Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nin Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nde bu hafta ormancılık haftası nedeniyle “Türkiye Orman Köyleri/Köylülerinin Sosyo-Ekonomik Çözümlemesi” başlıklı konferans düzenledi.
Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi İdris Durusoy’un yaptığı çevrim içi programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Orman Haftası’nı kutlayarak başladığı konuşmasında, Üniversitenin davetini kırmayarak, bilgi ve deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker’e teşekkür etti.
Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, orman köylerinin önemine değinerek, onların sürekli desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nde 1937 yılında ilk defa çıkarılan 3116 sayılı Orman Kanunu ile orman köylülerinin yakacak ve yapacak odun odaklı yararlanmalarının yasal güvenceye kavuşturulduğunu söyleyen Türker, 1970’li yılların başında kırsal kesimin kalkındırılmasını sağlayacak Orman ve Köy İşleri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu bilgisini paylaştı.
Türk Ormancılık sektörünün iki temel sorununu da ifade eden Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, bu sorunları; orman köylülerinin kırsal fakirliği ve ülke ormancılık sektöründe odun hammaddesi arz yetmezliği olarak sıraladı. Ayrıca her iki sosyo-ekonomik özellikli sorunun temelinde, ülke ormancılığında bir türlü sağlıklı yapıya kavuşturulamayan orman köylü ilişkilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Dünya Bankası-OGM ortak himayesi ve UDA tarafından orman köyleri ve köylüleri desteklemek amacıyla projeler üretildiğini söyleyen Türker, kırsal kesimde yaşayan kişilerin gelirlerinin artırılması için çalışmalar yapıldığını da söyledi.
Programda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, kendisine bu fırsatı verenlere teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.