Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Covid-19 reyting çitalarını oynatıyor – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

Covid-19 reyting çitalarını oynatıyor

covid-19-reyting-citalarini-oynatiyor-mYpu6XGA.jpg

Kolombiya’nın geçtiğimiz hafta S&P Global yatırım notunu kaybetmesi, yalnızca sıradaki ülkenin hangisi olacağı sorusunu gündeme getirmekle kalmadı, aynı zamanda görünüşte notu bağışlanan ülkelerin sayısını da gündeme getirdi. Yatırım için değersiz statüye indirgenmek, hükümet veya şirket tahvillerini belirli yüksek profilli yatırım endekslerinden hariç tutabilir ve borçlanma maliyetlerini artırarak bir sorun dalgası yaratabilir.

Borçlanma maliyetlerini artmasına neden olan kredi notunun kaldırılması her hükümet için cezalandırıcıdır, ancak bu ceza kesinlikle yalnız Kolombiya için değil. Son on yılda Brezilya, Güney Afrika, Türkiye ve yarım düzineden fazla ülke “düşmüş melekler” haline geldi, çünkü derecelendirme ajansının deyimiyle “önemsiz” statüsüne indirgendi. Artan COVID-19 baskıları ise daha birçok ülkenin aynı tehlikede olduğu anlamına geliyor.

Moody’s ve Fitch’in uyardigi ülkeler arısında Hindistan ve Romanya mevcut. Fitch’in izleme listesine Kolombiya, Panama ve Uruguay da dahil ve 10 ülke daha belirsiz BBB eksi statüsünde olmaya yakın.

Çoğu ülke için durum iyi görünmüyor. Hindistan, % 90 borç / GSYİH yükü ile öne çıkıyor, ancak şimdi Romanya dışındaki ülkelerin borç oranları, BBB eksi derecelendirilmiş bir ülke için olan % 55 ortalamasında.

Medyan faiz ödemelerinin de bu yıl gelişmekte olan piyasalarda oldukça yüksek olması bekleniyor. Fitch, bunun büyük ekonomilerdeki %1,2 ile karşılaştırıldığında GSYİH’nın %2,5’ine eşit olduğunu ve COVID-19 devam ederse iyileşmelerin gecikeceğini düşünüyor.

Ancak, tüm iç karartıcı rakamlara rağmen, borç sorunlarına karşı sigorta için kredi temerrüt takaslarını (CDS) kullanan finans piyasası yatırımcıları, bu ülkelerden herhangi birinin kesintiye uğrayacağını düşünmüyor gibi görünmekte.

Bir yıl önce, CDS, tümü “hurda” durumuna indirgenen 130 milyar dolarlık dev tahvil piyasasıyla Hindistan, Kolombiya ve Endonezya ve Meksika’yı işaret ediyordu. Hepsi şu anda yatırım derecelerini koruyacaklarını gösteren seviyelerde işlem görüyor.

Ana firmaların derecelendirdikleri ülkelerin %25 ila %30’unu düşürdükleri geçen yılın aksine, Moody’s, bu yıl notunu düşürdüğünün üç katı kadar yükseltmede bulundu. S&P, şirketler de dahil edildiğinde %50 daha fazla yükseltme yaptı.

S&P, Kolombiya’nın yatırım notunu yalnızca bir ay önce yeniden teyit etmişti. Ülkedeki vergi planlaması sorunlarına rağmen, Kolombiya hükümetinin %65’lik borç / GSYİH oranı, Hindistan’ın %90’lik oranı veya Cuma günü BBB notunu yeniden teyit ettiren Hırvatistan’ın %85’lik oranının çok altında.

Borç seviyesi bu yıl GSYİH’nın %150’sini aşan İtalya’nın notu ise S&P tarafından yükseltildi.

Fitch, küresel devlet borcunun 2022 yılına kadar 95 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor; bu, 2019’daki COVID öncesi seviyeye kıyasla nominal olarak %40’lık rekor bir artış.

Çeviren:  Cem Çetingüç

FÖŞ anlattı:  FED Para Basmayı Keserse, TL’ye Ne Olur?

OECD: Türkiye’nin halkına doğrudan desteği çok az, kredi desteğiyle bu iş sürmez

OECD: Küresel Ekonominin Yüzde 6 Büyümesini bekliyor

Kaynak: Para Analiz

Exit mobile version