1) ÇANAKKALE’DE HAFTALIK VAKA SAYISINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
ÇANAKKALE’de, 1- 7 Mayıs haftasında 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayısı 233,59 olarak açıklandı. Kentteki vaka sayılarında son 3 haftada düşüş gözlendi.
Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan 24- 30 Nisan haftalık vaka sayısı tablosunda, Çanakkale’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 439,11 olarak gerçekleşirken, bugün açıklanan 1- 7 Mayıs tablosunda ise bu rakam 233,59’a geriledi. Çanakkale, 10- 16 Nisan haftasındaki 962,98 olan vaka sayısıyla Türkiye’de birinci oldu. Bu süreçte kentte büyük tedirginlik yaşanırken, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınına karşı ek tedbirler aldı. Son 3 haftadır haftalık vaka sayılarında düşüşün yaşandığı kentte, vatandaşlar rahat bir nefes aldı.
Çanakkale’de vaka sayılarındaki düşüşü değerlendiren Seviye Acar, “Demek ki kurallara uyunca oluyormuş. En azından insanlar bilinçli davranırsa eğer Çanakkale’de vaka sayılarının daha da düşeceğinden eminim. Vaka sayılarında inşallah daha iyi yerlerde oluruz. Çanakkale çünkü daha iyilerini hak ediyor” dedi.
Görüntü Dökümü
———————–
-Çanakkale’de kapalı kordon boyu ve Truva atından, Saat kulesinden görüntüler.
-Boş sokaklardan görüntüler.
-Vatandaşlardan görüntüler.
-Polis denetimlerinden görüntüler.
-Seviye Acar ile röp.
Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ-Cemhan ŞEN/ÇANAKKALE, (DHA)
================================================
2) VAN’DAKİ LOKANTA VE KAFELERDE NORMALLEŞME HAZIRLIĞI
VAN’ın Erciş ilçesinde lokanta ve kafe işletmecileri, 17 günlük tam kapanmanın bitmesine sayılı günler kala, mekanlarında geniş çaplı temizlik ve bakım yaparak beklemeye başladı.
Türkiye genelinde 17 gün tam kapanma uygulaması sokak kısıtlamaları ve diğer tedbirler, vaka sayılarında düşüş sağladı. Bu düşüşle birlikte, Van’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Erciş ilçesinde esnaftan bazıları şimdiden temizlik yapıp, hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Erciş’te 30 yıldır baba mesleği olan kafe ve lokanta işletmeciliği yapan Emre Or, bayram sonrası normalleşme beklentilerinin olduğunu belirterek, “Ülke geneli başlatılan 17 günlük tam kapanma uygulamasına sayılı günler kaldı. Biz de bu kapanmanın bitmesine az bir gün kala çalışan personelimizi toplayıp işletmemizde temizlik ve bakım yaptık. Masa ve sandalyelerimizi temizleyip, camlarımızı yıkadık. Mekanın iç bakımı ve temizliğini bitirdik. Bayram sonrası normalleşme bekliyoruz. Salgın hepimizin sağlığını tehdit ediyor. Bu salgına önce biz esnaflar ve bütün insanlar hassasiyet göstermeli. Lokantamızda hazırlığımız tamam. İnşallah bu salgın bir an önce biter ve eski özlediğimiz günlerimize döneriz.”dedi.
Görüntü Dökümü
———————–
-Lokantanın camlarının yıkanması
-Masa ve sandalyelerin taşınması
-Emre Or’un konuşması
-Genel ve detaylar
HABER: Barış KUL/ERCİŞ (Van), (DHA)
================================================
3) GÜNEYDOĞU’DA KURAKLIK ALARMI; REKOLTE KAYBI YÜZDE 80
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, kuraklıkla karşı karşıya kalındığını belirterek, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamında ve Diyarbakır’da özellikle kuru arazilerde yüzde 80 kayıp var. Diyarbakır’daki toplam kaybımız yüzde 60 civarındadır. İklimler değişiyor, bunları artık sık sık yaşayacağız. Barajlardaki suyun çiftçilerle buluşması lazım” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir önceki yıla oranla bu sene yağışlar yüzde 40 azaldı. Bu durum, özellikle hububat alanında önemli bir merkez olan bölgede kuraklığa sebep oldu. Kuraklığın, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt ve Batman illerinde buğday ve arpa rekoltesinde yüzde 80’e yakın bir kayıp yaşanmasına sebep olacağı değerlendiriliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, kuraklıkla karşı karşıya olduklarını söyledi.
‘İKLİMLER DEĞİŞİYOR, BUNLARI ARTIK SIK SIK YAŞAYACAĞIZ’
Çiftçinin bu yıl tarlalarda hasat yapamayacağı için desteğe ihtiyacı olduğunu kaydeden Delil, barajlardaki suyun çiftçilerle buluşması gerektiğini de ifade etti. Delil şöyle konuştu:
“Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere özelde Diyarbakır, meteoroloji verilerine göre yüzde 45-50’ye yakın az yağış aldı. Tarlalarda kuraklık kendini ciddi anlamda hissettirmiş ve kuraklıkla karşı karşıyayız. Çiftçimiz bu üretimi yaparken ciddi üretim maliyetleri var. Gübre, tohum, ilaç ve mazot girdileri ciddi bir masraftır. Çiftçimiz üretimi elde edemeyecek, tarlalarda hasat yapamayacak. Hasat yapılmadığından dolayı çiftçimiz hiçbir şey elde edemeyeceği için bankalara, kredi kooperatifine ve şahıslara olan borçlarını ödeyemeyecek. Biz diyoruz ki ciddi bir kuraklık var, buna karşı özellikle bankalar, özel bankalar dahil olmak üzere tarım kredi kooperatiflerinden nakdi destek istiyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamında ve Diyarbakır’da özellikle kuru arazilerde yüzde 80 kayıp var. Bu da ciddi anlamda bir etki yaratacaktır. Diyarbakır’daki toplam kaybımız yüzde 60 civarındadır. İklimler değişiyor, bunları artık sık sık yaşayacağız. Bizim talebimiz Silvan Barajı, Dicle Barajı ve Kralkızı Barajı gibi barajlardaki suyun çiftçilerle buluşması. Bir türlü çiftçimizi suyla buluşturmadık. Suyu çiftçimizin tarlasına götürmemiz gerekiyor ki bu kuraklıktan etkilenmeyelim. Bu nedenle arazilerimizi suyla buluşturmamız gerekiyor.”
Görüntü Dökümü
———————–
-Çınar ve Bismil ovası
-Kuraklığın yaşandığı tarlalar
-Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Delil ile röp
-Sulu ve susuz tarlaların drone görüntüleri
-Genel ve detay
Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN- Nurettin FİDANCAN/ DİYARBAKIR, (DHA)
================================================
4) TOROSLARDAKİ KAR MANZARASI HAYRAN BIRAKTI
Antalya sahil bölgelerinde hava sıcaklığı 30 dereceye yaklaşırken, Batı Torosların en yüksek ikinci tepesi olan Akdağ’da erimeye başlayan kar hayran bırakan manzara oluşturdu.
Yaz mevsiminin kendini göstermeye başladığı Akdeniz Bölgesi kurak bir kış yaşarken, batı Toroslara da bu yıl beklenen düzeyde kar yağmadı. Son günlerde havanın ısınmasıyla Toroslardaki karlar erimeye başladı. Batı Torosların en yüksek ikinci tepesi olan 3026 rakımlı Akdağ’da eriyen karlar sonrası ortaya çıkan manzara ise hayran bıraktı. Özellikle Akdağ’ın batı yönündeki Evkaya Yaylası’na giden yolların karla kaplı görüntüsü, Akdağ’ın zirvesindeki kar birikintileriyle bir armoni oluşturdu. Bölgede hava sıcaklığı 5-6 derece civarında seyrederken, tam kapanma öncesi yaylaya çıkan az sayıda Yörüğün otlattığı sürüler de karlarla birleşince bölgenin güzelliğini gösterdi. Öte yandan bölgede eriyen karlar geçen yıl kuruyan dereleri coşturdu.
İzin alarak doruklara çıkan Recep Arıcı, “Torosların zirvesinde muhteşem kar manzarası pandemi sonrası sizleri bekliyor” dedi.
Bölgede oturan Ali Muslu, “Mayıs ayında Torosların şu güzelliklerine bakın. Dağların eteklerinde karlar, kar suları aşağıya doğru akıyor, şırıl şırıl ve tertemiz. Düzlükler yemyeşil. Çiçekler açmış. Pandemi sonrası bu güzellikleri görün” diye konuştu.
Bölgede dolaşan Volkan Yağmur da “Sahillerde sıcaklık 30 derece. Burada rakım yüksek olduğu için 11-12 derece sıcaklık. Her yerde kar var. Biz de evimize kar götürüp, serinleyeceğiz” dedi.
Görüntü Dökümü
———————–
– Torosların değişik noktalarından kar manzaraları
– Bulutlarla kar manzaraları
– Karın yanından akan su
– Kar dolduran kişi detay
– Kar üstünde gezen kişi
– Otlayan koyun sürüleri
– Akan dereler
– Röportajlar
HABER-KAMERA: Ahmet ACAR/ KAŞ (Antalya), (DHA)
==================================================
5) LÖSEMİYİ ATLATAN HALİL, LÖSEV BÜNYESİNDE ÇALIŞARAK DİĞER HASTALARA UMUT OLUYOR
LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ile hastalık sürecinde tanışan ve sağlıklarına kavuştuktan sonra LÖSEV’le bağını koparmayan birçok genç, yaptıkları destek çalışmaları ile lösemi mücadelesi veren on binlerce kişiye umut oluyor. Bu gençlerden biri olan ve LÖSEV Adana Şubesi İdari İşler Bölümü’nde görev yapan Halil Telli (21), hastalık sürecinde ve sonrasında yanında olan LÖSEV’e teşekkür ederek, “Güçlü bir bağ var aramızda. Şimdi ise arkadaşlarımla beraber tüm kanser hastalarına umut olmaya çalışıyoruzö dedi.
22 yıldır lösemili ve kanser hastası çocukların hayata tutunabilmesi için hem onlara hem de ailelerine maddi ve manevi destek amaçlı çalışmalarını yürüten LÖSEV, yıllar geçtikçe birçok çocuğun hastalığı yenerek sağlığına kavuşmasına tanıklık etti. Yaşadıkları bu ağır süreç sonunda kanseri yenen çocuk ve gençlerin birçoğu LÖSEV ile olan bağını hiç koparmadı. Bugün, hastalığı atlattıktan sonra kanserle mücadeleye devam etmek isteyen birçok kişi vakıf bünyesinde gönüllü ya da kadrolu olarak çalışıyor. Bu çalışmaları ile 10 binlerce lösemili çocuğa umut olan bu gençler, hastalıkla mücadelesi sürenlere hep bir ağızdan “Yalnız Değilsinizö mesajını veriyor.
‘HASTANEDE ONLARI GÖRÜNCE ÇOK MUTLU OLDUM’
Hastalığını yendikten sonra LÖSEV ile bağını koparmayan gençlerden biri olan Halil Telli, 9 yaşında lösemi teşhisi konulmasının ardından yaklaşık 4 yıl hastalıkla mücadele etti. Adana’da tedavi gören Telli, LÖSEV ile hastane odasında umutsuz bir haldeyken tanıştı. O gün odaya giren LÖSEV Sosyal Hizmet personelleri, Telli’ye hastalık sürecinde destek olma sözü verdi. Sözünü tutan LÖSEV, Telli ve ailesinin maddi ve manevi yanında oldu. Henüz 9 yaşındayken gribal enfeksiyonlar geçirdiğini ve derisindeki renk değişiminden dolayı ailesinin kendisini hastaneye götürdüğünü kaydeden Telli, “Ardından kan testleri yapıldı ve teşhis konuldu. Ağır bir süreçti. Kemoterapi, ilaçlar derken çok zor geçti. Sürekli hastanedeydim ve sosyal hayatım yoktu. LÖSEV ile tanıştıktan sonra umudum arttı. Bana oyuncak getirdiler. Hastanede onları görünce çok mutlu oldum. Maddi, manevi ve sosyal olarak yanımda oldular. Bu hastalığın zaten en önemli ilacı motivasyon. İnsan ancak bu şekilde hastalığı yenebilirö dedi.
‘BAĞIŞLARLA AYAKTA DURUP, MÜCADELE EDİYORUZ’
13 yaşında lösemiyi atlattığını ve bu süreçte umudunu hiçbir zaman yitirmediğini kaydeden Telli, daha sonra vakıfla olan bağını hiç koparmadığını ilk etapta gönüllü olarak daha sonra kadrolu bir şekilde LÖSEV bünyesinde çalışmaya başladığını belirtti. Birçok çalışmada yer aldığını ve arkadaşlarıyla mücadeleyi sürdürdüklerini dile getiren Telli, “Benim gibi iyileştikten sonra çalışan arkadaşlarımdan güç alarak ben de çalışmaya başladım. Burada Ramazan kolileri hazırlıyor, kamuoyu bilinçlendirme, sosyal destek projeleri gibi çalışmalar yapıyoruz. 22 yıldır bağışlarla ayakta duran LÖSEV, güçlü bir bağ ile mücadelesini sürdürüyor. Şimdi ise arkadaşlarımla beraber tüm kanser hastalarına umut olmaya çalışıyoruz. Onlara, ‘biz başardık, siz de başarabilirsiniz’ mesajı veriyoruzö diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
-LÖSEV Adana Şubesi İdari İşler Bölümü’nde görev yapan Halil Telli ile röp
-Aktüel görüntüler
Can ÇELİK-Eser PAZARBAŞI/ADANA, (DHA)
==================================================
6) KOCAELİ’DE MİMAR SİNAN’IN 5 ASIRLIK ESERİ RESTORE EDİLİYOR
KOCAELİ’nin Dilovası ilçesinde, Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı 3 kemerli 65 metre uzunluğundaki taş köprünün restorasyon çalışması başladı. Sanayi kuruluşlarının içindeki tarihi köprünün restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Dilovası ilçesindeki yaklaşık 500 yıllık köprü için restorasyon çalışmaları başladı. Sanayi ile yerleşim yerlerinin iç içe geçtiği Dilovası’nda Dil deresi üzerindeki 3 kemerli 65 metre uzunluğunda taş köprü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Dilovası Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla yenilenecek. Restorasyon çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, “Biz tarihimize sahip çıkıyoruz. Burası çok değerli bir eser. Dilovası sanayi kenti ama aynı zamanda tarih ve kültür şehri. Burası bir zamanlar İpek Yolu’nun geçtiği güzergahtı. İnşallah burada bulunan tarihi gün yüzüne çıkarıp halkımıza yeniden kazandıracağız” dedi.
Hamza Şayir, “Burası tarihimizi hatırlatacağından dolayı zaten yanından geçerken bile yapının ihtişamı bizim çok ilgimizi çekiyor. Bu nedenle bu restorasyondan dolayı heyecanlıyız, mutluyuz. Burası bittiğinde insanlarımızın hizmetine sunulmuş olacak. Geçmişin izlerini taşıyor ve geçmişte de bu mimari eserlerin ne kadar sağlam ve güzel yapıldığını da görmüş oluyoruz. Sadece ilçemizin değil, Türkiye’nin her tarafından buraya insanların geleceğini ve bu güzel yapıyı göreceğini düşünüyoruz. Restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanıp eserimizi yeniden insanlarla buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————–
-Restore edilen köprüden drone görüntüleri
-Köprünün aktüel görüntüler
-Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ile röportaj
-Detaylar
Haber-Kamera: Cihan TEKER/ DİLOVASI(Kocaeli),(DHA)
=========================================