Samsun’da sanayi sitesinde yangın (2)
‘DUMANDAN DOLAYI DÜKKANIN İÇİNDE DURAMADIK’
Samsun’un Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Sanayi Sitesi’nde 4 iş yeri ile 2 otomobilin yandığı sokakta iş yeri olan Emre Karataş, yangını haber alıp sabah saatlerinde iş yerine geldiğini belirterek, “Sabah erken saatlerde yangın çıktı, bize de polis memurları haber verdi. Sokağın diğer ucunda yer alan motor yağı dükkanında çıkmış yangın. Yanıcı bir madde olduğu için rüzgarın da etkisiyle diğer dükkanlara sıçradı ve patlamalar da oldu. Büyük bir yangındı. Yangının olduğu sırada sokak duman kaplıydı. Alevler bizim dükkana da sıçrar diye ürünleri boşaltmayı düşünüyorduk. Ancak yoğun dumandan dolayı dükkanın içinde duramadık. Allah beterinden korusun. Yanan dükkanda dükkan sahiplerinin baktıkları hayvanlar da vardı” dedi.
Görüntü Dökümü
———————–
-Soğutma çalışmasından detaylar
-Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anonsu
-Yanan yağ tenekelerinden detaylar
-İtfaiye erlerinden detaylar
-Yanan dükkanlarına bakan iş yeri sahiplerinden detaylar
-Yanan dükkanların yanında işyerleri bulunan esnafın röportajı
Haber-Kamera: Zeynep Irmak ÖCAL-Tayfur KARA/SAMSUN, (DHA)-
======================
Kamyonetiyle kumsalda gezerken dalgalara teslim oldu
SAKARYA’nın Karasu ilçesinde kamyonetiyle kumsalda gezen sürücü, aracıyla dalgaların arasında kaldı. Kuma saplanan kamyonet kıyıya çekildi.
Karasu ilçesinde dün kamyonetiyle sahilde gezen İ.B., Küçükboğaz mevkiinden geçmek isterken Karadeniz’in şiddetli dalgalarına teslim oldu. Dalgalar arasında kalan araç kuma saplandı. Aracını hareket ettiremeyen sürücü itfaiyeden yardım istedi. İ.B.’nin kamyoneti traktör ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla kıyıya çekildi. O anlar bölgedeki vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Kamyonetin kuma gömüldüğü an
İtfaiye ve polis ekiplerinin yardım etme anı
HABER: Güven HASBAŞ/KARASU(Sakarya),(DHA)
======================
Kuyumcu hırsızlığı şüphelileri yakalandı
AFYONKARAHİSAR’da kuyumcudan 6 bin lira değerinde altın çalan 2’si kadın 3 şüpheli yakalandı.
Afyonkarahisar’da pazartesi günü bir kuyumcudan toplam değeri 6 bin lira olan 2 Cumhuriyet altını çerçevesi çalındı. İhbar üzerine polis hırsızlık olayı ile ilgili çalışma başlattı. Yapılan incelemeler sonunda bir araçla olayın yaşandığı kuyumcuya gelen ikisi kadın 3 kişi tarafından hırsızlığın gerçekleştirildiği tespit edildi. Takibe alınan aracın dün Konya’ya giderek tekrar Afyonkarahisar’a geldiği belirlendi. Araç saat 18.00 civarında ekipler tarafından durdurulurken, içindeki B.K. (47) yakalandı. B.K. sorgusunda hırsızlığı B.A. (46) ve S.P. (53) adlı kadınların gerçekleştirdiğini ve Konya’da yaptıkları başka hırsızlıklardan dolayı yakalandıklarını söyledi. Konya Emniyet Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda kadınların kuyumcudan hırsızlık suçundan yakalandıkları anlaşıldı.
Araçta yapılan aramada ise deniz kabuğu şeklinde kolye ucu, üzerinde Osmanlı tuğrası bulunan kolye ucu, fil şeklinde kolye ucu, 2 bükülmüş küçük altın çerçeve, 2 bükülmüş büyük altın çerçeve bulundu. Kuyumcunun altınlarını tespit etmesi üzerine B.K. de polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.
Öte yandan hırsızlık anı kuyumcunun güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Görüntülerde 2 kadının kuyumcunun bir anlık yanlarından ayrılmasının ardından tezgah üzerinde duran altınları alması yer aldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Hırsızlık anı güvenlik kamerası
HABER: Ali Fuat GÜÇLÜER- KAMERA: AFYONKARAHİSAR, (DHA)
======================
Sinop Kalesi, ‘kale kondu’lardan kurtuluyor
SİNOP’ta, Gaskalılar tarafından yapılan 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi’nde surlarda tehlike oluşturan taş kopmaları üzerine restorasyon çalışması başlatıldı. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte tarihi kalenin çevresinde bulunan ve halk arasında ‘kale kondu’ olarak adlandırılan yapıların da yıkılması planlanıyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan tarihi Sinop Kalesi yıllar önce yapılan ‘kale kondular’a teslim oldu. Kale surlarını temel olarak kullananlar, 1982 yılında 12 metrelik kale koruma alanı içerisine ev ve binalar inşa etti. Surlarla iç içe, bitişik ya da hemen yanında bulunan evlerin tahliye edilip yıkılması için birçok çalışma yapıldı. Ancak, kamulaştırma maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle bir aşama kaydedilemedi. Bu nedenle halk arasında ‘kale kondu’ olarak adlandırılan tarihi yapı işgalden bir türlü kurtulamadı. 1982 yılından önce yapılan ruhsatlı, tapulu ve bir kısmı ise kaçak olan evler, zaman içerisinde vatandaşlar tarafından yenilendi. Kale surlarıyla iç içe olan evlere bazı vatandaşlar PVC pencere, Fransız balkon yaptırıp, çanak anten yerleştirdi. Tarihi kalenin yıpranması nedeniyle hareke geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi’nde tehlike oluşturan taş düşmelerini önlenmek için restorasyon kararı aldı. Restoran çalışmaları sırasında kale surlarını işgal eden kale konduların da yıkılması planlanıyor.
‘KALE KONDULARI KALDIRACAĞIZ’
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Tarihi kale surlarının restore edilmesi demek sadece kaleden düşen taşların yerine konması demek değildir. Tabi ki bu iş için 10 milyon Euro gibi kaynak bulmuşuz. Bu kaynağı Sinop halkı yıllardır bekledi. Biz de Sinopluların özlem duyduğu bir proje hayata geçiyoruz. Bu proje kapsamda kale surlarındaki ‘kale konduları’ orada tutmak söz konusu değil, tabii ki onlar da kalkacak. Onları kaldırdıktan sonra da kalenin kırılan ve dökülen kısımlarında restorasyon çalışmaları başlayacak. Proje kapsamında önce tarihi cezaevi binasının restorasyonu yapılacak. Daha sonra bütçenin artan kısmıyla tarihi kale surlarının onarımı yapılacak. Yani 2 yıllık bir proje olacak. Projenin ikinci yılında ise tarihi kale surları onarılmış olacak” dedi.
‘KÖTÜ BİR GÖRÜNTÜ OLUŞTURUYOR’
Restorasyon çalışması sırasında kale konduların yıkılmasının çok doğru bir karar olduğunu ifade eden Sinoplu vatandaşlar ise çalışmaların bir an önce başlamasını bekliyor. Kale konduların kötü bir görüntü oluşturduğunu belirten İbrahim Gündoğdu (63), “Restorasyon çalışmalarıyla birlikte bu yapıların yıkılmasını çok doğru buluyorum” diye konuştu.
Kale surlarının açığa çıkmasının çok güzel olacağını belirten Akın Öz (40), “Restoran çalışmalarıyla birlikte tarihi kale çok daha iyi bir duruma gelecek. Bu onarım çalışması Sinop turizmi açısından da iyi olur” ifadelerini kullandı.
SİNOP KALESİ
Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu Sinop Kalesi, MÖ 7. yüzyılda kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarıldı. Günümüzde hâlâ özelliğini koruyan kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir. İki ana giriş kapısı vardır. Kale duvarı şehri çevrelemektedir. Selçuklular limanı kontrol amacıyla kaleye bir iç kale eklemişler, burç ve kulelerle daha da güçlendirmişlerdir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde kaleye giriş kapıları olarak Kumkapı, Tersanekapı, Yenicekapı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı isimlerinden bahseder. Günümüzde bu kapılardan sadece Kumkapı ve Lonca Kapısı ayakta kalmıştır. Moloz taş, kesme taş ve tuğla taşlarla harç güçlendirilmiş ve sur duvarları ile iç kale yapılmıştır.
Görüntü Dökümü
————————
-Sinop Kalesi’nden drone detaylar
-Kale kondulardan drone detaylar
-Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan’ın röportajı
-Detaylar
-Sinoplu vatandaşların röportajları
-Detaylar
Haber-Kamera: Esra AKSU/SİNOP, (DHA) –