Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Özel öğrenciler, atıklardan ürettikleri toprakla çiçek yetiştiriyor – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Özel öğrenciler, atıklardan ürettikleri toprakla çiçek yetiştiriyor

Özel öğrenciler, atıklardan ürettikleri toprakla çiçek yetiştiriyor

featured
service

Salih BÜYÜKSAMANCI- Adem YILDIZ/KONYA, (DHA)- KONYA’daki Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu’nda eğitim gören özel öğrenciler, atık çay posasını, dökülen yaprakları ve biçilen çimleri kompost toprağa (atıkların öğütülerek doğal gübreye dönüşmesi) dönüştürüyor. Bu toprakla da okulun bahçesindeki serada çeşitli bitkiler yetiştiriliyor. Okul müdürü Meral Akpınar, öğrencilerin, toprak ve yetiştirdiği bitkiler sayesinde hem terapi yaptığını hem de toprağın çiçekçilere satılması ile döner sermaye aracılığıyla öğrencilere katkı sağlandığını belirtti.  
Meram ilçesinde, Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu tarafından yürütülen ve geri dönüşüm yoluyla kompost toprak yapımını içeren ‘KOP ile Doğaya Dönüşüm Projesi’ model çalışma oluyor. Atık çay posası, yapraklar hatta çimlerden kompost toprak elde ediliyor. Öğrenciler, elde ettiği bu toprakla da öğretmenleri öncülüğünde okulun bahçesindeki serada çeşitli bitkiler yetiştiriyor. Proje sayesinde özel eğitim öğrencilerine, modern sulama yöntemleri ve tarımda sürdürülebilirlik konusunda eğitimlerin verilmesi amaçlanıyor.
‘ÇİÇEKÇİLERE GÖNDERİYORUZ, KATKI SAĞLIYOR’
Okul müdürü Meral Akpınar, 16 öğrencinin Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında, Macaristan ile Viyana’ya gittiğini ve orada atıkların boşa gitmediğini ve tüm okullarda kompost toprak yapıldığını görünce aynı projeyi kendi okullarında hayata geçirdiklerini belirtti. Akpınar, ”Proje için KOP’a başvurduk ve projemiz kabul edildi. Kompostu tanıtmak için çok çalıştık, mücadele ettik. Kompost  doğada yetişen çay posası, yaprak ve çim gibi bitkileri burada biriktirip aldığımız  makine aracılığıyla toprak üretmeye başladık. Konya Büyükşehir Belediyesi de bize önemli ölçüde destek veriyor. Burada kendi toprağımızı üreterek, kendi seramızda, kendi bitkilerimizi yetiştirerek, kendi saksılarımızı yaparak öğrencilerimize terapi veriyoruz. Yaptığımız toprakları aynı zamanda döner sermayemiz kapsamında satıyoruz. Birçok çiçekçiye gönderiyoruz. Bu da öğrencilerimize katkı sağlıyor” diye konuştu. 
Uygulamanın, öğrencilerin bitkileri öğrenmesine de aracı olduğunu kaydeden Akpınar, ”Sebze ve meyveleri bir araya topladık. Çünkü çoğu öğrencimiz, çileğin nerede yetiştiğini bilmiyor. Marulun, soğanın ve sarımsağın nerede yetiştiğini bilmeyen öğrencilerimiz var. Biz bunları öğretmek için yapıyoruz. Hatta yaz ayında öğrencilerimizle birlikte menemen partisi veriyoruz. Bu tarz etkinliklerimize de yer veriyoruz” dedi. 
‘TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OKUL’
Meral Akpınar, üreten bir okul olduklarını belirterek, ”Tüketen değil, üreten bir okuluz.  Saksıdan toprağa kadar her şeyi kendimiz yapıyoruz. Bu şekilde ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Biliyorsunuz ki Konya bir tarım şehri ve özel öğrencilerimizle Konya’mıza katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
‘TARIMA ENGEL YOK’
Birçok projeyi de yürüttüklerini söyleyen Akpınar, ”Bizim en büyük projemiz ‘Tarıma engel yok’ projesiyle tüm özel eğitim okullarımızda öğrencilerimizi toprakla buluşturuyoruz. Burası sadece okul değil. Burası aynı zamanda bir yaşam alanıdır. ‘Bu okulda hayat var’ diyoruz. Bu sloganla devam ediyoruz ve öğrencilerimiz buraya gelip rehabilite oluyorlar. İkinci bir seraya da ihtiyacımız olacak. Ürettiğimiz her çiçek ya raflarda ya da serada olacak. O nedenle seramız yetmiyor destekleri bekliyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!