaismailoğlu, Türkiye’nin yapılan yatırımlarla dünya hava yollarının transit merkezlerinden biri haline geldiğini ifade ederek, şöyle dedi:
“Öyle ki 2003 yılında 50 ülke ve 60 noktaya uçuş gerçekleştirirken bugün 127 ülke 329 noktaya ulaşıyoruz. Hava ulaştırma anlaşması yaptığımız ülke sayısı 2003’de 81 ilken bugün 173’e çıktı. Toplam yolcu sayısı ortalamasında Türkiye, 2018 ve 2019 yıllarında dünyada 10’uncu, Avrupa’da ise 5’inciyken pandemiye rağmen 2020 yılında uluslararası hava limanları konseyi tarafından açıklanan ön sonuçlara göre dünyada 9’unculuğa ve Avrupa’da da 3’üncülüğe yükselmiştir. İstanbul Havalimanı’nın bu süreçte ortaya koyduğu büyük başarı da ne kadar yerinde ve akılcı bir yatırım olduğunu göstermiştir. İstanbul havalimanı, Euro kontrol Avrupa sefer emniyet teşkilatı tarafından salgın döneminde Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak ilan edilmiştir. Hava kargo sektöründe iddiamızı arttırdığımız bir başka alan haline geldi. Küresel ölçekte yaşanan Kovid-19 salgını etkisiyle hava kargo sektöründe yaşanan yüzde 22 pazar daralmasına karşın uyguladığımız dinamik çözümler sayesinde yüzde 1 civarında büyüme gerçekleştirdik. Bu sonuçlar, hava yollarına yaptığımız yatırımlar işletme tecrübesi ve uluslararası entegrasyon konusundaki gayretlerimizin bir sonucudur. ‘Hava yolu halkın yolu olacak’ diyerek ülke hattında da uçak yolculuğunu bir lüks olmaktan çıkardık. 2003 yılında 2 merkez ile 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarımız bugün 7 merkezden 56 noktaya gerçekleştirilmektedir. Çukurova, Tokat, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane havalimanları tamamlandığında aktif havalimanlarımızın sayımız 60’a çıkacaktır.”
‘ÇAYCUMA HAVALİMANI BÜYÜK UÇAKLARIN İNİŞİNE HAZIR HALE GELDİ’
Çaycuma Havalimanı’nın 1948 yılında askeri amaçla inşa edildiğini açıklayan Karaismailoğlu, “Havalimanımız Batı Karadeniz’in yurt dışına açılış kapısı olmaktadır. Bu amaçla havalimanımızda geçtiğimiz nisan ayında başlatılan pist büyütme çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmalarımız kapsamında havalimanı pist uzunluğu 1881 metreden 2131 metreye uzatılmış, 30 metrelik pist genişliği 45 metreye çıkarılmıştır. Ayrıca pistin her iki tarafında 75’er metrelik güvenli alan oluşturulmuştur. Emniyet sahasıyla birlikte 2431 metrelik güvenli uçuş alanı oluşturulmuştur. Pistin genişletilmesi sayesinde büyük tip uçaklar havalimanımızı rahatlıkla kullanabilecektir. Havalimanımızın pist ve yolcu kapasitesinin genişletilmesi bölgenin özellikle yurt dışı uçuşları için büyük kolaylık sağlayacaktır. Türkiye her anlamda geleceği parlak büyüme yolunda bir ülke olmaya devam ediyor. Artan ekonomik potansiyelimizin gereğine yerine getirmek ulaşımın tüm modlarında insan ve yük taşımacılığında iddiamızı arttırmak üzere hep birlikte çalışıyoruz. Küresel bir marka haline gelen Türk Hava Yollarıyla dünyada ulaşamayacağımız yer bırakmayacak ülkemizi her noktasından dünya ile bağlayacağız.” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
——————————
-Havalimanından detaylar
-Bakanın konuşmasından detaylar
-İnen uçak ve pist
Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN-Yeliz ALAGÖZ/ZONGULDAK,(DHA)
==================================
3) MERSİN MERKEZLİ ‘SİLAH TİCARETİ’ OPERASYONUNDA 5 TUTUKLAMA
MERSİN merkezli 2 ilde, jandarma ekiplerince düzenlenen silah ticareti operasyonunda gözaltına alınan 10 şüpheliden 5’i, mahkemece tutuklandı.
İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince silah kaçakçılığı yapıldığı bilgisi alındı. Bunun üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, 3 ay süren çalışma sonucu silah kaçakçılığı yapan 10 şüphelinin kimliğini belirledi. Mersin ve Hatay’da 10 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, şüphelileri yakalayarak, gözaltına aldı.
Sorgulanan şüpheliler, ifadelerinde silah kaçakçılığı yaptıklarını itiraf etti. Adreslerde yapılan aramalarda ise 2 el yapımı 9 mm tabanca, 1 yabancı menşeli 9 mm tabanca, 8 cep telefonu ile çok sayıda silah kaçakçılığına dair dijital materyal ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 5’i, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 5’i ise mahkemece tutuklandı.
Görüntü dökümü
—————————
-Ekiplerin operasyona çıkması
-Evlerde arama yapılması
-Şüphelilerin jandarmaya götürülmesi
-Bulunan materyaller
Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)
==================================
4) BOMBA İMHA UZMANINA, ‘PATLATMAYIN O BİZİM’ DİYE SESLENDİ
IĞDIR merkeze bağlı Yaycı köyünde karayolunun kenarına bırakılan valiz, polisi alarma geçirdi. Bomba uzmanı valizi fünyeyle patlatacağı sırada bölgedeki bir marketin sahibi Sefer Yıldırım, “Durun patlatmayın o bizim. Sizlerden özür diliyorum” diyerek dün temizlik yaptıklarını, eski olan valizi de attıklarını söyledi. Polisin açtığı valizin boş olduğu görüldü.
Erzurum-Iğdır karayolunun Yaycı köyü mevkiinde bugün saat 09.00 sıralarında yol kenarına bırakılan valizi görenler, polise haber verdi. İhbar üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Emniyet şeridi çekerek bölgede güvenlik önlemi alan polis ekipleri, bomba imha uzmanı çağırdı. Gelen bomba uzmanı valizi fünye ile patlatarak imha edeceği sırada bölgeye yakın bir yerde market işleten Sefer Yıldırım gelerek, “Durun patlatmayın o bizim. Hepinizden özür diliyorum. Dün yaşlı annemin evinde kız kardeşlerim temizlik yaptı. Çöp bidonu olamadığı için eski halıfleks, karton ne varsa hepsini ateşe verip yakacaktık. Bugün de attıklarımızdan valiz bomba sanılmış. Ekiplerin hepsi burada. Çok özür diliyorum. Gerçekten mahcup olduk” dedi.
Bunun üzerine bomba imha uzmanın açtığı valizin boş olduğu görüldü. Polislerden defalarca özür dileyen Yıldırım, “Polisimize bir sürü zahmet verdik. Annemin evinden çıkan bu malzemeleri yakacaktık. Yaş oldukları için kurumalarını bekledik” diye konuştu.
Görüntü dökümü
————————–
-Şüpheli paketlerin olduğu alandan genel görüntü
-Bomba imha uzmanlarının hazırlıkları
-Fünye ile kontrollü patlama yapılacakken vatandaşın gelmesi
-Ekiplerin patlamadan vazgeçip toplanması
-Patlamayı durduran vatandaşın atılan çöpleri göstermesi
-Sefter Yıldırım isimli vatandaş ile röp
Haber/Kamera: / Suat DENİZ IĞDIR, (DHA)
==================================
5) TAM KAPANMANIN İLK GÜNÜNDE VAN GÖLÜ SAHİLİ BOŞ KALDI
VAN’da, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan 17 günlük tam kapanma uygulamasının başlamasıyla birlikte, kent genelinde oluşturulan uygulama noktalarında polis ekipleri sıkı denetimler yaptı. Edremit ilçesindeki Van Gölü sahil bandı ve mesire alanları ile kentteki cadde ve sokakların boş olduğu gözlendi.
Yurt genelinde uygulanan 17 günlük tam kapanmanın dün saat 19.00’da başlamasıyla birlikte Van polisi, denetimlerini artırdı. Kentin birçok noktasında denetimler yapılılırken, araçlar da tek tek durdurularak sürücü ve yolcuların gerekli izin belgeleri olup olmadığı kontrol edildi. Yasak sonrasi Van kent merkezindeki cadde ve sokaklar ile Edremit ilçesindeki Van Gölü sahili ve mesire alanları boş kaldı. Yasak öncesi oldukça yoğun olan sahil bandında polis ekipleri sürekli denetimler yapıyor. Kısıtlamada muaf olan görevliler, dün akşam başlayan ve 17 Mayıs’a kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağı uygulamasına herkesin uyuması gerektiğini söyledi.
Görüntü dökümü
——————————
-Polis ekiplerinin yaptığı denetimler
-Polis ekiplerinin izin belgelerini kontrol etmesi
-Vatandaşlar ile röportaj
-Van Edremit sahillerinden drone ile genel görüntüler
-Sahillerin boş kalması
-Polis ekiplerinin sahillerde denetim yapması
-Sahilde denetim yapan polis ekipleri
-Drone ile Edremit sahillerinde genel görüntüler
-Boş kalan mesire alanlarından detaylar
-Van Gölü sahillerinden detaylar
-Drone ile Van Gölü sahillerinden genel görüntüler
Behçet DALMAZ- Orhan AŞAN/ VAN, (DHA)-
==================================
6) 5 BİN YILLIK TROYA İÇİN YIKIM OLAN AT, BUGÜN GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR
ÇANAKKALE’deki 5 bin yıllık Troya Ören Yeri’nin güvenliği, artık atlı jandarma timine emanet. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, “Troya Savaşı sırasında at bizim için bir güvenlik problemi yarattı. Tahta at bu kentin yıkımına giden yolu açtı. Fakat bugün itibarıyla at, Troya için güvenlik, kuvvet ve estetik demekö dedi.
UNESCO’nun 1998 yılında ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı 5 bin yıllık medeniyete ev sahipliği yapan, 10 yıl süren savaşlar, yangınlar ve depremlerle defalarca kez yıkılıp yeniden kurulan Troya, Çanakkale’nin turizmdeki lokomotifi olmaya devam ediyor. Troya Ören Yeri, pandemi öncesine kadar her yıl ağırladığı yüz binlerce ziyaretçiyle hem Çanakkale hem de Türkiye için çok önemli bir destinasyon merkezi olurken, dünyanın farklı ülkelerinden pek çok turistin ilgisini çekiyor.
Troya Ören Yeri’nde emniyet ve asayiş hizmetleri için Troya Müze Müdürlüğü’nün talebiyle İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde Troya Atlı Jandarma Tim Komutanlığı kuruldu. Troya Atlı Jandarma Tim Komutanı Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Bahattin Hava’nın sevk ve idaresindeki atlı jandarma timi, Troya Müzesi ile Ören Yeri’nde her gün devriye faaliyeti icra ediyor.
Devriye Komutanı Jandarma Üstçavuş Seda Ünal’ın bindiği 10 yaşındaki Hollanda ırkı ‘Erbay’, Uzman Jandarma Çavuş İsmail Avcu’nun bindiği 8 yaşındaki Sel France ırkı ‘Candaş’ ve 16 yaşındaki Alman ırkı ‘Ülkem’ isimli atlar, Troya Müzesi ile Ören Yeri’nde asayişi ve emniyeti sağlıyor. Atlı jandarmalar, Ören Yeri’ni gezmeye gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, kalıntılar arasında atlı jandarmalarla fotoğraf çekiliyor.
‘BUGÜN AT, TROYA İÇİN GÜVENLİK, KUVVET VE ESTETİK DEMEK’
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, pandemiden öncesi 2019 yılında Troya Ören Yeri ve Müzesi’nin yıllık 800 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını söyledi. Ziyaretçilerin güvenliğinin sağlanması meselesi olduğunu belirten Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Bu konuda bir gayretimiz vardı. İçişleri Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Jandarma Komutanlığımız ile iş birliği yaptık. Troya Ören Yeri’nde belki de Türkiye’de ilk atlı jandarma merkezimiz kuruldu. Atlı jandarmamızın alana kattığı bir güvenlik duygusu var. Aynı zamanda da turizm alanında estetik bir görüntü çiziyor. Her şeyden önemlisi atlı jandarmanın bu alanın hikayesiyle çok ortak özellikleri var. Troya Savaşı’ndan çok önce Priamos’un babası Laomedon burada Troya kralı olarak çok iyi atlar yetiriyordu. Bu yetiştirdiği atların ünü Yunanistan’a kadar gitmişti. Troya Savaşı’ndan önce 6 Yunan gemisiyle buradan o atları almak için bir savaş yapıldığını biliyoruz. Troyalılar iyi at yetiştiricileri ve iyi at sürücüleri olarak biliniyorlar. Dolayısıyla bugün atlı jandarmamız hem Troya hikayesine hem de Türk kültüründeki o hikayeye çok kuvvetli bir gönderme içeriyor. Troya Savaşı sırasında at bizim için bir güvenlik problemi yarattı. Troya atı kentin yıkımına giden yolu açtı. Fakat bugün itibari ile at Troya için güvenlik, kuvvet, estetik demek. Dolayısıyla da jandarma Komutanlığımıza çok müteşekkiriz. Bize ve bu alana çok büyük bir kıymet kattılarö dedi.
‘TROYA ATI, DÜNYANIN EN BÜYÜK SAVAŞ HİLESİDİR’
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise, “Homeros Destanı’nın en önemli mitolojik olaylarından bir tanesi Troya Kenti’nin yıkımına neden Troya Atı’dır. Troya Atı, dünyanın en büyük savaş hilesidir. Günümüzde özellikle Troya Ören Yeri’nin atlı güvenlikçiler tarafından korunması hem güvenlik açısından hem buraya gelen ziyaretçilere Troya Atı mitolojisiyle günümüz arasında bir bağ kurması açısından bence çok faydalı ve önemlidirö diye konuştu.
‘ÇOK GÜZEL BİR UYGULAMA’
Troya Ören Yeri’ni gezerken gördüğü atlı timi çok beğendiğini belirten Pınar Erdoğan ise, “Buranın sincapları da çok meşhur. Bugün de sincap beslemeye geldik. Bu da yeni bir uygulama çok hoşumuza gitti. Ben öncelikle bayan jandarmamızı çok beğendim. Kadınların böyle olaylara teşvik olmasını istiyorum. Bence çok güzel bir uygulama. Atlarda muhteşem zatenö ifade etti.
Görüntü dökümü
——————————–
-Devriye Komutanı Seda Ünal’ın bindiği ‘Erbay’, Uzman Jandarma Çavuş İsmail Avcu’nun bindiği ‘Candaş’ isimli atlardan görüntü
-Atlı jandarmaların, Troya Ören Yeri’ndeki tahta at önünde ve çevresinde gezerken görüntüleri
-Atlı jandarmaların Ören Yeri içinde devriye gezerken görüntüleri
-Ören Yerini gezen Pınar Erdoğan ile röp.
-Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ile röp.
-Burak Gezen anons.
-Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile röp.
Haber-Kamera: Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)
==================================
7) SİVEREK’TE SOKAKLAR BOŞ KALDI
ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesinde 17 günlük tam kapanmanın ilk gününde vatandaşlar sokağa çıkma kısıtlamalarına uydu.
Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 17 günlük tam kapanmanın ilk gününde ilçede polis ekipleri denetimlerini arttırdı. Büyük oranda boş olan sokaklarda muafiyeti bulunanlar dışında kimse gözükmedi.
Görüntü dökümü
——————————
– Boş cadde ve sokaklar
– Uygulama yapan polis ekipleri
– Sokaktaki vatandaş Röp.
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN – SİVEREK-ŞANLIURFA-DHA)