1. Haberler
  2. Gündem
  3. DHA YURT BÜLTENİ – 7

DHA YURT BÜLTENİ – 7

featured
service

16 yıllık sır cinayeti kan örneği çözdü

TRABZON’un Akçaabat ilçesinde Fatime Balcı’nın (73), 16 yıl önce yalnız yaşadığı evinde 17 yerinden bıçaklanarak öldürüldüğü faili meçhul cinayet, jandarma ekiplerinin yürüttüğü titiz çalışmaların yanı sıra gelişen teknolojik ortamda yapılan kan ve parmak izi eşlemesiyle çözüldü. Kan örneklerinin uyuştuğu ve cinayeti işlediği ortaya çıkması sonucu gözaltına alınan şüpheli H.B. (34), adliyeye sevk edildi.

Olay, 28 Mayıs 2005’te ilçeye bağlı Kuruçam köyünde meydana geldi. Köydeki evinde yalnız yaşayan Fatime Balcı, evine giren kimliği belirsiz kişinin, bilinmeyen nedenle bıçaklı saldırısına uğradı. Saldırgan suç aleti bıçağı eve bırakıp, kaçarken, çığlık sesi üzerine eve gelen komşuları yaşlı kadını kanlar içinde buldu. İhbar üzerine adrese gelen sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde, 17 yerinden bıçak darbesi alan kadının, olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.

DNA EŞLEŞMESİ SAĞLANMIŞTI

İlçede jandarma ekiplerince, o dönem yapılan çalışmada evde yapılan incelemede herhangi bir şeyin çalınmadığı anlaşılırken, faile de ulaşılamadı. Yıllar önceki olay yeri incelemesinde; maktuleye ait çanta içindeki kâğıt üzerinde parmak izi ile evin değişik yerlerinde şüpheliye ait olabileceği değerlendirilen kan lekeleri bulunmuş  ancak süreç içerisinde de DNA incelemesi yapılan 63 kişi hakkında eşleşme sağlanamamıştı.

CİNAYET 16 YIL SONRA AYDINLATILDI

İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Suç araştırma Timi (JASAT) bünyesinde oluşturulan özel ekip, zaman aşımı yaklaşan faili meçhul cinayeti mercek altına aldı. Teknik ve fiziki takipte bulunan ekiplerin, yürüttüğü titiz çalışmaların yanı sıra gelişen son teknoloji ortamında yapılan kan ve parmak izi eşlemesiyle cinayet çözüldü. Ekiplerin hummalı çalışmasıyla, cinayeti olay tarihinde 18 yaşında olan şüpheli H.B.’nin (34) işlediği saptandı. Kan örneklerinin uyuştuğu ve cinayeti işlediğinin ortaya çıkması sonucu zanlı H.B., dün İzmir iline gitmek isterken Ortahisar ilçesinde yakalanarak gözaltına alındı. Sorgusu tamamlanan şüpheli, adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
-Zanlının adliyeye çıkaratılması

HABER: Fatih TURAN KAMERA: TRABZON,(DHA)

====================================

Çok yüksek riskli iller arasında yer alan Burdur’da vatandaşlar üzgün
 
BURDUR’un, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloda çok yüksek riskli iller arasında yer alması kent sakinlerini üzdü. Kent halkı bu tablodan kurtulmak için tedbirlere uymak gerektiğini belirtirken, “Burdur kırmızı kartı gördü” yorumu yaptı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı risk değerlendirme kriterine göre iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak 4 kategoriye ayrıldı. Buna göre Burdur, Batı Akdeniz’de çok yüksek riskli durumdaki tek il oldu. Burdur’un komşuları Antalya ve Muğla yüksek, Isparta düşük, Afyonkarahisar ve Denizli orta riskli kriterde yer aldı. Burdur’un çok yüksek riskli iller kategorisinde yer alması kent sakinlerini üzdü.

Esnaf Abdullah Çağan, “Burdur’umuzun bu durumu bizi üzdü. Tedbirleri elden bırakmamalıyız. Halkımız tedbirlere uymuyor. Halkımız tedbirlere uysa bu durum yaşanmaz. İnşallah bu durumdan kurtuluruz” dedi.

‘BURDUR KIRMIZI KARTI GÖRDÜ’

Mesut Bekir Gözütok ise, “Burdur kırmızı kartı gördü. Tedbirler zayıf. Biraz daha dikkatli olalım” derken Şükrü Bilgin de, “Kırmızı alarma geldik. Vali Beyin biraz ilgilenmesini rica ediyoruz” diye konuştu. 

Öte yandan Burdur Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık ile birlikte bölgenin en büyük pazarı olan Salı Pazarı’nı ziyaret ederek alınan tedbirleri inceledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Salı pazarı dış görünüş
– HES kodu ile girenler
– Protokolün pazar gezisi
– Vatandaşlarla röportaj
– Pazardan detay

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

=============================

Oğlunu Allah yolunda kurban edeceğini söyleyip bıçakla boğazını kesmişti, ifadesi ortaya çıktı

ZONGULDAK’ın Çaycuma ilçesinde, oğlu A.O.A.’yı (16) Allah yolunda kurban ettiğini iddia ederek ensesini kesip ağır yaralayan sağlık memuru Yusuf A.’nın (42) teslim olduktan sonra olayı anlattığı görüntüleri ortaya çıktı.

Geçen cumartesi meydana gelen olayda, Çaycuma Devlet Hastanesi’nin acil servisinde çalışan sağlık memuru Yusuf A., ormanlık alana götürdüğü oğlu A.O.A.’nın başını kesmeye çalıştı. Ensesinden yaralanan ve kendinden geçen A.O.A.’nın öldüğünü düşünen Yusuf A., polise giderek teslim oldu. Yusuf A.’nın gösterdiği yere giden ekipler, A.O.A.’yı yaralı halde buldu. Ensesinde bıçak darbesi bulunan A.O.A., ambulansla Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne kaldırıldı. A.O.A., yoğun bakımda tedaviye alındı.

Gözaltına alındıktan sonra sevk edildiği adliyede tutuklanan Yusuf A., ifadesinde sabah uyandığında oğlunu Allah yolunda kurban etmesi istendiğini anlatarak, “Oğlumu araca bindirdim. Olay yerine gittik. Kasaptan aldığım bıçağı çıkarttım. Oğlumu önüme oturttum. Ensesinden kestim. Üstüne montunu örttüm. Karakola gidip oğlumu öldürdüğümü söyledim. Pişman değilim. Oğlumu Allah yoluna adadım.” dedi.

GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Yusuf A.’nın olayın ardından gözaltına alındıktan sonra çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde polislerin sorularını cevaplayan Yusuf A., çocuğunu kurban etmek için ormanlık alana götürdüğünü söylediği görülüyor. Bıçağı kasaptan aldığını söyleyen Yusuf A., “Kendi adıma rabbime kurban ettim. Rabbim böyle istemiştir. En doğrusunu rabbim bilir. Benim bir şey bilme şansım yok. Ben öldürdüm diye geldim. Kendi aracımla geldim. Öldü zannettim.” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
-Polisin çektiği video
-Hastane detayı
-Adliye detayı
-Baba ve oğlunu fotoğrafları

Haber-Kamera: Yeliz ALAGÖZ/ÇAYCUMA(Zongudlak),(DHA)

=============================

Akkuyu’da 4’üncü ünite için hazırlıklar başladı
 
MERSİN’de yapımı süren Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatında 4’üncü ünite için hazırlıklar başladı.

Akkuyu Nükleer A.Ş İnşaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko, santralin Mersin’deki bilgilendirme merkezinde gazetecilere çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Bu yıl üçüncü ünitede çalışmaların başladığını ifade eden Kucherenko, aynı zamanda yardımcı ve genel tesislerin inşaatında çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kucherenko, santrale işletme aşamasında deniz suyu temin edecek hidroteknik yapılarda da çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Hidroteknik yapılar yüksek teknolojiyle inşa edilen tesisler. Şu anda deniz kenarına sıfır yakınlıkta olan bir pompa istasyonunun inşaatını yürütüyoruz. Modern teknoloji kullanıyoruz. Bu istasyonun deniz seviyesinden derinliği 16 metredir. Aynı zamanda kıyı şeridinin güçlendirilmesini yapıyoruz. Özel beton antifer dediğimiz bloklarını kullanıyoruz. Bunlar deniz dalgalarının kıyıya zarar vermesine engel olacaktır. Su alma tesisi için de dip tarama çalışmaları devam etmektedir. Oranın çok büyük derinliği olacak. Oradan santralde soğutma sisteminde kullanılacak deniz suyu alınacak. Aynı şekilde deniz deşarj sisteminin boru hatlarının temeli hazırlanıyor. O borularla soğutma sisteminde kullanılan su denize deşarj edilecektir” dedi.

‘REAKTÖR BASINÇ KABI KURULUMU YAPILIYOR’

Reaktörün yerleştirileceği kovanın kurulumunun yapıldığını aktaran Kucherenko, “Bu yıl da önemli aşamalardan biri reaktör basınç kabının kurulumunu yapıyoruz. Buhar üreteçlerini, acil durum soğutma tanklarını, ana sirkülasyon pompa hatlarını bu yıl içerisinde tamamlayacağız. Birinci ünitenin türbin binasında da duvarların, kolonların kurulumları yapılmaktadır. Birinci ünitenin yanındaki yardımcı tesislerin inşaatı da devam ediyor. Onlar sıfır kotundan yukarıya doğru yükseltmekte. İkinci ünitede de yardımcı bina ve tesislerin sıfır kotundan yukarıya yükselmesi söz konusu. Türbin binasında duvarların ve kolonların yapımını sürdürüyoruz. Daha sonra bunların üzerinde ekipmanların kurulumu yapılacaktır. İkinci ünitede reaktör bölümünde iç koruma binasının birinci katmanın kurulumunu yaptık. Bu yıl içerisinde iç koruma binasına iki katman daha kurulacak” diye konuştu.

DÖRDÜNCÜ ÜNİTE İÇİN KOLLAR SIVANDI

Üçüncü ünitede ana tesislerin ve binaların betonarme işlerini tamamladıklarını aktaran Kucherenko, şunları söyledi:

“Üçüncü ünitede ana tesislerin, binalarının beton dökme hazırlığını yapıyoruz. Dördüncü ünitede ise hem türbin hem de nükleer adasının temel çukurunda kazı yapmaya hazırız. Temel kazı sonrasında beton altı tabakasını oluşturacağız. O da kaya üzerinde yapılıyor ve nükleer santral binalarını dış etkenlerden koruyor. Aynı şekilde dördüncü ünitedeki ana yapıların betonarme işlerine başlayacağız. Bu ünite için Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan inşaat lisansı verildikten sonra bu yıl içerisinde temele beton dökme işlerine başlamayı planlıyoruz.”

ÇALIŞAN SAYISI 12 BİNE ÇIKACAK

Sahada çalışanlarının çoğunluğunu Türk vatandaşların oluşturduğunu aktaran Maksim Kucherenko, “Akkuyu NGS inşaat sahasında yaklaşık 8 bin kişi çalışıyor. Çalışmaların çoğunluğu Türk vatandaşları tarafından yürütülüyor. Yüzde 80 Türk vatandaşı çalışıyor. Dördüncü ünitedeki çalışmaların da yapılacağı dönemde sahada çalışacak işçi ve uzmanların sayısının 12 bine çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘UZMANLAR ZORLU EĞİTİMDEN GEÇİYOR’

Uzmanların zorlu bir eğitim sürecinden geçtiğini vurgulayan Kucherenko, şunları söyledi:

“Moskova ve St. Petersburg’ta nükleer eğitim veren üniversitelerde teorik eğitim görüyorlar. Buna paralel olarak Akkuyu NGS’nin referans santrali olan Rusya’daki Novovoronej Nükleer Santrali’nde pratik ve staj eğitimini alıyorlar. Buna ilave olarak Rosatom Devlet Kuruluşu Teknik Akademisi’nde de eğitim görüyorlar. Orada da aldıkları temel teorik eğitimi geliştirme fırsatı buluyorlar. Ondan sonra ise Rusya’daki bütün nükleer santrallerinin işletmeci kuruluşu olarak kabul edilen ConcernRosenergoatom’da eğitim ve stajlarını görüyorlar. ConcernRosenergoatom bünyesinde neredeyse bütün nükleer santrallerin bir simülasyon merkezi mevcuttur. O simülasyon merkezlerinde tıpkı nükleer santrallerde olduğu gibi aynı yönetim panoları, kontrol odaları mevcuttur. Onlar bu merkezlerde eğitimden geçerek farklı durumlarda nasıl davranacakları konusunda çok iyi bilgi ediniyorlar. Çünkü bu duruma alışık olmalılar. Ondan sonra faaliyette olan nükleer santralde çalışarak aldıkları eğitimi takip edecekler.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
– Akkuyu inşaatı genel görüntü
– Maksim Kucherenko röp

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN-Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

============================

Niğde’de yüz yüze eğitim başladı

YÜKSEK riskli iller arasında yer alan Niğde’de, okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar ile liselerin 8’inci ve 12’nci sınıflarında yüz yüze eğitime başlandı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında eğitim öğretimde de yerinde karar uygulaması başlatılırken, yüksek riskli iller arasında yer alan Niğde’de okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokullar, sınav öğrencileri olan 8’inci ve 12’nci sınıflar için alınan yoğun tedbirlerle birlikte yüz yüze eğitim başladı.
Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda ders başı öncesi tören düzenlendi. Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, uzun bir aranın ardından öğrencilerle buluşmanın sevincini yaşadıklarını kaydetti. Yaşar, “İnanıyorum ki en kısa zamanda tüm Niğde halkının bizlere vereceği destekle tüm kademelerde yüz yüze eğitime geçeceğiz. Sizler de bizim gibi okullarınızı ve arkadaşlarınızı çok özlediniz. Bu beraberliği devam ettirebilmek için maske, mesafe ve temizlik kurallarına en yüksek düzeyde uyacağınıza olan inancım tamdır. Hayatımızın tamamıyla normale dönmesini sağlamak için lütfen öğretmenlerinizin ve büyüklerinizin tavsiyelerine harfiyen uyunö dedi.

Velilere de seslenen Yaşar, şunları söyledi:
“Salgınla mücadelede yerinde karar dönemine geçmiş bulunuyoruz. Bugün bir kısmını açtığımız okullarımızın tamamında yüz yüze eğitime geçmek artık Niğde halkının elinde. Göz aydınlığımız çocuklarımızın okullarına kavuşması, eğitimlerine normal bir şekilde devam edebilmesi için her zamankinden daha fazla özen gösterelim. İnanıyorum ki en kısa zamanda ilimizdeki vaka sayıları en aza inecek ve tüm kademelerde okullarımızı öğrencilerle buluşturacağız. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak bizlere sağladığınız destek için şimdiden teşekkür ederim.”

Konuşmanın ardından, seyreltilmiş sınıflarda haftada 2 gün yüz yüze eğitim görecek olan öğrenciler, saat 07.50’de çalan ilk zilin ardından İstiklal Marşı’nı okuyup sınıflarına girdi. 

Görüntü Dökümü:
————————-
– Öğrencilerden genel detaylar
– Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar’ın konuşması
– Öğrencilerin sınıflara girmesi

Haber: Ali KADI –  Kamera: NİĞDE,(DHA)

===========================

Polisler kumanyalarını martılarla paylaştı

KOCAELİ Emniyet Müdürlüğü ekipleri uygulama sırasında kumanyalarını martılarla paylaştı. Polislerin attığı ekmekleri martılar yedi.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İzmit Ömer Türkçakal Bulvarı’nda uygulama yaparken, polisler öğle yemeklerini yedi. Sahilde bulunan polisler, kumanyalarını martılarla paylaşarak, ekmek attı. Bu sırada uygulama noktasında sırada bekleyen bir vatandaş cep telefonu kamerasıyla martılara ekmek atan polisleri görüntüledi. Emniyet müdürlüğü görüntüleri sosyal medya hesabında, “Polis zalime çelik yumruk, mazluma kadife eldivendirö sözleriyle paylaştı.  

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
-Emniyetin sosyal medya hesaplarından paylaşılan cep telefonu görüntüsü

HABER-KAMERA: İZMİT (Kocaeli), (DHA)

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!