1) MANİSA’DA TARIM İŞÇİ TAŞIYAN MİDİBÜS İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 4 ÖLÜ, 6 YARALI
MANİSA’nın Salihli ilçesinde şerit ihlali yapan otomobil ile işçi servisi yapan midibüs çarpıştı. Otomobilin tarlaya savrulduğu, midibüsün ise şarampole devrilerek yan yattığı kazada 4 kişi öldü, 6 kişi de yaralandı. Kaza, saat 20.30 sıralarında Salihli – Alaşehir karayolu Kantar mevkisinde meydana geldi. Alaşehir yönünden Salihli istikametine seyir halinde olan Ramazan Çetinkaya (67) yönetimindeki 35 BUF 96 plakalı otomobil, kontrolden çıktı. Çetinkaya’nın direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil şerit ihlali yaparak karşı yönden gelen İsmail Uçar yönetimindeki 45 J 4756 plakalı işçileri taşıyan servis midibüsü ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle midibüs şarampole devrilerek yan yatarken, otomobil ise takla atarak yol kenarındaki üzüm tarlasına savruldu. Can pazarının yaşandığı kazayı gören diğer sürücüler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Otomobilde sıkışan 2 kişi itfaiye ekibi tarafından çıkarıldı. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde otomobil sürücüsü Ramazan Çetinkaya ve eşi Hayriye Çetinkaya (61) ile midibüs sürücü İsmail Uçar ve yolculardan Mahmut Bozkurt’un yaşamını yitirdiği belirlendi. Kazada yaralanan 6 kişi ise sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastanelere kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.
Görüntü Dökümü:
————————–
-Kaza yerinden görüntü
-Polis ekiplerinden görüntü
-İtfaiye ekiplerinden görüntü
-Genel ve detay görüntü
Haber – Kamera: Hasan YİĞEN – Emre SAÇLI / SALİHLİ, (Manisa), (DHA)
===================================================
2) BAKAN ÖZER AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANLIĞI’NI ZİYARET ETTİ
BAKAN ÖZER: YÜZ YÜZE EĞİTİMİ BAŞLATMAK İÇİN YOĞUN BİR ÇABA İÇİNDEYİZ (2)
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İzmir Valiliği’nde gerçekleştirilen toplantının ardından AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Programa AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, ilçe başkanları ve teşkilat yönetimi katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaretin ardından Bakan Özer’in Ankara’ya doğru hareket etmek için bölgeden ayrılacağı öğrenildi.
Görüntü Dökümü:
————————–
-Ziyaretten genel detay görüntü
Haber: Hande NAYMAN Kamera: Ahmet Turhan ALTAY/ İZMİR, (DHA)
===================================================
3) KILIÇDAROĞLU EVİ YANAN AİLEYE BELEDİYENİN 5 GÜNDE YAPTIĞI YENİ EVİN ANAHTARINI VERDİ
KILIÇDAROĞLU: VATANDAŞIN CEBİNDEN TEK KURUŞ ÇIKMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ (2)
Muğla’nın Marmaris ilçesinde, orman yangınlarından en çok zarar gören kırsal Osmaniye Mahallesi’nde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangında evi yanan aileye; belediye tarafından 5 günde yaptırılan evin anahtarını teslim etti. Muğla ve ilçelerinde yanan ormanlarda incelemelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 17.00’de Marmaris ilçesinin 35 kilometre kırsalında bulunan ve yangında en çok zarar gören Osmaniye Mahallesi’ne geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ve CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ve partililer Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na eşlik etti.
‘DOĞA KENDİNİ YENİLİYOR, BİZ MUTLU OLUYORUZ’
Kılıçdaroğlu, Dereözü mevkinde durarak yanan ormanda tekrar filiz vermeye başlayan alanda incelemelerde bulundu. Yeşillenen bir ağacın fotoğrafını çeken Kılıçadaroğlu, “Doğa kendini yeniliyor, biz mutlu oluyoruz. Doğa güçlü biz de güçlü olmak zorundayız” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra Osmaniye Mahallesi’ne geçti. Burada ilk olarak Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangın sırasında ve sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı. Yangının ilk dakikasından itibaren tüm belediye yönetimi ve çalışanlarının teyakkuzda olduğunu söyleyen Oktay, “Sizlerin de desteği ile el birliğiyle bu felaketi atlattık. Şimdi önümüze bakıyoruz. Umudumuzu hiç kaybetmeden eski güzel günlere döneceğimize yürekten inanıyoruz” dedi.
EVİ YANAN AİLEYE YENİ EVİN ANAHTARINI VERDİ
Belediyenin çalışmalarını takip ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Başkan Oktay ve ekibini tebrik etti. Kılıçdaroğlu, sunumun ardından yangında evleri tamamen yanan Yılmaz ailesinin Marmaris Belediyesi tarafından hayırseverlerin desteğiyle hiç bir ücret alınmadan 5 günde yapılan ve 300 bin liraya mal olan 65 metrekare yeni evinin anahtarını verdi. Medine ve Yusuf Yılmaz çifti ile çocukları Merve ve Meryem’in konuğu olan CHP Lideri, burada çay içti ve ev halkı ile sohbet etti. Çıkışta mahalle sakinleri ve partililerle hatıra fotoğrafı çektiren Kılıçdaroğlu, beraberindeki partililerle birlikte Köyceğiz ilçesine gitti.
Görüntü Dökümü:
————————–
Kılıçdaroğlu’nun yanan alanda filizlenen bitkilerin fotoğrafını çekmesi genel görüntü
Osmaniye Mahallesi’nde Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın yangınlar ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında genel heyete brifing vermesi
Belediye tarafından yaptırılan evin anahtarını çocuğa teslim edip aileyle içerde oturması,çay ikramı
Kılıçdaroğlu’nun vatandaş ve partililerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirip ayrılması
Haber-Kamera Ali GÜNDOĞAN MARMARİS,(MUĞLA),(DHA)
===================================================
4) MİRAS YÜZÜNDEN TARTIŞTIĞI AĞABEYİNİ ÖLDÜRDÜ
BURSA’da Elfer İlkbahar (53), miras yüzünden tartıştığı ağabeyi Alaaddin İlkbahar’ı, (58) başına doğalgaz borusuyla vurarak öldürdü. Cinayet zanlısı Elfer İlkbahar, olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alındı. Olay, saat 19.20 sıralarında merkez Yıldırım ilçesi Yeşilyayla Mahallesi 13. Meriç Sokak’taki 3 katlı bir binanın giriş katında meydana geldi. Elfer İlkbahar, aralarında miras yüzünden husumet bulunan ağabeyi Alaaddin İlkbahar’ın kapısına gitti. İlkbahar kardeşler arasında miras için başlayan tartışma kısa sürede büyüyerek kavgaya döndü. Alaaddin İlkbahar, kardeşi kapıda beklerken eve girip mutfaktan bıçak aldı. Bıçağı gören Elfer İlkbahar ise binanın girişindeki doğalgaz borusunu sökerek ağabeyine saldırmaya başladı. Başına aldığı darbelerle kanlar içinde kalan Alaaddin İlkbahar, yere yığıldı. Durumu gören ailesi polise ve sağlık ekiplerine bilgi verdi.
ŞÜPHELİ KARDEŞ OLAY YERİNDE GÖZALTINA ALINDI
İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaptıkları ilk muayenede Alaaddin İlkbahar’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Olayla ilgili inceleme yapan Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, olay yerinde bekleyen şüpheli Elfer İlkbahar’ı gözaltına alındı. Şüpheli ifadesi alınmak üzere emniyete götürülürken, Alaaddin İlkbahar’ın cesedi ise savcı incelemesinin ardından adli tıp morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Görüntü Dökümü:
————————–
-Olay yerinden görüntü
-Ambulanstan görüntü
-Polis ekiplerinden görüntü
-Detaylar
Haber-Kamera: Derya EVREN / BURSA, (DHA)
===================================================
5) 150’İNCİ YILINDA OSMANLI BELGELERİ IŞIĞINDA TROYA KAZILARI SERGİSİ AÇILDI
ÇANAKKALE’deki 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi’nde, 150’inci yılında Osmanlı belgeleri ışığında Troya Kazıları sergisi açıldı. Troya Müze Müdürü Rıdavn Gölcük, “Troya’nın, Troya hazinelerinin elimizde kalabilmesi için gereken her ne varsa başarılı bir eski eser korumacılığı mücadelesi vermiş ve bu sergiyle bu az bilinen mücadeleyi tanımış olacağız” dedi. Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise, “Türkiye’de yapılan ilk Schliemann sergisi” diye konuştu.Troya Müzesindeki sergiye, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, ÇOMÜ Tarih Bölümünden Prof. Dr. Ali Sönmez ve çok sayıda davetli katıldı.Müze girişinde sergiye katılan protokol üyelerine Müze Müdürü Rıdvan Gölcük tarafından sergi hakkında kısa bir bilgi verildi. Ardından Troya Müzesi ikinci katındaki yürüyüş rampasında yer alan toplam 30 belgenin yer aldığı, kazıların 150’inci yılında Osmanlı belgeleri ışığında Troya Kazıları sergisi katılımcılara Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Prof. Dr. Ali Sönmez tarafından anlatıldı.Bu yıl Troya Kazılarının 150’nci yılı olduğu belirten Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, kazı öncesi hukuki çalışmalar ve ortaya çıkarılan eserler hakkında şu bilgiyi verdi:”Troya Kazıları bundan 150 yıl önce 29 Haziran 1871 günü alınan izinle başlamıştı. Bu 150 yıl içinde kazılar bir çok kez tartışmaya sebep oldu. Bu tartışmalara bakarken de çoğunlukla çeşitli kaynaklardan yararlanıldı. Ana kaynaklarından birisi ise Heinrich Schliemann’ın günlükleriydi. Fakat açtığımız bu sergide Troya Kazılarına farklı bir açıdan bakmayı deniyoruz. Bu kez Troya Kazılarına Osmanlı arşivleri ışığında bakıyoruz. Kazı izinleri nasıl verildi. Nasıl devam etti. Eserler yurtdışına çıkarıldığında ne oldu bu açıdan bakıyoruz. Küçük bir örnek vermek gerekirse, kazılar başlamadan sadece 2 yıl önce bizim bir eski eser kanunumuz vardı. Bu eski eser kanunu, eserlerin yurtdışına çıkartılmasını yasaklıyordu. Fakat özel mülk içinde bulunan eserlerin ise sahibinin olabileceğini söylüyordu. Schliemann Saffet Paşa’nın çıkarttığı bu kanunla kazısına başladı. Ve kazıya başlamadan kısa bir süre önce Saffet Paşa kazıdan sadece 9 gün önce Troya arazisini kamulaştırdı. Yani bu ne demek, eğer Schliemann o araziyi alabilseydi, çıkan herşey onun olacaktı. Fakat Saffet Paşa orayı kamulaştırdı ve çıkanların tamamı devlet malı olmak zorunda oldu. Bu kamulalaştırma sadece Hisarlık arazisinin kamulaştırılması değil Troya’nın mülkiyetinin, Troya kültürünün kamulalaştırılması gibiydi. Peki belgeler bize başka ne söylüyor. Bizim bir eski eser kanunumuz var dedik. Troya arazisi kamulaştırıldı dedik. Ardından eserler kaçırıldığında burada bir hukuk mücadelesi başlatılıyor. Ve bu hukuk mücadelesi dünyadaki ilk eski eseri geri kazanma davasıdır. Bu kadar önemli bir konu Osmanlı arşivlerinden bu davanın tüm seyrini izleyebilmek mümkün. Osmanlı Devleti bu konuya hiç yabancı durmamış. Kanun çıkartmış. Kamulaştırma yapmış. Eserler bizim kalabilsin diye. Dava açmış, uluslararası protestolar yayınlamış. Hafiyeler tutmuş. Troya’nın, Troya hazinelerinin elimizde kalabilmesi için gereken her ne varsa başarılı bir eski eser korumacılığı mücadelesi vermiş ve bu sergiyle bu az bilinen mücadeleyi tanımış olacağız.”Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise, “Bu yıl Troya resmi kazılarının 150’inci yılı. Bu nedenle Troya Müzesinde özellikle Schliemann dönemi kazılarını ele alan bir sergi düzenledik. Bu serginin amacında özellikle 1871’de başlayan Schliemann kazılarının, Schliemann’ın 1890’da ölmesine kadar geçen olayları Osmanlı belgeleriyle yeniden ele almak, yeniden değerlendirmek ve burada daha çok Osmanlı Devleti’nin Troya’ya karşı tutumu, Troya eserlerini karşı tutumu bunu Osmanlı belgeleriyle yorumlayarak yaptık. Ve aslında bu da Türkiye’de yapılan ilk Schliemann sergisi. Özellikle bu sergiden ve burada kullandığımız belgelerden çıkan sonuç, Osmanlı Devleti’nin o dönemin tüm zorlu koşullarına rağmen hem Troya’yı korumak, hem Troya’da çıkan eserleri korumak ve çalınan eserleri o dönemde hukuki yollardan geri getirmek için büyük çaba sarf ettiğini görüyoruz” diye konuştu.ÇOMÜ Tarih Bölümünden Prof. Dr. Ali Sönmez, “Kültür Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirmiş olduğumuz Schliemann’ın Truva’da gerçekleştirmiş olduğu 150’ncı yılı kazılarının sergisindeyiz. Aslında Schliemann ve Truva hazinelerinin kaçırılışı, Osmanlı arşiv belgeleri bağlamında incelenmiş bir konu değil. Biz daha ziyade günümüze kadar Schliemann’ı ve Truva hazinelerini Schliemann’ın kazı günlükleri, raporları ve yabancı yayınlardan biliyoruz. Bu yayınlara baktığımızda bir hikaye ortaya çıkıyor. Bu hikayenin diğer kanadı olan Osmanlı Devleti’nin bakış açısı, Osmanlı Devleti’nin Truva hazineleriyle ilgili yapmış olduğu mücadele günümüze kadar çok fazla araştırılmış değildi, karşılaştırmalı bir çalışma yapılmadı. Oysa biz arşiv belgelerini ortaya koyduğumuzda çok farklı bir hikaye ile karşılaştık. Yani bugün kahraman olan medeni aleme Truva eserlerini kazandırdığı iddia edilen Schliemann’a Osmanlı arşiv belgelerinden baktığımızda aslında Schliemann’ın hiçte anlattığı gibi Osmanlı Devleti’nin nizamnameyi ihlal etmediğini yine arşiv belgelerine baktığımızda Schliemann’ın bu eserleri kaçırmak için nasıl bir organizasyon kurduğunu yine eserlere baktığımızda üzerinde hiç durulmayan Osmanlı Devleti’nin ilk eski eser davasını Atina’da başlattığını, 10 ay süren bu dava sonucunda aslında Schliemann’ın Yunan temyiz mahkemesinden nasıl ceza aldığını yani eserleri kaçırdığı için mahkum olduğunu bunların hepsini çok net görebiliyorsunuz. Biz bu sergide 1869’dan ilk eski eser nizamnamesinden Schliemann’ın ölüm tarihine kadar 1890’a kadar olan süreci 30 belgelik Osmanlı arşivinden hazırladığımız bu sergi ile kamuoyunun gündemine sunmak istedik. Çünkü önümüzdeki 2022 yılı Schliemann’ın aynı zamanda 200’ncü doğum yılı. Avrupa’da ve tüm dünyada Schliemann yine anılacak yine gösterilecek. Belgeseller, tartışmalar, konferanslar yapılacak. Bizde bunlara Osmanlı tarafı olarak Osmanlı belgeleriyle bir cevap vermek istiyoruz. Baktığınız zaman Osmanlı arşiv belgelerinde ilginç olan hususlardan bir tanesi Schliemann’ın geçtiği her yerde ‘aşıran’ Schliemann ifadesini görürsünüz. Yani Osmanlı kolektif hafızası bürokratik dili Schliemann bir çalan hırsız olarak nitelendirmiştir. Fakat bu süreç içerisinde 1890’lardan günümüzde geldiğimizde öyle bir algı operasyonu ortaya çıkmıştır ki Schliemann bir kahramandır. Maalesef Osmanlı’nın vermiş olduğu Truva eserlerinin geri getirilmesi bununla ilgili mücadelede hiç göz önünde değildir. Bu sergiyle bu Schliemann’a Truva eserlerine, Osmanlı’nın Truva eserlerine bakış açısına farklı bir açıdan yaklaşmak ve insanları bilgilendirmek istiyoruz. Umarım bu isteğimiz yerine gelir ve herkes tarafından takdir görür” diye konuştu.150’inci yılında Osmanlı belgeleri ışığında Troya Kazıları sergisi, 1 Kasım’a kadar açık kalacak.
Görüntü Dökümü:
————————–
-Troya Müzesinden görüntüler.
-Sergiden genel ve detay görüntüler.
-Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ile röp.
-Troya Kazı Başkanı Prof Dr. Rüstem Aslan ile röp.
-Prof. Dr. Ali Sönmez ile röp.
-Serginin gezilmesinden genel ve detay görüntüler.
Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ- Nedim BAYHAN / ÇANAKKALE, (DHA)
===================================================