1) DOĞU KARADENİZ’DE YAŞ ÇAY HASADI BAŞLADI
DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde 4 ilde yapılan yaş çay tarımında hasat sezonu başladı.
Doğu Karadeniz’de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi başladı. Çay üreticileri hasadın başladığı ilk gün bahçelerine girdi, olgunlaşan çay filizlerini toplamaya başladı. ÇAYKUR ilk sürgün yaş çay döneminde dekara 600 kilogram kota uygulayacağını duyurdu.
‘YENİ SEZONA BİSMİLLAH DEDİK’
Sabah itibari ile çay bahçesine girdiğini söyleyen Elif Kopuz, “Bugün itibariyle bahçeye girdik. Hasadımıza başladık. Yıllardır çay topluyoruz artık bize zor gelmiyor. Yağmurlu ve çok güneşli havalar bizi zorlasa da çayın dalında kalmaması için hasat süresince çayımızı topluyoruzö dedi.
Yunus Yıldız da “Yeni sezona bugün ‘Bismillah’ dedik. Alım yerlerin açılması ile beraber yavaş yavaş hasadımıza başladık. Günlük kontenjan dahilinde çayımızı hasat ederek sezonu bitireceğiz. Çay hasadı biraz zorlu olsa da ekmek paramızı kazanıyoruzö ifadelerini kullandı.
TÜKETİMDE BİRİNCİ, ÜRETİMDE 5’İNCİ SIRA
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında yıllık 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde ediliyor. Üretilen yaş çayın 197’si özel sektör, 47’si Çaykur’a ait fabrikalarda işlenerek, yılda ortalama 230 ile 250 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. Dünya Çay Komitesi’nin hazırladığı ‘Dünya Çay Raporu’ sonuçlarına göre, yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Dünya çay üretiminde ise 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 250 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer alıyor.
Görüntü Dökümü
———————
-Çay bahçesi detayları
-Çay toplayanlar
-Çay taşıyanlar
-Çay bezi bağlayanlar
-Röportajlar
-Muhabir anonsu(Arzu ERBAŞ)
Haber:Arzu ERBAŞ-Kamera:Doğancan İLEK/RİZE-DHA
======================================================
2) ÇANAKKALE’DE PARK VE BAHÇELER İLE SAHİLLER 1 HAZİRAN’A KADAR KAPALI
ÇANAKALE’de koronavirüs tedbirleri kapsamında İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla bir ay önce halkın kullanımına kapatılan park ve bahçeler ile sahiller, 1 Haziran’a kadar devam edecek ‘kademeli normalleşme’ süresince kapalı kalmaya devam edecek.
Türkiye genelinde 17 gün süren tam kapanmanın ardından 1 Haziran’a kadar devam edecek ‘kademeli normalleşme’ süreci başladı. Koronavirüs vaka sayılarının çok yüksek olduğu nisan ayında İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararla halkın kullanımına kapatılan park ve bahçeler ile sahillerin, ‘kontrollü normalleşme’ sürecinde açılıp açılmayacağı merak konusuydu. İl Hıfzıssıhha Kurulu, kent merkezindeki İskele Meydanı, kordon boyu, yeni kordon, Kepez, Güzelyalı ve Dardonos sahil bandları ile Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi de dahil park ve bahçelerin, teması ve yoğunluğu önlemek için 1 Haziran 2021 günü saat 05.00’e kadar vatandaşların kullanımına kapalı kalması yönünde karar aldı.
Karar doğrultusunda 15 Nisan günü polis bariyerleriyle çevrilerek kapatılan kordon boyunda bugün bazı vatandaşların açık buldukları yerlerden girerek yüyürüş yaptığı görüldü. Öte yandan, kent merkezinde trafik polisleri özellikle toplu taşıma araçlarını durdurarak, dezenfektan evraklarını kontrol etti. Sosyal mesafe ve maske konusunda uyarılarda bulundu. Belirlenen sayıda yolcu almaları konusunda sürücüleri bilgilendirdi.
Görüntü Dökümü
———————
-Kapalı olan halk bahçesinden görüntüler.
-Kapalı olan kordonboyundan görüntüler.
-Kordonboyunda yasak olmasına rağmen dolaşan vatandaşlardan görüntüler.
-Polis’in vatandaşlara uyarıda bulunmasından görüntüler.
-Kaldırımlarda oluşan vatandaş kalabalığından görüntüler.
-Polis denetimlerinden görüntüler.
-Burak Gezen anonslar.
Haber-Kamera: Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)
=========================================================
3) OSMAN’IN ÖLDÜĞÜ KAZADA KAÇTIĞI ÖNE SÜRÜLEN SÜRÜCÜ: NE OLDUĞUNU ANLAMADIM
HATAY’ın Hassa ilçesinde kullandığı kamyonete arkadan çarpan motosikletteki Osman Balcı’nın (21) ölümü, Mustafa Doğan’ın (17) yaralanmasının ardından kaçtığı iddia edilen sürücü Mati C., jandarma tarafından yakalandı. Mati C.’nin ifadesinde, “Ben yolumda devam ediyordum. Arkadan bir ses geldi ama akşam karanlığında göremedim. Ne olduğunu anlamadığım için durmadım” dediği öğrenildi. Kaza, dün akşam saatlerinde Kırıkhan yolu Aktepe Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Osman Balcı’nın kullandığı 31 V 8462 plakalı motosiklet, Mati C. yönetimindeki kamyonete arkadan çarptı. İddiaya göre, kazanın ardından Mati C., kamyonetiyle kaçtı. İhbar üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada ağır yaralanan motosiklet sürücüsü Balcı ve arkasında oturan arkadaşı Mustafa Doğan, sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Balcı, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı, Doğan’ın tedavisinin ise sürdüğü bildirildi.
‘KARANLIKTA GÖREMEDİM’
Jandarmanın yaptığı çalışma sonucu kamyonet sürücüsü Mati C., bu sabah yakalanıp, gözaltına alındı. Mati C. ifadesinde, kaza yerinden kaçtığı iddialarını kabul etmeyerek, “Ben yolumda devam ediyordum. Arkadan bir ses geldi ama akşam karanlığında göremedim. Ne olduğunu anlamadığım için durmadım” dediği öğrenildi. Kazada hayatını kaybeden Osman Balcı’nın cenazesi bugün Küreci Mahallesi Mezarlığı’nda gözyaşları içinde toprağa verildi. Yaralı Mustafa Doğan’ın ise sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Görüntü Dökümü
————————
– Ölen gencin defininden görüntü
– Ölen gencin sağlık fotoğrafları
*ARŞİV*
– Kaza yeri
– Yerdeki motosiklet
– Kazanın meydana geldiği yol
Haber-Kamera: Kasım NARCI/HASSA (Hatay), (DHA)
==============================================
4) OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI STAJYER AVUKAT ÖLDÜ, ARKADAŞI YARALANDI
GAZİANTEP’te, yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı stajyer avukat İbrahim Ekici (24) hayatını kaybetti, yanındaki arkadaşı yaralandı.
Kaza; dün gece Dülükbaba Ormanları yakınlarında meydana geldi. Henüz plakası ve sürücüsü belirlenemeyen otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan İbrahim Ekici ve yanındaki arkadaşına çarptı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Gelen ekiplerin yaptığı kontrolde, İbrahim Ekici’nin hayatını kaybettiği tespit edildi. Ağır yaralanan arkadaşı ise Gaziantep Üniversite Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.
Ölümü ile yakınlarını üzen stajyer avukat İbrahim Ekici’nin cenazesi Adli Tıp Kurumu morgundaki otopsisinin ardından defnedilmek üzere ailesine teslim edildi.
Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışmaları sürdürüyor.
Görüntü Dökümü
————————–
– Adli Tıp Kurumu
– Cenaze aracının gelişi
– Cenazenin çıkarılması
-İbrahim Ekici’nin fotoğrafı
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Ahmet ATMACA -GAZİANTEP-DHA)
==============================================
5) TOKAT’TA TAM KAPANMA SONRASI İŞ YERLERİ DUALARLA AÇILDI
TOKAT’ta sanayi esnafı 17 günlük tam kapanmanın ardından dükkanlarını dua ederek açtı.
Türkiye genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00 itibarıyla başlayan 17 günlük tam kapanma dönemi saat 05.00 itibariyle sona erdi. Tokat’ta sabah saatlerinde sanayi esnafı iş yerlerini Sanayi Merkez Cami imamı Ferman Demirci’nin yaptığı dua ile açtı.
17 günlük kısıtlamanın ardından esnafın iş yerlerini açtığını söyleyen Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Çankaya, “Bugün hafta başı ve kısıtlamalardan sonra ilk iş günü olduğu için iş yerlerini dualarla açtık. Duamız odur ki, bu kısıtlamalar son bulur. Bu Covid-19 belası başımızdan def olur diye. İnşallah bu kısıtlamalar meyvesini verir de bir daha kısıtlamaya gerek kalmaz diye düşünüyorum. Bu kısıtlamalar ile 1,5 yıldır esnaf ve sanatkarımız çok zor durumlar geçirdi. Halen o sıkıntıları da yaşıyoruz. Hükümetimiz belli destekler verdi. Yerelde valimiz ve belediye başkanımız destek verdi ama yeterli değil. Bizim hükümetimizden talebimiz, borçlarımız tekrar faizsiz ertelenirse esnaf ve sanatkarımızın sicili bozulmaz. Borçlarını ödemeye en azından zamanı olur” dedi.
Sanayi esnaflarından Emin Mutlu “17 günlük aradan sonra dualarla tekrar iş başı yaptık. Tabi bu tür felaketleri önceden tahmin etmek mümkün değil. Ama insanın başına iş geliyor. Biz de bunları yaşadık. Bunları tekrar yaşamak istemiyoruz. Sabırla bu günlere geldik. İnşallah bundan sonra olmaz” diye konuştu.
Görüntü Dökümü:
————————-
-İmamın camiden dua etmesi
-Asnafların dükkan önlerinde duaya katılması
-Dükkanlardan görnütüler
-Esnaf odası Başkanı Fehmi Çankaya’nın konuşması
-Esnafların konuşması
Haber-Kamera: Fatih YILMAZ/TOKAT, (DHA)
==============================================
6) APARTMANDAN BİSİKLET HIRSIZLIĞI KAMERADA
BURSA’nın İnegöl ilçesinde bir apartmandan bisiklet hırsızlığı, güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.
Olay, saat 09.50’de İnegöl ilçesindeki Yenice Mahallesi, Mustafa Bey Caddesi üzerinde bulunan bir apartmanda meydana geldi. Apartmana giren şüpheli, bir süre içerde dolaştıktan sonra apartman içine bırakılan bisiklete yöneldi. Bisikleti alan şüpheli, daha sonra binerek gitti. Hırsızlık anı, apartmanın güvenlik kamerasına yansıdı. Polis ekipleri, olay ile ilgili soruşturma başlattı.
Görüntü Dökümü;
—————————
-Güvenlik kamerası görüntüleri
Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)
===================================
7) EDİRNE’DE BERBERLER MESAİYE BAŞLADI
EDİRNE’nin Keşan ilçesinde sona eren tam kapanma sonrası kademeli normalleşme sürecinin başlamasıyla berberlerde yoğunluk yaşanıyor.
Koronavirüsle mücadele kapsamında sona eren tam kapanma sonrasında 17 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasını kapsayan 2 haftalık kademeli normalleşme süreci bugün başladı. Bu süreçte Keşan ilçesinde hizmet verecek olan berberlerde bugün iş yerlerini açarak, mesai başladı. Tedbirlere uygun şekilde tekrar hizmet vermeye başlayan berberlerde yoğunluk yaşanıyor. Berberler, sıra beklememesi için müşterilerine randevu saati veriyor.
Keşan Kunduracılar Çarşısı’nda hizmet veren berber Kudret Kalkan, tam kapanma sürecinin ardından bugün tekrar hizmet vermekten dolayı memnun olduklarını belirterek, “17 gün sonra işimizin başındayız. Biz mutluyuz, müşterilerimiz de memnun. Tıraş bir nevi temizliktir. Bugün berber esnafımızın arife günü oldu. İş yerleri açılınca insanlar da gönül rahatlığıyla gelerek traşını oluyor. Bizde gerekli kurallara uyuyoruzö dedi.
Görüntü Dökümü
———————-
-Berberlerin müşterilerini traş etmesi
-Traş olanlar
-Traş sırası bekleyenler
-Berber Kudret Kalkan röp.
-Detaylar
Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-
===================================
8) SÜMER EZGÜ: ANONİM ESERLER TELİF KAPSAMINA ALINMALI
TÜRK halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü, en çok üzerinde durduğu konunun, türkülerin, anonim eserlerin telif kapsamına alınması olduğunu söyledi. Anadolu’da çok zor durumda olan eser sahipleri olduğunu da belirten Ezgü, “Bu pastayı nasıl artırabilir ve ta ücra köylerdeki gariban eser sahiplerine nasıl para ulaştırabiliriz, bunun peşinde koşmalıyız” dedi.
Pandemi nedeniyle genel kurulu ertelenen Türkiye’deki müzik eserleri sahiplerinin oluşturduğu Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Mesleki Birliği (MESAM) yönetimine, ‘MESAM Birlik ve Yenilik Grubu’ olarak aday olan Sümer Ezgü, MESAM’ın çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı. MESAM’ın, 170 civarı ülkenin üye olduğu üst şemsiye Uluslararası Telif Birlikleri Konfederasyonu (CISAC) üyesi 170 civarı ülkenin üyesi olduğunu belirten Ezgü, “Biz yurt dışındaki eserlerimizin teliflerini onlardan aldığımız gibi, biz de yurt içindeki yabancı eserlerin telifini toplayıp yurt dışındaki meslek birliklerine veriyoruz. Karşılıklı bir anlaşmamız var. Burası telif toplayan ve kimin ne kadar eseri takip edilirse o oranda herkes telif hakkını alır” dedi.
Sümer Ezgü, Türkiye’de telif bilincinin çok düşük olduğunu, eser kullanıcılarının karşılıksız kullanma alışkanlığı edindiğini kaydetti. Ezgü, hukukçuların bile telif konusunu çok iyi bilemediğini ve çelişkiler yaşandığını aktardı. Ezgü, buna karşın bir dönem hiç telif toplanamazken, tüm yönetimlerin çabalarıyla sistemin çalışmaya başladığını söyledi.
Sümer Ezgü, Anadolu’da çok zor durumda eser sahipleri olduğunu belirterek, “MESAM’ı daha güçlendirerek bu pastayı nasıl artırabilir ve ta ücra köylerdeki gariban eser sahiplerine nasıl para ulaştırabiliriz, bunun projelerinin peşinde koşmalıyız. Dijital alan şu anda en çok tüketilen alan ve dijital portalımız olabilir. Otel, konser alanları, televizyonlardan teliflerin artırılması için Anadolu genelinde avukatlarla prim usulü çalışmaların artırılması gerekir” dedi.
‘ANONİM ESERLER TELİF KAPSAMINA ALINMALI’
En çok üzerinde durduğu konunun türküler, anonim eserlerin telif kapsamına alınması olduğunu söyleyen Sümer Ezgü, “Çünkü halk müziği ürünleri, milli kültür. Derleyicisi ve kaynak kişisi, köydeki halk sanatçısı, çalgıcısı, ozanı bu ülkenin kültür taşıyıcılarıdır. Sahibi belli olmayan Burdur’un Serenler Zeybeği, ‘Dersini almış da ediyor ezber’ gibi türküleri ilk yazan zamanla kayboldu ama o bölgenin geleneği olarak yaşadı bu türkü. Yani o zaman o türküyü yakan kişinin bir gün karşımıza çıkma ihtimalini göz önünde tutarak, o türküyü gelenekte yaşatan çalgıcı, halk ozanı ve halk sanatçısı ve gidip o köylerden o türküyü derleyen derleyiciyi telif kapsamında göstermeliyiz. Çünkü bu bir haktır. Yoksa böyle bir şey olmayacaktı, o türküler yok olacaktı” diye konuştu.
‘YASAKÇILIKLA HİÇBİR YERE GİDEMEYİZ’
Sümer Ezgü, ‘Otellerde yabancı eser yerine Türk müzikleri çalınsın’ söylemini de yanlış bulduğunu aktardı. Bu söylemin başlangıçta kulağa hoş geldiğini söyleyen Ezgü, “Bir yabancı eseri yasaklayamazsınız. Aynı şekilde Almanya bizim eserlerimizin yayınlanmasını yasaklasa doğru olur mu” dedi. Yabancı eserleri yasaklama yerine, yerli eserlerin nasıl daha çok izlenebileceği ve dinlenebileceği üzerine projeler kurulması gerektiğine dikkati çeken Ezgü, “Yasakçılıkla hiçbir yere gidemeyiz” diye konuştu.
MSG VE OLB
Önceki yıllarda MESAM’ın içinden ayrılarak kurulan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ile MESAM’ın yeniden birleşmesi gerektiğine işaret eden Ezgü, MESAM, MSG, MÜYAP, MÜYOBİR gibi kuruluşların telif haklarıyla ilgili oluşturulan Ortak Lisanslama Birliği’nin de (OLB) yeniden toparlanması gerektiğini söyledi.
DİJİTAL PORTAL
Ezgü, “Anadolu’da çok zor durumda olan eser sahipleri var ve MESAM’ı daha güçlendirerek bu pastayı nasıl artırabilir ve ta ücra köylerdeki gariban eser sahiplerine nasıl para ulaştırabiliriz, bunun gibi projelerin peşinde koşmalıyız. Dijital alan şu anda en çok tüketilen alan ve dijital portalımız olabilir. Otel, konser alanları, televizyonlardan teliflerin artırılması için Anadolu genelinde avukatlarla prim usulü çalışmaların artırılması gerekir” dedi.
Görüntü dökümü
————–
– Sanat merkezi dış plan görüntü
– Sümer Ezgü saz çalarken görüntüsü
– RÖP: Sümer Ezgü ile röportaj
HABER: Mehmet ÇINAR- KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)
===================================
9) REYHANLI’DAKİ FİLİSTİNLİ AİLELER: SALDIRILAR NEDENİYLE ENDİŞELİYİZ
HATAY’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan Filistinli aileler, İsrail’in ülkelerine yönelik saldırılarını endişeyle takip ettiklerini söyledi. Filistinli Ömer Abuhaşim (40), yakınlarıyla her fırsatta telefonda konuştuklarını belirtti.
Ülkelerinden Suriye’ye göçtükten sonra bölgede yaşamını sürdürürken, iç savaş nedeniyle yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye yerleşen Filistinli aileler, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşamını sürdürüyor. Reyhanlı’da yaşayan 70 aile, İsrail’in ülkelerine yönelik saldırılarını endişeyle takip ediyor. Filistinli Ömer Abuhaşim, Filistin halkının bulundukları yerleri korumak için ayaklandığını kaydederken, “Gazze’de ve diğer bölgelerde tek yürek oldular. Kudüs’ü savunmak için Tel Aviv’e roketlerle saldırı yaptılar. Gelişmeleri Türk televizyonlarından takip ediyoruz. İsrail’in Gazze’de neler yaptıklarını görüyoruz. Evleri yıkıyorlar, çocukları katlediyorlar. Enkazların altından yaralıların çıkarılmasını görüyoruz. Gazze’de çok ciddi bir sorun var. Burada elimizden sadece haberleri takip etmek geliyor ve onlara dua ediyoruz. Yakınlarımızı, merak ettiğimiz kişileri her fırsatta arayıp, telefonla konuşuyoruz. İçimiz yanıyorö dedi.
,
Görüntü Dökümü
———————–
– Filistinli Ömer Abuhaşim yakınları ile telefonda konuşurken
– Telefondan haberlere bakarken
– Ailece otururlarken
– Dua ederken
– Filistinli Ömer Abuhaşim’in konuşması
Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)-