HABEROLDUK YURT BÜLTENİ- 7 

haberolduk-yurt-bulteni-7-nhLsTuY9.jpg

ÇAYBOĞAZI BARAJI’NIN DİBİ GÖRÜNDÜ
 
ANTALYA’nın Kaş ilçesine bağlı Gömbe Yaylası’ndaki Çayboğazı Barajı’ndaki su dip seviyelere indi. Büyük bölümü tarlayı andıran baraj ile ilgili Gömbe Mahallesi Muhtarı Süleyman Kocakehya “İlk kez bu kadar kurak bir dönem yaşadık” dedi.

Kaş’a bağlı Gömbe Yaylası’ndaki Gömbe ve Elmalı ovalarına hayat veren Çayboğazı Barajı’nın dibi göründü. Kuraklık ve yetersiz yağış nedeniyle barajın kapakları kapatıldığı için iki ovaya da su verilemiyor. Geçen yıllarda Gömbe ve Elmalı ovalarındaki meyve bahçelerine, seralara en az 5 kez su verilen barajdan bu yıl sadece 2 kez su verilebildi. Barajın kapakları ise ağustos ayının sonunda su kalmayınca kapatıldı. 56 milyon metreküp su depolama kapasitesi olan toprak gövde tipindeki barajda, şu an 200-300 bin metreküp arasında su bulunuyor. Kalan su ile baraj gölündeki canlı varlığı sürdürülmeye çalışılıyor. Barajdan Gömbe ve Elmalı ovalarındaki 13 bin 848 hektarlık arazi sulanıyor. Her sulamada yaklaşık 5 milyon metreküp su kullanılıyor.
İlk kez bu kadar su kıtlığı çekilen baraj ise tarla görünümü dikkat çekiyor. Şu anda ‘su zengini’ olarak bilinen Gömbe Yaylası’ndaki kaynaklardan baraja bir damla su gelmiyor. Baraj yatağının özellikle kuzey bölümünün her yerine araçlar inebiliyor. Baraj altında kalan bir yapı ise tam anlamıyla ortaya çıkmış durumda. Barajı en alt bölümüne araçları ile inen vatandaşlar, kalan suda yaşam savaşı veren balıkları tutuyor. Barajın bu şekilde kuruması, gelecek yıllar için de büyük bir tehlikenin habercisi. Tek umut; kışın Toroslara yağacak kar. Barajın kurumasının nedeni de geçen iki yılda yeterli karın yağmaması olarak görülüyor.
‘ARTIK TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR’
Gömbe Mahallesi Muhtarı Süleyman Kocakehya, “İlk kez bu kadar kurak bir dönem yaşadık. Daha önce de yaşandı ama daha önceleri çiftçimize 4-5-6 kere sulama yaptırılıyordu. O yüzden eksiliyordu. Ama bu yıl barajımızın seviyesinin yüksek olmaması dolayısıyla üçüncü sulama suyu zor verildi. Hatta mesafeler açıldı. Daha önce 20 günde veriliyorsa bu bir ay, 40 günü buldu. Çoğu yerlerde üçüncü sulamayı yapamadı. Daha önceleri suyu ile meşhur olan Gömbe’de artık tehlike çanları çalıyor. Barajımız toprak oldu. Önümüzdeki yıllarda bol kar olmasını temenni ediyoruz. Tek umudumuz kar yağışında” diye konuştu.
Barajda balık tutan çiftçi Hüsnü Acar, “Barajda su kalmadı. Kışın kar yağarsa barajımız dolacak. Çiftçimizin yüzü gülecek. Şu anda çiftçimiz rezil durumda” dedi.

Görüntü dökümü
————–
– Gömbe Yaylası
– Baraj su ile doluyken görüntüler
– Barajın boşalmış hali ile hava görüntüleri
– Barajın boşalmış hali
– Barajın yer görüntüleri
– Tarlayı andıran bölgeler
– Göstergeler
– Balık tutanlar ve kıyıdaki bir tekne
– Röportajlar
HABER- KAMERA: Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)-   

================================

DARICA SAHİLİNDE EL VE AYAKLARI BAĞLI, İŞKENCE GÖRMÜŞ ERKEK CESEDİ BULUNDU
 
KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde, sahile vuran bir erkek cesedi bulundu. El ve ayak bilekleri plastik kelepçeyle bağlı, üzerinde işkence izleri olan kişinin çuvala konulup denize atıldığı belirlenirken, kimliğinin tespiti için çalışma başlatıldı.
Sabah saatlerinde Darıca Piri Reis Mahallesi Yelkenkaya Caddesi’nde, köpeğini gezdiren kişi, sahile vuran cesedi görünce polise haber verdi. Olay yerine gelen polis inceleme başlattı. Ayaklarında halat, ayak ve el bileklerinde plastik kelepçe bulunan, çürümeye bağlı olarak vücudunda tam belirli olmamakla birlikte işkence izleri olan kişinin çuvala konulup denize atıldığı belirlendi. Üzerinde atlet ve pijama olan kişinin yaklaşık 10 gün önce öldüğü tahmin edildi. Erkek cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Ölen kişinin kimliğini belirlemek için çalışmalar devam ediyor.

Görüntü Dökümü
————————-
Olay yerinden görüntüler
Cenaze aracından görüntüler
Haber-Kamera: Erol POLAT/DARICA (Kocaeli), (DHA) 

=================================

İZMİR’DE ORMAN YANGINI

İZMİR’in Dikili ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.
Dikili’nin kırsal Gökçeağıl Mahallesi, Aşıklar Şelalesi mevkiindeki ormandan, bugün saat 11.30 sıralarında dumanlar yükselmeye başladı. İhbar üzerine bölgeye, 6 arazöz, 2 su tankeri, 1 dozer, 2 yer ekibi ve 2 helikopter sevk edildi. Henüz çıkış nedeni belirlenemeyen yangında, alevlerin tarım arazilerine sıçramaması için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

İZMİR, (DHA)

===============================================================

EVLAT NÖBETİNDEKİ ANNE: EĞER GELMEZSEN SÜTÜMÜ SANA HELAL ETMEYECEĞİM
 
DİYARBAKIR’da çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığını öne süren 233 aile, evlat nöbetinde 748’inci güne girdi. 6 yıldır oğlu Baran’ı aradığını söyleyen Solmaz Örünç “Ölmeden seni göreyim, oğlum eğer gelmezsen sütümü sana helal etmeyeceğim” dedi.
3 Eylül 2019’da HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığını öne süren ailelerin başlattığı evlat nöbeti, 233 aile ile birlikte sürüyor. 2015 yılında kaçırılan oğlu Baran için Van’dan gelen ve oturma eylemini sürdüren Solmaz Örünç, evladını HDP’nin kaçırıp PKK’ya teslim ettiğini söyledi.
‘6 YILDIR OĞLUMU ARIYORUM’
Son nefesine kadar oğlunun peşini bırakmayacağını belirten Örün, şunları söyledi:
“Çocuklarımızı çalan partinin önündeyiz. Bizim çocuklarımızı alıp PKK’ya götürdüler. PKK olmasa HDP olmaz. Benim oğlumu versinler. Oğlumu istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. Yeter artık, eşkıya olmuşlar düşmüşler çocukların peşine. 6 yıldır Baran’ımdan ayrıyım, ne gecem gecedir, ne gündüzüm gündüz. 6 yıldır oğlumu arıyorum, 2 yıldır buradayım. Öncesinde Kandil’e gittim, her yere gittim. Baran’ın peşini son nefesime kadar bırakmayacağım ve oğlumu alacağım. Baran’ımı onlara yem etmeyeceğim. Bütün anne babalar gözyaşı döküyor. Ne hakları var? Baran oğlum, hepimiz seni çok özledik. İki tane yeğenin var. Çocukların hatırı için dön gel. Artık dayanamıyorum, bu hasret bitsin. Benim sesimi duyuyorsan gel, adalete teslim ol. Onlar seni kandırıyorlar. Ceza var diyorlar, ceza yoktur. Bak 32 kişi gelip teslim oldu, bir gün bile kelepçe takmadılar ve ailelerine teslim ettiler. Gel, o sevinci sen de bana yaşat. Ölmeden seni göreyim, oğlum eğer gelmezsen sütümü sana helal etmeyeceğim. Ölsem ‘ah Baran’ diye gözü açık gideceğim.”

Görüntü Dökümü
————————-
HDP il binası önü
Eylem çadırı
Ailelerin bekleyişi
Solmaz Örünç ile röp
Genel ve detay
Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN-Nurettin FİDANCAN/DİYARBAKIR, (DHA)

================================

BİTLİS’TE 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI
 
BİTLİS’te 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen programla kutlandı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Üsteğmen Ayşe Bakan yaptı. Programa Bitlis Valisi Oktay Çağatay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İbrahim Güven, Bitlis Belediye Başkan Vekili Maşallah Kara, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, kurum amirleri, öğrenciler ve gaziler katıldı.
Atatürk Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen program Atatürk anıtına çelenklerin sunulması ile başladı. Saygı bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Komutanlığı’nda görevli Üsteğmen Ayşe Bakan yaptı. Gaziler Derneği Başkanı Medeni Solmaz’ın yaptığı konuşmanın ardından program asker ve öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından sona erdi.

Görüntü Dökümü
————————-
-Vali Oktay Çağatay ve Protokolden görüntü
-Programa katılan askeri birlikler ve kurum amirlerinden detay
-Çelenklerin sunulması
-İstiklal Marşının okunması
-Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar
-Şiirlerin okunması
-Özel ve genel detaylar

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)

================================

VATANI İÇİN GAZİ OLDU, MİLLETİ İÇİN ÖĞRETMENLİK YAPIYOR
 
ŞIRNAK’ta 1995’te vatani görevini yaparken Cudi Dağı’nda teröristlerle girilen çatışmada mayına basıp sağ bacağını kaybeden ilkokul öğretmeni Ahmet Durmaz (51) gazi oldu. Gazilere memurluk hakkının tanınmasıyla mesleğine geri dönen, 13 yıldır sınıf öğretmeni olarak görev yapıp yüzlerce öğrenciyi mezun eden Durmaz, “Bu vatanın sınırlarını kanımızla çizdik. ‘Ben gazi oldum, işim bitti’ diye kenara çekilmedim. Severek yaptığım mesleğimi sürdüreceğim” dedi.

Tokat’ta yaşayan Ahmet Durmaz, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi’ni bitirdikten sonra ilkokul öğretmenliğine başladı. 1995’te mesleğini sürdürürken vatani görevini yapmak için askere giden Durmaz, yedek subay olarak görev yaptığı Şırnak’ta Cudi Dağı bölgesinde operasyonda mayına basarak sağ bacağını diz altından kaybetti. Ankara GATA’da uzun süre tedavi gördükten sonra memleketi Tokat’a dönen Durmaz, protez kullanmaya başladı. O dönemki yasaya göre memurluğa dönmesi halinde gazilikle ilgili haklarını kaybedeceğinden işçi statüsünde kamu bünyesindeki bir fabrikada işe girdi. Gazilere memurluk hakkının tanınmasıyla 2008 yılında öğretmenlik mesleğine geri döndü. Evlenip 3 çocuk sahibi olan Durmaz, meslek hayatında şimdiye kadar yüzlerce öğrenciyi mezun etti.
‘SEVMEYEN BİRİSİ, ÖĞRETMENLİĞİ YAPAMAZ’
Tokat merkezindeki Gülbahar Hatun İlkokulu’nda görevini sürdüren gazi öğretmen Ahmet Durmaz, “Fakülteden öğretmen olarak mezun oldum. Öğretmenliğe başladıktan sonra her Türk insanı gibi zamanımız gelince vatani görevimizi yapmaya gittik. Vatani görevimizi yaparken Şırnak Cudi Dağı’nda 24 Mayıs 1995 tarihinde çatışma sırasında mayına basarak sağ ayağımı kaybettim ve gazi oldum. ‘Ben gazi oldum, işim bitti’ diye bir kenara çekilmedim. Bir süre o zamanki yasalar gereği fabrikada çalıştım. 13 yıl sonra da yeniden mesleğime döndüm. O kadar emek harcadım, çünkü 20 yıllık bir eğitim hayatımız var. Çok zordu, şimdiki gibi değildi eğitim hayatı. Sevmeyen birisi öğretmenliği yapamaz. Bir öğretmen öncelikle çocukları sevecek. Çocukları seven bir insan da bu meslekten kopamıyor. Hatta yıllar geçtikçe de çocuklaşıyor. Şu anda ben yaşım ilerledikçe daha da çocuklaşıyorum, gençleşiyorum. O yüzden mesleğime devam ediyorum. Sonuna kadar da devam edeceğim” dedi.
‘HERKES BU TOPRAKLARA SAHİP ÇIKSIN’
Her Türk insanının topraklarına sahip çıkması gerektiğini anlatan Ahmet Durmaz, “Biz toplumda bu işin gururunu, onurunu yaşıyoruz. Biz bu topraklarda binlerce yıldır yaşıyoruz. Binlerce şehit ve gazi ailesi gelmiş, geçmiş. Biz de onlardan biriyiz. Daha bu topraklarda binlerce şehit ailesi gelecek, gazi olacak. Topraklarımız o kadar değerli ki her doğan çocuk bir şehit, gazi adayı, şehit ve gazi annesi adayı, gazi anne ve baba adayı. Topraklarımıza sahip çıkalım. Gencimiz, yaşlılarımız herkes bu topraklara sahip çıksın, çünkü cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz. Bu vatanın topraklarını, sınırlarını kanımızla çizdik. Bu topraklarda yaşadığımız müddetçe gazimiz de bitmez, şehidimiz de bitmez. O yüzden bizim görevimiz şu, gazilerimizi de unutmayacağız, şehitlerimizi de, şehit anne ve babalarını da unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
‘MUTLU BİR HAYATIM VAR’
Gazi olduktan sonra bir süre hayatındaki planları ertelemek zorunda kaldığını belirten Durmaz, “Öğretmenliğe başladıktan sonra askere gittim. Bizde gelenektir, askerliğini yapmadan evlenilmez. Askerliğimi bitireyim öyle evleneyim istedim. Önce askerliğimizi yapalım dedik ama tabi gazi olunca bu planlara bir süre ara verdik. 25 yaşlarındasınız, psikolojik olarak belli bir boşluk oluşuyor. Vatan millet için gazi olmanın gururunu yaşıyorsunuz. Gazi olduktan bir süre sonra evlendim. Şu anda 3 çocuğum ve mutlu bir hayatım var. Ben normal bir insanım zaten. Hayatımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
‘GAZİ OLMASI BİR ŞEREF’
Meliha Durmaz ise gazi öğretmen eşiyle gurur duyduğunu belirterek, “Evlenmeden önce ‘gazidir, evlenmeyeyim ileride sıkıntı olur’ diye bir düşüncem olmadı. Allah’a binlerce şükür ki bana gazi eşi olmayı nasip etti. Çok mutluyuz. Hiçbir problem yaşamadım. Gazi olması bir şeref. 3 tane evladımız var. İnşallah onları da vatana, millete hayırlı bir evlat olarak yetiştirebilirsek en büyük mutluluk bizim için” dedi.

Görüntü Dökümü:
-Gazinin okulundan görüntüler
-Sınıfta öğrencileri ile birlikte görüntüleri
-Onlarla ilgilenmesi
-Evinden görüntüler
-Gazilik madalyası
-Eşi ile birlikte görüntüleri
-Askerlik fotoğrafları
-Ahmet Durmaz’ın açıklamaları 
-Eşi Meliha Durmaz’ın açıklaması
Haber-Kamera: Fatih YILMAZ-Halil İbrahim YEL/TOKAT, (DHA)  
 

Exit mobile version