DHA YURT BÜLTENİ- 7 

dha-yurt-bulteni-7-BZUEvapW.jpg

 

Güzergah daha kısa diye 150 metre mesafedeki tahrip olan asma köprüyü kullanıyorlar

TRABZON’un Ortahisar ilçesinde Değirmendere üzerine kurulan 60 metre uzunluğundaki çelik halatlara bağlı ahşap asma köprü zamanla tahrip oldu. Vatandaşlar, geçen yıllarda alternatif olarak inşa edilen 150 metre mesafedeki beton köprüyü kullanmak yerine güzergah daha kısa olduğu için tehlikeye aldırış etmeden asma köprüden geçiyor. Vatandaşların çare bulunmasını istediği asma köprü için yetkililer, güçlendirme çalışması yapılacağını açıkladı.

Ortahisar ilçesi, Kutlugün Mahallesi’nde Değirmendere Deresi üzerinde 30 yıl önce 60 metre uzunluğunda, 1,5 metre genişliğindeki çelik halatlarla bağlı ahşap asma köprü inşa edildi. Zamanla deforme olan ve tahtaları çürüyen köprü için çelik ağlar ve tahtalarla yama yapılarak tedbir alındı. Kutlugün ve İncesu mahallelerine ulaşımı sağlayan asma köprüye alternatif olarak 150 metre mesafede beton köprü de inşa edildi. Ancak mahalle sakinleri daha kısa güzergâh olması nedeniyle tehlikeye rağmen asma köprüyü kullanıyor.

‘ONARIMINI BİZ KENDİMİZ YAPIYORUZ’
Daha kısa yol olduğu için asma köprüyü kullandıklarını ifade eden Hasan Karakaş, “90 yılında sel olunca evlerimize ulaşımı sağlayan taş köprü yıkıldı. Burada evleri bulunan insanlar da evlerine ulaşabilmek için bu köprüyü kendi imkânları ile yaptılar. Bu köprü evlerimize daha yakın diye genellikle asma köprüyü tercih ediyoruz. Onarımını biz kendimiz yapıyoruz. Aşağı da taş bir köprü var ama orası bize uzak kalıyor. Çelik halatlarla gerdirilmiş sağlam bir köprü bize göre. Alıştık biz, korkmuyoruz da. Yaşlılarımızda biraz sıkıntı oluyor karşıya geçerken. Onları da kollarına girerek karşıya geçiriyoruz” dedi.

‘BİR ÇARE BULUNSUN İSTİYORUZ’
Zaman zaman köprüde kazalar yaşandığını belirten Nebiye Yazıcı da, “Köprü yıllardır burada. Sürekli bu köprüyü kullanıyoruz. Sürekli kırılıyor. Kendimiz tamir edip kullanmaya devam ediyoruz. Tehlikeli bir köprü ama kullanırken alıştık, korkmuyoruz. Düşersek de bir şey olmaz diyoruz. Tahtaları kırık zaten. Üzerine demirden sağlamlaştırma yaptılar ama o da yırtıldı. Çok sakıncalı bir köprü. Yapılmasını istiyoruz. O kadar yol dolaşıp taş köprüden geçemiyoruz. Asma köprüden geçerken kış aylarında kayarak geçiyoruz, başka bir kadının ayağı da sıkıştı demirlerin arasına, zor kurtardılar onu. Bir çare bulunsun istiyoruz” diye konuştu.

‘YIKILDI, YIKILACAK’
Soner Yazıcı da “Yıllardır bu köprüyü kullanıyoruz. Hemen aşağıda beton köprü olmasına rağmen burası evlerimize daha kısa diye buradan geçmeyi tercih ediyoruz. Köprünün durumu ortada. Tahtalar çürümeye başladı. Yıkıldı yıkılacak ama yine de kullanmaya devam ediyoruz. Köprü düzgün bir şekilde onarılsın istiyoruz ama aşağıda beton köprü var diye kimse onarmıyor” dedi.

KÖPRÜ GÜÇLENDİRİLECEK
Asma köprünün güçlendirilmesi için yetkililer harekete geçti. Vatandaşların 30 yıl önce kendi imkanları ile yaptırdığı köprünün giriş ve çıkış noktalarının şahıslara ait tapulu arazi üzerine olduğu, köprünün güçlendirilmesi için Devlet Su İşleri (DSİ) ile Ortahisar Belediyesi’nin ortak çalışma yapacağı öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Drone ile köprüden çekilmiş görüntüler
-Ahşap asma köprüden görüntüler
-Beton Köprüden görüntüler
-Asma köprüden geçen vatandaşlardan görüntüler
-Demir ağlarla ve tahtalarla yama yapılarak onarılan asma köprünün detayları
-Vatandaş Röportajları
-Muhabir (Aleyna KESKİN) anonslar
-Haber genel ve detay görüntüleri
Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON/DHA

======================

‘Yehova Şahidi’ hastaya kan nakilsiz ameliyat
 
ANTALYA’da, inancı gereği kan alması ve vermesi yasak olan ‘Yehova Şahidi’ Sema Gülükoğlu’nun (46) miyom ve çikolata kist ameliyatı, kan nakli yapılmadan gerçekleştirildi.

Antalya’da yaşayan Sema Gülükoğlu, iki ay önce rutin kontrol için gittiği doktorunun rahim dışında gelişen büyük bir miyom ve çikolata kisti teşhisi karşısında şaşırdı. Gülükoğlu, hiçbir ağrı ve belirti göstermeyen hastalığının tedavisi için arayışa girdi. Dostlarının tavsiyesiyle tanıştığı Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, hastalığını tedavisi için ameliyatın şart olduğunu söyledi. Sema Gülükoğlu, doktoruna ‘Yehova Şahidi’ olduğunu, inançları gereği kan almaları ve vermelerinin yasak olduğunu kaydetti. Gülükoğlu’nun, ameliyatının kansız yapılması gerektiğini belirtmesi üzerine doktoru, özel durumu nedeniyle ameliyatını yapabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Selahattin Kumru, Sema Gülükoğlu’na ameliyatın risklerini anlattı. Kanama olasılığına karşı ameliyat öncesi ve sonrasında ilave tedbirler alındı. Hastanın da tüm riskleri aldığına ve kabul ettiğine dair yazılı onam alındı. Operasyon öncesinde, sırasında ve sonrasında kan ya da kan ürünü kullanılmadan hastanın ameliyatı gerçekleştirildi.

‘İYİ Kİ BÖYLE DEĞERLİ DOKTORLARIMIZ VAR’
Yaklaşık bir ay önce özel bir hastanede yapılan ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Sema Gülükoğlu, Prof. Dr. Selahattin Kumru’nun kan vermeden ameliyatını yapacağını duyduğunda çok mutlu olduğunu ifade etti. Doktorunun inancına saygı duyduğunu öğrendikten sonra çok mutlu olduğunu ve kendisini psikolojik olarak rahat hissettiğini söyleyen Gülükoğlu, şöyle konuştu:

“Doktorum ‘Bu ameliyatı yapamam’ deseydi çok üzülecektim. En büyük isteğim kansız yani kan nakli olmadan ameliyatımın yapılmasıydı. Bu konuyu hocama açtığım zaman saygıyla karşıladı ve bizimle iş birliği yaptı, ameliyat olmaya karar verdim. Ameliyatımın kansız olmasını istememin en önemli sebebi inancımla bağlantılı. Çünkü Yehova Şahitlerinden biriyim. Bizler için hayat çok kutsaldır ve kan hayatı temsil eder. Bizler hayata gerçekten çok saygı gösteriyoruz. Sağlıkla da ilgili en iyi tedavileri almak isteriz. Bu yüzden bu şekilde ameliyat olmayı arzuladım. Ameliyatım çok başarılı geçti. Ameliyattan iki gün sonra taburcu oldum. Üçüncü gün de deniz kenarında yürüyüş yaptım. Kendimi çok iyi hissediyorum. İyi ki böyle değerli doktorlarımız var.”

HASTANIN İNANCI SAYGIYLA KARŞILANIR
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Selahattin Kumru ise hastanın kendisine muayene için geldiğinde miyom ve çikolata kistleri olduğunu ve bunların ameliyatla alınması gerektiğini kendisine anlattığını ifade etti. Prof. Dr. Kumru, “Hastamız inançlarından dolayı kan transfüzyonu istemediğini söyledi. Biz de saygıyla yaklaştık. Ameliyatta kan transfüzyonu yapılmayacağı için öncesinde her türlü tedbiri aldık. Ameliyat sırasında da kan naklini gerektirmeyecek şekilde çaba harcadık. Hastanın rahmini almadan miyomlarını alabildik. Yumurtalıklarını almadan kistleri çıkardık. Ameliyatta ve sonrasında kan nakli ihtiyacı olmadı. Dolayısıyla kişisel tercihleri ve inançları dolayısıyla kan transfüzyonu istemeyen hastaların ameliyatları için yeterli çaba harcanır, tedbirler alınırsa kan nakli yapılmadan da yapılabilir” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
—————
– Hasta ve doktorun sohbet ederken görüntüsü
– Doktor hastasına bilgi verirken görüntüsü
– RÖP 1: Sema Gülükoğlu
– RÖP 2: Prof. Dr. Selahattin Kumru
HABER-KAMERA: Erol AKKIR/ANTALYA,(DHA)

=======================

Yeniden belde olan Güney’de seçim heyecanı
 
NÜFUSU 2 binin altına düştüğü için 9 yıl önce beldeden köy statüsüne düşen Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesi, komşu köy Çalışlar ile referandum yöntemiyle birleşti. Güney köyü, 3 yıl süren hukuk mücadelesini kazanarak, yeniden belde olmaya hak kazandı. Güney beldesinde 6 Haziran 2021 tarihinde yapılacak seçim için hazırlıklar başladı. Yöre halkı ise belde olma hakkını yeniden elde ettikleri için mutlu.

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesi, 2012 yılında 6360 sayılı kanun kapsamında İçişleri Bakanlığı kararı ile nüfusu 2000’den düşük olduğu için belde olmaktan çıkarıldı. Köy statüsüne geçen Güneyliler, komşu köy olan Çalışlar ile referandum yöntemiyle birleşti. Ardından verilen hukuk mücadelesi sonucunda belde olma hakkını kazanan Güney’de şimdi seçim heyecanı yaşanıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 24 Mart’ta alınan karar doğrultusunda Güney beldesinde 6 Haziran 2021 tarihinde seçim yapılacak. Yine YSK’nın aldığı karara göre beldedeki seçimlere 19 siyasi parti katılabilecek. Güney beldesinde şu ana kadar resmi başvuru yapmamış olanlar da var. Ancak belediye başkanlığı için 3 isim aday oldu.

‘MAHKEME KARARI İLE BELDEMİZ GERİ VERİLDİ’
Doğma büyüme Güney’de yaşayan Mehmet Doğan, beldenin belediye iken daha güzel bir yer olduğunu ifade etti. Belediyenin nüfus yetersizliğinden 2012 yılında kapandığını hatırlatan Doğan, “Çalışlar köyüyle birleşmemiz sonucu mahkeme kararı ile beldemiz geri verildi. Çok mutluyuz, sevinçliyiz. Beldemiz çok güzel ve şirin bir yerdir, iş imkanları çoktur, nüfus olarak da zaten çok. Nüfusumuzun çoğunluğu İzmir’dedir. Bu süreçte Muhtarımız Süleyman Çağlar ve Erol Karabacak, eski belediye başkanımız, beldemiz için uğraştı. Uğraşanlardan Allah razı olsun, sebep olanlardan da” dedi.

‘3 TANE ADAY VAR’
Beldede 2004- 2009 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Adem Ulupınar, 2014- 2019 yılları arasında da İl Genel Meclisi üyeliği yaptığını söyledi. Güney’in 1976 yılında belde olduğunu kaydeden Ulupınar, 2012 yılında nüfusun azalmasıyla beldenin köye dönüştüğünü sonra mahkeme ile belde olma hakkının yeniden kazanıldığını aktaran Ulupınar, “Güney beldesi olarak şimdi tekrar nasip olursa önümüzdeki haziranın 6’sında seçimimiz var. 3 tane aday var, 3 adayın içerisinde hangisi başarılı olacaksa, sorumluluk hissedecekse hangisi, kul hakkı var diyerek hareket edecekse Allah ona nasip etsin. Hepsine başarılar diliyorum. İleride Afyonkarahisar büyük şehir veya büyük illerden olabilirse o zaman da tabii onun içinde şunun yapılmasını istiyorum; ilçelere şubeler kurulması, Özel İdare’nin verdiği hizmetleri ilçelerden yürütmesi daha güzel olur” dedi.

‘İDARİ VE SİYASİ SÜREÇ BAŞLADI’
2019 yılı seçimleriyle muhtarlık görevine seçilen Süleyman Çağlar, belediyenin geldiğini, muhtarlık görevini devrettiğini, seçimlere kadar mahalle muhtarı olarak görevine devam edeceğini ifade etti. 6360 sayılı yasa kapsamında Güney beldesinin, İçişleri Bakanlığı kararı ile 2012 yılında nüfusu 2000’den düşük olduğu gerekçesiyle kapatıldığını hatırlatan Çağlar, şöyle dedi:

“Biz komşu köyümüz olan Çalışlar ile referandum yöntemiyle birleştik ve bu birleşme neticesinde de mahkemeye müracaat edildi. Mahkeme 3 sene sürdü. Mahkeme kazanıldı, mahkeme yeniden belediye açılması için karar verdi. Bu süreçten sonra da idari ve siyasi süreç başladı. Biz burada Güney’de 10 kişilik bir ekip oluşturduk. Eski belediye başkanlarımızdan, muhtarlardan ve kasabanın önde gelen kişilerinden bir heyet oluşturduk. Ankara ziyaretlerine başladık, orada siyasi parti genel başkanları ile görüştük, İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştük ve o görüşmeler neticesinde belediyemizin bürokratik süreci de tamamlanmış oldu. Bugüne geldik, inşallah 6 Haziran’da seçimimiz olacak. Bu gelişmeden dolayı hem Güney beldesinde yaşayan vatandaşlarımız hem de Çalışlar’da yaşayan vatandaşlarımız çok mutlular, memnunlar. Özellikle ben Çalışlar’da yaşayan vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü onlar sayesinde belediyemizin süreci kazanılmış oldu. Onlar Güney’e katılım sağladı, katılım sağlamış olmasalardı belediyemiz gelmeyecekti, teşekkür ediyorum onlara.”

‘ADAYLARIN PARTİLERİ NETLEŞMEDİ’
Belediye başkanlığına 3 kişinin aday olduğunu ifade eden Muhtar Çağlar, “Şu andan itibaren seçim süremiz de başlamış oldu. Adaylarımız netleşiyor, 3 tane adayımız var şu an. Herhangi bir siyasi partide netleşme olmadı ama belki birçok adayımız da olabilir. Biz kim aday olursa, mutlu, mesut bir şekilde, birlik ve beraberlik içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Güney Beldesinin girişinden detay
– Muhtar ve vatandaş görüşmesi
– Belde Halkından Mehmet Doğan’ın konuşması
– Eski Belediye başkanı Adem Ulupanır konuşması 
– Belediye binasının genel görüntüsü
– Muhtar Süleyman Çağlar konuşma
– Tepeden Belde detayı
– Çocuklar okul çıkışı detay
– Muhtar Süleyman Çağlar çay bahçesi detayı
HABER -KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

=======================

Antalya’nın yüksek kesimlerine kar yağdı

Antalya’nın Kaş ve Elmalı ilçelerinin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. İlçe merkezlerinde kar kalınlığı 10 santim, yüksek kesimlerde ise 30 santime ulaştı.

Antalya’nın Kaş ve Elmalı ilçelerinin yüksek kesimlerinde dün akşam saatlerinde kar yağışı etkisini gösterdi. Yer yer şiddetini artırarak devam eden kar yağışı sonrası Kaş’a bağlı Gömbe ve Sütleğen yaylaları ile ilçe merkezi başta olmak üzere Elmalı’nın tamamına yakınına kar yağdı. Bölgede kar kalınlığı alçak kesimlerde 10 santim, yükseklerde ise 30 santime ulaştı.
Yoğun kar yağışı sonrası bölgede çiçek açan badem ve erik ağaçlarının yanında yeni yeni filizlenmeye hazırlanan ceviz ağaçları karla kaplandı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Elmalı ilçe merkezinden drone görüntüleri
– Kaş’ın yüksek kesimlerinde kar yağışı (Vatandaş kamerası)
HABER: Ahmet ACAR- KAMERA: KAŞ (Antalya), (DHA)
 

Exit mobile version