1) YERLİ AŞIDA FAZ-2’NİN İLK SONUÇLARI: KLASİK YAN ETKİLER
TÜRKİYE’de koronavirüse karşı ilk Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen yerli Covid-19 aşı adayının 250 gönüllü üzerinde uygulanan Faz-2 çalışmasında raporlama süreci devam ediyor. Raporlama çalışmasında görev alan ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Yaptığımız ilk incelemelerde Çin aşısında gördüğümüz klasik yan etkileri yerli aşıda da görüyoruz; aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik olabiliyor” dedi.
ERÜ bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nca (TÜSEB) desteklenen Covid-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması ardından Faz-2’de de gönüllü uygulaması tamamlandı. 250 gönüllü üzerinde yapılan uygulamaya ilişkin raporlanma süreci devam ediyor. Yerli aşı adayının raporlama çalışmasında görev alan Prof. Dr. Orhan Yıldız, aşılama yapılan gönüllülerde kapsamlı değerlendirme yapıldığını belirterek, “Aşılama yapıldıktan sonra gönüllülerin 2-3 hafta takip edilmesi gerekiyor. Bu kişilerde herhangi bir yan etki çıkacak mı? Aşılama yapılanlarda ne gibi etki olacak? Hepsinin bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Faz-2’nin değerlendirmesini Ramazan Bayramı ya da biraz daha erken şekilde bitirebiliriz” diye konuştu.
‘GÖNÜLLÜLER TAKİP EDİLİYOR’
Prof. Dr. Orhan Yıldız, aşılanan gönüllülerin takip edildiğini kaydederek, “Aşılama işleminin sona ermesinin ardından gönüllüleri telefonla arayıp, ‘Sorunları var mı’ diye takiplerini yapıyoruz. Testlerinde sorun tespit ettiklerimizi hemen çağırıyor, yüz yüze görüşmeler yapıp, incelemelere başlıyoruz. Genel olarak aşı olduktan sonra gönüllü önce haftalık daha sonra da aylık olarak takip ediliyor. Faz-1 ve Faz-2 gönüllülerinde yaptığımız incelemelerde yaklaşık 100 parametreye bakılıyor. Bu parametreler aşının etki yapabileceği, büyük ihtimalli bulgulardır. 250 gönüllünün aşılama öncesi ve sonrasındaki tüm değerleri inceleniyor. Gönüllüler hem genel muayene hem de testlere tabi tutuluyorlar. Faz-2 raporu tamamlanıp Faz-3 dönemine geçilse bile biz gönüllüleri aramaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yapılan incelemelerde Çin aşısında gördüğümüz klasik yan etkileri yerli aşıda da görüyoruz; aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik olabiliyor” dedi.
Prof. Dr. Yıldız, üniversitenin aşının haklarını Sağlık Bakanlığı’na devretmiş durumda olduğunu vurgulayarak, “Faz-3 çalışmasında birçok aşı merkezi çalışmaya dahil edilecektir. Yurt dışından da bağlantı gelirse uluslararası bir şekilde Faz-3 çalışması başlayacaktır” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————
– Prof.Dr. Orhan Yıldız aşı değerlendirme açıklaması
– Gönüllülere yapılan aşıların değerlendirme görüntüsü
– Diğer görüntüler
Haber: – Kamera: Yasin DALKILIÇ /KAYSERİ, (DHA)
==========================================================
2) SEFERİHİSAR’DA ENERJİ SANTRALİ İÇİN YAPILACAK ‘HALKIN KATILIMI TOPLANTISI’ ERTELENDİ
İZMİR’in Seferihisar ilçesinde, Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerji Santrali (GES) destekli olarak yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) için 21 Nisan’da bir kahvehanede yapılacağı açıklanan ‘halkın katılımı toplantısı’, köylülerin koronavirüs ortamında yapılmaması yönündeki istekleri üzerine ertelendi. Ertelemeyi olumlu karşılayan köylüler, projenin iptalini istedi.
Seferihisar’de özel bir şirket tarafından ilçeye 21 kilometre mesafedeki Orhanlı Mahallesi ile Menderes ilçesine 6 kilometre mesafedeki Yeniköy mahalleleri bölgesinde 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES + RES) Tesisleri projesi planlandı. Proje kapsamında yılda 280 GWh elektrik üretecek santral için 23 jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışması yapılacak. Santral ile ilgili olarak firma yetkilileri ile köylüler arasında 21 Nisan Çarşamba günü mahalledeki kahvehanede yapılacağı açıklanan ‘halkın katılım toplantısı’na vatandaşlar, koronavirüs tedbirlerinin ihlal edileceği, çok kişinin katılamayacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Toplantının iptali için başvuru yapan köy halkına olumlu haber İzmir Valiliği’nden geldi. Toplantı, ertelendi. Erteleme kararını olumlu bulan vatandaşlar, yapılması planlanan JES, GES ve RES projelerinin de iptal edilmesi gerektiğini savundu.
‘SAĞLIKLI BİR KARAR VERİLDİ’
Orhanlı Mahallesi sakinlerinden zeytinyağı üreticisi Ahmet Asil Dugan (31), toplantının ertelenmesi kararını olumlu bulduklarını söyledi. Dugan, “Vakaların gittikçe arttığı bir ortamda bu toplantının yapılmasına itiraz ettik. Bunun yanı sıra toplantının yapılacağı saatte 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın da sokağa çıkma yasakları olacaktı. Bu kadar vaka varken bu toplantının yapılmasına karşı çıktık. Yetkili makamlara dilekçeler yazmıştık. Ardından da toplantının ertelendiği haberini aldık. Sağlıklı bir karar alındığını düşünüyoruz” dedi.
Yapılması planlanan santraller karşısında mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Dugan, “Orhanlı, 4 mevsim tarım yapılan bir köy. Üretimin tehlikeye gireceğini ve yaşam haklarımızın elimizden alınacağını düşünüyoruz. Bölgedeki 41 zeytin ağacını kökledikten sonra sondaj çalışmaları yapılmaya başlandı. Oysaki zeytin ağacı, kanunlarla koruma altında. Biz gıdamızı, havamızı ve suyumuzu korumak istiyoruz. Santraller yapıldığı taktirde yalnızca bir AVM’nin 1.5 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Ancak bu köyde üretim devam ediyor. Sadece yurt içi değil, yurt dışına da ürünler gönderiyoruz. Biz mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
‘GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR ORHANLI BIRAKALIM’
Mahallede oturan Hatice Ener (60) de Orhanlı’yı gelecek nesillere bugünkü gibi bırakmak istediklerini belirterek, “Mahallemiz, havasıyla ve doğasıyla çok güzeldir. Bunun yanı sıra asırlık zeytin ağaçlarına sahibiz. Tüm bunların yok olmasını istemiyoruz. Toprağımızın ve havamızın kirlenmesini istemediğimiz için santralleri de istemiyoruz. Köylüler olarak bizler mücadele etmeye devam edeceğiz. Başta devletimiz olmak üzere Türkiye’nin her yerinden destek bekliyoruz. Gelecek nesillere Orhanlı’yı tertemiz bırakalım” dedi.
‘ORHANLI’DA SANTRAL İSTEMİYORUZ’
Yapılması planlanan santraller yüzünden huzursuz olduklarının altını çizen Safiye Akçil (69) ise, “Bu projeler bizim hayatımızı mahvedecek. Memleketimiz bugüne kadar hep tertemizdi. Bunlar nereden çıkıp geldi, bilmiyorum. Toplantı yapılsaydı, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle 65 yaş üzeri olduğum için gidemeyecektim. O nedenle iptal edilmesi iyi oldu. Çok huzursuz durumdayız. Çocuklarımızın geleceklerini yok edecekler. Kesinlikle Orhanlı’da santral istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarım ve hayvancılık yapmaya devam etmek istediklerini belirten Mehmet Yaşar Akçil (75) da, “Orhanlı’da doğup büyüdüm ve yaşamaya devam ediyorum. Havamızı, doğamızı, hayvanlarımızı ve mahsullerimizi zehirlemelerini istemiyoruz. Bizler tarım ve hayvancılıkla geçiniyoruz. Onları da elimizden almasınlar” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————
-Vatandaşlardan görüntü
-Sondaj alanından görüntü
-Vatandaş röportajları
-Genel ve detay görüntüler
Haber: Tolga TAHÇI – Kamera: Can ÇUBUKÇIOĞLU / İZMİR, (DHA)
==============================
3) RUSYA’YA DOMATES KOTASI YİNE DOLDU
Rusya’nın 2017 yılından itibaren 50’şer bin tonluk uyguladığı domates ihracatında ocak ayında açılan ek kota geçen hafta doldu.
Rusya’ya domates ihracatı yine durdu. Sektör temsilcileri Rusya’ya kotasız ticaret çağrısında bulundu.
Rusya Federasyonu’nun 2015 yılı sonundaki uçak krizi sonrasında durdurduğu ve 2017 yılında 50 biner tonluk kotalar halinde Türkiye’den yeniden başlatılan domates ihracatında, geçen yıl Aralık ayında 200 bin tonluk sınıra ulaşıldı. Özellikle Akdeniz ve Ege sahil kesimlerindeki örtüaltı üretim merkezlerinin en yoğun ihracat döneminde kotanın dolması nedeniyle hem üretici hem de ihracatçı zor günler yaşadı. Süreçte Ticaret Bakanlığı’nın girişimleriyle Ocak ayı ortalarında 50 bin tonluk yeni kota açıldı.
Rusya Federasyonu Hükümeti’nin yeni kararnameyle Türkiye’den domates ihracatı kotasını 200 bin tondan 250 bin tona yükselttiği ocak ayından itibaren yeniden ihracatına başlanılan domateste, en son açılan kota da geçen hafta itibariyle doldu. Kotanın dolmasıyla birlikte Rusya’ya domates ihracatı bir kez daha durduruldu.
YENİ KOTA BEKLENİYOR
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) eski başkan yardımcısı Ergin Civan, kotanın dolmasıyla birlikte Rusya’ya domates ihracatının yine durdurulduğunu kaydetti. Şimdi yeniden herkesin yeni kota açılması beklediğini belirten Civan, Akdeniz ve Ege başta olmak üzere tüm ihracatçı birliklerin, ilgili bakanlıklara talepleri yeniden ilettiğini söyledi.
RESMİ GİRİŞİMLER BAŞLATILDI
Her seferinde 50’şer bin tonluk kotalar açıldığını, Rusya’nın kotayı tamamen kaldırmadığını söyleyen Civan, “Her seferinde kota sonuna gelindiğinde ihracat duruyor, yeni kota açılana kadar 3-4 hafta veya daha uzun süre bekleniyor ve yeniden açılıyor. Kalıcı çözüm bu kotanın tamamen kaldırılması. Bu kota kaldırılmadan maalesef ihracatçı rahat çalışamayacak. Şu an bakanlıklar düzeyinde yeniden resmi girişimler başlatıldı ve kotanın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
KOTASIZ TİCARET
Kotanın 250 bin tona ulaşmasıyla Rusya domates ihracatının bir kez daha durdurulduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, hem havaların soğuk gitmesi ve iç piyasadaki talebin yüksek olması, hem de diğer ülkelere domates ihracatı nedeniyle Rusya’ya ihracatın durmasının piyasayı çok etkilemeyeceğini söyledi. Mayıs ayı başı itibariyle yeni sera ürünlerin çıkmaya başlayacağını açıklayan Doğan, “Havalar ısındığı için de zaten fiyat düşüşü olur. Tabi Rusya’ya da ihracat olsaydı daha iyi olurdu. Her zaman talebimiz kotasız ticaret ama yine öncelikli kotanın açılmasını istiyoruz” dedi.
Görüntü Dökümü
———————
(ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE)
– RÖP: Ergin Civan (ihracat bu ülkenih milli meselesi…) (arşiv)
– Serada domates toplayanlardan genel
– Domates salkımları
– Kasalara domates koyanlardan
– Antalya Toptancı Hali görüntüleri (dron)
– Domates kasaları
– Serada farklı açılardan domates görüntüleri
HABER-KAMERA: Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-
===============================================
4) KOCAELİ’DE 2 SOKAK KARANTİNAYA ALINDI
KOCAELİ’nin Kartepe ilçesinde korona testleri pozitif çıkan 25 kişi nedeniyle 2 sokak karantina altına alındı. 150 kişinin temaslı olduğu öğrenildi.
Kartepe ilçesi Rahmiye Mahallesi’nde bulunan Beşik Sokak’ta 10, Platin Sokak’ta 15 vatandaşın korona testinin pozitif çıkması üzerine Kartepe İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından dün iki sokakta 5 günlük karantina uygulanma kararı alındı. Pozitif olan vakalara temaslıların da 150 kişiyi geçmesi nedeniyle mahalle giriş çıkışları bariyerlerle kapatıldı. Sokak sakinlerinin ihtiyaçları ise Vefa Destek Grubu ile belediye ekiplerince karşılanacak.
Görüntü Dökümü
———————
-Sokak giriş çıkışlarında çekilen bariyerler
-Bekleyen ekip otoları
-Korona hastalarının bulunduğu sokaklardan detaylar
-Anons (Ergün AYAZ)
HABER-KAMERA: Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/KARTEPE(Kocaeli),(DHA)
===============================================
5) BİNADAN KOPAN SIVA PARAÇALARI YOLA DÖKÜLDÜ, 1 KİŞİ YARALANDI
SİVAS’ta bir iş merkezinin yüzeyindeki sıvanın bir bölümü yerinden koparak kaldırıma ve yola döküldü. O sırada kaldırımdan geçen bir kişi hafif yaralandı.
Olay, 10.30 sıralarında kent merkezinde Paşabey Mahallesi, Kerim Çavuş Caddesi üzerinde yaşandı. Cadde üzerinde yer alan Terziler Çarşısı binasının ikinci katının yüzey kısmında bulunan sıva parçaları, kentteki kuvvetli rüzgarın da etkisi ile yerinden koparak kaldırıma ve yola döküldü. O sırada kaldırımdan geçmekte olan ve kimliği henüz öğrenilemeyen bir kişi hafif yaralandı. Olayın ihbar edilmesiyle bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Parçaların bir süre daha kopmaya devam ettiği binanın etrafında güvenlik önlemi alındı. İtfaiye ekipleri, kopması ihtimal parçaları merdivenle temizledi.
Görüntü Dökümü
———————
-Olay yerinden görüntüler
-Binanın görüntüsü
-Yola dökülen sıva parçaları
-Esnafın konuşması
-Çevre güvenliği alınması
-İtfaiyenin çalışmaları
Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)
==========================