DHA YURT BÜLTENİ- 8 

dha-yurt-bulteni-8-6Y9SP9s5.jpg

17 yaşındaki kız, su şişesiyle sağlık çalışanını yaraladı

SAMSUN’da Edanur Ç. (17), annesiyle birlikte geldiği hastanede, tartıştığı sağlık çalışanı Nurhan Y.’yi su şişesiyle başına vurup darbetti. Kaşı açılan Nurhan Y. tedaviye alınırken, Edanur Ç. ise Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Olay, saat 11.30 sıralarında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana geldi. Annesi Filiz Ç. ile birlikte hastaneye giden Edanur Ç. ile sağlık çalışanı Nurhan Y. arasında bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Edanur Ç., Nurhan Y.’nin başına su şişeyle vurup, darbetti. Hastane polisi Edanur Ç.’yi gözaltına aldı. Kaşı açılan Nurhan Y. ise aynı hastanede tedaviye alındı.

Edanur Ç., ifadesi alınmak üzere Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürülürken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

‘SU ŞİŞESİYLE VURDU, YUMRUK ATTI’
Olaya tanık olan sağlık çalışanı Mahir Karaca, “Bir hasta gelmişti ve o sırada bir hastamızın kızı da buradaydı. Sekreter arkadaşımız da lavaboya gitmişti. Burada bulunan diğer arkadaşımız ise sekreterin geleceğini söyledi. Daha sonra kız, görevli arkadaşımıza hareket etti ve arkadaşımız da terbiyeli olmasını söyledi. Ardından tartışma devam etti, ben de buradaydım ve sessiz olmasını söyledim. Arkadaşımız, masadan kalktı ve kız, masada bulunan su şişesini arkadaşımızın kafasına vurdu. Daha sonra da darbetmeye başladı ve yumruk attı, ben de hemen müdahale ettim. Arkadaşımızın kaşı açılmıştı, hemen travma bölümüne gönderildi” dedi.

Görüntü Dökümü:
– Yaralı sağlık çalışanından detaylar
– Görgü tanığı Mahir Karaca röportajı
– Şüpheli ve annesinin emniyete götürülmesi

Haber-Kamera: Tayfur KARA/SAMSUN, (DHA)

======================

Samsun’un caddelerinde dikkat çeken kalabalık
 
SAĞLIK Bakanlığı’nın yayınladığı koronavirüs risk haritasında, ‘Çok yüksek riskli iller’ kategorisinde bulunan ve vaka sayılarında ilk sıralarda yer alan Samsun’da, alınan tedbirlere rağmen cadde ve sokaklardaki yoğunluk azalmıyor. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 27 Şubat-5 Mart 2021 tarihlerinde Samsun’da yüz bin nüfusa karşılık gelen Covid-19 vaka sayısı 348,36 oldu. Bu rakam ile Türkiye’de iller arasında ilk sıralarda yer alan kentte, denetim çalışmalarına ağırlık verildi. Kentin işlek caddelerine girişte polis ekipleri tarafından Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması yapılmaya devam ediyor. Ancak uzmanların ‘Evde kalın’ çağrılarına rağmen kentte cadde, meydan ve sokaklardaki insan yoğunluğu azalmıyor.

‘HEM YAKINIP HEM DE DIŞARI ÇIKIYORLAR’
Şule Akbaş, koronavirüs vakalarındaki artışta Samsun’un birinci sırada olduğunu bu nedenle caddelere girişte HES kodu sorulmasının güzel bir uygulama olduğunu söyleyerek “Ben mecburiyet olduğu için dışarı çıktım. İnsanlar yakınıyorlar koronavirüs nedeniyle ama herkesten daha çok dışarı çıkıyorlar. Hem yakınıyorlar hem kurallara riayet etmiyorlar” diye konuştu.

‘KALABALIKTA TEMAS ARTIYOR’
Hemşire olan Ebru Güzel, insanların yoğun olarak dışarıda bulunmasının çok sakıncalı olduğunu belirterek “Karadeniz’in en büyük şehri Samsun, kalabalık bir şehir ama insanların dışarıda olması oldukça sakıncalı. Tedbirler alınıyor ama bence yetersiz kalıyor, sokağa çıkma kısıtlaması devam ettirilmeli. Bir sağlıkçı olarak cumartesi günü yasağın devam etmesini istiyorum. Cumartesi gününü insanlar sahillere çarşılara akın ediyorlar. Tabi yoğunluk olunca temas da daha fazla oluyor. Caddelere girişte HES koru uygulaması başlamış bence çok güzel bir uygulama” dedi.

Samsun’da sokaklardaki kalabalığın çok fazla olduğunu dile getiren Hayri Akbulut, “Böyle devam ederse vakalardaki azalma olacağını yakında olası görmüyorum. Böyle bir kalabalık olmamalı. Ben kimsenin evine gitmiyorum kimseyi de eve almıyorum. Ancak bu kadar artıyorsa bunun da bir nedeni vardır” şeklinde konuştu. 

Görüntü Dökümü:
-Cadde ve sokalardan detay
-Polis ekiplerinin HES kodu sorgusu yapması
-Vatandaşlardan detay
-Röportajlar
-Muhabir anonsu

Haber-Kamera:Yaprak KOÇER-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA) 

======================

Orman yangınında yaralı kurtarılan kaplumbağa tedaviye alındı

ANTALYA’nın Alanya ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangında, 2 dönümlük alan zarar gördü. Yangında alevlerin arasından yaralı kurtarılan kaplumbağa tedaviye alındı.

Alanya’nın Mahmutlar Mahallesi Salatın mevkiindeki ormanlık alanda, saat 08.00 sıralarında, bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Alevleri görenler durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangında yaklaşık 2 dönümlük alan zarar gördü. Alevlerin arasında kalan kaplumbağa ise söndürme çalışmaları sırasında yanmak üzereyken Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından kurtarıldı. Kaplumbağa, üzerine su dökülerek serinletilmeye çalışıldı.

‘YANGINDA GÖRDÜM’
Kaplumbağayı kurtaran Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli memur Hatice Ören Durukan, “Saat 08.00 sularında Mahmutlar’da çıkan yangına müdahale sırasında bu kaplumbağayı gördüm. Ardından hemen veteriner hekim Kenan Beyi aradım. Kenan Bey, ‘Üzerine soğuk su tutarak hemen getirin bakalım’ dedi. Yangını da o arada söndürdük. Soğutma çalışmaları başladığında kaplumbağayı Kenan Beyin yanına getirdik” dedi.

‘DUYARLI OLMAMIZ GEREKİYOR’
Kaplumbağayı tedavi eden veteriner hekim Kenan Ersoy, “Bugün Orman İşletme Müdürlüğü’nden Hatice Hanım telefon açtı, bir yangında kara kaplumbağasının yandığını söyledi. Biz ilk önce ona soğuk su ve buzlu suyla yıkamasını önerdik. Akabinde de acil olarak kliniğimize getirmesini söyledik. Geldi fakat kaplumbağanın ön ve arka ayakları yanmıştı. Dışındaki kabuklar yanmıştı. Bu şunu gösteriyor, bütün vatandaşlar olarak duyarlı olmamız gerekiyor. Yangınlarda binlerce canlı yanıyor. Bu da bizim içimizi yakıyor. Bu sadece tesadüfen bulunan kaplumbağa. Belki bunlardan farklı yüzlerce kaplumbağa, kuşlar veya diğer sürüngenler yanıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Bu canları, doğayı korumamız gerekiyor” diye konuştu.

‘TEDAVİSİ TAMAMLANINCA DOĞAYA BIRAKACAĞIZ’
Kaplumbağaya uygulanan tedavi hakkında da bilgi veren Ersoy, şunları söyledi:

“Yanıkları temizledik. Yanıklar için kremlerini sürdük. Fazla yandığı için sıvı kaybı olmuştur, onun için de sıvı verdik. İleriki dönemde de 5-10 gün onu bakıma alacağız. Daha sonra doğaya bırakacağız.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Kaplumbağanın genel ve detay görüntüleri
– Kaplumbağanın tedavisinden genel ve detay görüntüler
– Hatice Ören Durukan RÖP.
– Kenan Ersoy RÖP.

HABER- KAMERA: Burcu MUTLU- Engin ANAK/ALANYA (Antalya),(DHA)

======================

Malatya’da çiftçiler kayısı ağaçlarını ilaçlıyor

MALATYA’da, kayısı üreticileri baharın gelişiyle beraber tarlaya inerek kayısı ağaçlarını ilaçlamaya başladı.

Dünya kuru kayısı üretiminin önemli kısmının yetiştiği Malatya’da kayısı ağaçlarının zararlı etkenlere karşı ilkbahar ilaçlama dönemi başladı. Baharın gelmesi, güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile beraber, Malatyalı üreticiler mesaiye koyuldu. Üreticiler ilaç atarak zorlu sürece başladı. Kayısı üretiminde ilk aşama olan ilaç atılıyor. Oldukça önemli olan tomurcuk ilacı hem kayısıyı zararlı bakterilerden koruyor hem de oluşabilecek don olayına karşılık ağaca direnç kazandırıyor. 

Kayısı üreticileri, baharın gelmesiyle birlikte ilaçlama işlemine başladıklarını belirterek, “Bundan sonra kayısı için iş başladı. Kayısıya faydası böcek giriyor, hastalığı önlüyor. Bizim işimiz bahar geldi mi başlıyor. Bugün başladık hayırlısıyla. İlaçlamayla başladık, kayısılarımızı ilaçlıyoruz. Tedbirle ilaçlıyoruz, maskemizi takarak, şapkamızı takarak. Bugün itibari ile başladık artık kayısı işçiliğimize. İlaçlama ile başladık. Bundan sonraki işlemlerimiz çapa ve ondan sonrakiler de silkeleme ve diğer işlemler. Bugün ilacı attık. Zor bir iş ama bu daha yeni başlıyor. Bundan sonra daha zor işler bizi bekliyor. Çiçek attıktan sonra çili atacağız. Çil yaparsa, 2 sefer atacağız” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Kayısı ağaçları
– Çiftçiler
– Kayısı ağaçlarının ilaçlanması
– Çiftçiler ile röp.
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Taha AYHAN-MALATYA-DHA

======================

Exit mobile version