İstanbul, 16 Mart (DHA) – Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) Salı gününe yüzde 0.41 artışla 1,561.78 puanda başladı. Açılışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.54, BIST Mali Endeks yüzde 0.30, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.26 artıdaydı.
Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde, küresel düzeyde tahvil getirilerindeki artışın baskısıyla dövizler karşısında gerileyen lira, yeni güne de hafta başındaki düzeylere yakın başladı.
ABD merkezli uluslararası bankalar Citi ve JPMorgan analistleri hafta başında, TCMB’nin enflasyon baskılarını kontrol altında tutmak için Mart ayında politika faiz oranında 100 baz puana kadar artış beklediklerini açıkladılar.
Hazine Pazartesi günü, 10 yıllık gösterge tahvil ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvillerin yeniden ihracına ilişkin ihaleleri düzenledi. Buna göre, değişken faizli 7 yıllık tahvilde dönemsel getiri yüzde 7.09, net satış 872.9 milyon lira, nominal teklif 1.0 milyar 401 milyon lira, 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 14.29, net satış 1.0 milyar 477.3 milyon lira, nominal teklif 2.0 milyar 994.3 milyon lira oldu.
İhalelerde rekabetçi olmayan tekliflerde (ROT) sonuçları da; 7 yıllık değişken faizli tahvili yeniden ihracı öncesinde piyasa yapıcılara ROT satışı 400 milyon lira, 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ıhracı öncesinde piyasa yapıcılara ROT satışı 500 milyon lira oldu. Değişken faizli 7 yıllık tahvilde ROT teklifi 676 milyon lira, kamulara satış olmadı, gösterge 10 yıllık tahvilde ROT teklifi 771 milyon lira, kamulara satış 600 milyon lira oldu.
Döviz piyasalarındaki işlemlerde;
– dolar en düşük 7.5139 lira ve en yüksek 7.5496 lirayı gördükten sonra, 7.52 – 7.53 lira aralığında,
– euro en düşük 8.9683 lira ve en yüksek 9.0136 lirayı gördükten sonra, 8.98 – 8.99 lira aralığında,
– sterlin en düşük 10.4230 lira ve en yüksek 10.5049 lirayı gördükten sonra 10.42 – 10.43 lira aralığında hareket ediyordu.
Küresel piyasalarda 1.19215 – 1.19398 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.19240 düzeyindeydi.
İş Yatırım’ın “Fed toplantısı öncesi temkinli iyimserlik…” başlıklı bülteninde şu değerlendirme yapıldı:
“Fed toplantısı öncesi iyimser bir hava ile güne başlıyoruz. 10 yıllık ABD tahvilleri 1,60 seviyesinin altında dengelenirken, ABD endeksleri yüzde 1’in üzeri yükselişle yeni zirveler yapıyor. Ekonomi açılacak diye alınan enerji ve bankacılık hisseleri satılırken, havayolları, gayrimenkul ve teknoloji hisselerindeki yükseliş dikkat çekiyor. Hareketin makro hikayede bir değişiklikten çok pozisyonlanma ile ilgili olduğunu düşünüyoruz.
“Gelişmekte olan ülke hisseleri dünyadaki yükselişe katılamıyor. Asya ve Güney Amerika hisseleri satılırken Doğu Avrupa borsalarında seçici bir alış görülüyor. Türkiye yükselişe katılmayı başaran piyasalar arasında yer alıyor. MSCI Türkiye kurun gerilemesi sayesinde günü dolar bazında yükselerek kapatmayı başardı. Banka hisselerindeki yabancı satışı dünyadan bağımsız bir şekilde devam ediyor.
“Dünya piyasalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Ancak Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesi önemli bir hareket beklemiyoruz. Endeks için destek ve direnç olarak 1,540 ve 1,570 seviyeleri öne çıkıyor. Endeks hareketinden çok hisse ve sektör bazında ayrışmalar öne çıkacak.”
TSKB’nin bülteninde, Küresel piyasal arda risk iştahının karışık geliştiğine işaret edilerek, şöyle denildi:
“Dün açıklanan az sayıdaki makroekonomik veri beklentilerden güçlü gelirken, ABD tahvil faizlerinin hafif geri çekilmesiyle riskli varlıkların bir kısmı toparlandı.
“Ancak aşılama sürecindeki aksaklıklar iyimserliği sınırlıyor. Dün Almanya, Fransa ve İtalya da AstraZeneca’nın aşısının kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle söz konusu aşının uygulanmasını durdurma kararı aldı.
“Bugün başlayacak ve yarın akşam saatlerinde sona erecek olan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde dün ABD 10 yıllık tahvilinin faizi 3 baz puan gerileyerek yüzde 1.61’den kapandı.
“Gelişmekte olan ekonomilerde hisse senetleri dünü kayıpla tamamlarken, gelişmiş ekonomilerde yükselişler öne çıktı. Dolar gelişmiş diğer ekonomilerin para birimleri karşısında hafif güçlenirken, gelişmekte olan ekonomilerde ayrışan performanslar gözlendi. Altın fiyatlarındaki yükseliş sürerken, ham petrol fiyatları geriledi.”