1) ÇORLU’DA, NATO TATBİKATI ÖNCESİ EĞİTİMLER BAŞLADI
NATO tarafından Romanya’da yapılacak ‘Steadfast defender 2021’ alarm ve yığınaklama tatbikatı hazırlıkları kapsamında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan 66’ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nca ‘konvoyda araç kullanma’ eğitimleri başladı.
Romanya’da yapılacak ‘Steadfast defender 2021’ alarm ve yığınaklama NATO tatbikatı öncesi Çorlu’daki 66’ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı birliklerce eğitimlere başlandı. Tatbikat hazırlıkları kapsamında 66’ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli sürücü ve araç komutanlarına ‘konvoyda araç kullanma’ eğitimi verildi. Bugün gerçekleştirilen eğitime 66 araç katıldı. Eğitime yarın, 09.00-17.00 saatleri arasında Çorlu-Babaeski arasındaki E-80 Avrupa otoyolunda 97 askeri araçla devam edileceği bildirildi.
Görüntü Dökümü
———————-
-Birliklerin askeriyeden çıkışı
-Konvoydan görüntü
-Konvoy drone görüntüsü
-Detaylar
Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ,(DHA)-
==================================================
2) YUMURTADAN UYANAN İPEK BÖCEKLERİ, SARI KOZASINI ÖRMEYE BAŞLADI
HATAY’da ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığında önemli bir yere sahip olan sarı koza ipek böceği, ilkbaharın gelmesiyle uyanıp, kozasını örmeye başladı. Yaptığı titiz çalışma ile sarı koza ipek böceklerini erken uyandırıp besleyen kadın girişimci Tülay Genç (49), üretimine başladı. Evinin bir odasında ipek böceği yetiştiren Genç, ilk sarı kozaları almanın mutluluğunu yaşıyor.
Hatay’da geçmişi uzun yıllara dayanan ipek böceği yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan sarı koza, kadınların geçim kaynağı olmaya başladı. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve ‘Hatay sarısı’ olarak bilinen sarı koza ipek böceğinin sayısı her geçen yıl artıyor. Bu konuda titiz bir çalışma yürüten Defne Belediyesi Koza Evi sorumlusu Tülay Genç, yumurtadaki ipek böceklerini uyandırıp, sarı koza örmesini sağladı.
‘EVİMİN BİR ODASINI SARI KOZA İÇİN AYIRDIM’
Sarı kozayı da yaygınlaştırmayı hedeflediğini ve her kadının bu işi keyifle yapabileceğinin altını çizen Genç, Fulya Kadıoğlu ve Gülabi Baklacı ile beraber yaptıkları çalışmalarla sezonun ilk sarı kozasını elde etmenin mutluluğunu yaşadıkları söyledi. Genç, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir ay önce sarı koza yumurtalarını uyandırdım, bu konuda bir farkındalık yapmak istedik. 35 günü geride bırakarak, ipek böceklerimizin sarı kozasını örmesini sağladık. ‘Hatay sarısı’ olarak bilinen sarı kozalarımızı üretmekten büyük keyif alıyoruz ve bunun tüm kadınlar için geçim kaynağı olması için çaba gösteriyorum. Ben evimin bir odasını sarı kozalar için ayırdım ve burada beslemeye çalışıyorum. Biz yapabiliyorsak herkes yapabilir ve bu sayede unutulmaya yüz tutmuş mesleği hep beraber canlandırabilirizö dedi.
“SARI KOZA TARTIŞMASIZ DAHA KALİTELİDİRö
Genç, bir sarı kozadan ortalama 2 bin 100 metre civarında ipek elde ettiklerini ifade ederek, “Bu rakam beyaz kozada daha fazladır fakat ipek kalitesi yönünden bakıldığında sarı kozadan elde edilen ipek, tartışmasız daha kalitelidir. Boya kullanılmadan kendi orijinal rengi ile ortaya çıkan muhteşem sarı ipek ürünler kalitesinin yanında göz alıcılığı ile de tüm dikkatleri üzerine çekmektedirö dedi.
‘AMACIMIZ KADINLARA İSTİHDAM SAĞLAMAK’
İpeğin dokunarak ürüne dönüşmesi için büyük uğraşlar verdiklerini söyleyen Genç, konuşmasında şunları söyledi; “Normal şartlarda Nisan ayının ikinci haftası ipek böceklerimiz uyanır, sadece dut yaprağı yer ve 35 günün sonunda 10 gün kozasını örer ve daha sonra kozalarımızın hasadını yapmaya başlarız. Kozalarımızı sıcak suyun içinde iplik haline getiriyoruz daha sonra bunları küllü ve sabunlu suda kaynatıyoruz. Ardından ipliklerimizi dokuma tezgahlarımıza geçirerek, ürünlerimizi dokuyoruz. Bu süreç de an az 7-8 gün sürüyor. Bizim Defne Belediyesi Koza Evi olarak tek amacımız, kadınlara istihdam sağlamaktır, bunun çabasını veriyoruz. Herkes evinde bunu beslesin” ifadelerine yer verdi.
Görüntü Dökümü
———————-
– İpek böceklerinin beslenmesi
– Sarı kozadan detaylar
– Koza ören ipek böceklerinden detaylar
– İpek böceklerinin çalı üzerindeki hareketlerinden detaylar
– Kadın girişimci Tülay Genç’in konuşması
Haber-Kamera: İzzet NAZLI / HATAY,(DHA)
====================================================
3) KORONAVİRÜSE RAĞMEN VİLLADA TOMBALA OYNAYAN 32 KİŞİYE PARA CEZASI
KOCAELİ’nin Kartepe ilçesinde, villada tombala oynayan 32 kişi, polis operasyonuyla yakalanırken, koronavirüs tedbirleri kapsamında para cezası uygulandı.
Kartepe ilçesinde, villada kumar oynandığı bilgisi üzerine polis ekipleri, dün gece harekete geçti. Düzenlenen baskında, villada tombala oynadıkları belirlenen 32 kişi yakalandı. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uymayan şüphelilere, koronavirüs tedbirleri kapsamında para ceza kesildi. Ayrıca kumar oynadığı ve oynattığı tespit edilen kişiler hakkında adli işlem başlatıldı.
Görüntü Dökümü
———————-
-Polisin villaya yaptığı baskın sırasında çekilen görüntüler (Polis kamerası)
KARTEPE (Kocaeli), (DHA)
====================================================
4) 5 YAŞINDAKİ BERAT’IN TAY SEVGİSİ
MUŞ’ta, 5 yaşındaki Berat Akkoyun’un at çiftliğinde tayları sevdiği anlar cep telefon kamerasıyla görüntülendi.
Kentte, babası Galip Akkoyun ile birlikte at çiftliğinde vakit geçiren Berat, büyük bir sevgi duyduğu at ve taylarının peşinden koşarken, babası ise o anları cep telefon kamerasıyla saniye saniye kaydetti. Bir süre sonra küçük Berat, taylardan birini yakalayıp sarıldı. Bu sırada ortaya güzel görüntüler çıktı.
Görüntü Dökümü
———————-
-Çocuğun at yavrusunu sevme anları
-Çocuğun sevgisine tayın karşılık vermesi
Haber ve Kamera: Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)
====================================================
5) AHLAT’TAN GÜNDE 50 KAMYON PATATES SEVKİYATI
BİTLİS’in Ahlat ilçesinde üretilen ve pandemi nedeniyle depolarda kalan patatesler, TIR’lara yüklenerek başka illere gönderiliyor. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, her gün yaklaşık 50 kamyon patatesin diğer kentlere gönderildiğini söyledi.
Türkiye’nin önemli patates havzalarından biri olarak nitelendirilen Ahlat’ta, 2020 yılında 50-55 bin dekarlık alanda yaklaşık 200 bin ton patates üretimi yapıldı. Hasadı gerçekleştirilen patatesin büyük bölümü çevre illere satılırken, 30 bin tonu ise pandemi sürecin nedeniyle depolarda kaldı. Bu patatesler için önce AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, devreye girdi. Kiler, depolardaki 10 bin ton patatesi kendi imkanları ile satın alıp, dağıtımını yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihtiyaç sahibi aileler için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne patates ve kuru soğanla ilgili verdiği talimat da Ahlatlı patates üreticilerine rahat nefes aldırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla ilçedeki depolarda bulunan 20 bin ton patates, kamyonlara yüklenip, illere gönderilmeye başlandı. Her gün yaklaşık 50 kamyon patates, başka kentlere gönderilirken, AK Parti’li Kiler de üreticileri ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden AK Parti’li Kiler, “Ahlat’a bir önceki gelişimde üreticilerimizin elinde kalan patateslerle ilgili sitemleri vardı. Emek verip, satamadıkları ürünlerinden dolayı mağdur olmuşlardı ve bu durumdan ben çok etkilenmiştim. Cumhurbaşkanı’mız sadece patatesle kalmadı. Soğanları da ellerinde olan vardı. Edirne’de çeltiği de içine katarak çiftçiye can suyu sağlama amacıyla çalışma yapıldı. Böylelikle hem çiftçinin emeğinin karşılığını almasını hem de ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı projesi gelişti. Bunda hem üreten hem de tüketen memnun kaldı. Bugün gelip çiftçimizin gülen yüzünü görmek istedik” dedi.
Görüntü Dökümü
———————-
-Patates deposundan detay
-Patateslerden görüntü
-Patatesleri torbalara koyan işçilerden detay
-Muhabir anonsu
-Patates deposunda incelemelerde bulunan Milletvekili Vahit Kiler’den detay
-Depolardan ve çalışamnlardan detay
-AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ile röportaj
-Kamyonlar ve depolardan detay
-Özel ve genel detaylar
Özcan ÇİRİŞ- Ceren KURTYE/BİTLİS, (DHA)