İstanbul, 16 Haziran (DHA) – Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) Salı gününe yüzde 0.08 düşüşle 1,441.36 puanda başladı. Açılışta, BIST Sanayi Endeksi yatay, BIST Mali Endeks yüzde 0.41 ekside, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.26 artıdaydı.
Dövizler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararını açıklayacağı yeni güne, Salı günü ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin ardından yükseldikleri düzeylerde başladıktan sonra hafif yükseldi.
Fed’in, bugün geç saatlerde açıklanacak kararları ve yarın açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının izleneceği iç piyasada bugün ayrıca, Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışı da izlenecek.
Analistlere göre, Türkiye’de politika faizinin yüzde 19 ile yüksek düzeyde bulunması, liranın daha çok değer yitirmesini sınırlandıran en önemli unsur olmayı sürdürüyor.
TCMB, Çin ile swap anlaşmasının, toplam 46 milyar lira ve 35 milyar Çin yuanına ulaştığını açıkladı.
TCMB’den yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 30 Mayıs 2019 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması 35.1 milyar TL ve 23 milyar Çin yuanı artırılarak toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin yuanına ulaşmıştır” denildi.
Açıklamaya göre, artırılan “söz konusu rakam” 15 Haziran 2021 tarihi itibariyle TCMB hesaplarına girdi.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) erken saatlerde 384/388 düzeyindeydi.
Döviz piyasalarındaki işlemlerde;
– dolar en düşük 8.5082 lira ve en yüksek 8.5790 lirayı gördükten sonra, 8.53 – 8.54 lira aralığında,
– euro en düşük 10.3240 lira ve en yüksek 10.4101 lirayı gördükten sonra, 10.35 – 10.36 lira aralığında,
– sterlin en düşük 12.0160 lira ve en yüksek 12.0946 lirayı gördükten sonra 12.05 – 12.06 lira aralığında hareket ediyordu.
Küresel piyasalarda 1.21167 – 1.21311 aralığında hareket eden euro/dolar paritesi 1.21348 düzeyindeydi.
TSKB’nin günlük bülteninde, küresel piyasalarda risk iştahının Salı günü “kırılgan bir seyir” izlediğine işaret edilerek, şöyle denildi:
“ABD’de açıklanan veriler karışık bir görünüm sergilerken, ABD Merkez Bankası (Fed) kararı öncesinde riskli varlıklarda satışlar öne çıktı. ABD’de önceki aya ilişkin verilerdeki revizyonlar sonucu Mayıs ayı perakende satışlar beklentilerin altında, sanayi üretimi ve üretici enflasyonu tahminlerin üzerinde geldi.
“Bu ortamda ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1.50’de yatay kalırken, altın fiyatlarında gerileme sürdü. Dolar diğer gelişmiş ekonomilerin para birimleri karşısında dalgalı bir seyir izlerken,
gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri karşısında güçlendi.
“Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 1.6 yükselişle 74 dolardan kapanırken, MSCI gelişmekte olan ekonomiler ve dünya geneli hisse senedi endekslerinde sınırlı düşüşler yaşandı.
“Bu küresel arka planda yurtiçi finansal varlıklar zayı f bir performans sergiledi. Mayıs ayı bütçe gerçekleşmeleri geçen yılın zayıf bazını da yansıtır şekilde güçlü bir performans ortaya koydu. Vergi gelirlerinde genele yayılan artışlar olurken, harcamaların hızlanması bütçedeki iyileşmeyi sınırladı.
“TCMB Çin Merkez Bankası (PBoC) ile yapılan swap anlaşmasına konu kaynağın hesaplara girdiğini duyurdu. Buna göre iki banka arasında 30 Mayıs’ta imzalanan swap anlaşması
35.1 milyar TL ve 23 milyar Çin yuanı artırılarak toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin yuanına ulaşırken, kaynak 15 Haziran itibarıyla hesaplara girdi.
“Bu ortamda Borsa İstanbul 100 ve 30 endeksleri sırasıyla yüzde 0.8 ve yüzde 0.6 düşüşlerle günü tamamlarken, TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 1.1 değer kaybetti.
“Kısa vadeli faizlerdeki gerilemeye karşın ülke risk primi ve uzun vadeli dolar ve TL cinsi faizlerde kayda değer artışlar gözlendi.
“Yeni güne küresel piyasal ar dünden kal an eğilimlerle başlangıç yaptı. Ortadoğu’da artan jeopolitik tansiyon küresel piyasaları baskı altında tutan bir diğer faktör olarak öne çıkarken, bu sabahki makroekonomik veri akışı karışık bir tablo ortaya koydu.
“Günün ilerleyen saatlerinde salgın ve aşılama ile ilgili haberlere ek olarak Fed kararının piyasalarca yakından takip edilecek. Fed’in bu toplantıda para politikası duruşunu değiştirmesi beklenmese de varlık alımlarının azaltmaya başlanması konusundaki tartışmalarla ilgili daha fazla detayı paylaşabilecek.
“Yurtiçinde veri gündemi sakinken, Türk finansal varlıkların seyri açısından küresel eğilimler ve ekonomi dışı gelişmelere yönelik haber akışının belirleyici olabileceği öngörülüyor.”