Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-boost domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/haberolduk/domains/haberolduk.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
DHA YURT BÜLTENİ-9  – Haberolduk.com – Son Dakika Haberler

DHA YURT BÜLTENİ-9 

dha-yurt-bulteni-9-37kcrb6b.jpg

Siyanürden 1200 kat zehirli balon balığı, tezgaha da zarar verdi
 
AKDENİZ’e yerleşen balon balığı balıkçı tezgahına da zarar vermeye başladı. Balıkçılar balon balığının yerli balık türlerini avlayarak popülasyona zarar verdiğini, bu durumun balık fiyatlarını artırdığı için olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Süveyş Kanalı’nın açılmasının ardından gemilerin Akdeniz’de su boşaltması nedeniyle Akdeniz ve Ege kıyılarına yerleşen istilacı balık türü sayısı 600’e yaklaştı. Özellikle zehirli aslan balıkları ile balon balıkları, Akdeniz için çok büyük tehlike oluşturuyor. Deniz ekosistemlerinde milyonlarca yıl hayatta kalmayı başarabilmiş yaklaşık 36 bin balık türünden ikisi, gündemdeki yerlerini korumaya devam ediyor. Balon ve aslan balıkları hem zehirli olmaları hem de çevrelerine verdikleri zararla adından söz ettiriyor. Özellikle balıkçıların ağlarına zarar veren, kendi türlerini tüketen, her türlü canlıya saldıran ve tenekeyi dahi güçlü dişleriyle parçalayan balon balığının Akdeniz’deki popülasyonu arttı.

SİYANÜRDEN 1200 KAT ZEHİRLİ
Siyanürden 1200 kat etkili zehre sahip balon balon balığının tüketilmesi bir tarafa dokunmak dahi ölümle sonuçlanabiliyor. Özellikle karaciğerinde, derisi ve etinde biriktirdiği zehriyle bir insanı kolayca öldürebilecek balon balığının popülasyonunu azaltmak için Tarım ve Orman Bakanlığı kuyruğunu getiren balıkçıya 5 lira verdi. 1 aydan az sürede Antalya kıyılarında 36 bine yakın balon balığı kuyruğu yetkililere teslim edildi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığı ve zararlarına ilişkin geniş çaplı araştırma yapan uzman ekip içerisinde yer alıyor. Balon balığının 2005, aslan balığının ise 2016 yılında kıyılarımızda görülmeye başladığını belirten Prof. Dr. Gökoğlu, bu balıkların Akdeniz’e yerleştiğini ve artık Akdeniz balığı olduğunu söyledi.

BALIKÇILARA DA ZARAR VERİYOR
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığının popülasyonunun kontrol altına alınması için ekonomik olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Derisinden cüzdan gibi aksesuar ya da süs eşyaları yapılmasını öneren Prof. Dr. Gökoğlu, bu balığın Akdeniz’deki yerli balık türlerinden olan barbun, mercan ve melanur gibi balık türlerini avladığı için tezgaha da zarar verdiğini söyledi.

Balıkçılar ise tezgahlarındaki Akdeniz’in yerli balıklarının azaldığını, bu nedenle fiyatların da arttığını aktardı. Fiyatı artan balıkların tüketici tarafından tercih edilmemesinden olumsuz etkilendiklerini ifade eden balıkçı İlker Keklik, “Balon balığı yerli balıkların neslini tüketiyor. Sayıları azalıyor. Dolayısıyla fiyatları da artıyor. Tüketici almayınca bu durum bize zarar veriyor. Normalde 50-60 lira olan balık az çıktığından 100-120 liraları görünce bizi etkiliyor” dedi.
Balon balığının sergilenmesinin dahi yasak olduğunu belirten Keklik, sergilenmesi halinde cezasının 5 bin lira olduğunu söyledi.
Bir diğer balıkçı Zülküf Taş ise balon balıklarının kubbes, barbun, mercan, melanur gibi Akdeniz’e özgü balıkları avladığı için bu balıkların popülasyonunda azalma olduğunu, vatandaşın da fiyatların yüksekliğinden dert yandığını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Balon Balığı’nın Süveyş Kanalı’ndan nasıl geldiğin anlatılması
– Tankerlerden ve balans suyu boşaltma anı
– Gemilerin denizde ilerlemesi
– Grafik ile Suveyş kanalı
– Balon balığından görüntü
– RÖP1: Prof.Dr.Mehmet Gökoğlu ile röportaj (çok zehirli)
– Balon balıklarının olta ile yakalanması
– Balığın yakın plan dişleri, şişmiş hali ve kutu ısırırken
– Balon balığının olta ile dehizden çekilirken
– 2 balığın yan yana
– Balığın derisinin sağlamlığını gösterilmesi, cüzdan ile yan yana
– Balıkçılar çarşısı ve tezgahta balıklar
– RÖP2: İlker Keklik ile röportaj
– RÖP3: Zülküf Taş ile röportaj
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın anonsu
– Detay
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA,(DHA)

=========================

Milli basketbolcu ve rap sanatçısından Suriye’ ye insani yardım
 
MİLLİ basketbolcu Furkan Aldemir ve sanatçı Resul Aydemir İHH İnsani yardım vakfı aracılığıyla Suriye’nin kuzeyinde bulunan ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırdı.

Milli basketbolcu Aldemir ve sanatçı Aydemir, Kilis’in karşısında bulunan Suriye’ye bağlı Azez bölgesinde İHH İnsani Yardım Vakfının çalışmalarını ziyaret ederek düzenlenen yardım organizasyonuna katıldı. Ziyaret sırasında 118 aileye gıda kolisi, kömür, et ve nakdi yardımda bulunan sporcu ve sanatçı, İHH tarafından yetim aileler için yapılan briket evlerin anahtar teslimini de yaptı.

Milli basketbolcu Furkan Aldemir, savaş mağdurlarına yardımcı oldukları için mutlu olduğunu ifade etti.
Rap sanatçısı Resul Aydemir ise savaşın biran önce bitmesini ümit ettiklerini kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————-
– Yardımlar dağılırken
– Çocuklar oyun oynarken
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

=========================

17 Ağustos depreminde ağır hasar gören 26 bina yıkılacak 

KOCAELİ Valiliği, 1999 Marmara Depremi’nde ağır hasar gören 26 binanın yıkımına karar verdi. 

17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar gören ve daha sonra güçlendirme çalışması yapılmasına rağmen bazıları eğik duran binalar, yıllarca içerisinde oturanlar ile çevresinden geçen vatandaşları tedirgin etti. Kocaeli Valiliği, can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden 3’ü Başiskele, 4’ü Derince, 16’sı İzmit ve 3’ü de Körfez ilçe sınırları içerisinde olan toplam 26 binanın yıkımına karar verdi. Valilik, 26 adet ağır hasarlı binanın tahliyesi ve yıkım işlemlerinin ivedilikle tamamlanması için talimat verdi. Binada yaşayanların tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından binaların yıkımları gerçekleşecek. 

Görüntü Dökümü 
-Hasarlı binalardan görüntüler 
-Yamuk binalar ve bina aralarında ki boşluk detayları 
-Röp 
-Anons 
Haber-Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/İZMİT(Kocaeli)(DHA)

=========================

Bartın’da çöpler sahile vurdu

BARTIN’ın tatil beldesi İnkum’da, dalgaların etkisiyle sahile vuran atıklar kirliliğe yol açtı.

Bartın Irmağı’nın getirdiği atıklar, dalgaların etkisiyle ırmağın döküldüğü bölgenin yakınındaki İnkum Sahili’ne vurdu. 3 kilometrelik sahil şeridindeki atıklar kirliliğe yol açtı. Sahildeki atıklar arasında plastik maddeler, ağaç ve odun parçaları, borular, tıbbi atıklar, evsel atıkların bulunması dikkat çekti. Yaz aylarında yüzlerce kişinin denize girdiği sahildeki kirliliği görenler sahilin temizlenmesini istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-İnkum genel görüntüsü
-Plajdaki çöpler
-Atıkların yakından çekimi 
-Dikkat çeken evsel ve tıbbi atıkları
-Detay görüntüler
Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,(DHA)

=======================

Önce iş makinesiyle dereyi doldurdu, sonra toprağı kaldırdı

SAKARYA’nın Pamukova ilçesinde bir vatandaş, dere yatağının kendi arazi sınırları içerisinde olduğunu düşünerek iş makinesiyle dereyi toprakla doldurdu. DSİ ve Tapu Kadastro görevlilerinin yaptığı incelemenin ardından dere yatağının zamanla genişlediği belirlenerek, arazi sahibinden arazisinde kalan kısımda çalışma yapması, dere yatağını açması istendi.  

Pamukova ilçesi Bacıköy Mahallesi’nde Mustafa Ç., arazisinde yaptırdığı ölçüm sonrasında kurumuş dere yatağının kendi arazi sınırları içerinde olduğunu belirledi. Bunun üzerine arazi sahibi, önceki gün iş makinesi ile çalışma başlatarak dere yatağını toprakla doldurttu. Şikayet üzerine DSİ ve tapu kadastro görevlileri ölçüm yaptı. Dere yatağının yıllar içerisinde genişlediği ve bir kısmının Mustafa Ç.’ye ait arazi içerisinde kaldığı belirlendi. Bunun üzerine Mustafa Ç.’den arazinin kendi kalan kısmında çalışma yapmasını, kendi arazi dışında kalan dere yatağının geçtiği kesimi açması istendi. Arazi sahibi, dere yatağında kendisine ait olmayan kısımdan toprakları geri alarak dere yatağını açmaya başladı.

Konu ile ilgili yetkilerle konuşan Mustafa Ç.’nin oğlu Murat Ç., “Ekin ekebilmek için önce tarlayı sürmeniz lazım. Siz tarlayı sürmeden ekebilir misiniz? Ben de arazimi sürdüm, ölçümümü yaptım. Daha sonra da dere yatağındaki toprağı geri çektim. Olay bu kadar basit.ö dedi.

Arazideki hafriyat işini yapan Hayrullah Köse, “Bizim sınırlarımız belli, kazıklarımız çakılı. Biz işimizi yapıyoruz. Ne devletin deresine ne de başka bir şeye zarar vermek gibi bir niyetimiz  yok.ö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
Arazi detay
Arazi sahibinin oğlunun yetkililerle konuşması
Hayrullah Köse röp.
Arazideki çalışmalar detay
Arazideki incelemeler detay

HABER: Ramiz Kaan OKTAR-KAMERA: Onur GÜDEN/PAMUKOVA (Sakarya), (DHA)

Exit mobile version