İstanbul, 21 Nisan (DHA) – Hindistan’da Covid-19 vakalarının hızlı artması ve hastane krizine neden olmasının etkisiyle petrol fiyatları düştü. Petrol piyasalarında, vakalardaki hızlı artışın, dünyanın üçüncü en büyük petrol ithalatçısında yükselen vakaların talep baskısı yaratabileceği kaygısı yarattı.
Bunun yanında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) uyguladığı petrol üretim kısıntıları nedeniyle anti-tröst daha açılmasının önünü geçen bir tasarı ABD Kongresi’nde Hukuk Komitesi’nden geçmesi de, piyasalarda etkili oldu.
Özel bir kuruluş olan Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (American Petroleum Institute – API) verilerine göre, piyasa analistlerinin ılımlı ölçüde düşüş beklentilerine karşın, ABD genelinde ham petrol stokları 16 Nisan’da sona eren haftada, bir önceki haftaya göre 436,000 varil yükseldi.
Altın fiyatları ise, dolar ve ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki düşüşün güvenli liman yatırım araçlarından altına olan talebi artırmasıyla yükseldi.
Küresel emtia piyasalarındaki spot işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.66 düşüşle 65.23 dolar,
– Batı Teksas yüzde 0.63 düşüşle 61.90 dolar,
– altın yüzde 0.83 artışla 1,793.53 dolar,
– gümüş yüzde 2.01 artışla 26.36 dolar,
– bakır yüzde 0.40 düşüşle 9.285.00 dolar,
– platin yüzde 1.16 artışla 1,203.70 dolar,
– paladyum yüzde 3.95 artışla 2,871.15 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada, gram altın 472 liraya, çeyrek altın 777 liraya, Cumhuriyet altını da 3,100 liraya yükseldi.
Troy Kıymetli Maden’in günlük bülteninde, altının haftanın ilk gününde 1790 dolar/ons seviyesine kadar uzanmasına karşın, bu düzeyde kalmayı başaramasa da, Salı günü toparlanma çabasında hareket ettiği bir günü geride bıraktığına işaret edilerek, şöyle denildi:
“Piyasalar bir taraftan aşılanma konusundaki iyimserliği fiyatlarken, diğer taraftan rekor vaka sayısının kaydedilmesini fiyatlamaya çalışıyor. ABD tarafındaki aşılama çalışmaları hızla giderken, Hindistan gibi Asya ülkelerindeki vaka sayılarının kontrolden çıkması piyasalardaki risk algısını artırıyor.
“Bu gelişmeler hisse senedi piyasalarınca satış yönlü karşılanırken, güvenli liman altına yansıması pozitif yönlü oldu. Dünkü seansa 1771 dolar/onstan seviyesinden başlayan sarı maden, seans boyu pozitif görünümünü kaybetmeden kazançlı bir seansı geride bıraktı. 1778 dolar/onstan seansı tamamlayan sarı maden, önceki güne kıyasla 0,4 kazancı hanesine yazdı.
“Gümüş ise yatay denecek bir günü geride bırakırken, altının yükselişine eşlik edemedi. 25,82 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan beyaz maden, 26 dolar/onsun üzerini denemesine rağmen bu seviyede kalmayı başaramadı ve beyaz maden önceki güne kıyasla yerinde saymış oldu.
“Platin, dünkü seansı kırmızıda kapatarak dört günlük rallisinin ardından zararda bir günü geride bırakmış oldu. Seansa 1212 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan kıymetli maden, 1190 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 1.8 kayıp yazmış oldu.
“Paladyum, rekor kaydetme çabasının ardından dünkü seansta platinle birlikte kırmızıda bir günü geride bıraktı. 2812 dolar/ons seviyesinde seansa başlayan paladyum, 2762 dolar/ons seviyesinden seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine 1.75 kayıp yazdı.
“Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda altın işlemler 0.50-1.00 dolar/onsla gerçekleşirken, Borsa İstanbul’da işlem hacmi düşük seyretti. Toplamada 1.262 kg altın, 7.922 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.”