Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ – 4 – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

DHA YURT BÜLTENİ – 4

dha-yurt-bulteni-4-FYUQbmRX.jpg

1) KAYSERİ’DE FETÖ OPERASYONU: 15 GÖZALTI

FETÖ/PDY’nin askeri mahrem yapılanmasına yönelik yapılan soruşturma kapsamında haklarından gözaltı kararı verilen 20 şüpheliden 15’i yakalanıp, gözaltına alındı.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün ‘mahrem imamları’ tarafından kontörlü ve sabit hatlardan ardışık şekilde arandıkları ve örgüt içinde faaliyet gösterdikleri belirlenen, aralarında muvazzaf ve ihraç edilmiş askeri personelin bulunduğu 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. Bu kapsamda düzenlenen eş zamanlı operasyonda 20 şüpheliden 15’i yakalanarak gözaltına alındı. 5 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Gözaltına alınan şüphelilerin Emniyet Müdürlüğü’ne girişi

Haber-Kamera:KAYSERİ,(DHA)

==================================

2) BURDUR’DA KAZA; AYDINLATMA DİREĞİNE ÇARPTI, 1’İ BEBEK 3 YARALI

Burdur’da hafif ticari aracın refüjdeki aydınlatma direğine çarptığı kazada 1’i bebek 3 kişi yaralandı.

Kaza, dün saat 18.00 sıralarında Burdur- Antalya karayolu Kurna rampalarında meydana geldi. Burdur’dan Antalya istikametine gitmekte olan Osman Gün (29) yönetimindeki 15 SA 229 plakalı hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje çarptıktan sonra yaklaşık 50 metre sürüklenerek refüjde bulunan aydınlatma direğine çarparak, durabildi. 
Kazayı görenlerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ekipleriyle polis sevk edildi. Kazada sürücü Osman Gün, eşi Sevgi Gün ile 1 yaşındaki bebekleri yaralandı. Yaralılar ambulansla Burdur Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Yoldaki trafik
– Kazaya karışan otomobil
– Ambulansın gidişi
– Hastane dış görünüş

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

==================================

3) HİBE DESTEĞİYLE MİDYE ÜRETİM TESİSİ KURDU
 
İZMİR’de, su ürünleri mühendisi Cihat Hamarat (38), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller’ projesi kapsamında aldığı hibe desteğiyle Urla’da 29 ton kapasiteli Akdeniz midyesi yetiştirme tesisi kurup, kendi işinin patronu oldu. Yaklaşık 1 yıl içinde üretimde tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Hamarat, “Midye üretimi gözlem gerektiren bir iş olduğu için su altı dalışları yaparak ürünleri bire bir kontrol ediyorum” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller’ projesi kapsamında İzmir, Mardin, Düzce ve Amasya pilot iller olarak seçildi. Kırsal bölgedeki personeli destekleyen projeye başvuru yapan İzmirli su ürünleri mühendisi 1 çocuk babası Cihat Hamarat’ın bu projeyle, hayalleri gerçek oldu. Geçen yıl ocak ayında Akdeniz midyesi yetiştiriciliği tesisi kurmak için başvuru yapan Hamarat, aldığı 100 bin TL’lik hibe desteğine ek olarak, kendisi de 40 bin TL’lik harcama yapıp işinin patronu oldu. Urla ilçesinde Balıklıova Limanı’na yaklaşık 1 deniz mili mesafede 29 ton kapasiteli bir üretim tesisi kuran Hamarat, ‘mooring sistemi’ adı verilen yöntemle yavru midyelerin halatlara tutunmasını sağladı. Çiftliğin yaklaşık 4 ay önce tamamlandığını söyleyen Hamarat, “Anaçlardan alınan midye yavruları, halatlara yeni tutundu. 1 yılın sonunda kapasitemize ulaşmayı hedefliyoruz. Midye üretimi gözlem gerektiren bir üretim olduğu için su altı dalışları yaparak ürünleri kontrol ediyorum. Okuduğum bölüm itibariyle eğitim aldığım için günlük kontrol, seyreltme, ekim ve hasat işlemlerini su altında gerçekleştiriyorum” dedi.
Geçen yıl ocak ayında projeye başvurduğunu anlatan Hamarat, “Pandemi nedeniyle bir gecikme olsa da bu yılın sonunda projemizi gerçekleştirdik. Bakanlıktan desteğimizi alarak üretime geçtik. Su ürünleri mühendisi olduğum için bir midye üretim tesisi kurdum. Bu sektörde yaklaşık 10 yıllık tecrübem vardı. Bu birikimleri değerlendirmek istedim ve bu tesisi kurdum. Bunu gerçekleştirmek biraz zaman ve emek istedi ama sonuç olarak bu noktaya geldik” diye konuştu.
Üretim yapılan alanın midye üretimine uygun olduğunu söyleyen Hamarat, üretim alanının daha önce İl Tarım Müdürlüğü tarafından ‘izleme alanı’ ilan edildiğini belirtti. Hamarat, bölgenin 4 yıla yakın bir izleme süreci gerçekleştirilmiş alan olduğunu söyledi. Midye üretiminde koşulların sağlanmasının önemli olduğunu belirten Hamarat, “Midye, uygun ortamı sağladığınızda yani yavruların tutunup büyümesine zemin hazırladığınızda doğada büyüyen bir çift kabuklu türüdür. Ülkemizde oldukça severek tüketiliyor. İzmir’de üretilen işlenmiş midyeler İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne kadar gönderiliyor. Midye değerli bir besin kaynağıdır ve yüksek miktarda protein, magnezyum, selenyum ve çinko içerir. Güvenli üretildiği takdirde kesinlikle kullanımının tavsiye edileceği bir besin maddesidir” dedi.

‘SIRADA İSTİRİDYE VE DENİZ TARAĞI VAR’
Proje sayesinde hayallerinin gerçek olduğunu anlatan Hamarat, “Her ne kadar uzak gibi görünse de bu desteklerin istenildiğinde alınabileceğine bizzat şahit oldum. Sektörümde öncelikle iyi bir üretim yapmayı planlıyorum. Daha sonra çift kabuklu konusunda bazı farklı türlerin üretimini gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Bundan sonraki hedefim istiridye, deniz tarağı gibi türlerin yetiştiriciliğini yapmak olacak” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Sualtı görüntüler
-Dalış görüntüleri
-Halatlara tutunan midyelerden görüntü
-Muhabir anonsu
-Tesisin tekneden çekilen görüntüleri
-Cihat Hamarat ile röp.

Haber: Hande NAYMAN- Fırat AKAY- Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, (DHA)

==================================

4) ‘MADAVANS VADİSİ’NİN 400 MAĞARASI DÜNYAYA TANITILACAK
 
BİTLİS’in Ahlat ilçesinde 17 kilometrelik alan üzerinde bulunan Madavans Vadisi’ndeki 400’e yakın mağara restore edilerek, turizme kazandırılacak. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, hazırlanan proje ile vadinin daha fazla ilgi göreceğini belirterek, “Ama mutlaka insanların ilgisine açtığımız zaman onun da koruma tedbiri ile desteklenmesi gerekir. İnsanlar yeterince bilinçlenmediği ve tarihi yapıların korunmasının önemini yeterince kavramadığı zaman bir şekilde zarar veriyorlar” dedi. 

Kent merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki 8 bin anıt mezarın bulunduğu Ahlat, sahip olduğu tarihi değerleriyle ön plana çıkıyor. Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak nitelendirilen Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın yanı sıra Kulaksız ve Tahtı Süleyman mahalleleri arasında bulunan Madavans Vadisi de ilçenin sahip olduğu yüzlerce tarihi mekandan biri. Bir süre önce Cumhurbaşkanlığı’nca ‘Kesin korunacak hasas alan’ olarak ilan edilen vadideki 400’e yakın mağaranın restore edilmesi için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Ahlat Kaymakamlığı’nca proje hazırlandı. Hazırlanan ortak proje ile mağaraların restorasyonu yapılarak Türkiye ve dünyanın turizmine kazandırılacak. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, Madavans Vadisi’nin bu bölgedeki yüzlerce tarihi mekanlardan bir tanesi olduğunu, Bitlis ve ilçelerinde yüzlerce böyle mekanın bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Demirtaş, Madavans Vadisi’nin 17 kilometrelik bir alanı kapsadığına dikkati çekerek, “Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip bu bölgede insanlar yaşamıştır. Binlerce yıllık bir geçmişi var. Yani insanların binlerce yıl önce buraları kullandıklarını kanıtlayan birçok belge ve kanıt bulunuyor. Halen günümüzde bazı yerleri insanlar kullanmaya devam ediyor. Son 50 yıla kadar da çok yaygın bir şekilde kullanılmıştır” dedi.
Ahlat ilçesinin Tahtı Süleyman ve Kulaksız mahalleri arasındaki vadiyi tanıtmayı amaçladıklarını, ancak bu durumun çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Demirtaş, “Tabi bu önemli mekanların insanlar tarafından tanıtılması ve tanınması çok önemli adımlar. Ama bizde tanıtmanın büyük riskleri var. Mesela dünyada bir yer tanındığı zaman orası tamamen doğal olarak koruma altına alınmış demektir. İnsanlar onu herhangi bir kanuna ve yasaya gerek duymadan korumaya başlarlar. Biz de ise tam tersi bir durum söz konusudur. Biz de bir yer herhangi bir statüye kavuştuğu zaman, iyice tanıtıldığı ve reklamı yapıldığında, büyük risklerle karşı karşıya kalıyor. İnsanlar tanımaya başladıktan sonra sevmeye ya da korumaya değil, tahrip etmeye başlıyorlar. Burası en büyük örneklerden biridir. Şu anda gördüğümüz kilise yıllar önce buraya geldiğimizde sağlam bir şekilde ayaktaydı. Süslemeleri olduğu gibi duruyordu. Bugün taşları sökülmüş, her tarafında kazılar gerçekleştirilip tahrip edilmiş durumda. Dolayısıyla bir yeri tanıtmak mı, tanımak mı gibi bir soru sormak gerekir. Tarihi yapıları onardığımızda bozuyoruz. Tanıttığımızda ise tahribata açık hale getiriyoruz. Burası en büyük örneklerden biridir” diye konuştu, 

‘İLGİ ODAĞI OLMAYA ADAY, ANCAK KORUMA TEDBİRİ İLE DESTEKLENMELİ’
Prof. Dr. Mehmet Demşirtaş, Madavans Vadisi’nde 400’e yakın mağaranın olduğunu yakın zamana kadar bölge insanı tarafından da kullanıldığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Burada binlerce yıllık bir insan yerleşmesi söz konusudur. Madavans Vadisi koruma altına alınacak. Bununla ilgili yeni bir proje geliştirildi. Bu proje ile Madavans Vadisi daha fazla ilgi görecektir. Ama mutlaka insanların ilgisine açtığımız zaman onun da koruma tedbiri ile desteklenmesi gerekir. İnsanlar yeterince bilinçlenmediği ve tarihi yapıların korunmasının önemini yeterince kavramadığı zaman bir şekilde zarar veriyorlar. Bu zararın önüne geçmek için tedbir almak gerekiyor. Bizim yöremizde sit alanı ilan edildikten sonra tahrip edilen yığınla yerler var. Onun için burasını sit alanı ya da hassas alan ilan etmek çok önemli adımlar olmakla birlikte önemli olan korunmasıdır. Eğer korunabiliyorsa yapılacak projelerle birlikte burası Türkiye’nin ve dünyanın ilgi odağı olmaya aday bir yerdir.”

TÜRKİYE’YE MAL EDİLMELİ 
Madavans Vadisi’nin önemine de değinen Prof. Dr. Demirtaş, “Geçmişte burada yaşayan insanlar burayı çok medeni bir şekilde kullanmıştır. İşte ibadethanelerin her çeşidi var. Bu alanda kilise var. Ancak daha sonraki dönemlerde cami olarak kullanılan mekanlar da mevcut. 400 civarında mağara ev var. Kimisi çok katlıdır. Ama büyük bir kısmı çeşitli aşınmalar yoluyla zarar görmüş, bugüne gelenler de halen önemini kaybetmemiştir. Bugüne kadar gelenleri koruyabilirsek, Madavans ve buna benzer yapılar bizim için birer kazanç olur. Bir kere burası insanlığın ortak mirası olduğu için kültürümüzü zenginleştirecektir. Böyle baktığınızda sadece Ahlat’a değil, bütün Türkiye’ye, mal edilmesi gereken mekanlardan birisidir” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Madavans Vadisinden genel görüntü
-Magara evlerden detay
-İbadethanelerden detay
-Kiliseden görüntü
-Muhabir anonsu
-BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’ın bölgede incelemeleri
-Mağaralardan detay görüntüler
-BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ile röportaj
-Drone görüntüleri
-Özel ve genel detaylar

HABER: Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)- 

==============================

5) KRİPTO PARA İLE SANDALYE SATIYOR

Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nda, bir sandalye şirketi kripto para ile ürün satışı gerçekleştiriyor.

İnegöl ilçesinde sandalye üretimi yapan Ramiz Coşkun, katıldığı Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nda kripto para ile sandalye satışlarını gerçekleştiriyor. Küresel piyasa şartlarına uyum sağlamak için böyle bir adım attığını belirten Coşkun, “Global piyasada kripto paraya talep olduğunu gördük. Bizler de dedik ki neden ürünlerimizi bu şekilde satmayalım.  Tabii yine normal TL, Dolar ve Euro olarak da satışlarımız devam ediyor. Biz bu konuyu ileriye dönük adım olarak görüyoruz. Müşterilerimizin ve esnafların da bize tepkisi olumlu oldu” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Röportaj
-Sandalyeden detaylar
-İş yeri sahibinden kripto para anlatımı
-Detaylar

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

==================================
 

Exit mobile version